Obama till Jerusalem

Barak Obama ska besöka Jerusalem i juni månad berättar TT. Antagligen har Obama för avsikt att diskutera ytterligare vapenleveranser till IDF, vapen som sedan kan användas mot palestinier. Samtidigt berättar tidningarna att man nu spärrat av Västbanken, precis som om Västbanken varit något annat än avspärrad de senaste åren.

DN: ”Israels armé (IDF) har spärrat av Västbanken inför den judiska påsken. Avspärrningen kommer att hävas vid midnatt nästa lördag, den 18 april. Så länge säkerhetsläget är skärpt släpps inga palestinier in i Israel från Västbanken.”

Enligt TT:s telegram så har Barak Obama ingenting emot att Hamas och Fatah bildar en samlings-
regering, men det ska i så fall vara enligt de villkor som kvartetten USA, EU, FN och Ryssland har bestämt. ”Kvartetten kräver att den militanta islamistgruppen stoppar våldet, erkänner Israel och accepterar tidigare avtal mellan Israel och PLO.”

TT kallar Mahmoud Abbas för ”president” i telegrammet och berättar att Abbas inom de närmaste dagarna tänker försöka bilda en ny regering – utan Hamas.

Det Obama borde göra är att säga åt Israels ledning att följa FN:s deklaration om de mänskliga

rättigheterna och dessutom följa Genève-
konventionerna, men jag tvivlar.

Andra om: , , , , , , , it AB DN1 SvD Etc

[tags]Israel, Jerusalem, Obama, Mahmoud Abbas, Fatah, Hamas, Mediekritik, Politik[/tags]

  11 comments for “Obama till Jerusalem

 1. nature
  7 april, 2009 at 11:06

  Precis vads jag förutspådde: Ingen skillnad i praktiken!

 2. Anders
  7 april, 2009 at 11:34

  De amerikanska skattebetalarna försörjer Israel med ett gigantiskt socialbidrag, och har gjort det länge. Det vore nog läge att ompröva den saken.

 3. Martin
  7 april, 2009 at 12:18

  Pengar är makt sägs det. USA skulle med ett trollslag kunna ändra situationen i Israel genom att ställa krav och villkora pengarna som de ger Israel. Att kräva att åtgärder för fred och samexistens genomförs. Fred kan faktiskt byggas ensidigt av den starke.

  Anders,
  i Sverige ställer i krav på folk för att få socialbidrag, tänk om USA skulle göra samma med Israel, då skulle det nog hända saker.

 4. felastinya
  7 april, 2009 at 12:23

  Ja, konstigt att man inte ställer några krav på israelerna. hycklare är dem allihopa!

 5. uno
  7 april, 2009 at 12:23

  …men det gör han inte. USA är beroende av judarna, och beroende av Israel som en agressiv kraft i mellanöstern. Lobbyn i USA är inte lätt att tas med, fa som de stöds av mängden av kristna extrmister. Obama kan inte göra nåt! Även om han ville. Även om han måste. Han är lika fast i systemet som Europa som tillåter rasisterna från Israel att delta i Eurovisionschlagerfestivalen. Så kan det gå. Så länge staten Israel finns blir det inte fred i mellanöstern. Uno

 6. Palestinier
  7 april, 2009 at 14:19

  Obamas besök till Israel kommer inte att leda till nånting , Natanyahu är mycket starkare än Obama och kommer säkert att få sina krav igenom varken amerikanerna vill eller inte
  Obama har i ett tal i det Turkiska parlamentet sagt att USA stöder målet om två statslösning och det kommer inte att bli så lätt att nå dit
  Israel svarade Obama med det samma och svaret kom från miljö minister Gilad Ardan ” Israel tar inte någon order av Obama och är inte en stat i Amerika , Israel kommer att agera i enlighet med sin säkerhet ”
  Det är den första utmaningen för den amerikanska administrationen , om Obama stark nog då skulle han tvinga Israel att krypa till korset , man kan säga att det är Israel som styr USA annars det skulle Israelerna inte svara på det viset
  Abbas är en senil och representerar inte det palestinska folket längre , han är en säkerhet tjänsteman hos israel
  Abbas kan inte ens skydda sig själv , han är en marionett och stor tjuv , det är han som bär hela skulden pga han gick på fel väg från början , jag skäms över denna mannen och jag önskar att han försvinner så fort det är möjligt

 7. MX
  7 april, 2009 at 15:11

  Oslo avtalet är inte acceptabelt för annat än en temporär tid – som numera får anses vara förfluten.

 8. Martin Forsman
  7 april, 2009 at 18:30

  Hur ska Hamas kunna stoppa våldet ? Tvärtom vad mainstream media vill få det till så är inte det palestinska moståndet en enhet. Hamas kan bara hållas ansvariga för sina egna styrkor. Idag är det Israel som står för en öveväldigande del av våldet genom IDF och militanta bosättare.

  För övrigt kan man fråga sig varför Hamas skulle godkänna avtal mellan PLO och Israel när inte Israel själva gör det. Det är Israel och israel allena som kan stoppa våldet, men om inte USA ”tvingar” dem kommer det aldrig att ske.

  • 7 april, 2009 at 18:32

   Sant Martin. Läget är dystert och prognosen för att USA skulle använda alla krafter är inte speciellt god..

 9. Norra Berget
  10 april, 2009 at 15:04

  Jag äcklas lite smått av denna Obama. Han är säkert lika mycket råsionist som tidigare presidenter. När han kommer till klagomuren kommer han nog sätta på sig kippa och sticka in en lapp i muren. Undrar vad som står på den? Förlåt pappa?

 10. Jakob
  10 april, 2009 at 16:43

  Norra Berget,
  Jag tror inte Obama är mer sionist än du eller jag men han lever politiskt på stödet från den amerikanska allmänheten och kan inte stöta sig med denna. Och stödet för Israel i USA är mycket starkt.
  Om Obama vill göra något åt Israel måste det ske i det tysta medan han utåt måste visa ett helhjärtat stöd för Israel för att inte förlora stöd på hemmaplan.

Comments are closed.