Obama överlåter Mellanösternkonflikten till EU


Nu visar det sig att Palestinas framträdande i FN till skillnad mot vad jag skrev igår var ett – misslyckande. Nu säger nämligen Reinfeldt på Ekot att EU ska få en mer framträdande roll, och oavsett vad man säger om Barack Obama så är det bättre att ha honom med sig än mot sig. För resultatet tycks nu bli att USA istället överlåter sin gamla roll på EU, och det är det värsta som kunnat hända palestinierna.

Ekot: ”De senaste decennierna är det USA som har lett medlingsverksamheten i Mellanöstern men Fredrik Reinfeldt menar att USA inte längre kommer att förmå upprätthålla den rollen…

…Och i den här situationen med avtagande amerikanskt inflytande menar alltså Fredrik Reinfeldt att det är rimligt att EU träder in och tar på sig en större del av ansvaret för medlingsverksamheten. Det skulle också betyda att det blir en viktigare uppgift även för Sverige.

En omständighet som gör det svårt för USA att medla är, säger statsministern, att USA är så hårt uppknutet till Israel…”

Problemet för EU är förstås att USA bestämmer över EU, för att EU skulle gå emot USA är otänkbart. Och eftersom USA av inrikespolitiska skäl inte förmår sätta ner foten för Israel så kommer USA göra det för EU istället, i vart fall om EU:s agerande kan tolkas som negativt för Israel, som t.ex. stödjande av bildandet av en palestinsk stat. Alla krav som EU kan tänkas ställa på Israel kommer att avvisas av – Barack Obama.

Foliehattarnas tal om en ny världsordning tycks bli uppfyllt, och det rakt framför våra näsor. När EU:s generalför-
samling gav Mahmoud Abbas stående ovationer igår så tror jag inte att deltagarna kunde fantisera om fortsättningen, jag kunde garanterat inte göra det själv trots att jag både är desillusionerad och pessimistiskt lagd när det gäller utrikespolitik. Man kan konstatera att det är oerhört avancerat, EU tar ansvar för förhandlandet i Mellanöstern och USA blir överdomare. (forts nedan..)

Nu kanske vi bör fundera på hur vi ska ta hand om de miljoner palestinier som kommer att ge upp, för de lär inte få flytta till USA i alla fall. Jag undrar givetvis vad som händer när folk på Västbanken och i Gaza nås av detta budskap?

it Andra om: , , , , , ekot svt1 ab12 ex12 dn123 svd123


23 svar till “Obama överlåter Mellanösternkonflikten till EU”

 1. Ja antagligen har du rätt, dessutom var det väl uträknat från början. På det här sättet kan USA ställa upp vid apartheidstatens sida om den skulle bli hotad, den som ger sig på Israel ger sig på USA. De inser väl att apartheidstaten är körd, vi härmar oss Harmageddon

 2. Det är uppenbart att den ”fredsprocess” som Reinfeldt nu vill att EU ska sköta inte är något annat än ett accepterande av ockupationen. Israels strategi har länge varit att etablera ”facts on the ground”, och USA och nu vår egen regering vill gärna hjälpa till att få tiden att gå…

 3. Jag är också pessimist. Aktörerna är insatta i ett slags rollspel som de själva inte kan påverka mycket. Abbas har förstås ett tryck på sig från sitt folk att driva frågan, vilket han gjorde oväntat bra och tydligt. Obama å andra sidan är president i USA. Egentligen nog sagt, det är politiskt omöjligt för en sådan att göra annat än inlägga veto. Vad EU anbelangar är det ju en organisation som borde ha nog med sina egna oerhörda problem och kriser.

  • Och eftersom nu USA och Israel kan liera sig öppet, utan krav på opartiskhet, så har MÖ-krisen gått åt pipsvängen. Men det har nog inte gått upp för palestinierna ännu. Nu bör vi i EU satsa allt på att ta emot ett par-tre miljoner palestinska flyktingar. Hade vi inte haft en massa bofasta på Kalkstenshawaii så hade de kunnat få ta hand om den ön…

   Jag fattar inte hur jag kunde vara så jämrans korkad så att jag trodde att detta var en seger för palestinierna, det var en förlust, en skickligt uppbyggd föreställning för att ställa palestinierna inför fullbordat faktum!

   • Nja, Palestina kommer inte att bli officiellt erkänt, men nog måste väl Abbas framträdande, bejublat och applåderat, ändå ha varit en moralisk framgång ? Som när Arafat fick tala inför FN och viftade med gevär och olivkvist ?

   • Jo, men Abbas menar väl att det trots allt är bättre att dö upprätt och med stövlarna på än att i evighet förnedras i ”förhandlingar”.

 4. Tror du att EU är villig att ta hit tre miljoner muslimer i ett slag? För vad? För att rädda Israel? Jag tror verkligen inte det.

  Däremot skulle det gå utmärkt att ta hit alla israeler av europeiskt ursprung.

 5. Som jag skrev för ett par dagar sedan. Ett smutsigt & planerat spel ( av Israel, Abbas & USA mfl ) som vi ska se & tro på :( vi får hoppas nu på att den arabiska vÅren nu kommer med en raketfart till Palestinierna! Och vi alla som ser och motsätter oss dessa vidriga orättvisor, har inget att skämmas för! Jag & alla andra, kan inte stå till svars, om Sverige mfl springer andras ärende.. Vi har inget att skämmas för som individer.. Hade vi bestämt så hade mellan öster kartan, sett verkligen annorlunda ut.

 6. något man bör fråga sig är vad har Israel/USA för lobby grupper i Sverige? Varför svek Reinfeldt annars?

  • Ja, Folkpartiet och Kristdemokraterna är väl att se som lobbygrupper för Israel och med det i åtanke är det nog tyvärr osanolikt att Renifeldt vill riskera sammanhållningen i Allianzen genom att göra det rätta och ställa sig bakom palestiniernas rättmätiga krav på en egen självständig stat.

 7. De har många, överallt :(
  Reinfeldt? Där har vi väll en av många, som säger en sak och gör nått helt annat. Samma sak för de flesta europiska politiker, antingen så är de pro-Israeler, eller så är de rädda för att förlora sin position, om de skulle kritisera Israel. Spelar ingen roll vilken regering vi har nu för tiden. Vem minns inte en av sossarnas största Israelkramare, Göran Persson??
  Finns ingen Olof Palme nu för tiden :( för sådana får möta en mystisk död :)) ..

 8. Jag för min del är visserligen pessimistisk men tror inte på konspirationsteorier. Att Abbas, Obama, Netanyahu och EU skulle ha gått ihop och övat in ett spel för gallerierna, nej det är bara för mycket.

  Man kan tycka vad man vill om Abbas men det finns ingen anledning att tro annat än att han vill få Palestina erkänt. Hade han inte velat det så hade han ju inte fört fram ärendet alls i FN.

  Däremot kan han knappast ha räknat med att det skulle lyckas, både han och vi alla vet ju att USA skulle lägga in veto och detta oavsett vad dess president rent personligen anser. Ingen amerikansk president kan göra annat. Det är vi i Sverige som kritiserar Obama ur ett vänsterperspektiv, men i sitt eget land är det förskräckligt många som på fullt allvar ser honom som en vänsterextremistisk terroristsympatisör.

  Jag tror inte att Palestina kommer att bli erkänt av FN inom nu överskådlig tid. Ändå kan det inte ha varit negativt för palestinierna att Abbas framträdde i FN och fick ett så positivt bemötande av många för Palestinas sak.

   • Det finns dem som räknar in honom i komplotten. Som jag inte ser som någon komplott eftersom Netanyahus och Obamas reaktioner var förutsägbara och högst väntade. Och EU bör visa att de klarar av sina egna problem innan de rör till det i en region som inte ens tillhör Europa.

    • Jag har nog missat de som blandar in Abbas isf. Under alla omständigheter så tycker jag att att allt var ett steg framåt och två bakåt, och visst finns det skäl att tänka konspiratoriskt, men jag har inte hört/läst skälen till varför Abbas skulle medverka till det.

     Men en jämrans massa palestinier har all anledning att känna sig blåsta, det är helt klart..

 9. Men kan inte EU ensam sätta press på Israel? Måste EU be om lov i allt? Om det nu blev en medlargrupp bestående av EU Egypten och de närmaste grannarna? Vad fordras för att Israel först och främst ska stoppa bosättarbyggen? På sätt och vis är det fel att USA lägger sig i fredsprecessen eftersom det är lika med ett dubbelt Israel. Vad kan USA göra om EU hotar Nethanjahu med bojkott tex? Kriga?

 10. Jag tror att det här kommer att öka antisemitismen. Får den amerikanska lobbyn USA att dra sig bakåt i sammanhanget så kommer många gamla fördomar att vädras, det är bara att vänta så får ni se.

  • ”Får den amerikanska lobbyn USA att dra sig bakåt i sammanhanget så kommer många gamla fördomar att vädras”

   Om folk inte tänker längre än vad näsan räcker, ja kanske. Själv funderar jag mer på vilka realpolitiska förändringar som kommer av detta. EU är djupt splittrat när det gäller Mellanösternkonflikten, vissa länder är klart pro-israeliska, i vart fall deras statsledningar. Men jag har ännu inte kunnat smälta den här utvecklingen, jag är mer spänd på hur palestinierna ska tolka det här budskapet. När de inser vilken motgång det här är, vad händer då?

 11. Men snäll Gösta, varför ska man alltid komma springande och skylla på konspirationersteorier, så fort man ej har hängt med i alla svängar. Abbas är en springgosse till Israel! Alltså helt ärligt har ni alla glömt vad denne usling/förädare har gjort de senast åren?? Eller vi börjat tro på ord istället för handling?? Han har en miniarme sk soldater som är utbildade/godkända av USA/Israel, hans folk beväpnas av Israel, endast för att slå ner på sitt eget folk. Han & Mobarak satt och njöt av när Gaza bombades ihjäl! Han är inte ens längre Palestiniernas valda president, de gick ut för länge se..hur många Palestiniers liv har han inte på sitt samvete, han sitter var han sitter pga Israel vill det.. Snälla, ni kan t.o.m gå ( för att göra de lätt ) tillbaka i Jinges arkiv, och alla artiklar om just Abbas föräderi! De spelar ingen roll om han flyger upp till månen o kvittrar som en fågel. Kolla upp fakta, och byt inte åsikt efter vad den senaste nyhets artiklen säger..han snyftar lite i den blåa cirkus byggnaden, och folk blir lyriska! Och snart höjs han till hjälte. Och för att göra en sak helt klart, tror ni verkligen att det spelar nån som helst roll om t.o.m Palestinierna blir erkända som stat? Om FN blundade för det som ( sändes live ) skedde i Gaza, slakten inför allas ögon, så lär inte en stat, utropad av dem göra en skillnad. Är de inte Israel vi pratar om? De är ju inte direkt kända för att följa några resolutioner de sista 60 åren. Om det är en tripp till FN eller en sk fredsförhandling ( Abbas vs Israel ) samma utfall, vinna tid.

   • Kanske, vem vet :) men så svårt kan de inte vara att dra i olika trådar, och få ett utfall enligt ens planer. Pengar styr de mesta, och många av dessa sk politiker är billiga i drift. Abbas mfl av dessa arabiska ledare, sätter sig på en sk maktstol, med strävan att sätta rekord i hur länge. Jag brukar alltid fråga mig själv en fråga i alla konflikter eller händelser, vem tjänar på detta?? Ju närmare svaret man kommer, ju närmare sanningen är man.