Obama får bara en chans


I morse lyssnade jag på Konflikt i Radions P1. Konflikt är det radioprogram som jag aldrig vill missa, orsaken är att det oftast är väl genom-
arbetat och att de alltid tar upp ett antal nya aspekter på det de rapporterar och diskuterar om. Den som inte har hört det bör lyssna tycker jag.


Programmet inleds väldigt dramatiskt
och den slutsats jag själv varit inne på de senaste veckorna blev bara ännu mer manifest. Jag anser att Hamas vunnit det ”krig” som vissa tidningar väljer att kalla Israels mördande. Hamas har gjort det eftersom det eventuella förtroende som Israel har haft tidigare nu är fullständigt krossat. Inte ens de mer högröstade av nationens advokater märks längre, och i den mån de gör det så har de tonat ner sina budskap.

När man undersökt européernas farhågor för krig i världen så har man svarat att man mest fruktar två länder, nationer som är kapabla att skapa en situation som leder till ett tredje världskrig. Dessa nationer är Israel och USA. Länderna som innefattas av de av Bush skapade ”Ondskans Axelmakter” kom mycket längre ner på den listan. Och vad européerna skulle svara idag behöver vi inte tveka om.

Israels anseende har sjunkit så dramatisk så att det är näst intill politisk omöjligt att säga något positivt om landet. Och det gäller globalt, det enda landet i världen där fortfarande en klar majoritet ger landet sitt stöd är USA.

Det Israel åstadkommit med 1200 mördade och 6000 skadade palestinier är att ge Hamas hjältestatus inom alla muslimska länder, precis det som skedde med Hezbollah efter landets anfall mot Libanon. Den första effekten är förstås att Mahmoud Abbas nu ses som en svikare, som en quisling. Den andra effekten är att palestinierna själva radikaliserats av detta. Abbas och Fatah har inte lyft ett finger för att hjälpa Gazas befolkning, istället har Abbas låtit sina Israel och USA-utbildade/betalda styrkor slå till mot palestinier som demonstrerat på Västbanken.

Men radikaliseringen gäller inte bara Gaza och Västbanken. Den gäller i samma utsträckning de länder vars despoter och diktatorer går i USA och Israels ledband. Den stora segraren alla kategorier är politisk islam, islamismen. Man har kanske gett begreppet ”demokrati” nådastöten, det är i vart fall ingen term som kommer att användas på några decennier i den delen av världen.

Exakt vad som kommer att hända är oklart, men personligen är jag övertygad om att den eld som israelerna tänt i Gaza kommer att sprida sig. Det verkar dessutom som om de gamla motsättningarna mellan Sunni och Shia är på väg att tonas ner. Ett antal muslimska länder har haft ett förmöte i Quatar inför Arabförbundets möte, med på mötet var även bland andra Indonesien, Turkiet och Iran. Rawia berättar:

Rawia Morra: ”Och ja, mötet för Gaza i Doha blev en framgång. Inga mattor ligger över sprickorna i marken i den arabiska världen. Det finns motstånd och det finns lakejer och kollaboratörer. Det finns motståndsvilja och det finns de som väljer att lägga sig platt på marken. Och den arabiska nationalismen är ett minne blott.

Motståndets har fått sin egen nation. Och där ingår turkar, iranier, sydamerikaner och afrikaner. Och där finns Gaza som med sin nakna hud stod emot eldhavet som rasade in från alla väderstreck och från himmelen. Och där finns Mubaraks män vid Rafah. Kains hand på kniven. Och där fanns Gaza. Ögat som stod upp mot elden och granatsplittren. Blodet som gjorde motstånd mot svärdet.

Och där fanns palestinierna som aldrig haft något annat val än att stå emot israelernas högmod, habegär och blodtörst!

Men denna gång gick israelerna nog för långt! Det har de inte förstått än. Och kommer nog aldrig att förstå. För det enda blodet som har något värde för dem, är sitt eget.”

Jag är helt övertygad om att Rawia gör en korrekt bedömning. De som har tjänat på detta folkmord är de radikala islamisterna. Och det kommer att leda till en förändring inom arabvärlden, den kan bli så långtgående att Israel om några år är ett land som är omringat av islamistiska stater. Sker det så är Israel historia, en tragisk historia dessutom.

När Israel nu har förlorat det sista av sitt förtroende så ger det bara Barack Obama bara en möjlighet, en chans, missar han den så är det tveksamt om han kommer att ges någon ytterligare. USA har i högsta grad bidragit till att sätta Mellanöstern i brand, något som också avspeglat sig i 9/11. Det den tillträdande presidenten behöver göra är att förklara på ett trovärdigt sätt hur palestinierna ska få sin egen självständiga stat. Det betyder att han måste gå emot folkopinionen i USA, och det kan han kanske göra i sitt första tal till nationen. Misslyckas han så tror jag att snöbollen är i rullning och då vet ingen levande människa vad som kan hända.

Lyssna på Konflikt! Rawia Jens H Ung Vänster Magnus A Ali Alliansfritt Tranås Röda Malmö Motbilder Anna Svensson Pastey Lasse DN12 SvD12 AB1234 it VG123 DBL123

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Antisemitism, Rasism, Rawia Morra, Konflikt, Folkrättsbrott, Apartheidstaten, Krigsförbrytelser, Gaza, Palestina, Fosforgranater, Olmert, Barak, Livni, Reinfeldt, Högerregeringen, Bildt, Politik[/tags]


14 svar till “Obama får bara en chans”

 1. Hej Jinge

  Vad du rapporterar här är som jag ser det fullständigt korrekt. Palestinierna har ”vunnit” det här nu, precis på samma sätt som Vietnamkriget var över i exakt den sekund som polischefens mord på öppen gata av en obeväpnad fånge kablades ut över världen. Kent State University och Song My för att nämna några andra mediakatastrofer från den tiden var bara en transportsträcka. Det verkligt sorgliga är att detta troligen är planerat, av den oerhört skickliga Amerilkanska högern, för att just spela bort Obama. Han har i deras ögon, fel ras, fel ålder och fel nätverk. Precis som du säger har han nu troligen bara en enda chans att vinna tillbaka världens förtroende för USA. Sett tillsammans med den pågående finansiella härdsmältan i världen är detta myckt allvarligt för alla oavsett politiska sympatier. Tack för din utmärkta summering.

  MB

 2. Idag kunde man höra en representant för Taliban Pakistan i arabiska tevekanaler. Han ringde bara för att meddela att hans organisation nu ska utföra attentat enbart som hämnd för de slaktade palestinierna i Gaza.

 3. Den vrede Israel nu kommer att få uppleva är vad de förtjänar.

  Det är dags att världen börjar göra skillnad på jude och sionist.

  Sionism är en rasistisk, elitistisk och avskyvärd politisk agenda.

  Sionismen måste krossas.

 4. Troll ej välkomna! / Jinge

  (Man får inte använda sig av olika namn varje gång man försöker få in en kommentar, det är inte seriöst)

 5. Sedan Jinge var vänlig nog att godkänna min kommentar ovan ser jag att det kommit fler, med rop om hämd. Jag vill bara påpeka att detta är inte rätt väg och att det synsättet hotar att förstöra det som nu vunnits. Jag tror världen håller på att ändras och att det är stora krafter i rörelse. Som ett exempel talar den senaste ekonomiska statistiken att Kina’s BNP kan gå om USA’s omkring år 2040. Vad gäller Obama så vann han faktiskt, och han har – faktiskt – åtminstone en chans, att snabbt ta befälet. Låt oss hoppas att ingen komplicerar situationen för honom så att hans chanser att agera själv och sakligt spelas bort av långt mer drivna politiker än han. Robert Fisk uttrycker detta på ett genomtänkt sätt i sin kolumn i The Independent idag, att det är rättvisa och ansvar som skall utkrävas, inte hämd. ”What this is really about is international law. It’s about accountability. It’s about justice – something the Palestinians have never received – and it’s about bringing criminals to trial. Arab war criminals, Israeli war criminals – the whole lot.

  MB

 6. Jag tycker det skulle vara oerhört synd om folk utanför Israel skulle börja hämnas på judar i andra länder, eller även sådana som stödjer denna massaker. Framförallt så tycker jag det vore fel ”targets” men även media skulle genast flytta fokus ifrån det som händer i Gaza till det som ev. händer här lokalt… Man hade satt ut ett hakkors i form av en pärlplatta och någon form av burk m något rykande vid en synagoga här i Malmö, hörde jag. (själv misstänker jag att det är judarna själva som gjort detta ) Genast skrevs det ivrigt om detta lilla ”dåd”.

 7. Bush, en debil kretin som knappt kan stava sitt eget namn, ”fick” 9/11 av den USraeliska elit han företrädde med sitt ansikte.

  Därmed var vägen fram tills nu utstakad. Obama som krälade i stoftet under den judiska lobbyn AIPAC & Co för att inte minsta tvivel skulle uppstå om vilka intressen han företräder, fick Gaza som en liten försmak av vad som komma skall när han tillträder.

  Jag tror att israelerna kommer fortsätta Gaza med att sätta hela mellanöstern i brand och dra in USA i Libanon och Iran. Det är vinna eller försvinna som gäller för rasstaten nu. Har man väl etablerat faktum med ett mellanöstern och Iran i ruiner så kommer världen att få dras med denna blodiga skamfläck i många år till, förlorar de, vilket är troligare, så upplöses den men inte utan ett blodigt storkrig ev. världskrig med 60, 600 eller 6000 miljoner dödade….

 8. Hur kan man vara så naiv och tro att Obama faktiskt kommer att göra det rätta? Hur kan man vara så dum och tro att NÅGON amerikansk politiker med auktoritet faktiskt vågar stå upp mot Israel? Vet någon av er vad AIPAC är, och vilket inflytande det har på USA, för det första?

  Nej, jag har sagt det förut och jag säger det igen, Israel är den farligaste nationen i världen vad gäller alla människors välfärd, eftersom Israel mycket troligt kommer att tända facklan till ett tredje, fullkomligt förrödande världskrig.

  9/11 attackerna var en hämnd på USA’s ovilkorliga stöd åt Israel, och INTE på grund av att ”those towelheads hate our freedoms” som medierna vill pressa in i amerikanens huvud.

  Obama har redan visat vilken väg han vill ta, genom att anställa Rahm Emmanuel som Chief of staff (utan tvekan den högsta positionen efter President). Rahms pappa var medlem i den Israeliska terror organistationen Irgun (USA har t.o.m klassat Irgun som terrorister), och folk vill vara så lättlurade och naiva att de VERKLIGEN tror att Obama kommer att göra det rätta? Nej, Israel blir våran undergånd. Hade judarna som dog under Nazismen sett vad Appartheid-Israel gör så hade de gjort volter i gravarna.

 9. Allsing: Hur kan man vara så naiv och tro att Obama faktiskt kommer att göra det rätta? Hur kan man vara så dum och tro att NÅGON amerikansk politiker med auktoritet faktiskt vågar stå upp mot Israel? Vet någon av er vad AIPAC är, och vilket inflytande det har på USA, för det första?

  Var har du läst att någon tror det??

  Jag hittar ingen sådan text, i alla fall inte på den här bloggen. Är det något du har drömt eller?

  Det JAG påpekade var att min uppfattning är att han bara har en chans, inte två.

  Skulle han ha hjärna så förstod han säkerligen att göra det, i vart fall om hjärnan arbetade självständigt.

 10. vill ba tipsa er om en intressant bok.
  FN:s före detta vapeninspektör Scott Ritter
  skriver i sin bok ”Target Iran” USA:S KRIG PLANLÄGGS I ISRAEL.

 11. Emmanuel Rham är mannen som kommer att göra USAs isreal policy.

  Så det finns inget hop på åtminstånde 4 år.

 12. Eftersom jag är intresserad av konflikten och framförallt hur en ockupation kan få pågå framför näsorna på världssamfundet utan att något görs, så tog jag mig tiden att kolla upp vad Obama har för politik i frågan och vad jag hittade var mycket tråkigt att läsa. Det finns knappt något som tyder på någon ändring i det ensidiga stöd av Israel utan krav på vad de gör (och inte gör).

  Så det ser ut som att förändring (som Obama så fint sägs stå för) måste komma någon annanstans ifrån. Vart vet jag inte, för Sydamerika verkar stå för mer rättvisa än vad EU och USA gör tillsammans i frågan… kanske för att de inte har lika mycket att förlora?