Nyttig info för småpartierna

Jag undrar om de politiska partierna tar åt sig av de opinionsmätningar som kommer med jämna mellanrum, idag är det DN/Synovate som presenterar matnyttig information för många partier i vårt avlånga land.

DN: ”Fyra partier skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag. Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet hamnar alla under 4-procentsspärren i senaste DN/¬Synovate-mätningen. Enligt Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring har det aldrig hänt i tidigare mätningar.

För partiledarna Jimmie Åkesson (SD), Göran Hägglund (KD), Maud Olofsson (C) och Lars Ohly (V) är augustimätningen dyster läsning. För fyra av riksdagens åtta partier är risken att åka ur riksdagen överhängande.

Störst är minskningen för Sve¬rigedemokraterna, som efter beröm från den norske attentatsmannen Anders Behring Breivik gått från 4,8 till 2,9 procent – en minskning med 1,9 procentenheter. Det motsvarar ett tapp på hela 40 procent av partiets sympatisörer.”

Att dessa partier kommer åka upp och ner runt fyraprocentsspärren är rätt naturligt, samtidigt så är det många som anser att det vore bra om samtliga ramlade ut ur riksdagen för att inte återkomma. Det handlar om de partier som uppskattas minst av väljarna och möjligen, för att inte säga troligen, kommer minst ett av dessa försvinna, möjligen två men högst tre. Tyvärr så tror jag inte att de främlingsfientliga ramlar ur riksdagen.

Peter Stormare har uttalat sig i något sammanhang där han säger att det är bra att SD kom in i Sveriges Riksdag. Han motiverar den något udda åsikten med att det finns ett utbrett missnöje med hur politik bedrivs i Sverige idag, och så långt så har han rätt.

Vi lever i ett land där de som har pengar får allt mer pengar, och de som inte har som sjuka, arbetslösa och pensionärer får en allt sämre ekonomi. De som har tjänat på högerpolitiken har suttit still i båten, men det är inget förhållande som kommer att vara för evigt. Bygger man ett samhälle där inkomstskillnaderna blir extrema så kommer man också att få extrema reaktioner bland befolkningen.

Ett välfärdssamhälle som fördelar resurserna så att även sjuka, arbetslösa och pensionärer har en möjlighet till en dräglig tillvaro är stabilitetsskapande, ett samhälle där man ger sken av att de stora inkomstskillnaderna i sig är motivationsskapande och på sikt ekonomisk utjämnande kommer att skapa ett proletariat där reaktionerna förr eller senare blir högst påtagliga för var och en av oss. (texten fortsätter..)

De senaste åren har illegala vapen och dödsskjutningar blivit vardagsmat, polisen har inte tillräckliga resurser för att på ett seriöst sätt ta itu med de kriminella gängen som ständigt växer, ja man klarar inte ens att ta itu med de kriminella jägargängen. Själv så tror jag att folk blir trötta på att inte bli lyssnade till, de blir trötta på att deras politiker inte ser till de egentliga behoven utan mer koncentrerar sig på att medierådgivare och sminköser ska se till att de ser bra ut i TV. Politikerföraktet kan öka på ett mycket obehagligt sätt, det är vad jag tror.

it Andra om: , , , , , , , ,