Nyttig info för småpartierna


Jag undrar om de politiska partierna tar åt sig av de opinionsmätningar som kommer med jämna mellanrum, idag är det DN/Synovate som presenterar matnyttig information för många partier i vårt avlånga land.

DN: ”Fyra partier skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag. Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet hamnar alla under 4-procentsspärren i senaste DN/¬Synovate-mätningen. Enligt Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring har det aldrig hänt i tidigare mätningar.

För partiledarna Jimmie Åkesson (SD), Göran Hägglund (KD), Maud Olofsson (C) och Lars Ohly (V) är augustimätningen dyster läsning. För fyra av riksdagens åtta partier är risken att åka ur riksdagen överhängande.

Störst är minskningen för Sve¬rigedemokraterna, som efter beröm från den norske attentatsmannen Anders Behring Breivik gått från 4,8 till 2,9 procent – en minskning med 1,9 procentenheter. Det motsvarar ett tapp på hela 40 procent av partiets sympatisörer.”

Att dessa partier kommer åka upp och ner runt fyraprocentsspärren är rätt naturligt, samtidigt så är det många som anser att det vore bra om samtliga ramlade ut ur riksdagen för att inte återkomma. Det handlar om de partier som uppskattas minst av väljarna och möjligen, för att inte säga troligen, kommer minst ett av dessa försvinna, möjligen två men högst tre. Tyvärr så tror jag inte att de främlingsfientliga ramlar ur riksdagen.

Peter Stormare har uttalat sig i något sammanhang där han säger att det är bra att SD kom in i Sveriges Riksdag. Han motiverar den något udda åsikten med att det finns ett utbrett missnöje med hur politik bedrivs i Sverige idag, och så långt så har han rätt.

Vi lever i ett land där de som har pengar får allt mer pengar, och de som inte har som sjuka, arbetslösa och pensionärer får en allt sämre ekonomi. De som har tjänat på högerpolitiken har suttit still i båten, men det är inget förhållande som kommer att vara för evigt. Bygger man ett samhälle där inkomstskillnaderna blir extrema så kommer man också att få extrema reaktioner bland befolkningen.

Ett välfärdssamhälle som fördelar resurserna så att även sjuka, arbetslösa och pensionärer har en möjlighet till en dräglig tillvaro är stabilitetsskapande, ett samhälle där man ger sken av att de stora inkomstskillnaderna i sig är motivationsskapande och på sikt ekonomisk utjämnande kommer att skapa ett proletariat där reaktionerna förr eller senare blir högst påtagliga för var och en av oss. (texten fortsätter..)

De senaste åren har illegala vapen och dödsskjutningar blivit vardagsmat, polisen har inte tillräckliga resurser för att på ett seriöst sätt ta itu med de kriminella gängen som ständigt växer, ja man klarar inte ens att ta itu med de kriminella jägargängen. Själv så tror jag att folk blir trötta på att inte bli lyssnade till, de blir trötta på att deras politiker inte ser till de egentliga behoven utan mer koncentrerar sig på att medierådgivare och sminköser ska se till att de ser bra ut i TV. Politikerföraktet kan öka på ett mycket obehagligt sätt, det är vad jag tror.

it Andra om: , , , , , , , ,

, , , , , ,

10 svar till “Nyttig info för småpartierna”

 1. Jag tror att ett av dessa partier åker ur. Möjligen två. Omöjligt att veta vilket eller vilka dock. Vad man kan utläsa är att utvecklingen sakta men säkert går mot ett tvåpartisysten. Möjligen kan detta motsägas av att det f n är 7 riksdagspartier jämfört med bara 5 för inte så jättelänge sedan, men det tror jag är tillfälligheternas spel ??

  • Det är inte säkert alls. Just nu befinner sig politiken i ett väldigt ovanligt läge. Det är kris, krig, terrordåd, partiledaravgångar och en osäker parlamentarisk situation. Fullt så här dramatiskt är faktiskt inte ett normalt år i svensk politik.

   Om och när läget ”normaliseras” igen kommer politiken att handla om vanliga, tråkiga sak- och vardagsfrågor igen. Då får partierna något att fokusera på, annat än detta ständiga vem-tar-vem som pågått sedan förra valet. Någon gång måste ju partiföreträdarna tillåtas övergå från att profilera sig själva till att profilera sina respektive partier igen.

   Och exakt vilka partier som vinner eller förlorar på detta 2014 är omöjligt att säga idag.

 2. Gillar verkligen att SD får så låga siffror, är det verkligen sant? Har inte hunnit läsa tidningen än.

 3. Efter att ha surfat runt på webben är det ju i alla fall tydligt att nationalistpartiets sympatisörer inte tar undersökningen på allvar. För visst är det ju så att beställningen är beställd av en muslimsk konspiration i enda syfte att svartmåla Sd, eller hur? Tja, mer fundamentala och korkade människor får man leta efter. Personligen kommer jag nog inte rösta i nästa val (första gången isf). Företagen har makten så jag skiter i politikerna liksom dom skiter i mig. En stark arbetarklass må göra mig väl.

  • Resultatet av att arbetarklassen inte röstar är helt enkelt att den blir svag, dels genom att borgarna vinner valet, dels genom att sossarna fokuserar på ”medelklassen”, som ju i så fall blir röststarkare.

 4. Vid nästa val kommer de flesta glömt bort Breivik, tyvärr. Jag tror att Sd hamnar mellan 6-10% vid nästa val, mycket pga av en långvarig lågkonjunktur med ökad arbetslöshet. Det är nog bara Kd som lämnar Riksdagen vid nästa val. Frågan är bara hur de ska lösa regeringsfrågan om kd lämnar?

  • Enkelt. De släpper in Mp eller Sd i Allianzen. Mp har tyvärr visat teckan på att vara maktsugna och Sd har visat att de håller med Allianzen i 95 % av omröstningarna i Riksdagen.

 5. När vi kommer så långt som till val så har alla glömt (som micke säger ovan) och det blir som vanligt taktikröstning och alla blir kvar. V och KD har varit i blåsväder många gånger. Att centern åker ut är nog en dagdröm. Dom har allför mycket pengar för marknadsföring och Annie Lööf kommer att finnas på betald annonsplats fram till 2014 – tror jag!