Nyliberaler genomför det största rånet genom tiderna


Nu börjar till och med nyliberalerna tala illa om nyliberalismen, Timbros Roland Poirier Martinsson skriver att nyliberalismens härjningar lett till finanskrisen samt att det nyliberala människoföraktet är ett allvarligt problem. I kommentarerna här på bloggen märks att vissa nyliberaler drabbats av panik. En person gjorde exempelvis gällande att krisen i USA beror på att Bush är
– socialist.

Samtidigt med det så försöker George W Bush själv att rädda Wall Street med alla dess riskkapitalister, och dessvärre så är det troligt att han kommer att få med sig tillräckligt många för att lyckas, men ännu så är vi inte där.

DN: ”President Bush såg bister och sammanbiten ut när han på tisdagen uppmanade kongressen att ta nya tag efter att ett överenskommet krispaket kollapsat. – Jag försäkrar våra egna medborgare såväl som medborgare över hela världen att processen inte kommit till ett slut, förklarade han. Bush medgav samtidigt att det är svårt för kongressen att svälja ett nödpaket på 700 miljarder (4.600 miljarder kronor), men betonade att vanliga människor besparingar och pensioner sätts på spel om inte finansmarknaderna kan stabiliseras.”

Det är givetvis meningen att skattebetalarna ska använda sina surt förvärvade slantar till att rädda börsdirektörernas bonusar, möjligen kommer det att ske vissa förändringar i lagstiftningen men inga ska inbilla sig att dessa kommer att bli ens tiondelen så tydliga som behövs. Driver man ett företag i främsta hand för att öka på sin egen bonus och öka värdet på sina optioner så kommer det inte att förändras med mindre än att sådana helt förbjuds. Och det kommer givetvis inte att ske.

Katrine Kielos/Dagens Arena: ”Efter 30 års propagerande för nyliberala principer verkar det som att tankesmedjan Timbro nu har ändrat sig. Igår skrev chefen för Timbros medieinstitut dels att finanskrisen beror på nyliberalismens härjningar, dels att det nyliberala människo-
föraktet är ett allvarigt problem.”

Finanskrisen

Jag kan givetvis gotta mig åt det faktum att Timbros Roland Poirier Martinsson plötsligen inser att nyliberalismen har misslyckats, men ska man se till antalet idiotkommentarer (( Man får inte ljuga i kommentarerna, i.s.f. kommer de inte in. Läs kommentarsreglerna! )) som skrivs här så märks det tydligt att den yttersta högern drabbats av – panik. Extra tydligt blir det när den sittande amerikanska presidenten beskylls för att vara socialist.

Troligen kommer de amerikanska politikerna att rösta igenom ”räddningsförslaget” ikväll, det blir i så fall ett historiskt beslut. Det är i så fall världens grövsta rån genom tiderna, så listigt utfört att ingen ens anar att det är ett brott. Givetvis är det inte bara de amerikanska skattebetalarna som då blir rånade, alla människor blir det inklusive svenskarna.

Pol12 AB1234 Db1 DN SvD1234 Dagens arena it

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Finanskrisen, Bolånebubblan, Bankkrasch, USA, Nyliberalism, Rån, Roland Poirier Martinsson, Timbro, Högerkrafter, Högerregeringen, Kriminalitet, Ekonomisk brottslighet, Politik[/tags]


32 svar till “Nyliberaler genomför det största rånet genom tiderna”

 1. Jag hörde en amerikansk kommentator säga att detta är socialism för de riktigt rika och social darwinism och rå kapitalism för de andra.

  Delar av det håler jag med om, men jag skulle aldrig kalla Bush och hans rövergäng för socialister.

  Jag tycker allt detta bevisar min punkt att varken ren kapitalism eller kommunism funkar för människor för vi är giriga.

 2. ”dessvärre”, ja jag vet inte ens själv hur jag ska tänka i frågan, men om vi får en börnsnedgång, högre arbetslöshet och allmänt lite mer att gnälla om, vad kommer då hända med människorna i den tredje världen ifall man inte går in?

 3. Man kan faktiskt tycka att allt vänster om Ghingis Kahn är kommunism. Så för vissa människor är Bush nyliberal, och för vissa är han socialist. Fast egentligen är han bara en religiös dåre som får sin politiska inspiration från Gud.

 4. Jag hoppas att det stoppas och att vi får andra hållbara lösningar.

  Detta är ett citat från en intervju på Bloomberg TV 26 september 2008:

  “So now they try to solve the problem by having this credit bubble actually extended and I think the $700 billion will be like a drop in the bucket because the total credit market in the U.S. is something close to $60 trillion, then you have the CDS market – credit default swap – of around $62 trillion. Then you have the whole derivatives worldwide worth about a notional $1,300 trillion. So the $700 billion is really nothing and the Treasury is just giving out this figure when actually the end figure may be $5 trillion.”

 5. En av de största orsakerna till krisen är inte att marknaden varit fri utan att den under lång tid delvis styrts och reglerats av populistiska politiker som genom sin politiska ambition att ”alla” ska ha råd med ett eget hus länge och fel ”stimulerat” marknaden med subventionerade lån till mäniskor som inte har råd med dem.
  Det vi ser är det långsiktiga priset på statlig inblanding i saker de inte riktigt har varken förståelse eller kontroll över. Förståelse bör de skaffa sig men kontroll? Nej jag tar hellre till vapen och går i krig än ser vår ekonomi socialiceras av populistiska och obildade politiker.

 6. Bäst att hålla ngn blandekonomi. Blir lite som kalla kriget då mellan stat och företag, de håller koll på varandra och stoppar de värsta excesserna. :D

 7. Viktigt att påpeka: Roland Poirier-Martinsson har aldrig förespråkat nyliberalism. RPM omfattar värdekonservatism och har en annan syn på statens roll än nyliberaler, mer åt det kommunatiristiska hållet faktiskt. RPM tydliggör bara den spänning som alltid funnits inom högern mellan nyliberalism och värdekonservatism.

 8. Tja, nyliberaler hit och socialister dit. Det är väl ganska uppenbart att det i stater med centralstyrda ekonomier är lättare att kontrollera medborgarna och fördela frukten av deras arbete. Det var ju därför som Wall Street tidigare stödde både Bolshevikerna och Hitler.

  Bäst fungerar ekonomin naturligtvis i ett Storebrorssamhälle för hela världen. Är det inte dit den nuvarande ”makteliten” försöker föra oss? Det finns säkert de som skulle kalla detta socialistiskt, medan andra skulle kalla det fascistiskt. eller varför inte sionistiskt?

  I detta perspektiv är det logiskt att slå sönder alla nationalstater, även USA.

  Fortfarande hoppas jag att jag har fel…

  MVH

  Lasse W

 9. T o m Carl Bildt har fått kalla fötter och skriver på sin blogg: ”Men vad som nu äventyras är inte bara finansiell stabilitet, utan också tilltron till USA:s förmåga till globalt ledarskap och ansvarstagande.”
  Om USA tappar förmågan till globalt ledarskap och omvärlden slipper deras förödande ”ansvarstagande” är denna kris värd vartenda öre. Låt det kosta att befria jordklotet från deras 800 militärbaser i >150 länder samt att de avslutar pågående krig.

 10. Mr Biz: Jag ser det som en ren investering om USA:s dominans minskar. Kan tänka mig att snåla några år för att bli av med dem. Låt systemet haverera!

 11. Lasse talar du om one world government? Ren diktatur med andra ord. Har läst om teorier att det finns en grupp mäktiga rika grupper som vill ta över hela världen. Inte bara något land som vissa diktaturer gjort. Nä här är man efter global kontroll över folket och behålla makten inom sin grupp.

  Jag hoppas på något annat. På ett globalt system som grundar sig att uppnå FNs milleniummål och att basen för samhället/marknaden är Global Ecological Fair Trade.

 12. 4.600 miljarder kronor är man villig att skänka från skattebetalarnas pengar till finansmarknaden,Konstigt att man då inte tidigare kunnat erbjuda sin egen befolkning vettiga sjukförsäkringar eller bygga upp efter orkanen Katrina.

 13. Christer:
  Problemet är väl att så gott som alla länders ekonomi dras med i kraschen.
  Vem som först kravlar sig upp är svårt att säga
  Det kan bli jänkarna, och då vill nog vare sig du eller jag vara med…

 14. Den tyska tidningen junge Welt skriver:

  Världen har vänts upp-och-ner: När Angela Merkel igår uppmanade USA att besluta om hjälppaketet denna vecka, för det är en förutsättning, ”att nytt förtroende på marnaden ska kunna uppstå”. så tillbakavisade inte Busch detta upprört, utan tillvingade sig ett mer hjälplöst ”vi arbetar på att utveckla en strategi”.
  Läs också Peter Englund, som på sin blogg vågar sig på att detta är en Stor Historisk Händelse, den största sen murens fall 1989.

 15. Apropå Chani’s kommentar nr 7.
  Jag har nyss hört den åsikten av andra, det absurda i att politikerna lägger sig i och riskerar att förstöra ekonomin.
  Vad är alternativet? Jag känner fruktan för att många av kapitalisterna slutgiltigt väljer att ge upp drömmen om demokratin. Med deras absoluta tro på kapitalismen, finns en viss risk att man ser valda politiker som överflödiga bromsklossar. Ska vi skippa demokratin och låta de upplysta styra inom sina respektive områden?

 16. Nadja, det har man jobbat på sedan 1954 då Bilderberggruppen bildades. Dit inbjuds alla ledande politiker, företagsledare, bankmän mm som privatpersoner, för att på de årliga möten diskutera och söka konsensus kring de frågor som ledningsgruppen bestämmer. Denna består av personer som Kissinger, Rockefeller, Brzezinsky och olika delar av Rotchilddynastin mm där Wall Street och Federal Reserv har en central plats. Deras långsiktiga agenda är just ”one wold government”. Deltagarna på dessa möten förbinder sig att inte uppge vem som sagt vad och endast speciellt inbjudna journalister får vara närvarande.

  Det här känner varenda journalist till, men endast få rotar i det och vågar skriva avslöjande och kritiskt om det, med hänsyn till den egna anställningstryggheten.

  På mötet i Istanbul den 31 maj – 3 juni 2007 deltog från Sverige Carl Bildt, Anders Borg, Carl-Henrik Svanberg (LM Ericsson) och Jacob Wallenberg, enligt uppgifter i boken nedan.

  Information om detta finns på nätet, men bäst sammanställt i boken ”The True Story of The Bilderberg group”, av Daniel Estulin, 2007.

  Det amerikanska presidentvalet är naturligtvis bara teater och det som sker i USAs kongress är inte viktigare än att man tog paus under gårdagen med hänsyn till det judiska nyåret, enligt uppgift i SVD.

  MVH

  Lasse W

 17. Chani ->

  Jag vet att en del nyliberaler nu försöker hävda att det är CRA-lagen, Community Reinvestment Act, som drivit fram krisen.

  Men:

  1. Ca 70 procent av huslånen har givits av institutioner som inte alls eller till mycket liten del omfattas av CRA.

  2. Det finns inget i CRA som tvingade fram att lånen skulle förmedlas av mäklare som sålt in lån på provision.

  3. Det är inget i CRA som tvingat banker i USA eller runt om i värden att köpa in sig i värdepapper ((MBS eller CDO) där de inte vet hur säkerheterna ser ut.

  4. Den lågräntepolitik som förts i USA har drivits av en – helt enligt den nyliberala doktrinen – fristående centralbank.

 18. @Torsten #17

  Det visar att systemet hade stora fel nu när hela världen dras med. Så kasnke är det bäst att låta allt krascha och ta några tuffa år och bygga upp allt från början och analysera vad som var felet, så uppbyggnaden kan göra lagar och regulationer som förebygger att detta händer igen.

 19. Är det denna politik som lett till dagens ekonomiska krasch? Wolfowitz (1992) och Greenspans (2005) doktriner som inte nådde ända fram? Det vill säga en äventyrspolitik som i själva verket lett till omfattande skador på den amerikanska nationen, utöver de som åsamkats de folk och nationer som drabbats av de nykoloniala krigen.

  Gilad Atzmon är israel och en framstående jazzmusiker och skribent som lever i självvald exil i London. Han gästade Stockholm våren 2007, då han föreläste på seminariet ”Afghanistan, Palestina, Irak – samma ockupation?” i ABF-huset. I ett efterspel i Expressen på sid 4 tillbakavisade han framgångsrikt anklagelser från ordf i Svenska kommittén mot antisemitism, Jesper Svartvik.

  Atzmons artikel om krisen tål att läsas två gånger.

  Gilad Atzmon på Palestine Think Tank:

  http://palestinethinktank.com/2008/09/30/gilad-atzmon-credit-crunch-or-rather-zio-punch/

  MVH

  Lasse W

 20. Att det skulle vara så ruskigt svårt att genomskåda detta som ett vedervärdigt rån kan jag väl inte hålla med om – jag var förbannad när de ”räddade” banker förra gången, och jag är lika förbannad nu. Och jag har svårt att se att jag är ensam. Men snart nog är gemene man tillbaka med huvudet i sanden, och den marknadsliberalistiska lobbyn kan återigen stå och piska honom för hans lathet, fullkomligt övertygad om sin egen överlägsenhet.

 21. imperiet skälver

  och det oroar

  eftersom: ett imperiums främsta medel till ny makt och förbättrad ekonomi har alltid varit: expansion

  vilket innebär: krig

  nya krig

  tills man imploderar

  imploderar usa det undrar jag nu

 22. Alla system behöver regler.

  Först och främst så kan vi konstatera att nyliberalismen i dessa dagar tagit en mer fundamentalisk inriktning. När deras mantra om fri företagssamhet kommit på skam har man reagerat med stor ilska. Man försöker nu odla myten om att finansmarknadens kris beror på ”för lite” frihet och avreglering! Nyliberalismens anhängare har därmed blivit mer radikaliserade! Timrås ”avbön” bör tas som en signal om att de insett att de måste bli mer moderata och fjärma sig från de mer radikala strömningarna inom den ny-nyliberala ideologin!

  Vill därför önska Timrå tillbaka till den verkliga världen! Ser fram emot att diskutera med våra omvända bröder o systrar som nu kastat av sig det fundamentalistiska oket!

 23. Nadia, tack för länken till Ron Paul och hans aktuella uttalanden om finanskrisen. Ron Paul var den enda av alla presidentkandidater som förstod Amerikas ekonomiska problem och vilka lösningar som behövdes.

  Ron Paul vill ta hem trupperna från utlandet eftersom USA inte har råd längre, avskaffa IRS (skatteverket), och minimera staten’s uppgifter till domstol, polis och militär, ta bort skatt på arbete och balansera budgeten, det hade varit en bra medecin för Amerika.

 24. Ja visst har han intressanta åsikter och uppfattningar Ron Paul. Jag delar några andra inte alls. Jag kommer ihåg debatten när han frågar varför måste vi bomba araber för att ta deras olja, vad tror ni de vill göra med den, självklart sälja den, så låt oss köpa. Samma som han säger det så tydligt och klart att vi är hatade för att vi begår övergrepp mot andra.

  Han var för andra lösningar än en bailout.

 25. Johnny #29. Då måste Somalia vara idealet för dig, minimerade statliga uppgifter till domstol, polis och militär, nästan ingen skatt på arbete. Ett rättsäkert lands som då ligger dig varmt om hjärta, va.

  Johnny, tänker du med arschlet?

 26. Intressant. Bush socialist? Finns det någon som bryr sig ett smack om innehållet i nyliberalernas tyckande längre? Den enda anledningen till att folk över huvud bryr sig om nyliberalerna är att de verkar i symbios med de mäktiga storföretagen. Ungefär på samma sätt som USA:s utrikespolitik, ingen lyssnar egentligen vad USA tycker och ingen tar deras åsikter på allvar — deras s.k. diplomati är ju rena skämtet — men folk måste ta deras kommandon på allvar p.g.a. USA:s makt.

  Michael Moore skrev för övrigt ett utmärkt inlägg i finanskrisdebatten. Den finns översatt till svenska här: xxxxxxxx

  /Wodinaz