Ny bok ”Bevara alliansfriheten – nej till Nato-medlemskap!”


Vi har här flera gånger behandlat Sveriges närmande till krigsorganisationen NATO, och också protester mot detta oerhörda. Detta skedde senast 31/8 (”Libyen – kaos som planerat”!?) -Nato lade grunden”) och 3/10 (”Stoppa avtalet med NATO”). Där finns mycket information som inte passar in i denna bokpresentation.
Denna gång presenteras en ny, mycket viktig bok om NATO och Sveriges utrikespolitik av en grupp mycket kunniga experter.
NATO bevara_alliansfriheten_omsl_4

Svenska Dagbladet skrev nyligen under rubriken ”Kraftsamling mot svenskt Natointräde” att ”Om Sverige går med i Nato skulle det öka spänningen i Östersjöområdet. Det är det främsta argumentet mot ett Nato-inträde enligt en ny bok som ges ut på torsdagen.”

* Bevara alliansfriheten presenteras för medier vid en presskonferens i riksdagshuset torsdag den 13 november kl. 10 och för allmänheten på ett offentligt debattmöte på ABF-huset, Sveavägen 61 i Stockholm, kl. 18 den 9 december.

Bokpresentationen.
Utan att Sverige är militärt hotat från något håll har det uppstått en yvig debatt om Sveriges ställning som alliansfritt land. Steg för steg har politiska beslutsfattare och militärer ökat samverkan med den västliga militäralliansen Nato – utan att det finns några militära hot mot Sverige och utan att varje steg prövats mot bakgrund av Sveriges traditionella ställning som alliansfritt och fredssinnat.

Bevara alliansfriheten – nej till Nato-medlemskap!
är en antologi med bidrag från många författare som menar att ett svenskt medlemskap i Nato inte förbättrar landets säkerhet utan försvårar en
fredspolitik i vårt närområde och ökar risken för att vi blir indragna i konflikter och krig. Boken tar upp säkerhetspolitiska aspekter, fredspolitik, ger historiska perspektiv, belyser kärnvapenfrågan, ger perspektiv på alliansfriheten. Den berör även FN och folkrätt, Ukrainakonflikten, demokratiaspekter och de så kallade solidaritetsförklaringarna.

Boken släpps på en presskonferens i Riksdagshuset kl. 10 torsdagen den 13 november

Omslag och författarbild kan laddas ner från www.celanders.se/press.
Författarna Anders Björnsson och Sven Hirdman har varit bokens redaktörer, förordet har skrivits av Thage G Peterson och dessutom medverkar Mats Bergquist, Carl Björeman, Anders Björnsson, Hans Blix, Hans Corell, Rolf Ekéus, Anders Ferm, Sven Hirdman, Katrine Marçal, Leif Pagrotsky, Pierre Schori , Sören Sommelius, Maj Britt Theorin, Erkki Tuomioja och Lennart Uller.
NATO-demonstration IV

Författarna till Bevara alliansfriheten – Nej till Nato-medlemskap

Mats Bergquist – Docent i statsvetenskap, tidigare svensk ambassadör i Tel Aviv, Helsingfors och London. Ledamot av Kungl. Krigsvetenskapsakademien, före detta ordförande i styrelsen för Utrikespolitiska institutet och i Samfundet Sverige-Finland.

Carl Björeman – Generallöjtnant, tidigare militärbefälhavare för Södra militärområdet och ställföreträdande chef för Jämtlands fältjägarregemente. Skribent i försvarsfrågor. Ledamot av Kungl. Krigsvetenskapsakademien.

Anders Björnsson – Publicist och historiker, senast verksam som grundare av och chefredaktör för den internationella kvartalstidskriften Baltic Worlds. Medlem av Militärhistoriska kommissionen.

Hans Blix – Juris doktor i folkrätt. Före detta statssekreterare i utrikesdepartementet och svensk utrikesminister. 1981–1997 generaldirektör för Internationella atomenergiorganet. Tidigare chef för FN:s vapeninspektörer i Irak. Ledamot av Kungl. Krigsvetenskapsakademien.

Hans Corell – Ambassadör, tidigare rättschef i justitiedepartementet och utrikesdepartementet och åren 1994–2004 FN:s undergeneral­sekreterare för rättsfrågor. En av författarna till ett förslag som överlämnades till FN 1993 om att upprätta en internationell brottmålsdomstol för Jugoslavien. Ledamot av Kungl. Örlogsmannasällskapet.

Rolf Ekéus – Förutvarande svensk ambassadör vid Europeiska säkerhetskonferensen (ESK) i Wien och i Washington (1997–2000). Ordförande i Svenska Pugwash och i Sipri. Ledamot av Kungl. Krigsvetenskapsakademien.

Anders Ferm – Under olika perioder svensk ambassadör vid FN, och i Köpenhamn. Före detta chef för Tidens förlag och chefredaktör för Arbetet. Nära medarbetare till Olof Palme, bland annat som generalsekreterare i Oberoende Kommissionen för nedrustning och gemensam säkerhet. Vicepresident i FN:s Generalförsamling.

Sven Hirdman – Före detta statssekreterare i försvarsdepartementet och krigsmaterielinspektör, tidigare svensk ambassadör i Tel Aviv och Moskva (1994–2004). Ledamot av Kungl. Krigsvetenskapsakademien, ordförande i valberedningen för Utrikespolitiska samfundet.

Katrine Marçal (tidigare Kielos) – författare samt krönikör på Aftonbladets ledarsida. Skriver främst om ekonomi och internationell politik. Hennes Augustprisnominerade bok Det enda könet kom ut 2012 och publiceras under 2015 i Storbritannien, Australien och Kanada under titeln Who Cooked Adam Smith’s Dinner?

Leif Pagrotsky – Före detta departementstjänsteman, statsråd under tio år, bland annat som handelsminister, näringsminister och utbildnings- och kulturminister. Riksdagsledamot (2002–2012).

Thage G Peterson – Teolog. Tidigare talman i Sveriges Riksdag och statsråd i flera regeringar under tre decennier, bland annat som försvars-, industri- och justitieminister. Författare, bl. a en bok om Olof Palme som jag minns honom.

Pierre Schori – Tidigare internationell sekreterare i Socialdemokrat­iska Arbetarepartiet, kabinettssekreterare, biträdande utrikesminister, riksdagsman samt före detta svensk FN-ambassadör.

Sören Sommelius – Kulturskribent och författare till bland annat fyra böcker om konflikter och krig på Balkan. Knuten till oberoende Transnationella Stiftelsen för Freds- och Framtidsforskning i Lund. Tidigare kulturchef och chefredaktör för Helsingborgs Dagblad.

Maj Britt Theorin – Tidigare ambassadör och ansvarig för svensk nedrustningspolitik 1982–1991. Ordförande för tre FN-studier: om kärnvapen 1990, om militära resurser och miljö 1991 och om kön och dagordningen för fred 1994. Före detta riksdagsledamot (1970–1995) och Europaparlamentariker (1995–2004).

Erkki Tuomioja – Finlands utrikesminister 2000–2007 och sedan 2011, tidigare bland annat handels- och industriminister. Första gången invald i Finlands riksdag 1970. Docent i politisk historia och författare till flera uppmärksammade biografiska arbeten.

Lennart Uller – Överste, tidigare stf. chef för Strategiska institutionen vid Försvarshögskolan och chef för Norrlands artilleriregemente (A4). Ledamot av Kungl. Krigsvetenskapsakademien, medlem i Militärhistoriska kommissionen. Ordförande i Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek.
NATo-demonstration III

Anders Björnsson & Sven Hirdman (red)
Bevara alliansfriheten – nej till Nato-medlemskap!
Danskt band, 224 sidor
Omslag: www.bokochform.se. Tryck: CPI books, Tyskland, 2014. ISBN: 978-91-87393-21-1
Utgivningsdatum: 13.11.2014
Recensionsex kan beställas från order@celanders.se.


i Andra om: , , , , , , , , , , , , ,, , ,

NATO – blogginlägg 3/10
SvD 13/11 SvD 27/8 Uppropet DN -svensk oenighet Al Jazeera Nyhetsbanken – Nato-medlemsskap förenligt med svensk lag? Nyhetsbaken om Nato-toppmöte Svensk insatsstyrka redo för strid 2015 Blogginlägg 22/6 DN 15/4DN 2/4DN Debatt 22/4 DN Debatt 25/1 Nyhetsbanken 2/4 SvD 2/4 Youtube om NATO-övning FIB-Kulturfront DN 26/9 Sydöstran 24/5 DN 30/5 Middle East Online DN 25/4 Björnbrum 23/5 Russia Today 14/5 om Syriens syn på fredsförhandlingar Gulf Today Nyhetsbanken Reuters om al NusraMiddle East Online 15/5 USA-bloggen 25/5 Israel förbereder nytt anfall mot Syrien 16/5 DN 15/5 Erik Helmerssons ledare Turkiet vill ha flygförbudszonNepal News DN 15/5 Protester i Turkiet 16/5 Aron Lunds rapport NY Times25/3

  5 comments for “Ny bok ”Bevara alliansfriheten – nej till Nato-medlemskap!”

 1. Gösta Lilja
  13 november, 2014 at 13:26

  Nyhetsbanken.se har publicerat:

  http://swedish.ruvr.ru/2014_09_10/Nato-aterigen-skramd-av-ryska-jaktplan-i-Svarta-havet-6563/

  Om uppgifterna i artikeln stämmer hamnar det här rent infantila Nato-spektaklet i Ukraina i ett nytt förklarat ljus.

  • Peter Grafström
   14 november, 2014 at 04:35

   Jag tror det är bluff. Amerikanerna låtsas att ryssarna har någon typ av hemliga vapen med egenskaper i stil med EMP som slår ut all elektronik. Ryssarna spelar kanske med för att hjälpa Usas regim att blanda bort korten beträffande 9/11 där regimen hellre vill att allmänheten tror att det utfördes med hemliga strålvapen än att sanningen kommer fram.

  • Peter Grafström
   14 november, 2014 at 20:32

   Gösta
   Jag förhastade mig nog. Det kan mycket väl ha varit en radiostörningsapparatur som störde ut systemen. Jag tyckte det var märkligt att Usa lät det komma ut att besättningen blev demoraliserad. Men det kanske avspeglar att många amerikaner är emot upptrappningen.

   • Gösta Lilja
    15 november, 2014 at 08:30

    Enligt andra uppgifter kapade Iran en drönare i luften och fick ner den oskadd för ett tag sedan. Hur sårbara är våra högteknologiska elektroniska samhällssystem egentligen. Utvecklingen går förstås framåt och väst får nog finna sig i att precis som 1957 vakna upp med nya sputnikar pipande i öronen. Att den eurasiska kontinenten med sina naturrikedomar och med Kina och Ryssland som lokomotiv är fundamentet för en framtida beboelig värld är väl självklart i dag. Även om Europa spjärnar emot förstås.

 2. 14 november, 2014 at 09:13

Comments are closed.