Nu tvingas nog Juholt bort


Aftonbladet fortsätter sitt angrepp mot Juholt, nu blandar sig dessutom Jämtin och Bjereld in i diskus-
sionen, och även om de inte säger något galet så blir tidningarnas rubriker givetvis vinklade. Men det måste vara billigt att ringa upp 985 personer och sedan bygga sin uppfattning på de svar dessa ger. Varför använda så många, man kan ju istället banta undersökningarna till att börja med ned till åttiofem personer, kanske man till och med kan låta åttiofem personer välja politikerna till Sveriges Riksdag?

AB: ”Håkan Juholts förtroende bland svenska väljare är rekordlågt. Men rekordraset var väntat, menar partisekreteraren Carin Jämtin. – Mätningen bekräftar tyvärr att vi har haft en jättejobbig höst, säger hon.
Dagens Aftonbladet/Sifo bekräftar att krisen för Håkan Juholt och Socialdemokraterna är långt i från över. Inte sedan mätningarna började göras, i mitten av 1990-talet, har förtroendet för en S-ledare varit så lågt.
Enligt S partisekreterare Carin Jämtin var förtroendekraschen väntad. – Den bekräftar tyvärr att vi har haft en jättejobbig höst och det har Juholt haft också. Vi hade hoppats att det inte skulle bli så här för Håkan efter det som hänt, men så har det blivit. Mätningen ligger i linje med vad jag trodde, säger hon.”

Aftonbladets rubrik blir att Juholt måste jobba hårdare, sedan går man igenom hans eget agerande och det faktum att han inte hade informerat partistyrelsen om att hans sambo är dömd för brott, sammantaget så är det svårt att tro att Håkan Juholt ska kunna överleva detta drev, Aftonbladet är dessutom landets största tidning, och det råder väl knappast några tvivel om att de andra tidningarna, plus radio och TV, kommer att hänga på en gång till.

Personligen är jag övertygad om att hans tal på kongressen är det som avgjort det hela, han lät nämligen som en äkta socialdemokrat och inte som någon av de nya räknenissarna som har en stark dragning åt nyliberala idéer. Det går givetvis inte ha en man som låter som en socialist som partiledare, tänk vad jobbigt det skulle vara för alla miljonärer i landet, och så vill vi väl inte ha det?

Antalet mångmiljonärer ökar för närvarande i rask takt, det enda som ökar snabbare är barnfattigdomen. Jag har sagt det förut, och jag säger det igen: När denna såpa är över så måste man sätta igång att utreda medias roll i dessa drev, och det bör vara en bred forskning som ser på många aspekter av det som många tycks inse, att media själva vill tillsätta och avsätta partiledare. Jag är inte alls säker på att vi som bor i landet verkligen vill ha det så.

it Andra om: , , , , ab12 dn1 svt svd


17 svar till “Nu tvingas nog Juholt bort”

 1. På ett sätt är det rätt att Håkan lät som en socialdemokrat. Problemet är att han borde hållt talet för 30 år sedan. Genom en bra politik från S sida har väljarkåen fått det bättre och röstar därmed mer i mittfåran i Sveriges politiska landskap. Om man ej kan acceptera detta kommer troligen förtoendet och oppionssiffrorna att fortsätta att dala. S har alltid fört en pragmatisk och stark poiltik för flertalet med en inriktning mot solidaritet för de med mindre möjligheter i samhället men man måste acceptera att samhället har förändrats.

  • Kanske är det så. Men skall inte en politiker försöka väcka opinion för sin politiska linje, snarare än att utforma politiken så att den passar de flesta ? Enligt min mening saknar ett socialdemokratiskt parti existensberättigande om det inte kämpar för de sämst ställda, även fast de är en minoritet. Jag har uppfattat att Juholt försökt göra just detta men att i dagens samhälle är vi för få som uppskattar det. Samhällssolidariteten är tillbakaträngd, men just därför borde den drivas av s-partiet.

 2. Först gör man allt för att skandalisera en person med undersökningar som är byggda på lögner och halvsanningar och sen ställer man frågan om vilket förtroende medborgarna har för den personen. Detta är ett medvetet sätt att påverka väljarna, i tidningen eget syfte, som i det här fallet naturligtvis är att tvinga sossarna att avsätt Juholt.
  Skulle inte förvåna mig om Schibsted är en av Moderaterna hemliga bidragsgivare.

 3. ” Jippi” nu går drevet mot Håkan Jyholt, och sossarna dom gömmer sig i sina bås. Alla skyller på varandra och Håkan Jyholt får stå i skamrån. SAAB fabriken läggs ner 300 utan anställning. Neskärningar i välfärden för dom behövande. Alla är glada dvs dom som inte berörs av detta. Vad som behövs i SVERIGE är en injektion av friskt mod att våga börja tala om social demokrati innan vi får uppleva ett nytt ekonomiskt fiasko. Jag längtar till pension och att få lämna detta skit land under vinterhalvåret

 4. Det ser ”kört” ut i den Svenska Median, vilket är sorgligt!

  M,Bruset:

  ””En av de viktigaste funktionerna journalistiken står för är granskningen av den politiska makten. Utan den granskningen hamnar ett land i en klubb av mindre coola stater. Den hårdaste granskningen bör rimligtvis ske mot de styrande, och varför då inte allra tuffast mot statsministern?””

  Som det ser ut nu är det ”Lekstugereportages”…..!

 5. Jag har idag på min blogg gjort ett försök till analys av det rådande politika tillståndet i Sverige. Jag kommer fram till att översteprästen som lägger sina händer på getabocken (SYNDABOCKEN) innan han offras – heter Jan Helin idag.

  De hebreiska översteprästerna hade i praktiken även den politiska makten – intet nytt under solen!

 6. Reinfeldt har varit ledare i ca: åtta år, och Juholt i nio månader, men han har redan passerat Reinfeldt i artiklar. Nedan är antalet träffar på google.com. Notera hur DN avviker från övriga. Det är inte helt rättvisande att mäta på detta sättet, men det är hur som helst ganska intressant.

  Reinfeldt blev partiledare 25 oktober 2003
  Juholt blev partiledare 25 mars 2011

  expressen.se juholt 81400
  expressen.se reinfeldt 75400

  aftonbladet.se juholt 823000
  aftonbladet.se reinfeldt 530000

  svd.se juholt 49500
  svd.se reinfeldt 32000

  dn.se reinfeldt 103000
  dn.se juholt 63400

 7. Expressen skriver ”En annan sida av drevet” angående Carema för att visa att de inte är så farliga trotts allt, undrar hur mycket pengar det ligger bakom den artikeln? Chansen att vi får se någon liknande artikel om Juholt i Expressen är nog inte så stor :-)

  /Mats

 8. Den yvige och ostrukturerade (hans egna ord)Juholt anses av många vara Alliansens bästa valarbetare. Varför skulle borgarpressen kämpa för att få bort ett sånt röstsänke för sossarna?

 9. Juholt har visat stora brister som socialdemokrat och partiledare, med sitt vinglande, med sina ogenomtänkta ståndpunkter. Att S gått tillbaka beror i mycket på detta, Aftonbladets insatser är med all sannolikhet sekundära. Lena Sommestad t.ex. förefaller mycket bättre – en konsekvent vänstersocialdemokrat, med ideologiskt och teoretiskt väl underbyggda ståndpunkter och med något som ibland verkar som en klasståndpunkt.

 10. Vad menar du? Ska inte tidningar få granska eller driva en linje? Det handlar om oppositionsledaren i det en gång starkaste partiet i västeuropa. Ska hans tillkortakommanden förbigås med tystnad? Om folket vill ha den politik du förespråkar så är det ju bara att rösta på det sättet.

 11. Mitt hopp om en opartisk gransking ”på hög nivå” av media är ute sedan länge, dvs alltsedan jag insåg att även SVT etc har gått från ”public service” till propagandamässig Statstelevision. Att folk i allmänhet inte kan tänka själva (de sover rentav som rajraj skrev) är dessvärre det största bekymret.

  Vareviga vecka offentliggörs för folket diverse lättsmälta ”svar” av femtioelva olika ”opinionsinstitut” med bl a:
  – osakliga ”företroendefrågor” avseende partiordföranden etc
  – fokus på motgångar för oppositionen när partisympatier mäts

  Sällan om ens någonsin framgår hur frågorna ställts, hur många som deltagit, huruvida urvalet är att betrakta som slumpmässigt. Framförallt inte ”vem” som beställt dessa frågor.

  Aldrig handlar det om de realpolitiska sakfrågorna. Föreställ er att något opinionsinstitut skulle ställa sådana frågor istället. Aint gonna happen.

  Dessa uppenbara beställningsjobb offentliggörs i samtliga media inklusive svt som om de vore färdigtuggade sanningar att ta ställning till.

  Vidrigast är alltjämt att svt frångår kravet på saklighet, objektivitet och opartiskhet med sina 2 inrikespolitiska kommentatorer. Även flera av de sk ”nyhetsankaren” verkar ha svårt att dölja sina sympatier i vissa intervjuer.

 12. För en tid sedan så höll publicistklubben en hearing ang. drevet mot Håkan Juholt och det var i sanning en beklaglig tillställning.Där stod representanter för den tredje statsmakten uppradade och åstadkom skvatt intet.Det var ett svammlande och himlande med ögonen genomgående,att åse detta pekoral brist på substans och stringens var förfärande.Det som spelas upp mitt framför näsan på oss medborgare just nu är ett demokratiskt dilemma,riggat av media.
  Jag blygs.

  • Skönt att höra att fler än jag upplevde detta. Det var så erbarmligt pinsamt att jag efter en stund ropade på min sambo, för att checka med honom, att jag inte blivit skvatt galen eller åtminstone tappat omdömesförmågan. Kunde det vara möjligt att de som stod uppradade där på podiet var NYHETSCHEFER på ekot, DN och så vidare? Skaran var så sorglig att betrakta och ännu mer höra på (bortsett från den friska fläkten Daniel Suhonen) att det var nästintill omöjligt för mig att ta in att de representerade tredje statsmakten. Numera blir jag glatt överraskad om något bra reportage mot alla odds publiceras.