Nu ljuger SvD om Juholt


Idag har Svenska Dagbladet uppfunnit en egen ”Mollgan”, en högt uppsatt socialdemokrat som sägs ha varnat valberedningen för Håkan Juholt. Man väljer dessutom att skrika ut ”nyheten” högst upp på förstasidan.

SvD: ”Men valberedningen, med Berit Andnor i spetsen, var inte ovetande om att det fanns ”frågetecken” i Håkan Juholts leverne. Det uppger en tung S-källa för SvD.

– Jag varnade själv valberedningen för hans slarv, och att allt inte stod rätt till. Berit Andnor kan aldrig säga att hon inte visste.

S-ledarens resvanor var en av de saker som togs upp av SvD:s källa. En resa som Håkan Juholt gjorde till Vitryssland 2006 har uppmärksammats de senaste dagarna. Studieresan varade, uppger Expressen, bara i fyra dagar – i stället för de elva dagar han fått stipendium för. Trots det betalade han inte tillbaka några pengar.”

Men det är något som inte stämmer med detta, för det står nämligen i en ”blogg” som SvD har, en blogg som de kallar ”Politik Direkt”. Hade det funnits den minsta verklighets-
bakgrund till det här påståendet så hade någon av de tyngre reportrarna givetvis skrivit en artikel om saken och undertecknad med sitt namn. Men andra ord så kan vi lugnt utgå ifrån att det är – politisk spin.

Svenska Dagbladet har dessutom ett stort förtroende när det gäller nyhetsrapportering, det är landets bästa tidning alla kategorier när det gäller nyhetsartiklar, men detta rykte ska inte tillåtas att fläcka tidningens renommé därför placeras det i en blogg, en blogg som citeras högst upp på webbsidans löpsedel. (forts nedan..)

Tror SvD att läsarna skiljer på illasinnad ryktesspridning på tidningens ”bloggar” och dess nyhetsrapportering i övrigt? Tror de det så tror de fel. Svenska Dagbladet för ner sig själva till samma nivå som vissa sverigedemokratiska ”nyhetsbloggar”. Något som man tidigare klarat sig ifrån med undantag för ledarredaktionens ”blogg”. Vill SvD ha kvar sitt rykte som seriös nyhetsförmedlare så bör man undvika att ge sig in i politiskt motiverade spinnhistorier…

Givetvis så hänger de andra tidningarna på drevet, man citerar en anonym källa på en blogg, och man gör det väl medvetna om att 99 procent av läsarna inte ser till varifrån nyheten kommer, det är utomordentligt lågt av alla tidningar.

it Andra om: , , , , , , svd1 ab1 svt1 sr dn1 ex1


35 svar till “Nu ljuger SvD om Juholt”

 1. Står på första sidan. Undertecknat av tre journalister, Alexandra Hernadi, Kristoffer Törnmalm, Olof Björnsson.

  Nyheten släpptes först på bloggen, hittades av aftonbladet mfl. Efter papperstidningen kommit ut kom den upp på nätupplagan.

  • Vart vill du komma med det? Min skärmdump härrör sig från EN bloggpost i tidningen, och är dessutom länk ett. Om de reparerar skadan så är det väl förståeligt? Har man så förbaskat dåligt omdöme så vill man väl rätta sig och dessutom tona ner kritiken. Men faktum kvarstår, det är en skärmdump från förstasidan och då fanns det bara en bloggpost. Har de skärpt upp ryktesspridningen så hedrar det knappast SvD, tvärtom.

   Dessutom undrar jag om du inte blåljuger. Artikeln är helt bortplockad från webblöpsedeln, en papperstidning kan man inte plocka bort efter att den är utgiven. Detta handlar om ett påhitt, allt för att skada Juholt och (S).

  • Nej, den handlade från början (6:41) om det som beskrivs i rubriken, att ”Juholts korrigering ifrågasätts”. Senare på morgonen uppdaterades artikeln (7:53) och byggdes då ut med informationen från bloggen.

   Den ”Politik direkt”-blogg vi pratar om här skrevs redan igår, 12 oktober.

    • Ja, men det är det mina datum och klockslag bekräftar. Artikeln som är underskriven av tre journalister (som Adam refererar till) är en efterhandskonstruktion. Bloggen var först med uppgifterna, vilket styrker tesen att ledarredaktionen lagt sig i rapporteringen.

 2. Här kommer en liten teori: troligtvis är det där något man försökt få vanliga SvD-medarbetare att skriva under på. Men som av journalistetiska skäl vägrade. Då fick man istället köra det som blogg och lägga in länken i det ordinarie nyhetsflödet.

  Det funkade ju, eftersom alla andra medier drevmässigt citerar påståendet. Och då sker det förstås på nyhetsutrymme.

  Måltavlan verkar vara valberedningen och Berit Andnor den här gången. Oavsett om den ”tunga S-källan” finns eller inte antar jag att några har intresse av att justera historieskrivningen retroaktivt. Det räcker liksom inte med att avsätta Juholt, man måste också vingklippa alla sossar som utsåg och stödde honom.

  • Måltavlan verkar vara valberedningen och Berit Andnor den här gången.

   Jag tror att det är Göran Persson, men det mest troliga är att det är Mollgan.

 3. Krisen kring Juholt ökar för varje dag, det kommer nya avslöjanden dagligen verkar det som. Det här eskalerar likt en diarré som inte går att stoppa och som rinner ut i omgånger. Och när man tillslut tror att det inte kan komma mer så värker det på nytt i magen och en ny omgång diarré forsar ur.

 4. Det här leder enbart till att (s) får mina sympatier. Undrar om det är fler som reagerar så?

   • Det är säkert många som reagerar som Lord. Men vad har det här med S:s politik att göra ?
    Borde man inte välja partisympatier efter politik och inte vad en SvD-bloggare skriver ?
    Men dessvärre har du nog rätt.

 5. Nu är har detta blivit till en ren personförföljelse när de lägger upp ALLA Juholts räkningar och ber folk kontrollera dessa.
  Kan inte du Jinge be o få de andra Allianspartiledarnas räkningar och lägga upp dem på din blogg?
  Vi är ju många som läser den regelbundet.

  • Det kan du göra själv. Det är alldeles för få som tror att tidningarna har mer makt än vanliga dödliga. VEM SOM HELST kan begära ut offentliga uppgifter, så om du vill begära ut alliansens samtliga räkningar – gör så!

 6. Svenska dagbladet är inte alls Sveriges bästa tidning vad gäller nyhetsartiklar. Man ska inte förväxla torr och stram stil med objektivitet.

  • Svenska Dagbladet är den tidning som politiserar minst på nyhetsplats, det är så långt från Dagens Nyheter det kan komma, den tidningen är Husbondens Röst. I SvD presenterar man nyheter i alla fall -trots- att det ibland är till nackdel för alliansen.

 7. Det finns ingen allianssupporter med huvudet i behåll som skulle vilja ha bort Juholt. Han är själv den störste garanten för att (S) hålls borta från regeringsmakten lång tid framöver. Dessutom är han ju rätt underhållande längs vägen.

  • Jag har också funderat i dessa banor. Allianzen spelar ett högt spel när de hetsar om Juholt med så här lång tid kvar till nästa val. Med tanke på hur inkompetent han verkar vara, oavsett vad polisutredningen visar, så är väl ’risken’, sett ur Allianzens synvinkel, rätt stor att (S) bestämmer sig för att byta partiledare och att den nye är bättre än Juholt.

   • Alliansen har mig veterligen inte hetsat ett dugg mot Juholt. De har ju varit föredömligt tysta.

    • Det stämmer, Alliansen har inte sagt ett knyst. Men 95 % av media har bestämt sig för att Juholt ska bort. Och eftersom Media är –
     inte den tredje statsmakten, utan den första, så är Juholt, kokt, rökt och uppskuren.

    • Tja, tysnad kan ju vara det effektivaste vapnet om tajmingen är rätt… Tror inte alliansen skulle gråta för att slippa debattera med en motståndare som kan argumentera mot deras politik?!

 8. Om SvD ljuger så skulle ju Berit Andnor dementera uppgifterna.
  Hon har dock gjort sig oanträffbar för alla medier i snart två dygn nu.

  Jag tror inte man ska vara så säker på att SvD:s källa är ”politisk spin”. Och i det här läget passar sig nog SvD noga för att publicera vad som helst. Att källan är anonym för oss innebär ju självfallet inte att den är det för SvD. De vet nog mycket väl vem det är, och jag tror nog att de flesta inom Socialdemokraterna kan lista ut det också.

  • Det är klart att SvD vet vem källan är, och är det en sosse (troligt) så är det en sosse som ogillar Juholt. Spin fast inte nödvändigtvis från Alliansens sida.

   • Nej, Alliansen håller sig vettigt tyst. Det är självklart. Som någon var inne på ovan, eftersom Juholt trots allt är en ”bra” motståndare för dem i valet.

    Men faktum kvarstår – du, Jinge, påstår att SvD ljuger (”Nu ljuger SvD om Juholt”). Det behöver inte alls vara så. Det kan ju faktiskt bara Andnor svara på, och det verkar hon ju inte vilja göra.

    Ville hon skydda Juholt så skulle hon ju självklart dementera de uppgifterna omgående. Ju längre hon är tyst, ju mer troligt är det ju att det faktiskt är sant.

    Juholt är säkerligen INTE en bedragare eller kriminell. Men det är fullständigt uppenbart – eller borde vara för samtliga – att han är så oerhört slarvig att han inte kan sköta det jobb han har. Jämtin bör omgående ta över och Juholt avgå. Om inte för Socialdemokraternas bästa så för den svenska demokratins bästa. Det är trots allt Sveriges största parti Juholt leker med!

 9. Japp så har det då krupit fram att även flera riksdagsledmöter från annat (c)entralt placerat parti gjort samma sak som HJ betr ersätning för hyra. Är det någon ända läsare av denna blogg som tror att det kommer att föranleda några tidningsrubriker och personförföljelse liknande den hetsjakt som bedrivs mo HJ?

  Fö kan man ju diskutera huruvida man med en riskdagspersons (höga) lön ska erhålla hyresersättning. Om en ’vanlig’ knegare är i behov av dubbel bosättning så finns det väl förvisso, åtm under viss tid, en del skattemässiga trix att ta till, men är det inte i knegarexemplet ytterligt sällsynt att arbetsgivaren pyntar hyra för bostad på arbetsorten?

  • Den stora skillnaden mellan Juholt och övriga som begått samma misstag är att Juholt verkar ha satt sina brister i system. Hade det här enbart avhandlat hyresbidraget så hade det inte varit ett problem.

   Men Juholt besvarar inte frågorna om Vitrysslandresan (där han måste ha tjänat ett par sju-åtta tusen rakt ner i fickan), om hyrbilarna/reseräkningarna (som verkar ligga kring tusenlappen per gång, rakt ner i ficka, typ fyra gånger är de väl uppe i nu) OCH den faktiskt frågan om Juholt, Söder och Cervin faktiskt kände till reglerna i augusti – och ÄNDÅ lämnade in ansökan (det som polisanmälan handlar om).

   Så Juholt har ju faktiskt flera fel – inte bara ett. Och leder Juholts hyresdebacel till åtal (svar får vi tydligen imorgon) så kommer ju även övriga i riksdagen som gjort samma fel att rannsakas, självfallet.

   Jag tycker som du: varför ska en riksdagsman med så hög lön ha ett hyresbidrag? Vanliga knegare får, precis som du säger, minsan stå för sina flyttkostnader själva. Och idag när kraven på arbetssökande blir värre med flyttvång i vissa fall, så borde verkligen riksdagsmännen vara tacksamma över den höga lön de faktiskt har och vara nöjda med det.

 10. Nu går fan på torra land! Aftonbladet går nu ut med att Håkan Juholt inte gjort några formella fel?!?

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13777812.ab

  Var detta bara för att krossa socialdemokraterna och sälja lösnummer? Fy tusan att jag köper Aftonbladet igen alltså! Snacka om att de fick frossa i lynchmobben och sedan dra tillbaka allt.

  ”Avslöjandet” av Littorin gick inte alls så här långt, och Littorin flydde som bekant till USA.. Man fick aldrig veta om han var skyldig till lagbrott eller inte. Uppenbarligen var inte Håkan skyldig om det finns formella regler. Det är så man tycker synd om Juholt!

  Nej! Strama åt ALLA politikers förmåner omedelbart!

  Politiker ska inte ha en räkmacka jämfört med vanliga människor. Ett bra tillfälle för Juholt att stå upp för stramare regler för politiker, då ser folk att han försöker bättra på regelverket och om politiker har samma rättigheter och skyldigheter som alla andra så kommer också politikerföraktet att minska, speciellt om Juholt jobbar för den frågan. Nu ser vi ju flera politiker från andra partier som har gjort samma fel som Juholt…

  Juholt är en sak, men det jag är förbannad på är att politiker har andra regler än folk i övrigt! Så undrar politiker varför politikerföraktet ökar??? Snacka om att ha huvudet i det blå!

 11. Tidigare debatt om det finns helgon & felfria politiker behöver dammas av; vilken individ med en ENORM ARBETSBÖRDA skulle aldrig, aldrig någon gång emellanåt, göra ärliga misstag? Det kanske finns sådana, men vanligt är det knappast. Man förvånas över bristen på stöd från omgivningen. Praktiska saker kan ju faktiskt relativt enkelt åtgärdas med typ revisors-tjänster eller sekreterare eller dylikt, istället för att peka finger & rygga för media. Nu gottar sig säkert tv:s borgar-robespierre, man kan nästan se det rävlika sadistiska flinet framför sig. Han & hans gelikar verkar ha lyckats över förväntan…

 12. Cervin den private till Juholt, går han till jobbet numera, läste att han var borta dagen efter . . .

  Riksdagens . . ja fack, kanske man ska säga, tyckte att det var fruktansvärt att man skulle kräva att riksdagsledamöterna skulle gälla under samma lagar som . . . riksdagsledamöterna stiftar !!