Nu har Kim Jong-il bomben

Nu har Nordkorea utfört ett underjordiskt kärnvapenprov, och nu lär det vara bekräftat att det faktiskt var en bomb till skillnad från förra gången då det var en ”möjlig” bomb.

DN: ”Provet ”kommer att bidra till att slå vakt om vår suveränitet och socialism och garantera fred och säkerhet på den koreanska halvön med omkringliggande region”, enligt meddelandet.”

Om diktatorn Kim Jong-il själv sagt någonting i den vägen vet vi väl inte än, men man kan utgå ifrån att de nordkoreanska myndigheterna inte går ut med en sådan uppgift utan mandat från honom själv. Att det dessutom rör sig om en rejäl provning visas av de seismografiska utslag som redan influtit.

AB: ”Tidigt i morse uppmättes ett artificiellt jordskalv nära staden Kilju i nordöstra Nordkorea. Sydkoreanska myndigheter gick tidigt ut med uppgifterna om att skalvet som uppmättes till 4,7 på richterskalan var en underjordisk kärnvapenprovsprängning. Nordkorea har nu bekräftat provsprängningen genom officiella medier som skriver att ett ”framgångsrikt underjordiskt atomprov” genomförts.”

Det finns anledning att anta att det nu kommer att bli en hel del brösttoner från både Sydkorea och USA, möjligen kommer ett flertal andra länder att instämma i det inklusive världssamfundet. Samtidigt så kan jag inte annat än tänka på det faktum att vissa länder anses opålitliga när andra länder som Indien, Pakistan och Israel tillåts ha kärnvapen. Inget av de tre sistnämnda länderna kan anses vara vare sig stabila eller allt igenom demokratiska.

i Andra om: , , , , , , , , , , , , t AB1234 DN12 SvD1 Dbl R24

[tags]Kim Jong-il, Nordkorea, Kärnvapen, Atombomb, Pakistan, Indien, Isreal, FN, USA, Demokratier, Ondskans axelmakter, Mediekritik, Politik[/tags]

  16 comments for “Nu har Kim Jong-il bomben

 1. 25 maj, 2009 at 10:22

  Historien har ju visat att man måste ha kärnvapen för att slippa USA. Om man inte vill ha bordeller, kasinon och MCdonaldsresturanger. Då måste man kunna förvara sig…

  Hur många kärnvapen har Sydkorea? 200 ?

 2. Gunnar W
  25 maj, 2009 at 10:43

  Och så länge Israel tillåts ha kärnvapen så kan man vare sig förbjuda Nord-Korea eller Iran. Men det vill USA som vill vara ensamma om bomberna helst.

 3. Mumintrollet
  25 maj, 2009 at 11:34

  Att dom skaffar kärnvapen är en reaktion på att USA sprungit runt som en rabiessmittad hund och bitit ihjäl andra länder under hela 1900-talet. Kärnvapen är något som bör motarbetas, men då måste det gälla en global nedrustning.

 4. Marcus R
  25 maj, 2009 at 12:48

  Varje nytt land som får tillgång till kärnvapen är ett misslyckande för mänskligheten oavsett vilka länder som har kärnvapen redan.

 5. maj
  25 maj, 2009 at 14:34

  Svårt att säga något om Nord-korea eftersom alla nyheter därifrån filtreras och uppenbarligen ”bättras på” genom västkontrollerade nyhetskanaler. Men klart är att man fortfarande sedan USA ockuperade Korea ligger i krig med desamma.

  Och precis som i fallet Kuba, som ju får sägas vara en betydligt öppnare statsbildning speciellt på senare år, är man under belägring av en synnerligen aggressiv stormakt och under sådana omständigheter bildas inga demokratier, i alla fall inte i anglo-amerikansk defrinition (vilka egentligen inte heller är demokratiska statsbildningar).

  USA och västmakterna kommer dock inte att ge sig på ett land som kan försvara sig mot angrepp, enda gången man gjorde det i fredstid var NATO/USAs krig mot Yugoslavien där man blev så skadskjuten av gamla Sovjetiska missiler och kunde vänta ett hårt ockupationsmotstånd av en vältränad och manstark arme att man terrorbombade från 12000 meters höjd istället. Hade juggarna haft kärnvapen dessutom hade man knappast gjort det heller. Sålunda är det jämlika förhandlingar som gäller med Nord-korea.

 6. Ruben Ask
  25 maj, 2009 at 15:20

  Vad är problemet? Lilla Kalle står och ”ryter” till men när man hela tiden bekämpar den legitima ledningen i Pyongyang och har så gjort sen 1953 så skapar man ju ett eget monster.

  Läget mellan nord och syd har inte varit så här illa på årtionden. Nu är det mest pga den nationalistiska sydkoreanska presidenten Lee Myung-Bak som man får skörda vad man sått. Både Kim Dae-Jung och senare Roh mötte sin granne med ömsesidig respekt.

 7. Martin
  25 maj, 2009 at 18:07

  USA har varit mycket pedagogiska, speciellt senaste decenniet. Har du kärnvapen så kommer vi att skramla som tomma burkar men inget göra, har ni inte kärnvapen så är det fritt fram för en amerikansk invasion, ingen ursäkt för krystad.

  Olyckligt att fler har kärnvapen, men det har de senaste decennierna allt mer framstått som ända sättet att behålla ett självbestämmande i ett land. Det är olyckligt att man fört en sådan politik.

 8. Simon
  25 maj, 2009 at 21:02

  Men om alla länder hade kärnvapen så skulle inget land våga ge sig på ett annat.
  kärnvapnen kanske kommer bidra till världsfred i slutändan jag menar om alla är jämnstarka så kommer ingen jävlas med varandra.
  kolla bara på Pakistan och Indien de bara skramlar med kärnvapnen men ingen av de vågar gå till attack därför kan kanske kärnvapnen bidra till världsfred.

 9. Max
  26 maj, 2009 at 03:50

  Svar till Nordkoreakramarna:

  Jo, Nordkoreas kärnvapen program är ju verkligen en succé. Nordkorea är beroende av bistånd från framförallt Kina och Sydkorea eftersom man har som officiell policy att maximera försvarsutgifterna, den så kallade ”Songun.” En katastrof eftersom folket svälter och militären fortfarande har vapensystem från 60- och 70-talet. Kinesiska reservister är bättre beväpnade än nordkoreanernas reguljära förband.

  Pakistan skaffade kärnvapen för att kunna skydda sig mot Indien. Nordkorea behöver inte kärnvapen eftersom att inget grannland hotar det. Vad än Nordkorea-fantasterna säger om Sydkorea så är det ett land som förmodligen skulle lida ekonomiskt av att ta över Nordkorea mer än det skulle tjäna på det. Det är bara att jämföra med Tyskland, fast Nordkorea är inte i närheten av Östtysklands ekonomiska situation 1989. Sydkorea klarar sig otroligt bra som det är, och bland vanligt folk finns inget stöd för en invasion av grannlandet. Hotbilden är något som Kimmie och grabbarna trummar upp för att skrämma sin befolkning och även övertyga Juche-folk världen över.

  Nordkoreas kärnvapenprogram är förmodligen värdelöst ur militär synvinkel då landets teknologiska nivå knappast imponerar. De senaste provskjutningarna med robotar har ju varit pinsamma misslyckanden och det sydkoreanska flygvapnet är definitivt förberett för ett hypotetiskt nordkoreanskt anfall med allt vad de innebär i form av preventiva åtgärder.

  Att beskylla Sydkoreas regering för att vara provokativ: vad har de gjort som är så hemskt mot sitt grannland i norr? Att de tar emot nordkoreaner som lyckas smita via kinesiska gränsen?

  Sydkorea har inte kärnvapen. Både Sydkorea och Japan i regionen befinner sig sedan länge under det amerikanska paraplyet. Det har tidigare inneburit: bomba Tokyo = USA bombar dig, så det har aldrig funnits någon anledning för något av länderna att skaffa egna.

  Dessutom skulle det förmodligen aldrig behövas då Sydkorea är långt starkare militärt sedan några år tillbaka.

  Det blev verkligen ett långt inlägg.

  • 26 maj, 2009 at 05:26

   Japan i regionen befinner sig sedan länge under det amerikanska paraplyet. Det har tidigare inneburit: bomba Tokyo = USA bombar dig, så det har aldrig funnits någon anledning för något av länderna att skaffa egna.

   USA har redan bombat Hiroshima och Nagasaki så japanerna är nog fulla av förtröstan…

 10. Sara G
  26 maj, 2009 at 08:43

  I motsats till Nordkorea så har enligt uppgift den ”demokratiska” israel INTE kärnvapen, och inte alls några 150 atombomber. Det är grovt och elakt förtal!
  Vanunu sitter fortfarande i husarrest och är numera nära glömd av alla, förutom den israeliska säkehetstjänsten, som nogsamt både vaktar sig själv och Vanunu…

 11. Sara G
  26 maj, 2009 at 08:45

  Rättelse: den ”demokratiska” staten eller regimen israel…

 12. Martin Forsman
  26 maj, 2009 at 14:13

  Max #9: Vore det inte för Sydkoreas nuvarande extremnationalistiske ledare och USA:s tidigare president George W Bush, så hade Nordkorea inte skaffat kärnvapen och det hade mycket väl kunnat vara fred mellan länderna. Då USA:s doktrin under Bush var: ”Har ni inte kärnvapen så invaderar vi, har ni kärnvapen så är ni fredade” så är det väl inte konstigt att Nordkorea som enda sedan 1953 varit i USA:s skottglugg skaffar kärnvapen.

  Jag håller med dig om att Nordkorea är ett fruktansvärt exempel på hur fruktansvärt fel det kan gå om ett galet ekonomiskt/politiskt system får konstgjord andning och därmed tillåts överleva.

 13. nature
  26 maj, 2009 at 14:44

  Minnet är kort i USA/Västvärlden!!!Hur många känner till vad USA gjorde emot Korea på 50-talet???

 14. Max
  26 maj, 2009 at 14:48

  Ett kärnvapenprogram tas inte fram i ett u-land över en natt. Programmet påbörjades långt tidigare och det var bara förra året som ”Solskenspolitiken” skrotades. I klartext: att skylla kärnvapnen på Lee och Bush funkar inte.

  Nej, solskenspolitiken var inte någon magisk väg till försoning. Det var vad man i USA kallar en serie photo ops. Den stora skillnaden mellan Roh och Lee är att Lee har mindre kompromissvilja. Men med tanke på vad Nordkorea kan göra lite då och då så är det inte konstigt att vissa sydkoreaner blir irriterade.

  Frågan är hur länge kineserna kan låta Nordkorea skämma ut dem innan de på allvar tvingar landet att skärpa sig.

 15. Simon
  26 maj, 2009 at 22:00

  Tänk om Palestina, Libanon, Syrien hade kärnvapen precis som Israel har då skulle såna som Avigdor Lieberman eller Ariel Sharon inte våga yttra ett ord om att ”detta är vårt land som Gud gav oss”
  nåt av de Arabiska länderna kommer förr eller senare skaffa kärnvapen o detta är Israel mycket mycket rädda för därför vågar jag påstå att om du har kärnvapen så vågar ingen jävel tjafsa med dig.
  jag är övertygad om att fler länder kommer att skaffa sig kärnvapen i framtiden eftersom många är rädda just för Israel och USA därför att många länder tror att de största terroristerna är Israel och USA.
  lyckas Iran skaffa sig Atombomben då kommer det bli mycket lättare för övriga Arab-länderna i Mellanöstern att också skaffa sig.
  kärnvapenspridningen kan vi tacka Ryssland och USA för som med alla medel vill stoppa andra från att skaffa sig kärnvapen medans de själva sitter på flera tusen atombomber snacka om att föregå med gott exempel

Comments are closed.