Nu är Norge prilligt!

Nationalismen i Norge brukar bubbla över lite då och då, oftast i samband med framgångar för skidlandslaget, och om det inte varit något OS så kommer det i alla fall 17 maj. Nu har de vunnit en skrällseger i EM-schlagern i Moskva, och de förklarades som segrare 17 maj, och unge herr Rybak kommer till Gardemoen klockan 11. Jösses, det skulle vara kul att vara på Karl Johann i eftermiddag.

AB: ”Det blev knappast någon dramatisk omröstning. Storfavoriten Norge gick upp i topp redan efter att första röstningslandet Spanien lämnat sin tolva. Malena Ernman kom på 21:a plats. Det regnade tolvor över Norges favoritviolinist – sockersöte Alexander Rybak. – Det är utklassning, sa kommentatorn Edward af Sillén. Det blev aldrig riktigt spännande. Norge tog ledningen, ökade och lät inget annat land komma i närheten.”

Det är knappast någon som på fullt allvar kan hävda att fel låt vann, något som vanligen drabbar segraren när man tävlar i musik, Alexander Rybaks melodi var verkligen rätt segrarlåt och det enda tråkiga var att det svenska bidraget hamnade så långt ner. Men visst kan man ha en massa synpunkter på tävlingen. Efter att inte ha sett den på 7-8 år så måste jag säga att jag är grymt besviken. Det var inte många av dessa melodier som skulle haft en chans i Globen.

Men ett större problem är all den ”kompisröstning” som förekommer. Oavsett vilket land det än är så röstar man på grannländer, det är något som på sikt kan hota hela evenemanget. När man redan i förväg vet hur nästan alla länder kommer att rösta så förlorar det sin karaktär av tävling. Sedan var det på tok för många bidrag med i finalen. Det borde räcka med femton som max. Man kan ju starta med att slänga ut de länder som inte ligger i Europa.

Dessutom tycker jag att man borde sätta ett tak för hur mycket det får kosta att arrangera en final. En läsare här berättade att det hade kostat 350 miljoner för ryssarna att göra den här showen, men oavsett vad man tycker om spektaklet så hade det räckt med en betydligt mindre summa. Man behöver inte närma sig en OS-invigning för att publiken ska vara intresserad. Låt EBU bekosta tävlingen helt och hållet och dela upp kostnaden på de arrangerande länderna. En seger i EM-schlagern ska inte behöva vara varje lands mardröm.

i Andra om: , , , , , , , AB12 SvD12 DN12 Dbl12 NRK21 EX1 t

[tags]Alexander Rybak, Norge, EM-schlagern, Musik, Kultur, TV, EBU, Underhållning[/tags]

  13 comments for “Nu är Norge prilligt!

 1. Tove
  17 maj, 2009 at 05:50

  Vi kan begynne med å kaste ut Israel. De følger ingen konvensjoner, er ikke selv i Europa

 2. Jarle
  17 maj, 2009 at 08:11

  Vi, skandinaver, må stå mer sammen og glømme storebror/lillebror komplekser. Vi liker egentlig hverandre veldig godt og bor ï så og si land med samme sosiopolitiske land. Det er en nødvendighet at norden står sammen. Vi har alt å tjene på å bli en blokk å regne med sosiopolitisk og kulturelt. Leve et stornorden. (Jeg elsker i allefall svensker, dansker, finner og islender, for den sakens skyld.)
  Mange hilsninger fra en åpen ”bagge”.

 3. 17 maj, 2009 at 09:22

  Moskva ligger i Europa.

  Hittade hos http://fotolasse.se :-)

 4. Lars Eriksson
  17 maj, 2009 at 09:41

  Jag håller med Tove till 100% om att Israel inte har i tävlingen att göra. Deras närvaro har stört mig så länge jag har sett tävlingen, långt innan jag ens blev medveten om landets politiska roll/betydelse.

  Vad gäller kompisröstningen så har den förstås betydelse för många av placeringarna, men jag rycker ändå på axlarna åt det eftersom de starkaste låtarna övervinner det hindret, som vi såg både i år och t.ex. för tre år sedan då Lordi vann. Det räcker inte med kompisröster för att vinna tävlingen, låten måste gå hem i hela Europa.
  Då var kompisröstandet ett betydligt större problem för några år sedan, då tävlingen inte var uppbyggd med semifinaler som nu, utan de länder som hamnade på de sista platserna tvingades stå över året därpå. var det viktigt med partiska grannar som hjälpte en upp på den övre halvan av resultatlistan, så man undkom det ödet.

 5. 17 maj, 2009 at 10:10

  Du har nog rätt i det Lars, kompisröstningen påverkar inte en BRA låt på samma sätt. Men en hyfsad låt kan givetvis vinna även om den inte är bäst – pga kompisröstning. När det gäller ”Alexander den Store” så spelar det ingen roll. Den låten SKULLE vinna oavsett vilket, men…

 6. Pingback: Larsa
 7. Olav Vikingsson
  17 maj, 2009 at 13:19

  Vil beklage til alle utlendinger.
  Norge er noe selvhøytidlig, med dårlig selvtillit.
  Derfor spør alle reportere under intervju med storheter og turister: ”hva synes dere om Norge?”
  Pinlig, spør du meg
  Kommer til å bli vel kvalmende patriotisme nå.
  Men dette kommer av at, Norge er middels i alt annet i samfunnet. Enorm rikdom, men politikerne får ikke til noe som helst.

  • 17 maj, 2009 at 13:20

   Så är det i Sverige oxo Olav. Turisterna varnas nog på flygplanen – Ni MÅSTE säga att Stockholm är vackert, annars blir svenskarna så ledsna så att de börjar halsa brännvin…

 8. Erik
  17 maj, 2009 at 19:55

  Haha….åh nä, knappast en skräll då denna låten har varit extremt favorit-tippad sen den kom ut på youtube efter norska finalen i melodi.

  Faktum är väl att det är den minsta skrällen genom tiderna då jag aldrig varit med om att en låt varit så pass klar för vinst någonsin så pass långt innan….

 9. Millenix
  18 maj, 2009 at 00:16

  Vet nå ikke om vi er så selvhøytidlige Olav, men norrmen har et mindrehetskompleks som alle små land. Så hevder man seg i noe fremhever man jo det, og glemmer det man ikke er god på.

  Når det gjelder hvem som skal være med i ESC bør vel det bae være land i fra EU! :D

 10. Magnus
  18 maj, 2009 at 02:54

  Jag skrattar åt alla svenskar som verkligen trodde att Malena hade någon chans, och jag förstår inte hur vi kunde skicka vidare den i globen. VAr det tack vare jury rösterna eller tvärtom?

  Olav viknigsoson. I sverige gör vi samma sak. I vissa situationer är det riktig pinsamt när det borde vara helt orelevant vad ett generaliserande uttal från någon turist/kändis säger. Har inte så mycket med patriotism att göra tror jag (eftersom det saknar vi jämfört med Norge) utan snarare dålig självkänsla/självbild, självbekräftelsebehov.

 11. Jesus lillebror
  18 maj, 2009 at 10:34

  Jag håller med Jarle 100%, stornorden ftw!

  Btw, grattis Norge till segern! :-)

 12. Marie Ericsson
  18 maj, 2009 at 13:34

  Då var det dags igen, då. Det svenska bidraget i ESC kom på 21 plats, ungefär där det alltid hamnar, och så står det i de svenska tidningarna ungefär att ”vad konstigt, Sverige kom jumbo igen”. Vad man tydligen inte uppmärksammat är att vi de senaste fem åren har haft två svenska artister som har vunnit tävlingen eller tillhört de populäraste artisterna. Jag tänker på Helena Paparizou och Arash (som i Aftonbladet kallas svenske Arash). Problemet är bara att dessa kvalificerade artister inte tävlat för Sverige utan för Grekland och Azjerbajdjan. Hur kommer det sig att de inte var med i de svenska uttagningarna till ESC som går hela vårarna i SVT? Genom att vara så tillknäppt etniska missar vi de artister som med dagens sammansättning av länder i ESC skulle ha haft störst chanser att vinna tävlingen för Sverige, något som Norge tydligen insett när de fångade upp Alexander Rybak.

Comments are closed.