Bra, nu blir Afghanistan valfråga

Nu berättar de rödgröna att de är överens om hur de ska göra med Afghanistan, man ska börja neddragningen av truppnärvaron redan i början av nästa år för att sedan vara helt klara till 2013.

Det är ett bra beslut, samtidigt som det säkerligen påverkar många av dem som varit kritiska mot att de rödgröna inte kun-
nat presentera något entydigt förslag. Det senaste beskedet från Urban Ahlin var att man skulle bli kvar i Afghanistan fram till och med 2014, något som drabbade Vänsterpartiet extra hårt. Jag känner flera vänsterpartister som har varit ytterst tveksamma till det rödgröna samarbetet av just den orsaken.

Samtidigt gör man Afghanistan och truppnärvaron där till en valfråga. Alla känner till att Tolgfors sagt att truppnärvaron ska utökas och vi vet också att han har de andra partierna med sig på detta. När man ser till hur svenskarna i allmänhet resonerar om Afghanistan så är det klart att de rödgröna nu har fattat ett beslut som kommer att gynna dem. Att man dessutom lägger pengarna på civilt bistånd till landet är utmärkt.

Gladast av alla är säkerligen Lars Ohly, hade man inte kunnat komma fram till ett ställningstagande som detta så hade han fått en jättetung svekdebatt på halsen. Vissa bloggare beskriver detta som att (V) har vikt ner sig, men det har jag svårt att förstå med tanke på att det annars hade varit gjutet i sten att svenska soldater skulle strida sida vid sida med de amerikanska trupperna och deras NATO-allierade.

Dessutom så löser man inte Afghanistans problem genom att döda afghaner. Vi har dessutom sett hur vår svenska krigs-
makt alltmer aggressivt annonserar för att få tag i människor som kan tänka sig att bli professionella soldater, man använ-
der sig av billiga knep och anklagar medborgarnas ”kusiner” och andra släktingar, en kampanj som ter sig mycket märklig.

Afghanistan

Sverige bör givetvis ha ett värnpliktsförsvar. Varje 18-
åring, tjej som kille, bör mönstra och de som inte tas ut till soldater bör få göra vapenfri tjänst som något samhällsnyttigt, ett tillfälle som kan utnyttjas till att utbilda dem i något som de själva kan ha nytta av i vuxenlivet.

it , , , , , , ab1234 ex123 svd dn1

  22 comments for “Bra, nu blir Afghanistan valfråga

 1. Martin
  27 augusti, 2010 at 10:33

  Det är klart att vi skall ut ur Afghanistan, svensk trupp skall inte stå sida vid sida med legosoldater. Om det skulle vara så att det är främst pga samarbetet med vänstern som gjort detta ställningstagande, då kanske samarbetet inte var en dum idé trots allt!

 2. Sven O
  27 augusti, 2010 at 11:00

  Verkligen på tiden!

 3. 27 augusti, 2010 at 11:16

  Bra beslut av de rödgröna. Tyvärr blir det aldrig verklighet eftersom de förlorar valet. Det är bara att göra nya hål i svångremmen och förbereda sig på 4 år till med Alliansen.

 4. åggepågge
  27 augusti, 2010 at 11:28

  va skönt att få vara helt överens med dig om något !

  De rödgrönas policybeslut är riktigt bra. Förlorarna, om det finns några, är snarare högersossarna runt Urban Ahlin som representerar en gruppering som varit problematisk sedan partisprängningens dagar. När jag blev SSU:are på 60-talet fanns Sture Eriksson i riksdagen med samma ruttna NATOagenda

  Javisst ! Leve den allmänna värnplikten och samhällstjänst. Ju större folk och språkblandningar vi får desto större behov av sammansvetsande erfarenheter. Samhällstjänst är en utmärkt idé för att låta de yngre dela på skit och skräpjobb som måste utföras. En bra motvikt till ”15-minutes of Fame”.

 5. Martin
  27 augusti, 2010 at 12:22

  Den som lever får se. Men oddsen att det sker ökar såklart om man röstar på någon som har den ambitionen. Det är bra att man kan rädda liv med röstsedeln i år.

 6. Kent
  27 augusti, 2010 at 13:23

  Va underbart, låt afganska tjejer och kvinnor bli kvar i medeltiden. At sen radikal Islam och drogmafian får sig et fristad verkar vara helt ok? Det måste vel vara det besta fridsprosjektet som man kan tänka sig. Att lämna Afganistan är kanske fridfullare för Svenska soldater, men för den del av Afganistan som drömer om en annan verklighet fri från förtryck, fattigdom, krig och droger… för dem är nyheten om svensk tilbakadragning säkert inte nåt att fira. Dem som firar är Taliban och drogmafian.

  Problemet är att ingen bra lösning verkar finnas, men att lämna kommer inte att rädda liv. Att kalla tilbaka svenska styrkor ur Afganistan är inte et fredsprosjekt, det är att ha som politik att man inte vill göra nåt. Kan dem inte kalla sin politik för ”Vi ger upp, och tänker inte göra nåt åt Afganistan”, i stället för att låtsas kalla det et fridsprosjekt. Ingen röst i det här valet kommer att rädda liv i Afganistan… frågen är hellre, vilka liv kommer att sparas. Talibansoldater och svenska soldater…. eller afganska kvinnor och dem som kommer att dödas i terroraktioner finansierad av Taliban?

  Man får gärna vara emot vestliga soldater i Afganistan, men kalla det inte att vara för frid… Derför en tilbakadragning från Afganistan ger inga länder frid. Och på lång sikt, ökar det även risken för terror i Sverige.

  • åggepågge
   27 augusti, 2010 at 14:30

   Jag förstår vad du menar men problemet är ju att NATO tagit över ISAF och att det är drogmaffians inflytande som gör att Kharzai kan närma sig vissa talibanfraktioner – dvs ”företaget” har förankring på bägge sidor. För att man ska kunna bedriva en vettig solidarisk politik måste det finnas en verksam sida att samarbeta med. Det gör det inte i Afghanistan.
   Svenska Afghanistan Kommitéen har ett försiktigt villkorat stöd för ISAF med reservationer av den anledningen. Om inte Lena Hjelm Wallén varit högsta hönset där så hade SAK antagligen tydligt varit för ett tillbakadragandet bedömer jag. SAK kunde nämnligen ganska väl samverka med talibanernas lokala ledarskap på den tiden pga att den rörelsen var nästan lika hetrogen då som nu.
   Civilbefolkningen har det betydligt värre nu än under talibanerna pga kriget och de pakistanska galenpannornas ökade inblandning. Översvämningarna i Pakistan kan faktiskt spela Kharzai i händerna

  • Emiru
   27 augusti, 2010 at 16:53

   Är du från vettet? Vad har religiösa fundamentalister tjänat på och vad har drogkarteller tjänat på? Inte är dagens situation i Afghanistan på något vis bättre än den var under Talibanernas dagar. Det är mer knarkproduktion och kvinnornas har då inte förbättrats (stödde någon förresten Sovjetunionens närvaro på de grunderna under 1980-talet?

   Du är ju inte riktig om du på allvar tror att svenska soldaters icke-närvaro i Afghanistan ÖKAR risken för terror i Sverige. Om någonting är det precis just tvärtom. Kriget i Afghanistan, Irak och Pakistan har ju som man hoppas är allombekant på ett otrevligt vis gett ett rent otroligt uppsving globalt för terrorism av alla de slag.

   Att västerländsk närvaro skulle vara någon slags godvillig barmhärtighet för de Afghanska folkets välmående är det mest banala och förkastliga påstående man kan göra. Det är inget annat än imperialism. Inte har den amerikanska militären eller deras inhyrda privata legoknektsföretag någon gnutta intresse att folket där far väl. Varför är annars den korrupte och knark-vänlige Karzai president? Varför styrs nästan hela landet av lokala krigsherrar?

   Förbannat nonsens. Vill man de Afghanska folken väl kan man väl stödja inhemska organisationer av progressiv natur. Det finns ingen ursäkt för den barbariska militära närvaron i dagsläget.

   • 27 augusti, 2010 at 17:19

    Väl talat!

  • 28 augusti, 2010 at 00:05

   Drogtillverkningen är på rekordnivå i och med att talibanerna blev avsatta.

  • 28 augusti, 2010 at 10:24

   Nu är ju förstås drogmaffian samma sak som regeringen. Jag förstår inte vad de skulle tjäna på att bli av med sitt utländska stöd.

 7. Sören
  27 augusti, 2010 at 13:48

  Det är bara att hoppas att det blir rödgrön valseger. Borgerlig innebär att fler soldater skickas.

 8. Gösta Berling
  27 augusti, 2010 at 13:58

  Jag är själv vapenvägrare men anser att vi borde ha ett värnpliktsförsvar där alla gör sin plikt inom civilförsvaret. Gärna i Afganistan, men då inom sjukvård, utbildning, räddningsarbete e dyl.

 9. 27 augusti, 2010 at 14:40

  Det är uppenbart många som gått på myten om att USA och Sverige har trupp i Afghanistan för att införa demokrati och hjälpa kvinnor. Faktum är att USA skiter i hur Talibanerna styr och ställer. USA:s mål är att bygga en gaspipeline genom Afghanistan. Utöver detta bryr sig inte USA om hur landet styrs och kvinnorna behandlas av de styrande.
  Läs BBC-artikeln från 1997 ”Taleban in Texas for talks on gas pipeline”
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/world/west_asia/37021.stm

  Neiman Foundation for Journalism vid Harvard University har engagerat sig i att föra fram sanningen om USA:s krig i Afghanistan genom att publicera en artikel om USA:s historiska gärningar i Afghanistan. Läs artikeln ”The real story behind Time’s Afghan woman cover: American complicit”.
  http://www.niemanwatchdog.org/index.cfm?fuseaction=background.view&backgroundid=00480

 10. Karl Andersson
  27 augusti, 2010 at 17:22

  Bra med besked om Afghanistan, förstår inte varför vi ska stödja USAs lilla lekkrig.
  Men jag tycker inte om att Sahlin vill återinföra värnplikt, en gammal vapenvägrare som jag tycker inte om någon form av krig/militär. Brukar alltid sjunga ”I natt jag drömde” för mig själv varje gång jag hör om krig och skit på TV. Värnplikten är egentligen en gammal kvarleva sen den tid då alla tvingades tjäna konungen och kronan, på ett liveget sätt som känns rent omänskligt.

  • Lars Eriksson
   28 augusti, 2010 at 11:03

   Jag förstår och kan sympatisera med hur du tänker när du säger att du är emot värnplikt, men vi kommer knappast ifrån att landet behöver ha någon form av militär styrka, och i valet mellan värnplikt och yrkesmilitär väljer jag definitivt värnplikten. Vilka människor väljer medvetet att bli yrkesmilitärer, och är det verkligen lämpligt att de militära styrkorna består till 100% av såna människor?

  • Kamelsilaren
   28 augusti, 2010 at 11:34

   Nej, alla medborgare i ett land ska ha fått en grundutbildning i hur man hanterar vapen. Annars blir det som i Burma, en liten klick yrkessoldater håller hela landet i schack, därför att folk inte vet vad som är fram eller bak på ett gevär.

 11. 27 augusti, 2010 at 21:43

  Noterar hur ”allians-fria” Aktuellt såg till att leverera den obligatoriska Lögnen före kvällens debatt mellan Lars O och (en i valtider hittills rätt osynlig) Bildt: ”På FN-uppdrag i Afghanistan…” Detta samtidigt som danska dokumentären Armadillo hade premiär i kväll. Bättre kan det inte bli. Nu får krigshökarna lite att bita i.

 12. Martin Forsman
  27 augusti, 2010 at 23:48

  Danska filmen Armadillo visar på ett utmärkt sätt varför vi borde ta hem våra soldater genast. Att unga män och kvinnor ska offra sin psykiska och fysiska hälsa för ett förlorat krig är för mig en gåta. Att Carl Bildt hävdar att det är ’oansvarigt’ att tala om ett slutgiltigt datum för det orättfärdiga kriget mot afghanistans folk, vilket alla andra inblandade Västmakter utom Sverige redan har gjort, visar på desperation bland de svenska krigshökarna.

  Det onsvariga är naturligtvis att cementera närvaron av Västliga ockupationstrupper. Krig är ALDRIG bättre än fred för en civilbefolkning, oavsett hur vidrig den regim som styr landet i fredstid är. När vi nu dessutom hjälper diktatorn Karzai och hans knarkmaffia kvar vid makten genom våra soldaters och det afghanska folkets blod så borde det vara enkelt att se vilken lösning som är ott föredra.

  • 28 augusti, 2010 at 05:18

   Har du sett Armadillo? Finns den på nätet?

 13. Joel Ekman
  28 augusti, 2010 at 00:59

  Och vad har detta attackkrig åstadkommit? Minskat terrorhot?
  Nej, över allt i världen har man skruvat upp paranoian och trappat upp spionaget på de egna medborgarna i förebyggande syfte. Bin Ladens tillfångatagande?
  Nej, Al Qaeda- ledaren är spårlöst försvunnen och hans terrornätverk omgrupperar sig i de närliggande grannländerna. Demokrati?
  Inte… Den USA-vänlige president Karzai vars regering vi försvarar militärt sysslar med omfattande valfusk, han förhånar mänskliga rättigheter i landet samtidigt som korruptionen antagit epidemiska höjder. Jämlikhet för kvinnor?
  Inte, president Karzai har legaliserat våldtäkter och vad hjälper det att flickor nu får gå i skola i vissa områden när de ändå inte får gå ut och när de säljs till äktenskap.

  Jag vill också passa på att gratulera amerikanerna till deras nya oljeledning. Som talibanerna vägrade godkänna och som nu ringlar sig igenom det afghanska landskapet. Den ringlar sig mellan ruinstäder som bombats till grus och stenhögar, platser där civila tidigare bott. Den ringlar sig genom jordbrukslandskap, mellan vida opiumodlingar som tidigare strängt förbjudits, men nu tillåts översvämma landet under de amerikanska militärernas uppsikt. Den Ringlar sig mellan berg och kullar där svenska prickskyttar ligger och undrar vilket lands intressen de egentligen tjänar.
  Och var är egentligen Bin Laden?

 14. koijen
  28 augusti, 2010 at 18:13

  jag kanske är lite sent ute men bättre sent än aldrig(påstås det)läs gärna om usas främste strateg,Zbigniew brzezinsky,modellisten av WW3 THE ROAD TO USAS EMPIRE.strategin heter THE GRAND CHESSBOARD.jag fick i allafall gåshud när man läser om afghanistan pakistan iran ryssland samt china.

Comments are closed.