NSA spionerar på franska presidenter, USA:s medborgare och på oss


En påminnelse! Denna artikel har publicerats 26/6 ett tidigare år. Men inget lär ha ändrats till det bättre. Apropå övervakning av medborgarna och talet om ”frihet” från USA:s ledning och av ”våra” Västpolitiker.

Därför ny publicering nu

DN skrev igår eftermiddag (något avkortat av mig) att ”President François Holland pressas att agera sedan det blev känt att USA har avlyssnat både honom och hans två föregångare.Frankrike kan inte tillåta sig att bli förnedrad på detta vis, sa parlamentarikern Pierre Lellouch, tidigare EU-minister och själv avlyssnad av underrättelseorganisationen NSA. På onsdagen hade Wikileaks och två franska tidningar avslöjat att de tre franska presidenterna har fått telefonsamtal avlyssnade av USA, åtminstone 2006 och 2012. Vidare har franska ministrar och diplomater avlyssnats.

På onsdagskvällen kallade Laurent Fabius, Frankrikes utrikesminister, till sig USA:s ambassadör för att uttrycka sitt missnöje. Det är just från den amerikanska ambassadens tak, trehundra meter från det franska presidentpalatset som en del av avlyssningen kan ha slussats vidare, anser flera analytiker. Ambassadens stora antenner är dolda under en fasadmålad presenning.” Enligt tidigare rapporter är i princip alla medborgare i USA, samt ledande politiker, affärsmän (och med all sannolikhet kritiker av USA:s politiker som undertecknad) avlyssnade. Är detta ”frihetens land”? Är detta ”demokrati”? Främjar detta ”yttrandefrihet”? Låt mig gå vidare till mer intrikata, men vanligare och för oss alla mer ”vardagliga” förhållanden, som jag behandlat i tidigare blogginlägg.
original (2)
Den ledande svenska PC-tidningen ”PC för alla” publicerade 17/2 en artikel med titeln ”NSA spionerade på hårddiskar redan för 20 år sedan”, med uppgifter från Reuters. PC för alla skrev ”Enligt en rapport från säkerhetsföretaget Kaspersky Lab har NSA lagt in spionkod i hårddiskar sedan upp till två decennier tillbaka. Kaspersky Lab har publicerat en rapport som hävdar att NSA har smittat styrprogramvaran i hårddiskar med kod som gjort det möjligt att ta kontroll och avlyssna datorer. Enligt Kaspersky har det pågått i minst 14 år, möjligtvis ända upp till 20 år tillbaka.

NSA ska haft tillgång till styrprogramvaran hos alla de större hårddisktillverkarna, inklusive Seagate, Western Digital, IBM, Maxtor, Toshiba och Samsung. Den skadliga koden som kallas nls_933w.dll finns enligt Kaspersky Lab kvar efter att en hårddisk raderats och kan sedan smitta när ett operativsystem installeras igen.
”The Equation Group” har tillgång till källkoden för alla de större hårddiskarna och på så sätt lyckats lägga in spionkoden och är antagligen den mest sofistikerade cyberattackgruppen i världen. Gruppen ska även haft kontakt med andra hackargrupper, som exempelvis de som låg bakom Stuxnet och Flame, för att på så sätt ligga ett steg före.

Enligt källor som talat med nyhetsbyrån Reuters ska NSA-anställda ibland utgett sig för att vara utvecklare, och på så sätt få tillgång till styrprogramvaran hos hårddisktillverkarna.”

Reuters uppger vidare:

* Kaspersky uppger att de fann persondatorer i 30 länder ”infekterade” med en eller flera av spionprogram. De flesta infektioner ses i Iran, följt av Ryssland, Pakistan, Afghanistan, Kina, Mali, Syrien, Jemen och Algeriet. Målen utgörs av statliga och militära institutioner, telekommunikationsföretag, banker, energibolag, kärnkraftsforskare, media och islamiska aktivister. (reut.rs/1L5knm0).
* En tidigare NSA-medarbetare sa till Reuters att Kasperskys analys var korrekt, och att människor fortfarande i spionbyrån värderar dessa spionageprogram så högt som Stuxnet, det spionprogram som USA helt olagligt använde för att skada Irans kärnenergiprogram.
* Hur NSA fått tag i källkoden från de ledande tillverkarna av hårddiskar är okänt för Reuters.

Uppgifterna överraskar inte alls. Jag återger nedan delar av tidigare blogginlägg, bland annat ett från 18/1 2014 med titeln ”Obama – NSA:s övervakning fortsätter” (Sök i Arkivet).

* Enligt en artikel i New York Times 15/1 2014 har NSA implanterat programvara i nästan 100.000 datorer runt om i världen. Därmed kan USA övervaka dessa datorer och skapar en digital motorväg för cyberattacker. NSA har i allt högre grad använt sig av en hemlig teknik som gör det möjligt att gå in och ändra i datorer, sedan åtminstone år 2008.
NSA -datastölder 0115-for-webNSA-720_size
Bilden: 1:Liten mottagare dolt i USB-minnet till avlyssnad dator 23:Data från viktig dator förs tillbaka till NSA 4:Överförande av datavirus och cyberattacker från USA:s regering via NSA.
* Denna radiofrekvensteknik gör det möjligt för USA:s regering via NSA att komma in i datorer som motståndare och företag har försökt att göra ogenomträngliga för spioneri och cyberattacker. I de flesta fall sätts hårdvaran in av en spion, en tillverkare eller en ovetande användare.

* Bland de vanligaste målen för NSA och United States Cyber Command, dess partner i Pentagon, finns enheter av den kinesiska armén, som USA har anklagat för attacker mot amerikanska industriella och militära mål. Programmet, med kodnamnet ”Quantum”, har också lyckats att föra in programvara i ryska militära nätverk och system som används av samarbetspartners mot terrorism som Saudiarabien, Indien och Pakistan.

* New York Times uppger att man har undanhållit vissa uppgifter på begäran av NSA sommaren 2012 om amerikanska cyberattacker mot Iran.

1984 images

Inte nog med det!
* Det finns redan verktyg för att dölja, radera eller förvränga information som tas fram av t.ex. en ”visselblåsare”, en radikal bloggare eller en socialistisk organisation (Blogginlägget Minneshålet 13/12 2013).
Man kommer ganska långt med sökord som imperialism, terrorstat, kommunism och socialism – som denna blogg har.
* Besökare på ”olämpliga” siter kan lotsas över till lämpligare siter med synpunkter som bättre passar det ekonomiska eller politiska systemet.
* Statsfinansierad former av internetcensur håller på att privatiseras.
* Ett ledande säkerhetsföretag som ”Blue Coat” kan ställa in ett system för att övervaka och filtrera all Internetanvändning, blockera webbplatser via deras adress, nyckelord och innehåll. Blue Coats programvara används av USA:s armé för att kontrollera vad dess soldater ser på under sin stationering utomlands, och den kan användas av repressiva regeringar.
* Genom gmail kan Google snappa upp terabytes av internetdata varje dag och sedan konstruera psykologiska profiler på hundratals miljoner människor i hela världen i realtid. Företag kan sedan ta reda på vem det lönar sig att bearbeta och en personalchef kan köpa information från Google om de anställdas inställning till sitt jobb. Diktatorer kan bli informerade om sina medborgare – liksom USA:s regering.
NSA+FRA FRANSABILDSTODRAPPORT
Dyster framtid?

* Framtiden för whistleblowers är dyster. I en nära framtid eller redan nu så flyter en stor del av världens internettrafik direkt genom USA eller allierade länder, eller genom infrastrukturen för amerikanska företag i utlandet, där sökmotorer kan hitta nästan vad som helst på nätet på bråkdelar av en sekund, när ”Patriot Act” och hemliga beslut av ”Foreign Intelligence Surveillance Court” blir Google och liknande tech-jättar till verktyg åt NSA. Den sofistikerade tekniken kan blockera, ändra eller ta bort digitalt material genom en knapptryckning och ”Orwells minneshål” en realitet.
* USA:s avlyssningspolitik minskar friheten och privatlivets sfär.
* Till syvende och sist är syftet att slå vakt om USA:s världsomfattande ekonomiska och politiska intressen, som ofta inneburit orättvisor för fattigare länder, brott mot FN-stadgan, brutalitet och krig.

Frihetsgudinna gråter bild

Erik Snowden untitled

”Målen” för detta svek och ryktes-förstörelse sträcker sig långt till fientliga nationer och deras ledare, militära myndigheter och underrättelsetjänster. Dessa tekniker används i stället för ”traditionell brottsbekämpning” mot personer misstänkta för vanliga brott eller mer allmänt mot de som använder online- protest aktiviteter för politiska syften.

Olika dokument speglar spionbyråns medvetenhet om att de ”tänjer på gränserna” med hjälp av ”cyber offensiva” tekniker mot människor som inte har något att göra med terrorism eller nationellt säkerhet.

Oavsett ens syn på anonyma ”hackare” eller småbrottslingar är det inte svårt att se hur farligt det är att ha hemliga myndigheter som kan rikta in sig på oskyldiga personer eller personer som aldrig dömts, med dessa typer av bedrägeri-baserad taktik på internet för att förstöra och störa.

Man kan på detta sätt kan tillskriva politiska aktivister brott som de inte begått och att man kan förstöra deras rykte även om deras handlingar inte har någon tänkbar koppling till terrorism eller utgör något hot mot nationell säkerhet.

Juridikprofessorn Cass Sunstein vid Harvard, rådgivare till Obama föreslog att man kunde sända in hemliga agenter i ”chattrum, online-sociala nätverk, eller till och med i riktiga grupper” som sprider det som han uppfattar som skadliga ”konspirationsteorier” om regeringen. Sunstein utsågs nyligen av Obama till medlem av en granskningspanel för NSA som tillsatts av Vita huset.

Enligt den taktiken kan alltså USA och troligen andra stater medvetet sprida lögner på internet och ta del av e-post till människors familjer och vänner. Vem kan lita på en sådan regering? Vilken motivering finns för att myndigheter riktar dessa metoder i hemlighet mot människor – som inte har åtalats för något brott – för att förstöra deras rykte, för att infiltrera politiska grupper på internet, och för att utveckla tekniker för att manipulera samtal på nätet?”

Vägen framåt kan gå genom att söka mobilisera alla anhängare av demokrati, yttrandefrihet, personlig integritet och mot övervakningssamhällen i protest mot detta. Utanför och i alla tänkbara organisationer eller politiska partier. Hur vill vi ha våra liv och framtiden för oss själva och våra barn.

i Andra om: , ,, , , ,
, , , ,, , , , , ,

DN 24/6 Pc för alla Reuters Glenn Greenwald/a> Fox-intervju av Greenwald DN 11/3Christian Engström Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg SKP-bloggen SKP-bloggen Motvallsbloggen 5/1 AB 8/6 Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se


2 svar till “NSA spionerar på franska presidenter, USA:s medborgare och på oss”

  1. Avlyssning i syfte att kunna utpressa.

    ”Surveillance agencies have vested themselves with the power to deliberately ruin people’s reputations and disrupt their online political activity even though they’ve been charged with no crimes, and even though their actions have no conceivable connection to terrorism or even national security threats.”

    https://firstlook.org/theintercept/2014/02/24/jtrig-manipulation/

  2. Det ger fog för tesen om att det finns skuggmakter som styr ”västliga demokratier.” Det är så man håller politiker i schack – motsätter de sig sig skuggmaktens agenda så blir de påminda om att deras smutsbyk (och det säkert en hel del) kan se dagens ljus.

    Ändock kan gemene man/kvinna njuta av skadeglädje – någon har insyn i dessa herrars smutsbyk.