Norge, efter några timmars sömn (80-90 döda)
Jag har lyckats sova i tre timmar, när jag kom upp så var det klart att gärningsmannen är den 32-årige norrmannen Anders Behring Breivik, en man som beskrivit sig själv som ”nationalist” och som andra kallar sionist. Han agerade främlingsfientligt och var mycket kritisk mot att Norge släppte in muslimer i landet.

AB: ”Norrmannen Anders Behring Breivik, 32, har gripits av polisen i Norge, skriver norska tidningen VG. Han misstänks ligga bakom de två dåd som dödade minst 17 människor på fredagen. På fredagen misstänks Anders Behring Breivik ha klätt på sig en polisuniform och orsakat den värsta attacken på den norska befolkningen sedan andra världskriget. En man i polisuniform sågs av vittnen parkera en bil i regeringskvarteret i centrala Oslo på eftermiddagen. Minuter senare smällde det. Sju människor dog, och flera skadades. Ett par timmar senare dök en man i polisutstyrsel upp på ett ungdomsläger på Utøya. Han samlade ungdomarna omkring sig. Sedan började han skjuta. Minst tio människor dog, men den siffran väntas enligt polisen stiga. Mannen som är misstänkt för de båda dåden heter Anders Behring Breivik.”

När jag försökte läsa ikapp så visade det sig att den kända vänsterpartisten Ali Esbati var på Utøya för att hålla något slags inledningsanförande, Ali har klarat sig helskinnad och har twittrat flera gånger om vad han var med om på ön. Dessutom så tyder uppgifterna i media på att gärningsmannen hade en firma som hade rätt att köpa in just det gödningsmedel som användes i Oklahomabomben, med andra ord så förefaller det som om man kommit till vägs ände nu, det händer förhoppningsvis inget mer i nuläget.

Själv har jag strukit ett femtontal kommentarer på grund av deras högerextrema och rasistiska karaktär. Just den sortens kommentarer som Breivik skulle kunna tänkas skriva. I nuläget har mellan åttio och nittio personer dött för Breiviks hand, man tror att man kommer att hitta ytterligare offer ute på Utøya (Utö), dessutom lär läget vara kritiskt för några av dem som skadades svårt av bomben inne i Oslo. Plågan är med andra ord långt ifrån över, dessutom är det ett mycket stort antal människor som har mist en anhörig. Aftonbladet berättar just nu att över åttio (80) människor har dödats på Utøya, plus sju i Oslo. Just nu berättas det på ett antal hemsidor att Breivik är frimurare och extrem sionist. Han har skrivit på en hel del högerextrema hemsidor, där han uppmanat folk att stödja Israel, forum där bland annat en ökänd sverigedemokratisk riksdagsman har varit en av de aktiva.

Av respekt för alla dem så kommer gallringen av kommentarer att vara extremt sträng. Tids nog så kan vi alla säga högt vad vi tycker om denna händelse, och om personen som är ansvarig. Men den tiden är inte nu.

it Andra om: , , , , , , ab12345678 ex1234567 dn12345 svd12 ekot svt1 gp12

Direktsändning NRK


44 svar till “Norge, efter några timmars sömn (80-90 döda)”

 1. Jag översköljs av ett äckel inför hur media hanterar situationen, inte minst på NRK men även på exempelvis SVT som vidarebefordrar allt utan prut. Man åker exempelvis helikopter över platsen och zoomar in på folk som ligger döda eller kämpar för sina liv, samt sticker mikrofoner i ansiktet på barn som just varit med om händelsen. Det känns som att alla diskussioner om problematiken varit förjäves.

  Vad gäller attentatsmannen är jag inte förvånad med tanke på målet. Men sjävla attentatet är nu överspelat medans offren fortfarande är mitt upp i alltihop.

  • Jag reagerade oxo på helikopterbilderna, men de kan inte plocka upp folk ur vattnet med den helikoptertypen. Jag tror att de allra flesta reagerar på samma sätt, vi får ont i magen av att se eländet. Jag tror och hoppas att Norge kan hjälpa alla brottsoffer.

   • Man har svårt att se ”allmänintresset” att se direktbilder och intervjuer, känns som att de ungdomarna skulle få krishantering o vara så långt från kameror som det går. Vi förstår hur j*vla illa det är en då o man känner med offren lika mycket ändå.

 2. Jag läste också vilken framträdande riksdagsman från SD som hade skrivit inlägg om muslimer på samma sida som mördaren. Det kommer ut inom de närmaste timmarna, jag hoppas i alla fall det. Men jag förstår att du inte vill vara först.

 3. Jag förstår att du raderar kommentarer då det visar sig att det var en marknadsliberal terrorist och inte en rasist. Världsbilden rämnar för dig när det visar sig att det var en gammaldags ”såssehatare” som utförde dådet.

  • Du Gaisarn!

   Är mördaren ”marknadsliberal” så är jag Morfar Jinko. Att det gör ont i din själ för att en partikamrat med dig visar sig vara massmördare, sionist och nu ökänd nationalist, är väl tråkigt för dig. Men skriver man och medverkar i samma nazistiska forum som riksdagsmannen gjort så väcker det både uppmärksamhet och berättigade frågor. Att du försöker minska hans nationalistiska och rasistiska åsikter är självklart, för annars sätter det ju ljuset på din egen ruttna politiska uppfattning. Och marknadsliberaler känner sig nog mycket främmande inför ditt påstående, de hatar inte muslimer eller sossar, en marknadsliberal kan vara både muslim och sosse, men du kan inte vara annat än vad du är.

   F.ö. är ditt IP-nummer ö-känt, men stackars Gais och Västra Götaland/Göteborg säger jag. De kan inte vara glada över att någon förminskar en massmördares brott och kallar sig Gaisare!

   F.ö. raderades din förra kommentar för att den var – rasistisk.

   • Jag är så jävla dum i huvet så att de är synd om mig! Och jag är dessutom dum i HELA huvet.

 4. Sverigedemokrater är – högerextremister, många har dessutom dubbla medlemskap i nazistiska organisationer samtidigt som de utåt är sd-medlemmar. Vilket undomsförbund var det som satt och sjöng nazistiska på väg till estland på konferens? Men jag förstår att de hackar på dig nu jinge, de gillar väl inte att någon påpekar det självklara.

 5. Fy f*n.

  Helt klart har denne mans åsikter påverkats hans beteende, även om det säkert finns fler fel i den skallen. Kan vi ta nasseproblemet på allvar nu? Kan vi sluta ”tiga ihjäl” ett farligt samhällsproblem nu? Innan fler människor dör.

  • Ja det är bara att titta på de politiska morden i Sverige. Det är väl nazistdåd som dominerar totalt, men problemet för denne gosse, förutom de mentala, var att han hade varit medlem i ett svenskt riksdagsparti om han hade bott i Sverige.

   • Kopplingen mellan högerextremismen och denne mannen är starkare än kopplingen mellan Islam och Al Qaida. Det är inte i Islam som Al Qaida hittar sina tilltänkta offer, men den här mannen valde sina offer utifrån högerextremisternas agenda.

    Men jag tror att media inte kommer se det på det viset.

 6. Om massmördaren beskrivs som både muslimhatare och extrem sionist, då finns det en hel del för pressen (och israel) att skriva om och utreda – och då i de rätta termerna, förhoppningsfullt.
  Man kan lugnt säga att det här dådet är det värsta som utförts i Norden modern tid.
  Skrämmande!!!

 7. Det var oväntat att det var en ensam galning (om det nu stämmer)som genomfört allt. Igår kväll trodde man på al-Quaida eller liknande rörelser. Tog inte någon av dessa på sig bombdådet? Det jag är mest rädd för efter detta dåd är att det inspirerar någon svensk galning.

  • Ja det var ngn grupp som tog på sig dådet, men de backade när de förstod att ingen skulle tro på dem. Och ja, jag gissade nog på al Qaida eller Libyen först. Men så var det en nationalist, en sådan med israelisk flagga på hemsidan…

 8. Jag lider med de döda och sårade anhöriga , Det som hände i Norge är mycket fruktansvärd och obegripligt
  Jag hoppas att massmedia kommer att be om ursäkt för miljarder muslimer runt om i världen för att de har förolämpat , kränkt och anklagat muslimerna för terrorattacken

  Massmedia kastade automatisk skulden på muslimerna precis som bombningen i Oklahoma city , det verkar som terroristerna inte kan vara inhemska , Man borde avstå från provocerande kommentarer tills man får fakta

  Dessa kommentarer gör alla muslimer sjuka och känner sig terroriserad av generalisering
  Förövaren är en sionist frimurare och konservativ nationalist och han bör brännas i helvetet under mycket lång tid

  • Tyvärr så verkar det ligga i männsikans natur att misstro främlingar. Ta en by där alla känner alla och ett mord sker. Om det då finns en främling som ingen känner så är det lätt att misstänka främlingen.

 9. Efter alla terrordåd ringer galmingar in och tar på sig ansvarat 9/11 var det Japanska röda arméfraktionen m m. Det var ju skönt att det inte var muslimer som låg bakom förhoppningsvis kommer de inte att drabbas av lika mycket rasism nu. Komiskt att det är en zionist som ligger bakom där fick isral på näsan.

 10. Finns det en lista på vilka ungdomar som befann sig på ön? Jag tyckte att den nämndes i någon presskonferens. Någon som vet?

  • Det gör det säkert, surfa in på VG.NO Dagbladet.nu NRK.no, finns det en så borde den finnas där. Eller politi.no kanske?

 11. En mycket tragisk händelse som väcker många frågetecken bland annat hur han kunnat få licens för automatvapen. Med tanke på att det enda som han finns i registren för är fortkörningar så var det kanske svårt att stoppa honom den vägen.

  • Automatvapen behöver man inte, en pistol/revolver eller fler om man är sportskytt, men aldrig automatpangar.

  • Det finns väl inget som säger eller ens tyder på att det var hans egna vapen han använde?

   Snarare är det väldigt otroligt om du frågar mig. Det går att få licens på helautomatiska vapen, men det kräver ett så starkt engagemang i skytte och samling att man inte kan äga bara ett annat vapen och dessutom inte vara känd som samlare eller så.

   Jag skulle snarare tro att det var ett illegalt militärt automatvapen insmugglat österifrån som de brukar vara.

   Nu hoppas jag bara att det här inte kommer att ge en massa helt obefogade krav på hårdare vapenlagar, för att ta ifrån en person som den här sina vapen måste man också ta ifrån många många andra laglydiga sina vapen, och detta till ingen nytta eftersom nästan 99 % av alla vapenbrott begås med illegala vapen.

  • Mejla polisen och fråga. Deras adress står säkert på hemsidan. Men förklara varför du vill veta, eller helst ge dem namnet på den du undrar över.

 12. De allra första kommentarerna från alla gick nästan hundraprocentigt ut på att det var terrorattacker från extrema islamister. Men jag var tveksam, sade att det var minst lika troligt att extremhögern låg bakom. Nu tycks det som att jag hade rätt, men det går inte att känna någon glädje över detta.

  Tankarna går till offren och deras anhöriga, att de får styrka att gå vidare och att de förmår ta till sig sin statsministers kloka ord om att bemöta våldet och hatet med öppenhet och demokratiska värderingar.

 13. vilken fruktansvärd tragedi detta är. det kommer ha en impact på hela världen under många år framöver, och huvudfrågan kommer kretsa kring varför det till 90% är demokrater (USA) och socialister/socialdemokrater/vänstern (Sverige/Norge) som massakreras. varför vill man döda de som bryr sig om sina medmänniskor?

  uppenbart är att dessa människohatare närs av högerns ondskefulla och egoismhyllande ideologi. det är dags för de mer normala högerpartierna (i vårt land, den idiotiska ”alliansen”…) att fundera över sin relation till extremhögern.

  vedervärdigt!

  stackars stackars alla ni norrmän som drabbats av detta as, jag gråter för er idag och många många dagar framöver.

 14. Ang tilgang på vapen:
  – Det er indikasjoner på kontakt mellom norske høyreekstremister og organiserte kriminelle miljøer. Dette kan gi det høyreekstreme miljøet lettere tilgang på våpen og dermed øke voldspotensialet, het det videre.

  – Norske høyreekstremister har kontakt med svenske høyreekstremister, men også med andre høyreekstreme miljøer i Europa. Det er også kontakt mellom norske og russiske høyreekstremister advarte PST.

  Kilde: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article4181061.ece

 15. jag var helt övertygad om AQ hade varit i norge, med tanke på omfattningen, så visar det sig vara en KANSKE 2 personer som låg bakom detta båda etniska norrmän, skrämmande hur vissa på flashback fösöker skylla detta på invandringspolitiken och muslimerna ändå.

  eller som någon skrev ”dags att vi nationalister tar avstånd från denna person” och fick till svar ”varför ska hela rörelsen drabbas av en ensam galning”
  det funkar för dom att säga så, men islam är för dom en mördar religion:/

 16. 84 unga människors liv, borta.
  jag bodde själv i oslo 2004-2005 och jag ringde i panik
  till min goa vännina.. hon e ok..
  hon berätta att hela norge e i chock just nu.
  att en snubbe i full polis unniform kunde komma in på ön UTAN att
  ledarna ifrågasatte det kan man ju undra

 17. Hur kommer man over en polisuniform? Saknar den fragan, ingen har hittils stallt den.

  • Vet inte hur det är nuförtiden men förr (här i Sverige) ägde poliserna sina egna uniformer. Det händer att äldre uniformer blir stulna från förråd eller liknande från poliser.
   Sedan kan han ju ha hyrt en liknande uniform; så unika är de inte att det är jättesvårt att se ut som en uniformerad polis.

 18. På forum där han skrivit ska han ha uttryck sig positivt till Likud. Vilket ger en ytterligare vink om hans politiska hemvist.

 19. Kan inte mycket om Israelisk politik men tillhör inte Likud ytterhögern i Israel?

  • Nja, egentligen inte. Likud ingår i samma parti-international som Moderaterna. Enligt mig är såväl Förenade Torah-listan som Israel Beitneyu värre. Förenade Torah-listan vill ha renodlad teokrati i Israel och Israel Beitneyu är mera sekulära men stödjer öppet etnisk rensning.

 20. Oj måste påpeka att jag är en annan ”Micke” än han som kommenterat bland dom första inläggen.

  Ska även varit ha varit ordförande för FRP i Oslos västra distikt.

 21. En sjuk jävel är det vad han är, men att du försöker dra in zionism i det här är lågt. Enligt hans egna utsagor på nätet är han likaså pro-gay och lite annat axplock av ideologier… Det roligaste är att han på sitt eget förvridna sätt även tror att han är anti-Nazist.

 22. Låt extrema åsikter i möjligaste mån diskuters och debatteras så kanske man kan undvika eller minska omfattningen av dylika vansinnesdåd.
  Den politiska korrektheten är inte alltid av godo. Är inte fri åsiktsbildning det vi säger oss värna mest om? Ibland känns det som att det viktigaste är att vara poltiskt korrekt.