Nordkoreanska militärer kunder på Buttericks?


Jag vet inte om ni har tänkt samma sak som jag, vad är det för krimskrams som de Nordkoreanska officerarna har på bröstet? Det ser ut som något slags leksakssheriffstjärnor som småungar sätter på sig när de ska ut och leka cowboys och indianer.

Det ser lite för pråligt ut för att tas på fullt allvar, i Sverige, liksom i resten av Nato där vi som bekant är medlemmar sedan många år, har man små tygmärken på uniformen som visar olika slags förtjänsttecken, och ju fler rader med tecken man har, ju troligare är det att man är general. Vi som har gjort vår militärtjänst saknar dock respekten för gubbar med löv på axelklaffarna, likaså de stjärnförsedda gossarna.

Bilden på officerarna visar också en annan sak. Det tycks bara finnas uniformer i en storlek i Nordkorea, dessutom tycks det saknas nål och tråd. Maken till illasittande uniformer har jag aldrig sett. Men jag har aldrig heller sett maken till den massa tingeltangel som de har hängt på sig.

Nu kanske man inte ska bråka på nordkoreaner, jag såg ett filmat inslag där någon reporter hade hittat ett par riktigt gamla människor, de talade med en och samma röst, Nordkorea kommer att bli ett blomstrande land, hävdade de. Inslaget sändes i SVT, jag minns inte i vilken kanal, men det kändes långt ifrån upplyftande. Och raketen, hävdade de, kommer att flyga bra.

Det var filmat innan man gjorde sitt försök att sända upp en satellit, men gamlingarna hävdade att under ledning av Kim Jong-un så skulle allt bli bra. En ung kvinna intervjuades i CNN, hon fick frågan om hon hade det bra, det var hemskt att se eftersom hon knappast kunde hålla tårarna tillbaka.

Nu skulle man kanske kunna tro att det bara handlar om utvalda intervjuer och västpropaganda, men jag tror att det mesta var helt autentiskt och att gamlingarna som bägge var 80+ hävdade att landet skulle bli en blomstrande nation var uppenbarligen något de förväntades säga, men som ingen av dem trodde på.

it Andra om: , , , , , , svt sr dn1 svd1 ab1


19 svar till “Nordkoreanska militärer kunder på Buttericks?”

 1. Det är lätt att känna lite lyteskomik över de senaste dagarnas raketfiasko? Nu måste Nordkorea återupprätta sin internationella respekt med ett nytt kärnvapenprov. Kärnvapennationer skojar man inte med!

 2. Det som är något svårt att få att gå ihop är att nordkoreanerna både är världens klantigaste och samtidigt världens farligaste. Men sådana funderingar skakar man förstås av sig snabbt om man är van att svälja all propaganda från det stora landet i Väst.

 3. Nordkorea har som enda land i världen lyckats hålla USA stången, att då välja att göra sig lustig över deras uniformer är väl ändå ett stickspår. Konstaterar dock att Nordkorea är det enda land i världen som misslyckats med att skicka upp en satelit. Det beror förmodligen på att dess officerare har för mycket plåt på bröstet
  g.n.

  • Lyckas de hålla USA stången? Vad EXAKT menar du med det? Att USA inte gör något beror helt och uteslutande på Kina, inget annat.

  • Om du menar inslaget med åldringarna så var det i gårdagens (fredag) Rapport och ev. också i Aktuellt i public service.

   Jag undrar om männen bär paraduniformer eller om de går omkring med allt detta på magen till vardags. Verkar opraktiskt. Kommer att tänka på när ett av trollen i adventskalendern Trolltider sjunger sin Pärlor och paljetter: ”Mänskor har för mycket, pengar, glitter och gull . . .” :-)

 4. Hej!
  Brukar alltid med intresse följa din blogg,tycker att det du skriver är intressant.
  Kan bara inte låta bli att kommentera detta.
  Hur sjutton såg de forna sovjetiska och DDR militärernas uniformer ut?
  De hade ju ett helt ”skrotupplag” hängandes på sig.

  • Du kommer väl antagligen få vänja dig vid att inte alla imponeras av den sortens grannlåt som militärerna har. Det verkar alltför primitivt för min smak.

   • Inte imponeras jag av det. Jag vidhåller att hån och förlöjligande är ett sätt att argumentera jag ogillar skarpt oavsett vem eller vad den riktas mot.

    • Mjaha. Dessvärre så tycker jag fortfarande att dessa militärer ser utomordentligt fåniga ut, dessutom sitter deras kläder oerhört illa, och de pryds av något som ser ut att vara inhandlat på Buttericks. Sorry, men det är min åsikt.

  • Konstigt, Jinge brukar ju håna Obama, Åkesson och alla möjliga, reagerar du särskilt på NordKorea?

   • Nej . Det framgår tydligt av min kommentar att det är argumentationstekniken att förlöjliga jag ogillar . Härskartekniker är ett otyg.

 5. Jag tycker att den bilden är en utmärkt illustration av den Nordkoreanska staten.

  Ett pråligt yttre som nödtorftigt maskerar den illasittande kostymen, och när man granskar den närmare, upptäcker man det murkna innanmätet.

 6. Vad tycker du att Jinge ska göra då Annarkia! Ska han ljuga och säga att de är är snyggt klädda och har fina medaljer? Eller måste han beskriva art/grad av demokrati i landet för att få säga vad han tycker? Det gör ju du också har jag sett då jag har besökt din blog.

 7. Inte ska man ljuga inte. Jinges blogg är min absoluta favorit bland de politiska bloggarna. Skarp och välformulerad . Det här inägget gillade jag inte . Förstår inte vitsen med tonläget. Rolfs perspektiv ovan träffar däremot mitt i prick och fyller en funktion.
  Kan vi lämna kostymerna nu?