Nordkorea, drömlandet?

Nu har således Nordkorea skjutit av ett antal artillerigranater mot en ö som de själva gör anspråk på några kilometer utanför Nordkoreas fastland. Media gör givetvis ett jättenummer av det inträffade och visar upp en allvarlig amerikansk president, en man som sänder hangarfartyg till området.

Bilderna på Obama visar en man som tycks upptagen av att tänka, att bedöma den uppkomna situationen och hur man bäst ska tackla den. Allt verkar ske utifrån ett i förväg uppgjort manus och försöker man se motsidans propaganda så blir i vart fall jag full i fniss. Nordkoreansk TV är antagligen det mest fyrkantiga jag sett, nyhetsuppläsarna sitter orörliga och skriker ut nyheterna, och de gör det på ett språk där ingen svensk förstår ett enstaka ord.

Jag kollade på Pyongyang på Google Earth igår kväll, jag kunde snabbt konstatera att det är en stor stad, en stad utan bilar. Tittar man på Stockholm via programmet så är staden snarast överfull av bilar, men i Pyongyang är det breda avenyer men högst en bil på varje gata, och det står inte heller några bilar parkerade utanför husen. Det finns uppenbarligen ytterst få bilar i landet.

Ön som syd- och Nordkorea tvistar om ligger någon kilometer ut i havet, ungefär som Arholma eller Landsort. Jag undrar hur vi svenskar skulle reagera om ryska flottan byggde upp med alltmer sjöstridskrafter som gick som på räls mellan Arholma och Landsort, öar som de dessutom hävdade var deras. Nu har ju ryssen härjat våra kuster förr utan att vi kunnat freda oss, men nog sjutton skulle vi förr eller senare avlossa ett antal artillerigranater mot dem?

Nu kanske någon tycker att jag försvarar Nordkorea, men det gör jag inte. Det är ett litet märkligt land som inte är annat än en ren diktatur, men det jag saknar i rapporteringen från denna skärmytsling är måtta och sans. Uppenbarligen är det betydligt större krafter igång eftersom Obama låter sig fotograferas med en bekymrad uppsyn och tidningarna visar bilder på atomdrivna amerikanska hangarfartyg, fartyg som har egna flygplan och kärnvapenrobotar.

Vi kan nog alla konstatera att Nordkorea vare sig är vårt dröm-
land eller kommer att bli det, men vi ska också vara klara över att våra media lämnar åtskilligt i övrigt att önska. De springer hela tiden ärenden åt andra och hur många ord av Nordkoreas åsikter i ämnet presenteras på ett sakligt och sansat sätt? Försöker man ens informera läsarna och tittarna hemma i Sverige om vad konflikten handlar om?

Jag vet inte, jag har inte sett någon tidning eller TV-kanal som på ett sakligt sätt redovisat nordkoreanernas uppfattning i frågan. Räknas de inte bara för att deras TV-nyheter gör ett sådant fånigt intryck på oss?

it , , , , , , , svd12 svt12 ab12 ex12 dn12
Läs gärna: lassse, annarkia, morgan, pamflett, k&å, hampus & zaramis

  27 comments for “Nordkorea, drömlandet?

 1. 24 november, 2010 at 11:33

  Problemet är väl den att det du eftersträvar från media inte går att uppnå därför att en nordkoreansk medborgare inte kan, får eller törs yttra sig om saken. Och skulle media lyckas fråga en högt uppstående nordkoeransk politiker eller militär skulle svaret bli detsamma från allihop, det är vi som är normala, ni som är dumma. Typ.

  Men att ett större spel är i görningen står ganska klart för den som orkar läsa och tänka från den enahanda rapporteringen.

  Sen är det märkligt att inget media visat på hur Nordkorea lyckats bygga både atombomber och kärnanläggningar utan vare sig pengar eller inhemsk kompetens…!

  • 24 november, 2010 at 11:47

   Jag tror inte att problemet i huvudsak ligger där. Våra media har inget intresse av att redovisa fakta, fakta i målet är de uppgifter som kommer från allierade i väst, Vita Huset, CNN, Fox-TV etcetera. Det jag och andra har rätt att kräva är en allsidig bevakning och rapportering, och en sådan går givetvis att genomföra utan att blanda in politbyrån i NK.

   På det sättet blir vi hela tiden manipulerade, det värsta är att det är våra ”oberoende” media som står för manipulationen även om den inte utgår därifrån. NK är ett skitland som ingen vill ta i med tång, därför passar det USA:s strategiska intressen att utmåla landet som ”Den Stora Faran” eller ”Ondskans Axelmakt” precis som man gör med Iran.

   Har Iran hotat med att skicka kärnbestyckade robotar mot Västeuropa? Men en robotsköld ska likafullt byggas, mot ett land som inte dragit ut på krigarstråt på över 200 år. Ett land som USA och Israel skulle kunna göra till en rykande grushög på fem minuter.

   Nej det handlar om det militärindustriella komplexet. En förutsättning för denna är en krigsmakt på ständig krigsfot. Då gäller det att ha fiender, gärna på kö oxo för att förflytta medborgarnas skattepengar ner i krigsindustrins ägares fickor, i USA precis som i Sverige fast i mindrea skala här.

   Behöver vi något nytt JAS-plan ?? Nej just det…

   • KalleB
    24 november, 2010 at 12:08

    Amen!

    (Här skulle en populär Koreansk låtlänk kommit.. ;) )

    Annars är det ju populärt att vråla: ”Åk till NordKorea då!” ,om man står till vänster om Moderaterna eller är sk ”Liberal” i USA.

   • sörmlänning
    24 november, 2010 at 12:14

    Luffe under blitzen hölls i luften med hjälp av bensinadditiv från Spanien, som varken hade kemiidustri eller oljekällor. Märkligt…

  • Kamelsilaren
   26 november, 2010 at 22:44

   När det gäller vapen och kärnteknologi är inte Nordkorea isolerat.

 2. sörmlänning
  24 november, 2010 at 11:50

  Det bästa sättet att skapa fred är att skicka storbankirerna och deras barn i första skyttegravsledet.

 3. Celsius
  24 november, 2010 at 11:54

  Vad Kim-Park-Lee på gatan i Nordkorea tycker kommer vi dels inte att få veta och dels så är folkets åsikter påverkade av propaganda och av deras respektive status i samhället. Fick dom alla fakta på bordet och faktiskt trodde på den verklighet som finns utanför deras isolerade enklav så skulle dom nog mest känna sig förskräcklig lurade.

  Vad regimen tycker anser jag dels är mindre intressant och dels kan vi nog vara säkra på att det är ungefär det vi kan se på nordkoreansk tv, om vi gitter lyssna. Det överensstämmer knappast med vad folket tycker eller skulle tycka om dom visste något.

  Du har helt rätt i att vi måste sila det vi matas med väldigt noga. Detta närmar sig ett uppblossande av det krig som fortfarande pågår mellan landsdelarna, ingen fred är sluten, och i ett sådant läge träder det psykologiska försvaret in och manipulerar media, per automatik.

 4. 24 november, 2010 at 11:57

  I Sveriges radios nyhetssändningar har det faktiskt hörts några avvikande röster, som en sydkoreansk forskare som hävdade att hela beskjutningshistorien var ett misstag. Men det är knappast en huvudlinje i ”nyhetsrapporteringen”, för den är ju i stora stycken ett transportkompani för USA. Man kanske bör påminna sig att USA inte är så jäkla populärt i södra Korea heller, ibland kommer vreden mot ”storebror” upp till ytan när amrisar har betett sig alltför illa. Det bästa vore om jänkarna försvann och koreanerna får lösa sina problem själva. Men en oberoende koreansk stormakt ingår nog inte i Washingtons planer.

  • Kuno
   24 november, 2010 at 12:54

   Jag hörde detsamma och höjde ögonbrynen en smula. Men en tidigare svensk Asien-korrespondent, numera ekonomi-någonting, satt i studion också. Han experterade (min böjningen) omedelbart bort den sydkoreansk forskarens uppgifter med en knippe standardiserade mainstreamupplysningar och jag sänkte ögonbrynen.

 5. BL
  24 november, 2010 at 13:00

  Ett krig handlar mycket om att ha kontroll över rapporteringen och Nordkorea har definitivt ingen kontroll över våra medier. Jag tycker inte att man kan utesluta att det skulle kunna vara USA som ligger bakom en provokation, vilken de senare kan hänvisa till för att starta ett krig. Alltså likt Tyskarna gjorde för att starta krig med Polen 1939. Faktum är att så gjorde ju även amerikanarna för att ta sig in i både i båda världskrigen i form av ett sänkt skepp av i första som gick rakt på en tysk ubåt och Pearl Harbour i andra som också provocerades fram, vilket kanske är mindre känt. Om 9-11 också var ett självorsakat sätt att starta ”kriget mot terrorismen” kan man också fundera på. Nu tycker jag att Obama verkar trovärdig, men USA som krigsmakt ur ett historiskt perspektiv är definitivt inte det.

  För övrigt verkar våldtäktsanklagelser på wikileaksgrundaren för välplanerade. Det är väl inget långskott att tro att CIA vill svartmåla honom eftersom han är för känd för att röja honom ur vägen på ett mer brutalt sätt.

  Oberoende rapportering efterlyses!

  • 24 november, 2010 at 13:34

   Vill du köpa en foliehatt? Jag klurar på att börja sälja sådana… Visst, någon av dina teorier kan stämma, men alla?

 6. kallekula
  24 november, 2010 at 13:14

  ”Ön som syd- och Nordkorea tvistar om ligger någon kilometer ut i havet, ungefär som Arholma eller Landsort. Jag undrar hur vi svenskar skulle reagera om ryska flottan byggde upp med alltmer sjöstridskrafter som gick som på räls mellan Arholma och Landsort, öar som de dessutom hävdade var deras”

  Jag kan också tycka att öarna som det tvistas om ligger väldigt nära NK men nu tillhör de sydkorea och då är det detta vi skall förhålla oss till. Om ryssarna skulle bombardera Arholma skulle vi ju inte gilla det, eller hur?

  • 24 november, 2010 at 13:35

   Fast, VET DU att NK började skjuta? Hur kan du i.s.f. veta det?

   • kallekula
    24 november, 2010 at 14:34

    Du har såklart en poäng i det. Det är svårt att VETA exakt hur det ligger till. Men det gäller såklart båda sidor, det är många på vänsterflanken som reflexmässigt försvarar NK för att USA är på andra sidan. Sanningen brukar som vanligt ligga någonstans mittemellan.

  • 24 november, 2010 at 15:02

   ”Nu tillhör de SK.”

   Men enligt vem? Enligt FN? Vi måste komma ihåg att USA vid denna tidpunkt förde krig mot NK under FN-flagg. Fullt logiskt att NK inte erkänner gränsuppdelningar därifrån.

 7. Kommissarie Larsson
  24 november, 2010 at 15:03

  Sen finns det sant komiska inslag, som när Reinfelt, statsmannen, lägger pannan i djupa veck och ser på oss med sin hundblick och påtalar allvaret. Då blir man … ja, jag vet inte … full i skratt? Eller när utrikesministern får upp ångan och pratar fortare och fortare – med knarrande öööööööööh emellanåt – och i det senare fallet kan åtminstone inte jag tänka på annat än Sudan och Lundin Oil.

 8. Bengt Nilsson
  24 november, 2010 at 16:02

  Ja Nordkoreanerna är lika omedvetna om omvärlden i sitt land som vi numera är om vår högerstyrda bananmonarki Sverige! Hoppas att det är fler än jag som läser den alltför tidigt bortgångne ekonomiprofessorn Sven Grassmans skrifter (bl.a Det Tysta Riket, 1981). Det han skriver om är den tystnad, förljugenhet, rövslickeri8, ordförvrängningar och korruption som rådde inom regering och ledande ekonomikåren under Fälldins och Ullstens dagar vid makten! Man känner igen sig direkt i högerns Sverige av idag!

  Bengt Nilsson, röd gråsosse

  • Kuno
   24 november, 2010 at 22:45

   Har du glömt att vi har massarbetslöshet idag och att den inte sjunker trots snack om stark ekonomi?

 9. Martin Forsman
  24 november, 2010 at 17:53

  Det enda vi vet är att beskjutningen ägde rum i samband med en omfattande militärövning av Sydkorea i området. Om detta sedan är relaterat på något sätt är en annan fråga.

  Man kan ju t ex spekulera i att någon av Sydkoreas militärer begick ett misstag och att man råkade skjuta mot Nordkorea och att artelleribeskjutningen är ett svar på detta. Jag har också läst att vissa spekulerar om att det hela är ett sätt för Nordkorea att avleda uppmärksamheten från den ’hypermoderna’ kärnanläggning som det talades om i media någon vecka innan. En annan anledning kan vara att Nordkorea vill försöka ’tvinga’ USA och Sydkorea tillbaka till förhandlingsbordet.

 10. Svempa!
  24 november, 2010 at 18:47

  Men vad bra då!
  Ny konflikt på gång och då kan Sverige passa på att kräva Nordkorea på pengarna från köp av Volvobilar etc. gjorda på 1970 – talet och betalade av de svenska skattebetalarna via Exportkreditnämnden! Det var Nordkoreas kompis ”Olof Il Palme” som låg bakom affären!

 11. Erik
  24 november, 2010 at 21:13

  Att Nordkorea står under ständigt amerikanskt kärnvapenhot sedan 60 år är det ingen i de totalitärt inriktade svenska medierna tycker är fel. Av och till kommer rapporter att USA övar kärnvapenkrig mot Nordkorea.
  Men tydligen anser svenska jounarlistkåren att kärnvapenkrig är helt okey.
  Bort med USA:s trupper från Korea!!

 12. Rufus
  25 november, 2010 at 08:17

  Om nu Nordkoreanska ledningen verkligen ville att omvärlden skulle få information kring deras bevekelsegrunder, så är det inget hinder att bjuda in västmedia till en information. Men det förutsätter att den är helt öppen och direktsänd för att det inte skulle kunna förvanskas på något sätt.

 13. Henrik1961
  25 november, 2010 at 09:35

  Det var NK som angrep SK 1950, inte tvärtom. Stilleståndslinjen som idag råder innebär ett avsteg från den gamla gränsen på det sättet att NK ockuperar mark som ursprunglingen tillhörde SK.

  Att NK sedan gör anspråk på ännu mer i form av dessa öar, gör inte detta mindre sant.

  • 25 november, 2010 at 09:37

   Har dom sagt det på FOX TV eller ??

 14. Henrik1961
  25 november, 2010 at 09:39

  Är du läskunnig? Varför inte läsa kommentarsreglerna?

  Be någon lärare förklara dem för dig! / Jinge

 15. björn carneholm
  28 november, 2010 at 21:25

  Kan inte låta bli att tänka på den sedan länge framlidne Peter Sellers film ”Musen som röt” i samband med Nordkorea. Ett litet isolerat land som hotar stormakten.
  Märkligt (?) att USA inte för ett ögonblick har tänkt på NK som en stat som kan utgöra ett hot, tillräckligt för att slå ut de styrande, och utöva ”demokratisk information” som förberedelse för att frigöra folket och förena de bägge staterna. De har ju en gång varit ett folk? Ungefär som tyskarna.
  F ö tycker jag att den där ön likaväl kunde ges bort till NK (norra korea) i utbyte mot något …deras motorcyklar el liknande.
  Sett ifrån ålands östra skärgårdshorisont.

 16. Tommy S
  29 november, 2010 at 09:00

  Men hallå? Jinge försvarar ju inte nordkorea, varför påstå nåt sånt? IQ-brist?

Comments are closed.