Nordkorea belyser globalt problem


För mig och troligen väldigt många med mig så är det hart när omöjligt att begripa de händelser som nu sker mellan Nord- och Sydkorea. Det enda reella som vi vet är att Sydkorea har en eller fler amerikanska baser och att amerikanerna nu skickat ett hangarfartyg till området. Orsaken till den Nordkoreanska beskjutningen vet vi ingenting om, inte mer än de spekulationer som media ägnat sig åt.

AB: ”USA har 28 500 soldater i Sydkorea och 50 fartyg i närheten. Efter Nordkoreas attack mot Sydkorea meddelar nu Sydkorea och USA att man går ut i en gemensam militär övning. Den drar igång nu på söndag. Det är de amerikanska styrkorna som kommer att gå ihop med Sydkoreas militär och göra flygövningar över Gula havet. I dag lämnade hangarfartyget USS George Washington en flottbas söder om Tokyo för att ansluta sig till militärövningen. Ombord finns 75 stridsflygplan och en besättning på över 6 000 man, rapporterar TT.”

Det har spekulerats om att Sydkorea sköt först, man säger att det råder delade meningar om till vilken nation den berörda ön ska anses höra, man har också hävdat att det hela var ett misstag från Nordkoreas sida. Vad som är vad i detta vet inte jag, och jag är långt ifrån övertygad om att jag någonsin får reda på det. Nordkorea är ett slutet samhälle, en nation där ytterst lite sipprar ut om regeringens agerande, mål och medel.

USA är desto större, samtidigt som det på många sätt är ett öppet samhälle så är det också ett av världens mest förljugna länder. Man för regelbundet omvärlden bakom ljuset och det som sägs utåt är långt ifrån alltid med sanningen överensstämmande. Wikileaks har på många sätt kommit med nya och överraskande uppgifter och i slutet på denna vecka eller i början på nästa så får vi enligt media ytterligare tillgång till miljontals dokument, dokument som visar på just detta, man säger en sak och gör något helt annat.

Aftonbladet skriver på hemsidan ”På söndag svarar USA och Sydkorea”. Jag hoppas att de på traditionellt kvällstidningsmanér överdriver, men samtidigt så oroar jag mig givetvis för att det finns ett korn av sanning bakom rubriken. Jag har dessutom en mycket stark känsla av att det amerikanska samhället är starkt beroende av att föra krig någonstans på jorden, en stor del av deras industri är inriktad på produktion av krigsmateriel så samtidigt som vi andra hoppas på fred på jorden så har inte det amerikanska samhället råd med fred.

Fred skulle innebära att en stor del av landets industri stannade upp, ett stopp som skulle drabba dem långt mycket värre än den ekonomiska kris som landet nu genomlider. Fred kanske till och med skulle kunna starta ett globalt kärnvapenkrig?

it , , , , , , , ab1 dn12 svd svt ex


20 svar till “Nordkorea belyser globalt problem”

 1. I Israelisk press har man på sistone gnuggat händerna av otålighet och kvittrat om att Obama måste starta ett nytt krig utomlands om han ska ha en chans att bli kvar i Vita Huset en period till. Och man utgick hela tiden från att detta krig kan bara bedrivas mot Iran för ingen annanstans är det särskilt aktuellt med storkrig.

  Men amerikanerna vill nog ändå inte ha krig vid persiska viken då så otroligt mycket står på spel och då man förstår att Israelerna kommer att atombomba landet vid första bästa tillfälle i så fall. Därför väljer amerikaerna krig på de koreansiak halvön? Är det någon som kan bli lidande där, utöver koreanerna själva så är det kineserna och de skulle inte göra amerikanerna särskilt sömnlösa om nätterna?

 2. Du skriver …..”en stor del av deras (USA:s) industri är inriktad på produktion av krigsmateriel”. Och påpekar sedan på att USA inte har råd med fred. Skulle det bli stopp på tillverkningen av krigsmateriel skulle den ekonomiska krisen bli enorm. – En perfekt analys. Men aldrig att media – varken svenska eller internationellt – redovisar den orsaken bakom konflikter som blossar upp på olika platser. Som är uppenbar, för den som vill se. Hur USA iscensätter dem är dock omöjligt att reda ut för oss vanliga medborgare. Underrättelsetjänsterna vet. Och de stora tidningarnas journalister skulle givetvis kunna gå in och få klarhet i händelseförloppen. Och sedan hederligt redovisa dem. Men de ställer upp på USA i alla lägen. Hjälper till med iscensättningen. Och lägger sedan dimridåer.
  Ulla Johansson

 3. Media talar om en granatattack mot civila. Ja det stämmer, men varför finns det två militärer bland de omkomna?

 4. Ja, det är riktigt. Dessutom blir jenkarna allt mer störda av Kinas växande roll på alla områden, och gillar inte alls att dess relation med Taiwan ständigt blir bättre. Kan jänkarna då provocera Kinas kompis Nordkorea till att göra dumheter får de en förevänding till fortsatt militär närvaro runt Kinas kuster.

 5. Läs lite Koreansk historia och kanske förstå bakgrunden till paranoian. De har ju nästan hela tiden blivit kolonialiserade av japaner, kineser, amerikaner och ryssar har hackat i kanterna. Det har varit ett ”första världskrig” i området i över hundra år. Man behöver inte vara psykolog för att förstå att en slavpiska är okul.
  Och vi har vår rysskräck.

  • Fast då borde ju Sydkoreanerna vara lika paranoida. Slavpiskan i det här fallet kommer från deras egna ledare, inte från omvärlden.

 6. Det är nog ungefär lika troligt att Sydkorea sköt först som att Polen gjorde det när Tyskland anföll 1939… Nordkorea har gett en officiell förklaring till beskjutningen och den är att att regimen känt sig provocerad av de militärövningar som hållits i närheten. Nu hotar regimen med fler attacker. Att försöka lägga ansvaret för det inträffade på USA är verkligen hårresande.

  • @Hans Egnell
   Skillnaden var att Sydkorea hade en militärövning nära gränsen mot Nord i samband med attacken från Nordkorea. Polen hade överhuvudtaget inga militära övningar på gränsen mot Tyskland och deras militär var sannolikt mer inriktade på att Sovjetunionen var det övergripande hotet.

   Det är fullt möjligt att Sydkoreansk militär sköt mot Nordkorea ’av misstag’ under övningen. Det är nämligen inte bara i Sverige som misstag sker under militärövningar. Det är nämligen långsökt att tro att Nordkorea skulle riskera att provocera fram ett krig som man inte kan vinna.

 7. Fred skulle innebära att en stor del av landets industri stannade upp, ett stopp som skulle drabba dem långt mycket värre än den ekonomiska kris som landet nu genomlider. Fred kanske till och med skulle kunna starta ett globalt kärnvapenkrig?

  Klokt sagt!

 8. Att USA till stor del stöder sig på att sin militärmakt hindrar inte att även Nordkorea gör det. Det finns inget mer genommilitariserat samhälle än det Nordkoreanska, där bara kommunistpartiets/militärens medlemmar får röra sig någorlunda inom landet;har förtur till alla livsnödvändigheter inklusive mat mm. Detta är den värsta sortens KORRUPTION och för att bibehålla den skyller man på hot utifrån- och måste ha ”incidenter” för att upprätthålla skenet. Förstår inte hur ngn kan försvara en ”kommunism” som gjort ett arvrike av landet Skulle inte bli förvånad om Kina som är granne med och ser skiten på nära håll, och både får skicka mat och ta emot hungerflyktingar så småningom går in och tar över- och jag tror att i början skulle bli de välkomnade av befolkningen.

  • Förstår inte hur ngn kan försvara en ”kommunism” som gjort ett arvrike av landet

   Vem fan har gjort det? Här på min blogg? Peka ut den kommentaren så jag får se!!

  • Vad mycket du verkar veta om Nordkorea. menar du att de inte har något att frukta från omgivningen och kan montera ned sitt försvar? Jag tycker personligen att det är oerhört svårt att få tag i några riktiga fakta. varifrån har du fått dina?

 9. Nordkorea är bara skit, men de borde trivas i sällskap med USA som lyckas lura halva världen med sina krigstrummor!

 10. letade lite om torpederingen av Cheonan och fann american everyman:
  det var en tysktillverkad torped
  i en icke undertecknad rapport påstås att det var en nordkoreansk torped av typ CHT-O2D trots många skillnader i konstruktionen, torpeden var troligen av typ DM2A3 som Norge, Italien och Israel har
  nordkorea fick inte vara med och undersöka hur torpederingen gått till
  två tysta israeliska ubåtar av dolphin-klass gick genom suez österut ett par veckor innan torpederingen
  och återvände ett par veckor senare

  • Israel tjänar på ALLT som kan ta fokus från deras egna flagranta brott mot palestinierna. Således är en upphettning vid Koreahalvön perfekt för den Israeliska regeringen.