Nej till krigshets – politiskt splittring i Sverige!

Vårt alltmer uppenbara närmande till den krigsorganisationen NATO, väcker oro och protester runtom i landet och inom flera politiska partier. Bakom NATO står världens i särklass mest brutala stat efter Andra världskriget – USA. USA:s krig i Sydoastasien, Irak, Afghanistan, Korea m.fl. länder har dödat flera miljoner människor och USA har mer än någon annan stat stött statskupper mot demokratiskt valda regeringar.
NATo-demonstration III

DN skriver under rubriken ”USA skickar ökända B52-plan till Sverige ”Om några veckor simulerar amerikanska B52-bombflygplan minfällning på svensk mark. Flera riksdagspartier är starkt kritiska och anser att Sveriges alliansfrihet urholkas. ”Det här ökar risken för konfrontation”, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Två stora internationella militärövningar på svensk mark står för dörren.
Kommentar: B-52-plan fällde mer bomber mot de fattiga länderna i Sydostasien under 1960- och 1970-talet än vad som fälldes under hela Andra världskriget.

Den 25 maj till den 5 juni genomförs den internationella flygövningen Arctic Challenge Exercise över norra Sverige. 115 stridsflygplan och tankerflygplan samt omkring 3.600 personer deltar. Förutom Sverige deltar Storbritannien, Frankrike, Tyskland och USA i den Norgeledda övningen.
Kommentar: Världens största flygövning i år – se blogginlägg 19/5 och tidigare – sök på NATO i högra spalten. Demonstration mot den på Medborgarplatsen i Stockholm på måndag kl 18.
NATO-flyg

Strax därefter är det dags för den Natoledda marinövningen Baltops 15 som genomförs den 5–20 juni. Då kommer amerikanska B52-flygplan ur det strategiska bombflyget att simulera minfällning. Marinsoldater kommer även att öva landsättning från havet mot Ravlunda skjutfält i Skåne med brittiska, amerikanska och polska trupptransportfartyg. Efter Rysslands invadering av Krim har spänningarna ökat mellan Nato och Ryssland, men enligt Försvarsmakten har övningarna ingen koppling till det skärpta säkerhetsläget”.
Kommentar: Denna stora NATO-övning nära Ryssland ökar spänningen och risken för att Sverige blir måltavla vid eventuellt krig. Antag att Ryssland hade krigsövning bära USA:s gränser….
RyssKrig-768954
Övningarna möter stark kritik från flera svenska partier.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt anser att de leder till ökad risk för upprustning och konfrontation. Han vill att regeringen säger nej fler övningar.

– Det här är ett led i Sveriges anpassning till Nato och det är så det uppfattas i vår omvärld. När man lägger till värdlandsavtalet, som innebär att vi förebereder oss för att kunna ta emot Natotrupp i Sverige, så urholkar det vår alliansfrihet. Jag tycker att det här innebär att regeringen steg för steg anpassar oss till Nato utan att be svenska folket om lov, säger han. Partiledaren anser att de amerikanska B 52-flygplanen som deltar i Baltops 15 är särskilt provocerande.
– Jag växte upp med tv-bilder på utraderade vietnamesiska byar och barn som massakrerades av just den här flygplanstypen. De är också en del av USA:s kärnvapentaktik, deras strategiska bombflyg som ska kunna ha kärnvapen. Jag tycker att Sverige ska ha en tydlig politik för kärnvapennedrustning, då stämmer inte det med att man övar ihop med de planen. Nu ska Vänsterpartiet ta upp frågan i riksdagen, men kan inte svara på när.

Även Miljöpartiet är kritiskt och hävdar att övningarna bara blir större och större.

– Vi har ju Partnerskap för fred ihop med Nato, men jag är rätt tveksam till att ha stora övningar på svensk mark. Jag ser det som att omvärlden uppfattar det som att Sverige tar ett steg bort från alliansfriheten och närmare Nato, det tror jag höjer spänningarna i Östersjöområdet, säger partiets utrikespolitiske talesperson Valter Mutt. – Vi har inte haft någon folkomröstning eller politisk debatt om Nato som motsvarar frågans tyngd, ändå fortsätter det här samarbetet att utvidgas.

Försvarsminister Peter Hultqvist kommenterar till DN:

– Syftet med övningarna är att möta det försämrade säkerhetsläget i närområdet, stärka säkerheten i vår region och höja tröskeln för att militära incidenter ska inträffa. Det var en mycket positiv signal till både omvärlden och Försvarsmakten när fem riksdagspartier, som representerar över 70 procent av väljarna skrev under en blocköverskridande överenskommelse för den framtida försvarspolitiken. Att öka krigsdugligheten hos vår Försvarsmakt och delta i internationell övningsverksamhet finns med i den överenskommelsen.
Kommentar: Närmandet till NATO försämrar vårt säkerhetspolitiska läge och ökar risken för att Sverige blir krigsmål vid eventuell stor militär konflikt.

Artikeln ”Visa mod – säg nej till upprustning och krigshets” publicerades i Fria Tidningen 19 maj och är skriven av förre språkröret Birger Schlaug i Miljöpartiet vid en tid då Mp verkligen stod för en radikal, human miljöpolitik och inte som nu eller under förra språkrören- dvs. utan kritisk granskning av det kapitalistiska ekonomiska systemet. Ett utdrag ur artikeln inleder:

Birger Schlaug skriver ”En revolt inom Miljöpartiet krävs för att stoppa Sveriges närmande till Nato. I morgon torsdag (idag) förväntas regeringen ta beslut om svenskt deltagande i Natos jätteövning i Östersjön. Sverige skall, enligt det beslutsunderlag som läggs på regeringens bord, delta i stor omfattning i övningen ”Baltops” heter övningen. Denna strandnära övning i inte minst svenska vatten skall pågå två veckor före midsommar. På detta storskaliga sätt har Sverige inte tidigare varit involverad i Natos militära övningar i vårt närområde. Sverige blir därmed inte bara en aktiv deltagare i en upprustningsspiral, utan också en offensiv deltagare i Natos ökade aktivitet på svenskt territorium. Det enda som skulle kunna stoppa regeringsbeslutet på torsdag är att Miljöpartiets statsråd säger nej – om MP:s riksdagsgrupp och partistyrelse sätter ner foten. Så lär inte ske. Det som skiljer den nuvarande regeringen från den borgerliga tycks vara att den sistnämnda omfattade partier som öppet redovisade att man önskade svenskt medlemskap i Nato. Den rödgröna regeringen leds av ett parti som formellt säger nej till medlemskap, men som samtidigt krattar i manegen för just detta.

Och utan att detta offentligt diskuterats . I SVT:s partiledarutfrågning häromveckan uteslöts frågan trots att den närmaste tiden är späckad med svensk deltagande i övningar med Nato. Den stora övningen i Östersjön inleds nämligen dagen efter att krigsövningen Arctic Challenge Exercise 2015 avslutas.

I Arctic Challenge Exercise 2015 har den svenska regeringen ställt en tredjedel av Sverige till förfogande för bland annat USA:s och Storbritanniens krigsmakter. I två veckor pågår detta krigsspel i norra Sverige. Som en del av den militära krigsspiralen. Övningen utgör inte bara en reell flygövning utan man har fått den rödgröna regeringens godkännande att ”öva värdlandsstöd”, dvs så att Natostyrkor kan få tillgång till flygplatser, hamnar, vägar och förbereda transporter av Natotrupp och material på land, till sjöss och i luften – som att kunna anfalla ”tredje land” från svenskt territorium.
Så byggs krigsspiralen upp. Upprustning och övningar i krig lanseras allt oftare som regionapolitik, jobbskapande och tillväxtfrämjande. Regeringar, oavsett färg, erbjuder även hugade Natoländer att fälla skarpa bomber på Europas största krigsövningsfält – Vidsel Test Range mellan Jokkmokk och Arvidsjaur.

Pärlälvens naturreservat finns inom området för vapentester. Bisarrt, men jobbskapande. Drabbade i området har ingenting att säga till om.Det kallas demokrati i alla fall. Vi behöver en debatt om det som sker. Vi behöver nedrustning snarare än upprustning. Vi behöver fredsansträngning istället för krigsspel.
Det tragikomiska är att allt snabbare upprustning, allt fler stora krigsspel och alltmer praktiskt närmande till Nato sker under en rödgrön regering. Bättre än så kunde man hoppats på. Säg nej till försvarsministerns beslutsunderlag. Visa mod. Visa att det finns alternativ. Visa att Sverige avser att leva upp till de stora orden om att vara en humanistisk stormakt.” Så långt Birger Schlaug.

Bevara Alliansfriheten – öka säkerheten!
Säg nej till Värdlandsavtal – öka säkerheten!
Nej till NATO-medlemskap – Satsa på fredsarbete och minska krigsrisken!
Stärk gärna försvaret i Sverige, värnplikt

Mer information?
1. Gå till www.alliansfriheten.se som är en kunskapsbank för dem som argumenterar mot att Sverige ska ge upp sin traditionella säkerhetspolitiska linje som i 200 år har hållit landet utanför krig mellan stormakterna. Här finns länkar till grundtexter som belyser den ståndpunkten. På nätplatsen ges utrymme för originalpublicering liksom för debatt och motinlägg.
NATO bevara_alliansfriheten_omsl_4

Initiativet kan ses som en uppföljare till antologin ”Bevara alliansfriheten – Nej till Nato-medlemskap!.
2. Kontakta aktionsgruppen Nej till Nato via https://www.facebook.com/pages/Aktionsgruppen-Nej-till-NATO och skriv på upprop mot värdlandsavtalet på http://www.skrivunder.com/upprop_mot_nato.

OBS – än en gång! Man mycket väl vara för NATO och ändå säga nej till NATO-medlemskap för Sverige. Långt i från alla som är emot svenskt NATO-medlemskap delar mina kritiska synpunkter på NATO:s insatser i Jugoslavien, Afghanistan och Libyen – men vi kan ändå samarbeta i kärnfrågan – Nej till svenskt NATO-medlemskap.
NATO-demonstration IV
intressant.se Ukraina, , , , , , , ,

DN 21/5 Fria tidningen 19/5 Norrländska Socialdemokraten Nej till NATO SR 10/4 Stoppa ACE Sveriges Radio 23/4 SvD 23/4 DN 8/1 SvD 30/11 2014 Värdlandsavtalet Wiseman’s Wisdom – ledande NATO-vänlig militär bloggare Sten Tolgfors, DN Debatt 10/1 DN 30/11 DN 23/11 SvD 23/11 Orangea revolutionen Michael Roberts blog Från Poroshenko till Putin – en nedförsbacke Pål Steigan 15/11 DN Debatt 13/9 M Hudson i CounterpunchPål Steigan Counterpunch om USA:s UkrainapolitikYatsenjuk och Nuland DN 30/7DN 23/2 DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch

  9 comments for “Nej till krigshets – politiskt splittring i Sverige!

 1. Gammal krigare
  21 maj, 2015 at 12:40

  Helt sinnessjukt. EU och USA ger sig inte innan de startat krig mot Ryssland och slagit Europas nationer i spillror. Därefter är det bara för Muslimska Brödraskapet att ta över med sina IS-trupper. Smart plan Obama och övriga.

 2. bob
  21 maj, 2015 at 12:44

  USA skickar ökända B52-plan till Sverige – DN.SE http://www.dn.se/nyheter/sverige/usa-skickar-okanda-b52-plan-till-sverige/
  Sverige smyger in Nato – förberedelse starta krig!

 3. Zokrates
  21 maj, 2015 at 12:46

  Det är extremt tyst i våra tidningar om det strategiska flyttarna av flygdivisioner och andra ”rörliga” förband inom USA/NATO i Europa. Detta samtidigt som msm driver upp bilden av ryska militära satsningar. Trots att Ryssland kommit upp i samma nivåer [den föregående femårscykeln] som USA (som andel av BNP) i militära satsningar så ligger man minst 10 år efter i kapacitet. Ukrainas egen del är intressant ur militärindustriell synpunkt för både väst och öst.

  Samtidigt som inringningen och anslutningen till NATO är underblåst av långtgående systemskifte anpassning till NATO-system och privatisering [BUMAR group –> PHO] av militära försvarsindustrier i nästan alla CEE-länder så sysslar Ryssland med militär protektionism. Alla dessa konstellationer tjänar ”pengar” och strategiska marknadssegment på konfliktens upptrappning.

 4. Leif Elinder
  21 maj, 2015 at 14:09

  New York Times reportern Steven Kinzer skriver (Boston Globe):
  ”From the moment the Soviet Union collapsed in 1991, the United States has relentlessly pursued a strategy of encircling Russia, just as it has with other perceived enemies like China and Iran. [Background here, here and here.] It has brought 12 countries in central Europe, all of them formerly allied with Moscow, into the NATO alliance. US military power is now directly on Russia’s borders”.
  http://www.washingtonsblog.com/2014/03/bigger-picture-russia-ukraine-confrontation-u-s-nato-encirclement-russia.html

  Fredspristagaren President Barack planerar att under de närmsta trettio åren satsa ”en trillion dollar” [Sju tusen miljarder kronor] på att rusta upp sina kärnvapenstyrkor.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2765493/Projected-US-nuclear-weapons-spending-hits-1-TRILLION-just-five-years-Obama-s-Nobel-Peace-Prize.html

  NATO länderna lägger ut – jämfört med Ryssland – ca 10 ggr mer pengar på militärutgifter.
  http://pgpf.org/Chart-Archive/0053_defense-comparison

 5. Zokrates
  21 maj, 2015 at 14:23

  LEX: Sverige är en egen mycket intressant kontextgivare i det komplexa gränslandet mellan privatiserad industri och statlig säkerhetspolitik. Vi ser exempel på (långt tillbaka till 90-talet) på en internationell konsolidering och ömsesidighet i den de facto falskt ”avpolitiserade” försvarsindustrin. Som om denna komplexa marknad fungerar i ett globalt politiskt vakuum(!) där ekonomisk effektivitet i komplexa upphandlingar får ett eget [expertstyrt] universum (tänket känns igen på många områden övermättade i ensidigt marknadstänkande och ekonomism). Ett Oxymoron av globala implikationer, men ett tydligt funktionellt exempel på nyliberal militarism.

  Å andra sidan:

  NATO fyller en tydlig global och högst politisk funktion och integrerat ekonomiskt incitament men framförallt teknologiskt och systemkompatibelt pushande på ett ständigt moderniseringsbehov i militär teknologi och det samhälle av tekniker och know how som är knutna till denna högst komplexa process. NATO har de facto i decennier jobbat efter den utveckling i Europa vi nu ser konsekvenserna av . Högst politiskt och ekonomiskt men framförallt militärstrategiskt.

  ”pivot to East” ”följa USA österut med EU satsning på Hangarfartyg? klippet @ 1.06:00

  Opolitiskt much?

 6. Нешко
  21 maj, 2015 at 19:09

  Det här: http://vk.com/video-57424472_171380455 (OBA! OBS! OBS! Otroligt obehaglig videoklipp!) är från idag.
  Denna videoklipp hittades hos en dödad ukrainsk soldat i Lugansk där man spelar in och poserar under tiden man hänger en höggravid kvinna och en LNR-soldat (man kan gissa att dessa två var ett par) genom att köra bil med paret fastbundet med rep kring halsen, fastbundna händer och luvan över huvudet.
  Denna video är från presskonferensen https://youtu.be/__q38Xak4uQ om denna händelse.

 7. 22 maj, 2015 at 07:38

  Försvarsministern är i Washington och vill ha ökat samarbete med USA.( http://www.dn.se/nyheter/sverige/okat-militart-samarbete-med-usa-diskuteras/). Våra folkvalda politiker sluter upp bakom krigshets, antidemokratiskt statskuppsstöd, bakom den i särklass mest brutala staten vars krig detta millenium dödat 1,3-2 miljoner människor enligt oberoende utredningar.
  Och den främsta statskuppsstaten. Vår demokrati är otillräcklig för den som vill ha verklig demokrati och fred i världen.

  Påminnelser
  * Det illegala brutala kriget mot Irak med mellan hundratusen och en miljon dödade;
  * Det brutala angreppskriget i Afghanistan;
  * Sönderslagningen av Libyen via NATO;
  * Kriget mot Syrien via ombud och hotet om ett fullständigt olagligt anfallskrig;
  * Drönarna, där användning baseras på beslut av president Obama utan juridisk eller demokratisk insyn;
  * CIA:s omvandling från brutal spionorganisation och statskuppare till terrroristorganisation (Pulizerprisvinnaren Mazetti);
  * De upprepade mordförsöken mot Venezuelas ledare Chavez och Kubas ledare Castro;
  * Tortyren har fått ett tydligt ansikte i västvärlden;
  * Den kraftiga militära upprustningen, med minst 700 militärbaser i andra länder och en omringning av Kina och Ryssland
  * Den omfattande moderniseringen av kärnvapen av Nobels fredspristagare Obama;
  * Den omfattande, tidigare hemliga övervakningen av människor runtom i världen, av statschefer, viktiga organisationer och USA-bolags konkurrenter av NSA och andra;
  * Minskningen av demokratin i USA enligt USA-jurister och expresident Carter;
  * Guantanamo.

  Statskupper mot demokratiskt valda regeringar efter Andra världskriget.
  Det finns inget land i världen som stött tillnärmelsevis så många militärkupper i demokratiska länder som USA. Utrikespolitiskt har USA tydligt visat att landet inte är för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra (Egypten, Tunisien, Bahrain, Saudiarabien, Pinochets Chile och alla de militärdiktaturer som USA stött/etablerat i Sydamerika och även i Sydostasien.) Några demokratiskt valda regeringar som USA störtat i statskupper.
  -Mossadeq i Iran 1953;
  -Arbenz i Guatemala 1954;
  -Sukarno i Indonesien 1965;
  -Allende i Chile 1973;
  -Sihanouk i Kambodja 1970;
  -USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada 1983;
  -USA understödjer statskupp en i Venezuela 2002, och erkänner, omedelbart och officiellt, kuppmakarna som de nya representanterna för landet. Problemet för USA var att kuppen misslyckades;
  -Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas i Haiti av USA 2004 och skickas till Afrika. En statskupp genomförs, med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas eller fängslas;
  -Zelaya i Honduras 2009;
  -Stödet till den egyptiska militärens statskupp mot Morsi 2013.
  -Statskuppen mot Janukovitjs i februari 2014
  -Kuppförsöken mot Chavez och Maduro

 8. Martin Kullberg
  23 maj, 2015 at 08:53

  Jag tycker det är skamligt att delta i övningar i NATO, en allians som under många decennier definitivt inte kan beskrivas som försvar, det är svårt att hitta exempel på när denna sammanslutning faktiskt försvarat sig, någon kanske kan hjälpa mig med det?

  Det faktum att det saknas vattentäta skott mellan svenskt försvar och NATO har också en annan mycket obehaglig påverkan. Försvarsanställda har en möjlighet till karriär inom NATO, de sitter och agerar NATO-aktivister på nätet och drömmer om en framtida karriär i denna krigsmakt. Men om man är en del i det svenska försvaret så skall man inte agera aktivist åt främmande makt, det är självklart, ändå tolereras de och inte så mycket som en anmärkning görs när de sitter på twitter och gullar med kända nazister. Hur långvarig hade en aktivist som pläderade för en försvarsallians med Ryssland blivit i den svenska försvarsmakten? Inte för att det finns någon sådan, men inte desto mindre finns det oerhört gott om försvarsanställda som agerar nätaktivister åt främmande makt.

  Ut med femtekolonnen ur försvarsmakten!


  Jag har funderat på en sorts fredsaktivism. Jag vill varna för att detta är extremt medelklassigt, rösta med plånboken typ aktivism för fred, men kanske ligger det något i det?

  Turisten är den moderna imperialistens avant garde. Med feta fyllon så etablerar sig kapitalet på nya stränder. Med billiga resor till Turkiet hoppas väst att man skall få Erdogan att byta sida och sluta försöka spela ut väst emot BRICS. Samtidigt felöversätter vi det han säger i vår västerländska media så han skall framstå som en misogyn skitstövel.

  Följer man resereklam och resepriser mycket som jag gör eftersom jag rest en del senaste tiden så framstår ett mönster. Jag läste i ryskspråkiga tidningar om hur Swedbank gick back i Lettland som följd av sanktionerna emot Ryssland. Det är långt till de kan hämta igen de pengarna på diverse gentrifikationsprojekt i Ukraina. Vad är lösningen, överflöda internet och andra platser med reklam för att fira julen i Riga, bra priser på resor och hotell får man oxå. Feta fyllon skall rädda Lettland från den katastrof EU/USA påtvingat dem. Så när du reser deltar du i ekonomisk imperialistisk krigföring, väljer du billigaste alternativet så är du frontsoldat för Svenskens/EUs kapital.

  Men kan turism göras positivt? Jag har funderat på hur man som imperialismens avant garde kan agera för fred och försoning. Jag har tagit fram följande koncept för hur man som turist kan tvinga parter i konflikter att vara civiliserade.

  Genom att åka till det land som din media hetsar mest emot, till exempel Ryssland, festa upp dina stålar för allt vad tygen håller. Så har du injicerat västvaluta i fienden, men fienden vill givetvis handla för de pengarna, det medför att fiendens institutioner måste interagera med våra institutioner. Våra institutioner vill ha tillbaka pengarna jag söp upp på min turistexkursion och måste då uppträda civiliserat. På samma sätt lockar man eller bjuder in personer från fienden att komma och festa upp sina pengar hos oss. Då tvingar man som imperialismens avant garde fram en bilateral relation som måste vara civiliserad om inte bägge skall förlora på sina feta fyllons exkursioner.

  Min resa till Moskva var mitt första test att tvinga fram civiliserad relation mellan Sverige och Ryssland. Kanske kan det göra skillnad, men det är en metod enbart för en välmående medelklass som jag numera är en del av.

  Här är en berättelse om min första test av ”fredsturism”, jag åkte till det land som demoniseras mest i här i Sverige, jag gav dem svenska riksbankspengar, vill Stefan Löfven se de pengarna igen får han hyffsa tonen!
  http://jinge.se/allmant/unik-rapport-fran-70de-firandet-av-segerdagen-i-moskva.htm

 9. Maggan
  23 maj, 2015 at 16:37

Comments are closed.