Målet – att omöjliggöra en palestinsk stat


Israels val är betydligt viktigare än palestinska liv, för att kunna slå Netanyahu så måste Livni, Barak och Olmert tillfoga palestinierna monumentala förluster.

Nu säger man att det är Hamas som är målet, men det är inte sant, målet är själva tanken på en palestinsk stat.

Jag är övertygad om att man kommer att sända in stridsvagnar och många tusen soldater i Gaza, kommer då en unge att kasta en sten mot en stridsvagn så kommer Israel att öppna verkanseld.

Att de omgivande arabländerna inte ingriper till försvar av palestinierna anser en del vara underligt. Det är inget konstigt med det, t.ex. Egypten har en både stor och stark opposition mot sin USA-stödda diktator, och han har fått miljarder dollar för att hålla gränsen mot Gaza. Risken är annars överhängande att det egna folket gör uppror och går in på Hamas sida mot israelerna.

Det vi nu bevittnar är ytterligare ett av USA:s krig, ett krig via Proxy där israelerna försöker slå tillbaka Hamas med stöd av USA. USA förser Israel både med vapen och med pengar så att de kan kriga. När Bush talar om återhållsamhet så ljuger han. Konflikten är ett led i Kriget mot Islam, eller som Bush väljer att kalla det, Kriget mot Terrorismen.

Bush kommer att sitta säker på sin ranch i Texas, omgiven av Secret Serviceagenter. Han kommer inte behöva betala priset, det kommer vanligt folk att få göra. Om verkligen USA hade velat krossa terrorismen så skulle man istället valt att lyssna på kritikerna och uppträtt anständigt mot de länder man nu för krig mot. Men en sådan taktik lönar sig inte för den amerikanska krigsindustrin, den vill istället ha ständig oro och expansion av konflikter för att få avsättning för alla flygplan, fartyg och rullande stridsmateriel. Och Sverige är inte ett oskyldigt land. Vi säljer mängder av robotar till den amerikanska armén, detta trots att det är förbjudet att exportera vapen till krigförande stater.

I en kommentar här skrev en person: ”Nån arabisk diktator måste bli av med huvet av folket för att det ska börja hända saker!” Det är en åsikt som växer sig allt starkare i arabvärlden där olika mer eller mindre självutnämnda despoter styr med järnhand. Tar vi bara Saudiarabien som exempel så ser vi att de riktigt radikala i allt högre utsträckning tyr sig till Wahhabisterna. Det är absolut ingen som tjänar på en sådan utveckling, men den passar förstås krigsindustrin bra. Det har sällan funnits så mycket konflikter under uppsegling som nu, så den som investerar sina sparade slantar i vapenaktier gör säkerligen en god affär. Det är knappast förvånande att Carl Bildt själv äger mycket aktier i den amerikanska vapenindustrin.

Och priset för den här politiken betalas inte av Bush eller Bildt. Nu är det palestinierna i Gaza som får betala det med sitt eget blod, vi ska också vara klara över att sex miljoner palestinier är på flykt sedan länge, säkerligen har vi över 10 000 palestinska flyktingar här i Sverige. Flyktingar som fått betala priset för den amerikanska lakejstaten Israels agerande.

Vi i väst har alltid predikat demokratins fördelar, när palestinierna så valde parlament i demokratiska val så valde de Hamas. Idag så har västvärlden visat palestinierna att demokrati inte betyder folkmakt, demokrati är ett annat ord för israelisk och amerikansk hegemoni. För inget politiskt parti, eller ingen enskild person, kan bli vald till ett ämbete i Mellanöstern utan att dessförinnan blivit välsignad och godkänd av USA. Något som faktiskt också gäller i USA. Fast där kan ingen kan bli vald till president, eller något annat högre ämbete, utan välsignelse från Vapen- och krigsindustrin, bank- och finans-
industrin och vissa inflytelserika lobbyorganisationer.

Det är tämligen otäcka perspektiv som öppnar sig enligt min uppfattning.

AB1 DN1 SvD1 VG Dbl1 Pol1 Dagen it

Bloggat: Anna Svensson Hampus Björnbrum Annarkia KAS

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Intifada III, Israel, Bombningar, Gaza, Palestina, Mellanöstern, Livni, Olmert, FN, Genevekonventionen, Ockupation, Mänskliga rättigheter, Apartheidstaten, Bosättningar, Ockupation, Blockad, Politik[/tags]


32 svar till “Målet – att omöjliggöra en palestinsk stat”

 1. Någon miljon palestinier på flytkt? De palestinska flyktingarna är hela 6 000 000. Bara i jordanien finns ett par miljoner palestinska flyktingar.

 2. Men Kvinna! Det STÅR sex miljoner. Men från början var det 700 000. Hade inte palestnierna varit så pilska så… :-)

  • Nu visar det sig att Mahmoud Abbas och Egyptems ledning ljugit ihop historien om att Hamas inte tillåter skadade palestinier få hjälp i Egypten. Det är Egypten som inte släpper in dem… Mahmoud Abbas….

 3. Rätt många blev flyktingar efter 1948. 1967 blev ytterligare någon miljon flyktingar. Du får dividera pilskhetskvoten på minst 2

 4. Jinge: ”Nu säger man att det är Hamas som är målet, men det är inte sant, målet är själva tanken på en palestinsk stat.”

  Jag tror snarare att det som vanligt handlar om att befästa och utöka den judiska staten.

  Tanken på en palestinsk stat fick dödsstöten i oslo-överenskommelsen som bara var ett sionistiskt trick för att vinna tid för mer facts on the ground, dvs mark. Den förutsatte en bibehållen judisk stat, vilket är oförenligt med något annat än en palestinsk pseudostat.

  Palestiniernas befrielse kan bara ske inom hela Palestina, sedan de fördrivna fått komma hem och alla har samma rättigheter. I ett sådant Palestina blir judarna också befriade från sitt inmurade getto i arabvärlden.

  MVH

  Lasse W

 5. Ok ok att man kritiserar Israel och deras aprtheidpolitik, men nu var det ju faktiskt de demokratiskt valda makthavarna Hamas som började skjuta raketer mot Israel så fort vapenvilan hade löpt ut. Vafan hade de förväntat sig? Israel slår alltid tillbaks hårt och hänsynslöst. Vad är nytt på den fronten?

  • men nu var det ju faktiskt de demokratiskt valda makthavarna Hamas som började skjuta raketer mot Israel så fort vapenvilan hade löpt ut. Vafan hade de förväntat sig?

   Men du gör det alldeles för lätt för dig. VARFÖR skjuter Hamas (eller andra grupper) raketer? Jo det är för att Israel stjäl deras pengar, vatten, mat, olja, el och håller dem inspärrade i ett friluftsfängelse. Tror du att konflikten i Mellanöstern handlar om dessa raketer så tror du fel.

 6. Mycket bra skrivet, Jinge.
  Men nu slog de nog in ännu en spik i staten Israels likkista – i sitt övermod och smartness. Julen fridens högtid i det kristna väst passade så bra.
  Men det jävliga är att bakom kan ligga den plan som en gemensam kommitte av republikaner och demokrater har arbetat fram (blev offentlig i okt) Den tyske jounalisten Knut Mellenthin skrev om den, översattes av prof Lennart Palm och finns på FiB:s hemsida.
  Enl den ska Iran angripas tom med atomvapen. Men det ska börja mjukt med att USA erbjuder förhandlingar med Iran.
  Trodde inte på det först, men när jag hör förhandlingsinvit från Obama efter 20 jan så…..

 7. Men snälla Jinge! Jag försvarar inte Israels politik, men även du gör det lite lätt för dig när du inte frågar dig vad Hamas hoppas uppnå genom att inleda fientligheter igen. Du är väl inte så naiv att du tror att inte Hamas mkt väl visste vad raketbeskjutningen skulle leda till och då måste man ju fråga sig varför Hamas försöker provocera fram ett angrepp. Man får ju nästan intrycket att Hamas vill att Israel ska gå in med marktrupper. Glöm nu inte att precis som i fallet med Hezbollah i Libanon så har Iran ett finger med i spelet.

  • Till att börja med så vet du inte om verkligen Hamas ligger bakom dessa raketer, eller hur? Jag har hört att det är Islamiska Jihad och någon annan grupp. I vad mån dessa grupper kontrolleras av Hamas känner jag inte till, men jag tror inte det. Och eftersom inte du heller vet så blir det lite svårt att diskutera, eller hur?

 8. Vad var det tyskarna trodde om sig själva? Det ”utvalda folket” trodde de sig vara som behövde och hade rätt till lite extra ”lebensraum”…. var det inte Ehud Olmert som själv talade häromveckan om pogromer mot palestinier som utförts av israeler… Det har vad jag minns även från israeliskt håll talats om ” en slutlig lösning” på det palestinska problemet eftersom Hamas enligt Israel påstås vilja utplåna Israel. Så då är det bättre att man själv hinner först eller ? Det var precis så här nazisterna motiverade utplåningen av sex miljoner judar men just därför tror väl Israel att de har alibi att själva begå brott mot mänskligheten… Suck! Ska man lösa problem måste man tala och ge efter lite. Klart som korvspad att Gaza kommer rösta på Hamas så länge de inte får mat. Hungriga människor blir djävligt griniga och förbannade eftersom att vägra folk ¨mat är också ett dödligt vapen eftersom folk dör av svält…

 9. Egypten släpper inte in några flyktinger av många anledningar. En är att dom är bundna av internationella avtal, häribland Rafah avtalet från 2005 vilket bl a stipulerar att:

  Gränsen ska övervakas Egypten, PA (Abbas m fl ..) och EU (Carl Bildt m fl ..) där de två senare parterne för närvarende inte finns på plats.

  Desutom ska GoI (Government of Israel) godkänna alla som inte har ett Palestinsk ID kort. Palestinskt ID kort är i sin tur ett dokument som utfärdigas av ”civiladministrationen” – en avdelning under IDF för dom ockuperade områden – som för närvarende inte heller finns på plats.

  Undantagsvis kan gränsen öppnas ad hoc i samråd med IDF. som för närvarande inte visar något intresse alls av att låta sina måltavlor springa iväg.

  Så det är stängt!

  Något annat skulle troligen uppfattas som en provokation och innebära en ny Israelisk invasion av Sinai. Det är dock positivt att Carl Bildt inte längre ser nyttan med isolationen. Det vill vi gärna höra mera om?

 10. i want to say one thing here:
  1-i want to condemn the media and the politicians reaction to the recent israeli attack against gaza. it is not important why israel attacked, the most important thing is that israel killed and destroyed all living resources in gaza. it is massacre, and terrorism, it should not give an excuse to the attack. it is a crime. it is terrorism from israel. it should not say: oh, but hamas launched rocket and labalb.

  2-thoses who blame hamas. i want to analyze the situation. before the israeli attack, we did not hear about any causalities. can we really believe that israel is doing this because of the palestinains rockets??? palestinians rockets are home made. they are just fireworks, nothing more than that, and then israel is using deadly weapons. it is not the right to say ”both sides should stop the violence” we cannot compare the home made fire works with the israeli weapons(f-16, tanks). it is an insult for the humanity and for people.

  3-we should not fragment the situation. Palestine is under occupation, a the right to resist is guaranteed by all international laws. like what is the solution now? let us say we stop the palestinian home made rockets, what will happen? what is the problem? israel has been imposing an inhumane siege on gaza. israel is occupying the land, destroying life over there. the problem is the occupation. the world should not expect the Palestinians to welcome the occupation and welcome the attack…we should not blame the victim!!!!

  4-those who blame hamas. I want to tell them one thing:hamas took the power in Palestine before 2 years. Was it peace before that? The problem is the occupation, before Israel accused fatah with terrorism. The problem is not hamas or anything, the problem is the occupation. Israel wants to impose solution. It was created on the Palestinians land, and wants the Palestinian to give up or to accept the occupation which cannot happen

 11. Det er underlig hva sionistvennene hoster opp som argumenter for denne massakeren, leser man norske blogger har det nærmest blitt en allianse av nasister,rasister og kristenfolk,en blanding som er jævlig stygg for å si det mildt.det er som medmenneskelighet og respekt for andre er gått fullstendig av moten,Takk til Jinge og dere andre som står opp for menneskeverd og mot hatet og rasimen.T J

 12. Jinge:

  Eftersom det främst Hamas som har tillgång till Qassamraketerna och då det var vapenvilan mellan just Hamas och Israel som tog slut nu i veckan, så kan man nog iofs anta att det främst är Hamas väpnade gren som beskjutit Israel. allt annat vore rätt förvånande.

  Och precis som Mange skrev så är det viktigt att komma ihåg att Hamas intressen inte alltid är detsamma som Palestiniernas intressen. Hamas är en religiös högervriden militant rörelse som växt och vunnit makten just pga Israels politik och förtryck. Men man ska inte vara naiv och tro att det bara handlar om förtryckta och idealistiska palestinier som ger igen mot Israel när raketer skjuts av. Hamas agenda är större än så och det är också många länder i regionen (inte minst Iran) som utnyttjar den palestinska saken och därmed också det palestinska folket för sina egna syften.

  Jag tycker att både israelvännerna och palestinavännerna ofta förenklar konflikten och motiven bakom det som sker.

  Hurvida Hamas medvetet ville provocera fram ett angrepp är svårt att veta, men som rörelse så är de ju beroende av att konflikten fortsätter. Hamas aktier bland den palestinska befolkningen stärks ju inte direkt av längre vapenvilor.

  • Hurvida Hamas medvetet ville provocera fram ett angrepp är svårt att veta, men som rörelse så är de ju beroende av att konflikten fortsätter. Hamas aktier bland den palestinska befolkningen stärks ju inte direkt av längre vapenvilor.

   Men tänk, jag har hört att det är Islamiska Jihad som skickar raketerna. Men du har bättre information?

 13. Imorgon är muslimska Ny År…
  Men hela muslimska världen är i djup sorg.
  Protesterna i Sarajevo var från kl 07:00 till 21:00. I London har demonstranterna trängt sig in i Israels ambassad!

  …Jag kommer aldrig att glömma bort scenen i videon ovan, mannen som är döende på gatan, som lyfte upp pekfingret mot himmel (enlikt islamisk tradition) och uttalade Shehada (trosbekännelse).
  Det betyder mycket i islam…
  Jag känner bara att tårarna tog slut.

  Inför världens ögon utför man FOLKMORD …!
  Det är en skamlig historia och vi är vittne!
  Det är skam.

 14. MX,

  Märkliga saker du kan och är noga med att understryka! AVTALEET om Rafah skrevs av skurken Dahlan och slaktaren Sharon och den är för gammal nu! Den gick ut. Det duger inte ens till toapapper i verklgheten och inte är värd pappret det står skrivet på :-)

 15. Jinge:

  Var har du hört det? Varför skulle islamiska Jihad börja skjuta raketer när vapenvilan mellan Hamas och Israel upphörde?

  • Jag läste det på Aljazeera bland annat, och jag tror oxo att The Guardian har skrivit om det. Det är ytterligare en grupp, men den minns jag inte namnet på. Googla så hittar du det säkert.

 16. ”Varför skulle islamiska Jihad börja skjuta raketer när vapenvilan mellan Hamas och Israel upphörde?”

  Kanske som ett svar på de 49 palestinier som dödades under vapenvilan, att Israel ockuperar deras land etc?

 17. Kvinna …

  Nu vet jag inte vad du har för fint papper, men det här avtalet är värdt ungefär 1.5 milliarder dollar årligen för Mubarak. Vilket förstås ska vägas mot kostnaden för trubbel med Muslimska Broderskapet …

 18. Jag hittar faktiskt inget. Däremot så sa en talesman för Hamas den 18:e att man inte skulle förnya vapenvilan utan slå tillbaks mot Israel som man ansåg inte höll vapenvilan. Uppenbarligen så är just det man gjort.

  Iofs är det fullt möjligt att även Islamiska Jihad skickar raketer, men i så fall lär de göra det med Hamas goda minne. De samarbetar när det passar dem.

  Ett problem med att en så extrem organisation som Hamas styr i Gaza är dock att de hämtar sin näring och sitt stöd just ur förtrycket, kriget och konflikten. Som jag skrev tidigare så tjänar inte Hamas nåt på vapenvilor. Israel borde däremot förstå bättre, men de har ju en mentalitet som inte är bättre än en terrororganisations. Nej, jag är faktiskt ingen Israelvän om du nu trodde det…

 19. Egypten släpper inte in eller ut några palestinier därför att de vill utrota Hamas och drömma om att de utrotar sin egen opposition.

  Det skamliga är att det skamlösa Europa, världshistoriens största sköka, var med och snickrade ihop ett sådant avtal och stod som en gammal bordellmamma vid grindarna. Det är lika tjusigt som att låta polackerna bestämma över vilka som får komma in eller ut i Danmark. Gud förbjude, danskarna är europier och de behöver inte våldtas av europeiska humanistiska värden och slaktas av europeiska demokratiska traditioner ;-)

 20. Mazen, trots att du är zionist eller kanske bara falangist vilket är ännu värre så bör du veta att israelerna avrättade ett par islamiska jihad aktivister på västbanken att man därför sköt raketer från islamiska jihad i Gaza.

 21. Jag är orolig att allt kommer återgå till det normala om ett par dagar. Har vi inte sett det bli så förut?

 22. Jag gråter över mina landsmän , jag är arg , förbannad och har ångest
  Var är sund förnuftet , har världen blivit galen
  Förintelsen på palestinier pågår förfullt framför ögonen på omvärlden och ingen ingriper för att hjälpa mitt folk , Varför
  Jag känner sorg och ilskan , jag känner mig maktlös , jag vet inte hur kan jag hjälpa till
  Det är obegripligt att det finns folk som försvara Israels folkmord
  Gaza blöder , Gaza drunknat i blod , döda kroppar över allt och det är ont om plats på kyrkogården
  Vad ska de begravas , Israel öser bomber över oskyldiga människor och lovar mer förintelse
  Det tycks som hela världen har tappat sin förmåga att stoppa Israel , ett systematisk avlivning av mitt folk
  Vad är för värld vi lever i , vilka typer av människor som existerar i denna värld
  Det inget folk som har gått igenom så mycket som mitt folk , jag är förbannad , jag hatar
  Det är ett fruktansvärd folkmord , Kanske världens samvete vaknar senare och undrar hur detta kunde ske
  Det kanske världen kommer att känna skam
  Jag lider med mitt folk och jag önskar att bidra med nånting

  Länge leva mitt folk

 23. Mazen, du är inte den ende sionist som antar ett arabiskt namn när det behövs.
  Men på den här bloggen finns en hel del luttrade personer känner igen hunden på håret. Dvs, de sionistiska tankegångarna bakom skenbar neutralitet och objektivtitet lurar inte många, utöver sionisterna själva…
  Sionister och israelvänner som innerst inne gläds över vad som just nu sker i Gaza och som vill göra hela området fritt från palestinier.
  De som ämnar skapa ett stor-israel1. Till varje pris!

 24. det är något fruktansvärt, Israel kan aldrig besegra Hamas, vanliga civila blir dödade ,skadade, det påminner lite om nazitysklands bestraffningar av civilbefolkningen när motståndsrörelsen attackerade deras soldater.

  bara för att vinna valet, men oxå innan Obama tillträder,

  ingen har nånsin besegrat en gerillarörelse,
  särskillt stadsgerillan,

  men samtidigt tycker jag det är oansvarigt att hamas vägrar erkänna Israel, låt de flytta tillbaka till 1947 års gränser,
  likaså att skjuta raketer är oansvarigt,
  de har ingen känsla för realpolitik