Mysteriet Syrien och medias tillkortakommanden


Själv försöker jag hänga med så gott jag kan i utvecklingen i Nordafrika och Mellanöstern. Tyvärr så kan jag inte arabiska vilket givetvis är en komplikation. Men inte ens de som kan arabiska vet riktigt vad det är för krafter som agerar i Syrien. Det går mängder med rykten om än det ena, än det andra. Det enda vi vet med säkerhet är att folk dödas varje dag. Några av kommentarerna från igår visar jag delar av nedan:

Gigirule: ”Det vi vittnar idag är ett krig, mediakrig. Uppror sker i samtliga oljeländer, men ”konstigt” nog får man inte höra något om dessa (undantag Jemen). Uppmärksamma de bilderna som läggs upp i samband med artiklarna, inga av dessa tillåter dig att se plakaten demonstranterna bär på! Just pga att de är demonstration där massan stödjer presidenten. Alternativt får vi bilder tagna bakifrån demonstrationstågen. Nyhetskanaler som al-jazeera och Alarabiya har fått anställa ny personal då flera valt att säga upp sig då kanalen sänder ut falska nyheter.”

Asder: ”Vad är det egentligen man vill uppnå? Vad vill sunni-muslimerna som demonstrerar? Är de egentligen så missnöjda eller vill de egentligen bara att landet ska styras mer islamistiskt och hittar därför anledningar att skapa demonstrationer kring? Har även sett att övre medelklassen och överklassen i Syrien egentligen inte är missnöjda alls, snarare tvärtom. Jag skulle vilja ha information om vad alla olika aktörer tycker och vill ha ut av konflikten.”

Leffe: ”En del av krypskyttarna har gripits, många av de är salafister från Libanon. Det som sker i Syrien skiljer sig från andra länder eftersom det på går just nu ett dolt krig mellan Iran och Saudiarabien, om Assad skulle falla så vinner Saudiarabien vice versa.”

Marwan: ”Om västvärlden skulle pressa Assad då gör de en tjänst åt Iran som kommer att ha ett stort inflytande över Syrien och detta är ett stort bekymmer för Israel och hela västvärlden… …Assad har total kontroll om makten , Han satt folk som är lojala mot honom på de rätta ställen och det är de som skyddar honom , Detta gör Syrien till en svår nöt att knäcka , Västvärlden är inte säker på att de kommer att lyckas med Syrien och därför de häller käften.”

Igår nämnde jag att somliga anser att USA och Israel finns med som aktörer i detta, det verkar troligt eftersom dessa länder praktiskt taget alltid finns med när det gäller utvecklingen i Mellanöstern. Som någon skriver så pågår det ett ”dolt” krig mellan Iran och Saudiarabien, fast om det är så värst dolt vet jag inte riktigt. Saudiska kungahuset är rädd för det iranska inflytandet och för sitt eget folk.

Bottnar konflikten i Syrien på motsättningen mellan sunni- och shiaislams Alawiter? ((http://en.wikipedia.org/wiki/Alawi)) Jag får inget klart grepp över detta, inte heller har uppenbarligen svenska media tillräckligt kunniga journalister för att kunna räta ut de frågetecken som reses. Media tycks mer intresserade av att rapportera att franchisingorganisationen al-Qaida har placerat en atombomb i Europa för att användas den dag den vandrande vålnaden, Usama bin Laden, grips. Detta trots att han är död sedan många år tillbaka.

Media tycks helt sakna självrespekt och krav på kvalitet i det de rapporterar. Således trycker man bara TT-telegrammet helt utan kommentarer. Visst, alltid säljer det några lösnummer och det är väl för dyrt för media att reda ut vad konflikten i Syrien handlar om. Och för oss nyhetskonsumenter blir det därför praktiskt taget omöjligt att förstå. Inte ens Ekot mäktar med att reda ut begreppen…

it Andra om: , , , , , ekot1 dn12345 svd1234 ab1234 ex1234 svt


9 svar till “Mysteriet Syrien och medias tillkortakommanden”

 1. Syriens geopolitiska läge är mer strategisk än Libyen , Syrien har också starka relationer med Iran , Hizbollah , Hamas samt landet etniska sammansättning är mycket komplicerad om landet skulle bli kaotiskt

  Att västvärlden inte höjer rösten tillräckligt beror på att Syrien inte har goda relationer med USA som den haft med Egypten och Libyen och varje försök att pressa Syrien kommer att misslyckas
  Om Syrien skulle bli hotad då kommer Iran och Hizbollah att agera omedelbart till förmån för Assad och det kommer att bli en stor skalig krig som ingen vill ha , Det är också en stor risk att den kommer att sprida sig till grannländerna

  USA och Saudiarabien anstränger sig för att störta Assads regering i syfte att röja undan de sista antisionism motstånd front , Det finns många spekulationer om vem som ligger bakom revolten i Syrien men om de är sanna eller ej vet jag inte
  1 – Den förre syriska vicepresidenten Abed Al Halim Khaddam som var den närmaste mannen till den nuvarande presidents far och fick sparken efter att sonen Basahr tillträdde som president , Han tvingades i exil i Frankrike , Denna mannen har mycket goda relationer till Saudiarabien och USA och fick 300 miljoner dollar för att få bort Syriens president och ersätta honom med en västvänlig politiker
  2 – Vissa kurdiska agenter som samarbetar med Israel och USA och som vill destabilisera den syriska regimen samt vill uppmärksamma kurdfrågan i Syrien
  3 – Vissa libanesiska höger grupper som verkar inom ramen för de sionistiska lobbyn och som styrs från USA och Mossad
  4 – Vissa tror också att det är den palestinska myndigheten i samarbete med Mossad och syftet är att sparka ut Hamas ur Syrien och blir av med motståndare som vägrar erkänna Israel

  200 människor har redan dött och presidenten Assad är mycket trotsig och hävdar att de är en konspiration av regimkritiker som samarbetar med sionister

 2. Jag tror inte att om Assad skulle falla så får Syrienen västvänlig regering. Jag tror de flesta regeringar som kommer bildas efter Bin Ali och Mubarak kommer vara Israel kritiska. Att Hezbollah skulle tappa ”mark” om Assad lämnar marken tror jag inte på. Hezbollah, Hamas kommer vid en demokratiskvald regering i Syrien få stöd. De flesta regeringar har gått från Usa Israel vänliga till mer kritiska mot länderna. Därför tror jag inte Syrien kommer vara annorlunda. MEN det som skiljer demonstrationerna åt är just den våld som används, dels av Assads militär/polis och dels av de som är militanta mot Baath Partiet, vi har en part i Libanon som vill skapa oro i Syrien (Vapen har tagits i beslag av libanesisk militär vid gränsen, även Libanesiskt reggade bilar har setts till när det har beskjutits.

  De som hamnar mittemellan är den vanliga ”svennson” syrien som vill ha ekonomiska reformer, frihetsreformer och en konstitutionsändring.

  Men ja det finns flera aktörer när det gäller Syrien.
  Jag tror personligen att Syrien skulle kunna göra som Bill Clinton gjorde under Lewinsky skandalen, flytta fokus från vita huset till Somalien( Det var väll det landet som han besköt elller Sudan).
  Assad kanske beskjuter Israelisk militärposteringar i det ockuperade Golanhöjden. Frågan är om det går? Skulle inte israel agera så gör Assad självmål.

  • Jag tror de flesta regeringar som kommer bildas efter Bin Ali och Mubarak kommer vara Israel kritiska. Att Hezbollah skulle tappa ”mark” om Assad lämnar marken tror jag inte på.

   Men har demonstranterna och/eller kurderna stöd från Väst så är det meningen att de ska bli lättare att kontrollera..

   • Ja du Jinge. Jag håller med, att de KAN bli kontrollerade. Men väst reder inte ut det i Libyen , hur ska de göra det i Syrien?. Men vad tror du? Kommer Syrien attackera Israel för att förflytta fokus?

    Det som skrämmer Saudierna är att det snart kan bli deras tur, den shiitiska minoriteten miss gynnas i Saudiarabien, även stora sunnitiska grupper missgynnas. I Bahrain så pågår dödandet av demonstranter varje dag, demonstrationerna är störra änn innan men ingen TV kanal bevakar händelserna. Detta har varit den största faktorn att Al jazeera stjärn reportrar lämnat kanalen, inte pga Syrien. Man bränner ner shiitiska moskér och folksamlingar.

    Arabvärlden är rutten, och USA spelar ett smutsigt krig. Visst Obama må vara bättre än George W Bush men George W Bush är bättre än Hitler osv….

    • Kommer Syrien attackera Israel för att förflytta fokus?

     Inte en susning. Jag tycker att det är mycket svårt att förutsäga vad som kommer hända. Dessutom går det alldeles för många rykten. Jo jag läste oxo kommentaren om avledningsanfall mot Israel, men det vore väl hart när mest korkade som kunde ske. Det vore intressant att veta om saudierna vänder upp och ner på samhället, arabvärlden kommer i alla händelser att byta skepnad.