Murar, integritet och antipiratlag, hör det ihop?

Lars Ohly andas optimism, stod det igår i någon tidning. Det måste vara sant eftersom det stod i tidningen. Personligen är jag definitivt inte optimist när det gäller ett eventuellt samarbete med (s) och (mp). Nu har Lars Ohly en rätt unik möjlighet att bedöma saken till skillnad från undertecknad, men jag inbillar mig att han är tvingad att uttala sig på det sättet. Aftonbladet beskriver Göteborgsresan som inte Ohly fick vara med på så här:

”– Det här är ingen pr-turné, sa Mona Sahlin när tåget anlände till Göteborg.

Ingen sa emot henne. Det fanns inget för fotograferna att fotografera och knappt något för journalisterna att rapportera om.”

På något sätt så tycker jag att detta är signifikant för den nuvarande situationen.

Samma tidning tar på annan plats upp det faktum att svenskarna vill bo så att de är skyddade bakom någon slags inhägnad. Det är rätt självklart med tanke på alla avlyssningslagar som skapats, folk är givetvis måna om sin integritet. För när Säpo och FRA kan spana obehindrat på vår telefontrafik och vårt internetsurfande så är vi extra måna om att bygga upp murar om våra hem.

Men den till synes självklara saken har ingen tidning kommit på. Ju fler möjligheter myndigheterna skaffar sig för att spionera på landets fiender, ju högre murar vill vi bygga eftersom det numera är vi alla som klassificeras som fiender. Det har ingenting med hemligheter att göra, men jag VILL inte att Säpo och FRA ska snoka i mina privata angelägenheter. Inte heller vill jag att myndigheterna ska snoka i vilka filer jag hämtar.

När det gäller Ohlys optimism så räknar jag med att det redan under dagen kommer uppgifter som visar att den är obefogad.

När det gäller bildvalet så handlar det mer om att min hemsida varit nere i 12 timmar. Så ser jag ut under den tiden, frenetiskt hackande…

AB12 DN1 SvD12 Dbl it

Samma ämne: Svensson Opassande Betaalfa Annarkia Satmaran Babord Lasse

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Integritet, Murar, FRA, Säpo, Spionagen, Ohly, Sahlin, Misstro, Internet, Politik[/tags]

  16 comments for “Murar, integritet och antipiratlag, hör det ihop?

 1. 23 oktober, 2008 at 10:49

  Gated communities ter sig mycket naivt. Som om det inte skulle finnas ”hot” inifrån också? Rädlsa är tyvärr fortfarande en stark kraft i samhället, och den är som värst när den är diffus och flytande…

 2. Jakob
  23 oktober, 2008 at 11:33

  Naivt? I ett gated community har man koll på vilka som finns där. Klart att det kan finnas hot även från insidan men genom att begränsa tillgången till sådana man litar på minskar risken radikalt. Ett snabbt och enkelt sätt att öka tryggheten är att förbjuda män mellan 15 och 30 att bo eller vistas där, denna grupp står för en mycket stor del av alla våldsbrott i samhället.
  Gated communities är klart negativt ur samhällets synvinkel då det är extremt segregerande men det är enkelt att förstå varför tanken är lockande för dem som känner sig otrygga i sitt hemområde.

 3. 23 oktober, 2008 at 11:52

  Så gated communities skulle vara till följd av FRA-lagen? Byggboomen för murar och plank i Malmö började innan FRA-lagen. http://sydsvenskan.se/malmo/article310665/Byggboom-for-murar-och-plank.html

  Det daltas för mycket med kriminella, vilket gör att hederliga medborgares säkerhet har satts åt sidan.

 4. 23 oktober, 2008 at 12:01

  Du kan aldrig komma ifrån att människan har ett behov av integritet och att den inte blir bättre av alla spionlagar mot den enskilde. I just detta fall kan vi med visst fog anta att det ökar med dessa spionlagar.

 5. Arebir
  23 oktober, 2008 at 12:11

  Jag har bott i samhällen där folk bygger murar kring sina bostadsområden! De är rädda för vad som finns utanför, men de är också rädda för de vakter som ska skydda dom (de tjänar dåligt)! Och när man väl hamnat bakom murarna så försvinner paradoxalt nog en stor del av ens privata liv! För vakter och grannar har i allmänhet mycket bra koll på vad som händer inom murarna! Det går inte att obemärkt slinka in eller ut från sin bostad utan att ett antal personer vet/ser detta! Och på något märkligt sätt ökar allas intresse av att veta vad grannen sysslar med – och vad som händer inom murarna! Och när någon främmande kommer på besök så tittar alla nervöst och oroligt, så det bästa är att meddela sina grannar och vakter att man ska ha besök innan!

  Nu kan man tro att det fanns fog för rädslan. Men till största delen var den obefogad! Det flesta situationer kan man lösa, eller undvika, med sunt förnuft!

  Det kan finnas undantag där folk råkat illa ut eller är hotade. Men att bygga murar för att hålla ut alkisar eller någon stackars hemlös, är inget annat än en obefogad rädsla som göds av media och smarta byggbolag!

 6. Niklas P
  23 oktober, 2008 at 12:36

  Finns många sorters murar inte endast de fysiska.. inte heller endast för att slippa det kriminella, tänk alla tjejer som blir slagna och förfölja av sin ex man eller någon psykopat. 4 procent av befolkningen är psykopater. Jag skulle gärna bo i ett tryggt område så jag slipper oroa mig att mina barn rövas bort, sannolikheten är låg men den finns samt att jag har dåliga nerver.

 7. bäng
  23 oktober, 2008 at 13:49

  När Aftontramset säger att ”Svenskarna” vill bo bakom murar taggtråd Schäfrar och vaktbolag, bör man läsa det som när papegojmedierna skriver om ”hushållen” (som vill ha fler pigor och andra statusobjekt), alltså de 20% egennyttiga samhällsparasiter som helst vill slippa pöbeln fattigdomen och våldet i det samhälle den nyliberala politiken skapat.

  80% Vanligt hederligt folk skulle, om frågan ställdes, säkerligen vilja leva i den trygghet för alla ett jämlikt och rättvist samhälle skapar.

  Vad gäller Ohly och V så har de en bit kvar till valet men antingen tar de sin plats långt bakom Sahlin och håller käft, där hon och Socialliberalerna med minsta nödvändiga marginal kan fortsätta den nyliberala politiken eller så står de på egna ben och ger folk ett enda alternativ till nyliberalism.

  Jag hoppas på det senare, annars måste fler fråga sig om de via röstsedeln verekligen vill fortsätta legitimera totalitär marknadsdiktatur oavsett vilket…

 8. Mr.T
  23 oktober, 2008 at 14:16

  Hoppas inte att ni tror att övervakningssamhället har avstannnat med FRA-lagen, nu skall vi övervakas och lagras i databaser på flygplatserna oxo..

  Öppning för övervakning av flygresenärer
  http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2394315

  ”– Vad är rätt utifrån brottsbekämpningssynpunkt, och var går gränsen där vi tycker att systemet är för inskränkande eller kontrollerande eller annat? Vi är inte färdiga med analysen i den frågan, säger Beatrice Ask.”

  Vart drar befolkningen sin linje i sanden och säger ifrån? Vart kommer vi hamna om denna övervakning får fortgå utan motstånd? Nån som sett dom dystopiska filmerna såsom, Minority Report, Equilibrium, Brave New World, Children of Men, I am Legend/Omega Man, Soylent Green, The Island, Brazil..?

  Se nån av ovanstående filmer och jämför med det som händer runt om i världen, kommmer även dom mest totalitära teknikerna/metoderna att införas p.g.a terrorism eller klimathot? För ni ska inte inbilla er att denna samhällsutveckling avstannar efter införandet av diverse övervakning, övervakning är bara ett inkrementalt steg i det som komma skall..

 9. Arebir
  23 oktober, 2008 at 14:30

  @ Camilo

  Allt har ju ett pris och visst kan jag förstå att det är väldigt otrevligt om någon silar heroin i trappuppgången!

  Men behöver vi bygga bostadsområden med murar för att komma bort från det? Jag tror inte det!

  Jag delar inte din positiva uppfattning med att det blir som en familj – innanför murarna. Jag värderar min privata sfär och integritet väldigt högt och det finns mängder med frivilliga åtaganden för den som vill umgås socialt med andra. Jag vill inte bli påtvingad ett sådant socialt umgänge. Och jag förstår att ni betalade vakterna bra! För om ni inte gör detta så är det svårare att lita på dom. Jag brukade ge vakterna presenter ibland – vilket förbättrade relationen och fick mig att känna mig lite tryggare ;)!

  @ Niklas

  ”…tänk alla tjejer som blir slagna och förfölja av sin ex man eller någon psykopat..”

  Det som du talar om är just undantagen jag avser! Men är det dessa personer som dessa bostadsområden vänder sig till i första hand? Är det ensamstående mammor som kommer att ha råd med detta?

  ”Jag skulle gärna bo i ett tryggt område så jag slipper oroa mig att mina barn rövas bort….”

  Du berör just vad det handlar om! Sannolikheten för att något sådant ska hända är minimalt! Men du känner ändå oro för att något ska hända dom! Jag kan förstå att du har den oron och det gör också byggbolagen som vill få dig att välja ett av deras inmurade samhällen.

  Men frågan är om det är klokt att låta barnen växa upp i en ”skyddad verkstad”, där de endast träffar och umgås med likasinnade!

 10. Pingback: Ante
 11. Gripen
  23 oktober, 2008 at 19:17

  Vill man bo backom galler gör något så du får sitta i fängelse, inget skulle få mig att frivilligt bo backom galler.

  Det är media och våra politiker som sprider skräc och anlednignen är enkel, det är enklare att kontrollera folk som är rädda. Det är inte mycket av vad media spelar upp som farligt som gör mig rädd.

  Nynazister, Hells Angels, Terrorister, psycksjuka eller annat pack skrämmer mig inte för chansen att någon av dessa skulle göra mig illa är mindre en att jag skulle köra ihjäl mig med bilen. Men det är en sak som skrämmer mig och det är medias medvetenheten i detta land som går ned och att folk mer eller mindre tror blint på vad tidnignar säger och våra maktfulkomliga politker som gör ny lagar som reducerar vår frihet och inge gated communities i världen skyddar mig mot det.

  ”Those who sacrifice freedom for security deserves neither”

 12. Christer W
  23 oktober, 2008 at 19:43

  Nynazister, Hells Angels, terrorister och liknade individer gömmer sig gärna bakom höga plank, murar och andra avspärrningar. Det har vi ju sett i tidningar och på tv. Det måste det vara ett suspekt anlag som gör att folk stänger in sig så där. :)

 13. 23 oktober, 2008 at 20:39

  Jag vill poängtera att ”gated communities” handlar om hela områden som omgärdas av murar mm, inte enskilda hushåll. Det här är alltså inte en fråga om att ha ett rejält lås, portlås eller inbrottslarm – utan en frågan om att stänga in sitt område endast på grund av en diffus rädsla för det som finns utanför.

  Medan ett ytterlås är en rent praktisk inrättning som bl.a. är ett minimum för att kunna teckna en försäkring så är en GC något helt annat. Här handlar det om människor som tror sig kunna minimera risken för oönskade händelser genom att stänga in sig.
  Man bör fråga sig om man verkligen har skäl att lita mer på människorna inom en GC än utanför? Om man är med i en bostadsrättsförening t.ex. så har man ju fortfarande väldigt liten kontroll och insyn i vilka som flyttar in och ur. På samma sätt tror jag att det förhåller sig med en GC.

  Det är heller inte en fråga om integritet eftersom man ju faktiskt fortfarande har andra hushåll innanför sin GC inför vilka integritetsgraden är oförändrad.

  Precis som Arebir antyder så kan sådana här system i sig skapa risker och rädslor som man sluppit utanför en GC.

  Ett liknande exempel kan man ta ur våldtäktsstatistiken. Det visar sig att offret i merparten av fallen känner förövaren – trots detta är den största rädslan oftast koncentrerad på det man inte vet något om, men där man har en diffus bild av att något hemskt skulle kunna hända, t.ex. invandrare eller mörka parker nattetid – trots att statistiken talar klarspråk om att brotten oftast begås där man känner sig trygg bland människor som man känner.

  Bertrand Russell sa en gång: ”Fear is the main source of superstition, and one of the main sources of cruelty. To conquer fear is the beginning of wisdom”.

  Jag rekommenderar Zygmunt Baumans ”liquid fear” för den som vill fördjupa sig i frågan. Tänkvärd läsning!

 14. Pingback: Ankan
 15. Camilo
  24 oktober, 2008 at 00:18

  kontakta mig via mail från en korrekt mailadress! / Jinge

 16. 24 oktober, 2008 at 00:45

  Jag tog bort två av Camilios texter. Jag upptäckte att han stoppats förut på grund av antisemitiska texter så jag klippte dessa oxo. Han är ingenting att bry sig om, en provokatör. Det enda som stämmer är att han heter Camilio.

Comments are closed.