Motståndsrörelse mot Eurovisionsschlagern?


Christer Björkman får inte släppa fram en melodi som riskerar att vinna schlagerfestivalen. Det är givetvis så det förhåller sig. Det vore en ekonomisk katastrof för Sveriges Television att skicka en vinnarlåt till Azerbajdzjan. Det kostar säkerligen hundratals miljoner att stå som värd för Eurovisions-
schlagern, och den risken har inte Sveriges Television råd att ta.

Därför ser man till att kontrollera tävlingen med järnhand, man har inte ekonomiska resurser att skicka iväg en artist/melodi med vinstchans. Men det får givetvis inte Christer Björkman avslöja, men det är därför han har getts en personlig kontroll över programmet som Uppdrag Granskning visade.

Men den taktiken kan säkerligen straffa sig. I Ryssland vann ett antal äldre damer iförda något slags folkdräkt, antagligen gjorde ryssarna det som jag själv försökte mig på. Jag proteströstade på Ranelid 35-40 gånger, men vi skulle behöva vara flera tusen för att gå iland med den saken, och för övrigt är det ju ingen som vet om inte hela omröstningen ändå är riggad.

Azerbajdzjan ligger för övrigt betydligt längre österut än länder som t.ex. Syrien, det ligger vid Kaspiska havet, om nu någon vet var detta innanhav ligger.

Samtidigt så undrar jag över varför det inte startas någon ordentlig motståndsrörelse mot tävlingen? Den bästa metoden vore väl att redan nu utse Ranelid som Sveriges representant år 2013, då fick han ju dessutom lite tid att öva upp sångrösten?

Kvällspressen sedan, nej, jag pallar inte att bry mig…

it Andra om: , , , , , , ab12 dn12 svd12 svt sr


9 svar till “Motståndsrörelse mot Eurovisionsschlagern?”

 1. Ingen i min familj tittar på melodifestivalen och har således ingen aning om huruvida låtarna är bra eller ej? Men tidningarna är fulla med ”hänt i TV” och det känns som man är lite utanför? Det bästa jag gjort var att kasta ut TV-djäveln för gott och nu tittar jag inte ens på Internet. Man borde ha en motståndsrörelse mot TV? Denna lilla apparat borde förpassas till soptippen. Det skall vara tvåvägskommunikation!

 2. Kanske de kommersiella kanalerna kan ha intresse av att ta över spektaklet och kvällspressen verkar vara intresserad.

 3. Proteströster skulle givetvis ha lagts på Thorsten Flinck som ju faktiskt är en bra artist med en vettig låt. Bara för att man ska protestera så behöver man ju inte skicka ett bidrag som skulle skämma ut Sverige.

  Vad gäller Rysslands bidrag så tror jag det kan placera sig högt upp. I många länder så har man en helt annan syn på äldre än vad vi har i Sverige och jag vill minnas att nåt Balkanland (Makedonien tror jag) tidigare skickat ett bidrag med en ’gammal gumma’ som en av medlemmarna som gick riktigt bra i tävlingen det året.

 4. Det är fascinerande att ta del av alla synpunkter från alla som inte bryr sig om Melodifestivalen. Om man inte gillar ett program – byt kanal! Om man inte gilla TV – stäng av!! Var ligger problemet?

 5. På sätt och vis håller jag med moster gerd. Jag tittar absolut inte eftersom musiken är så dålig, och jag kan inte säga att jag stör mig på fenomenet heller. jag bryr mig inte. Men jag skrattar ju lite åt dem som tittar seriöst. Och för det fick jag skäll av en vän. Vännen menade att jag satte mig på mina höga hästar och att det är precis det överklassen gör, skrattar åt underklassen som roas av sådant skräp. (Skrattar hela vägen till banken kanske, vad vet jag.)Jag tyckte kommentaren var intressant, men jag har ingen aning om det ligger något i det. Hade varit kul med en kommentar på detta; är melodifestivalen ett nöje för underklass och lägre medelklass i första hand?

  • Jag tror det ligger en hel del i det faktiskt. Den överväldigande delen av underhållning som tillhandahålls av SVT syftar till att söva medelklass och underklass för att göra oss mer ointresserade av det som verkligen betyder något såsom politik och frågor om social rättvisa e t c.

   Andelen seriösa granskningsprogram i SVT, särskilt de som granskar svenska myndigheter och politiker, går stadigt nedåt och ersätts av lekprogram det ena mer tramsigt än nästa. Vår sittande regering har nästan helt undansluppit den storm av kritik som bårde varit resultatet av avslöjandet kring vapenfabriken i Saudiarabien vilket på ett övertydligt sätt visar att SVT glömt vad deras uppgift egentligen är.

   Underhållning kan lämnas till betalkanalerna istället så kan SVT gå tillbaka till det man ska ägna sig åt, d v s folkbildning och kritisk granskning av makten i alla dess former.

  • Det tror jag inte mycket på. ”Förr i tiden” läste överklassen djupa böcker och lyssnade på klassisk musik. Nu gör de som Mona Sahlin, lyssnar på Bruce Springsteen, och Reinfeldt, som läser Camilla Läckberg. Gissar att det finns fler Tranströmerläsare bland utförsäkrade än hos samhällets toppar.

 6. Skulle inte bli förvånad om även våra toppolitiker (snarare bottenpolitiker) glor på MF för att ha något att snacka om på jobbet på måndagen. Melodifestivalen är en sjuk musik/underhållning. Samtidigt som det finns så mycket bra musik och duktiga artister och man hyllar detta pöbeljippo år efter år. I många centraleuropeiska länder är MF och ESC INTE ett förstasides stoff.
  När en fest utomlands börjar bli avslagen drar vi upp MF och ESC och får alla att garva åt Sverige hur lätt som helst!