Mordförsök mot Imam i Malmö

Att en person avlossar skott genom fönstret i Malmö moské är knappast speciellt förvånande. Vill man veta vad som grundar detta hat så kan man läsa vad Jimmie Åkesson skriver i sin debattartikel i Aftonbladet.

Dessutom så är han inte ensam. Läser man Svenska Dag-
bladet så kan man läsa mängder av artiklar som demoniserar muslimer och Islam, och det förekommer olika sorters angrepp så gott som dagligen från vissa skribenter. Det är en ytterst oroande utveckling, för även om de flesta i landet är så sekulariserade så att de inte bryr sig om religion, så har vi faktiskt religionsfrihet, en religionsfrihet som dessutom är inskriven i FN:s Mänskliga Rättigheter.

Expressen: ”Imamen satt framför en dator med ryggen mot fönstret. – Han var inte mer än två meter från fönstret. Han hade sin huvudbonad på sig så det gick inte att ta miste på att han var imam. – När skottet gick av trodde jag först att det var elen som gick. Men sedan fick jag se hålet i fönstret och då släckte jag genast ljuset i rummet så att den som sköt inte skulle kunna se oss. Lulzim och ett par av hans kamrater rusade ut på fältet bakom moskén för att försöka få tag i gärningsmannen. – Men det var ingen där. Det var alldeles mörkt och tyst, säger han.”

Sedan finns det mängder av Sverigedemokratiska bloggar som sprider hat mot muslimer och islam. En av de mest hatiska finns just i Malmö, men den borde rimligen polismyndigheten känna till.

Det är väl frågan om inte tidningarna själva skulle börja titta till sin egen roll när det gäller spridandet av islamofobi och hat gentemot muslimer. Att tänka sig att Sverigedemokraterna skulle lugna ner sig är väl inte något att hoppas på.

Jimmie Åkesson/AB: ”Som sverigedemokrat ser jag detta (islam och muslimerna) som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år.”

Frågan är om detta är inledningen på en ny mordturné som då ”Lasermannen” härjade senast? För att det rör sig om ett rasistiskt/rasistiskt hatbrott är väl mer än sannolikt…

intressant Andra om: , , , , , , , svd12 dn12 ex ab skanskan sds dagen hd t

  25 comments for “Mordförsök mot Imam i Malmö

 1. macc
  1 januari, 2010 at 10:29

  De utan motstycke mest hatiska bloggarna och deras kommentatorer är ju sionister, ofta i någon slags obskyr allians med likasinnade nyttiga idioter bland SD-anhängarna . Av innehållet att döma skulle det inte förvåna mig om det är bland dessa muslimhatande galningar denna eller nästa Baruch Goldstein-liknande attack står att finna.

  En sådan rundgång av unket hat får tyvärr sitt utlopp i vansinnesdåd av det här slaget…

  • Martin
   1 januari, 2010 at 10:34

   Polisen borde kolla den där Jihadbloggen också. Den är ju helt sjuk.

  • 1 januari, 2010 at 10:53

   De utan motstycke mest hatiska bloggarna och deras kommentatorer är ju sionister,

   Så är det, de är dessutom ofta drivande.

  • Evert
   1 januari, 2010 at 11:46

   Läser man Gellert Tamas bok om lasermannen så finner man många paralleller med Sverigedemokraternas attityd mot våra muslimska invandrare. Ger man sig på en Imam så är man dessutom säker på att träffa en muslim eftersom det är islams motsvarighet till våra präster. Det finns en risk för att Åkessons attityder som kan ses i artikeln kan komma att leda till riktade rasistiska våldsbrott. Och risken är inte försumbar.

 2. Eva-Lena
  1 januari, 2010 at 10:50

  Det skulle vara kul att veta vilken betydelse som Gudmundson har i Svenskan? Han legitimerar verkligen islamofobin genom att han arbetar på en tidning som många uppfattar som seriös. Hur fan kan han få hålla på, det fattar inte jag. Har man inga etiska regler inom pressen?

 3. Sara G
  1 januari, 2010 at 11:41

  Jag hoppas att ” samma vindar, samma dofter” genomlyser vad Gudmunson och hans anhang håller på med…

 4. Micke F
  1 januari, 2010 at 11:51

  Tyvärr tror jag att du har rätt Jinge. Det är Åkesson och sverigedemokraterna som har drivit fram detta hat så att några nu försöker döda en imam. Det tror nog tidningarna också men de törs väl inte skriva det rakt ut.

  • Erik Söderström
   1 januari, 2010 at 12:05

   Ja det här är mycket allvarligt. Man blir rejält skrämd. Sverigedemokraterna är definitivt ett farligt parti då de sprider hat och rasism.

 5. Charlie
  1 januari, 2010 at 12:59

  Ja det vore för hemskt om vi fick in fascister i vår riksdag.

 6. Micke F
  1 januari, 2010 at 13:44

  Kan mordet på den 18-årige Nancy Tavsan i Göteborg också vara ett rasistdåd?

 7. 1 januari, 2010 at 13:47

  Men Jinge! Muslimer är inte en ras! Inte heller en folkgrupp!
  Så är det helt legitimt att hota, hata, hetsa upp, trampa på, kränka, diskriminera…
  Vi måste tåla kritiken…
  Vi måste svälja konsekvenser av våra egna handlingar (t.ex. terrorism).

  PS! Retoriken ovan har haft väldigt starkt inflytande och under hela decenniet har spökat på olika plattformer…
  …och på slutet fick man övertyga t.o.m. mig själv, att skriva raderna ovan!
  Den här retoriken finner ni överallt, i texter skrivna av SvD-s skribenter liksom tal som håller folkpartisterna.
  Man pumpade folk med all skit under hela decenniet, i syften att fiska upp röster genom folkets rädsla. Genom dramatiken. Genom någonting nytt. Någonting som kan ge argument och legitim rättighet att uttala sig rasistiskt.

  Frågan är om man ska våga komma på lika hög nivå för att skapa egen Srebrenica.

  Jag har överlevt folkmordet…
  då min muslimska identiteten definierades en gång som största hotet.
  Tro mig eller ej, jag orkar inte gå genom samma sak igen.
  Om det händer igen, så kommer jag inte kämpa mot…
  I så fall kommer jag att säga att jag gav stöd till terrorism för att jag gjorde design på orange ”Guantanamo T-tröjor” (en av T-tröjor som Mehdi Ghezali har haft på sig). Jag kommer att säga att jag ville införa Sharialagar i Sverige, piska homosexuella, tvinga kvinnor att ha huvuddukar på sig, etc…

  …Helt enkelt för att jag tycker att det är äckligt och vidrigt att dö oskyldig.
  Jag dog en gång. Och vet hur det känns.

 8. Sara G
  1 januari, 2010 at 14:54

  Känner en sådan berättigad vrede!!!

 9. Erik
  1 januari, 2010 at 15:11

  Hm, mycket möjligt att det är nazister eller liknande som gjort detta. Dock så tror jag mer på att det är syrianer eller sunni/shia-muslimer som ligger bakom. Eller kanske en arg judisk sionist? Alla har ju motiv och informationen är knapp, så det är inte direkt självklart att det är ett rasistiskt hatbrott.

  • 1 januari, 2010 at 15:13

   De du räknade upp ingår väl i rasistiska/religiösa hatbrottskategorierna?

   • Erik
    1 januari, 2010 at 15:29

    Jag vet inte hur det är med dig Jinge, men jag skiljer ganska rejält på ras och religion. Och du sa rasistiskt hatbrott så det var det jag antog att du menade. Men ja, när du säger så där så har du rätt. Det är antagligen ett rasistiskt eller ett religiöst hatbrott. MEN, det skulle ju helt klart kunna vara så att det var någon av samma religion och ras också som helt enkelt hade något personligt mot imamen. Tyckte bara att användningen av ”självklart” inte var så självklar eftersom det finns så många olika möjligheter.

    • 1 januari, 2010 at 15:33

     Ok, fast är det personligt så tar han väl honom på hemvägen isf att panga genom ett fönster. Nej hatbrott verkar det vara, du ska få se att det stämmer.

     • 1 januari, 2010 at 15:40

      Är det inte så som jag sa…:

      ”…Jag vet inte hur det är med dig Jinge, men jag skiljer ganska rejält på ras och religion…”

      :-)

      …folk är så otroligt mycket pumpade med den här bla-bla-bla-grejen…

      • 1 januari, 2010 at 15:42

       Varför inte läsa igenom texten ytterligare en gång?

       • 1 januari, 2010 at 16:41

        Jo, jag läste tydligt! Varför är man så tveksam om att detta är ett rasistiskt hatbrott?
        Hur länge ska man tveka kring den här frågan?
        Hur många gånger ska man kasta grishuvudet i den här Malmö moské och hur många anlagda bränder ska vara ett faktum för att kunna förstå att detta är ett rasistiskt eller främlingsfientligt brott? Vi vet alla att liknande brott begår extremhöger i Europa mot moskéer, imamer och folk som besöker moskéer. Så varför är man så jävla tveksam hela tiden? En kvinna i Holland och en i Tyskland blev knivmördad med tiotals knivhugg av samma anledning – nämligen hat mot muslimer. Trots detta, sitter man och diskuterar om detta är rasistiskt eller inte! … Även i det här fallet har man pekat på kriget i Irak och regimen i Iran, som mer viktigt ämne att diskutera om än mord på muslimska kvinnor mitt i Europa.
        Det samma är just nu, när det gäller hatbrott mot imamen…
        …är det rasistiskt eller inte..?

        • 1 januari, 2010 at 16:43

         Det är under alla omständigheter ett hatbrott.

         • 1 januari, 2010 at 21:45

          Ja, ETT av FLERA hatbrott i samma rad och i samma Malmö-moské.
          Grishuvud och bränder i Malmö-moské är också hatbrott.
          …men jag tycker att man behöver inte gissa tre gånger vilka som ligger bakom samtidigt som högerextremism har fått vingarna tack vare hot och hat mot muslimer!

 10. Cecilia
  1 januari, 2010 at 17:21

  Påstå inte saker utan källa! Googla! / Jinge

 11. Cecilia
  1 januari, 2010 at 17:51

  Precis! Jag kom på i samma stund som jag tryckte på ”sänd” att jag inte kommer kunna namnge källan då den är en person som besöker moskén tillika en nära vän till mig. Så jag avbryter mitt försök till inlägg i denna debatt och väntar tålmodigt på nästa!

 12. Beck
  2 januari, 2010 at 01:33

  Jag har till och med för mig att lasermannen sa att han blir arg på det som Ny demokrati sa. Alltså att det var ny demokrati som inspirerade lasermannen att döda invandrare.

 13. GN
  2 januari, 2010 at 02:27

  Bara jag som tycker man hör oerhört lite om de dåd som begås mot invandrare? Som den 5 åriga pojken som brutalt misshandlades av flera stycken VUXNA MÄN för att han hade ”fel hudfärg” (rättare sagt – de var rasister). Jag tror bara jag såg om det i en enda tidning, en liten notis..

  Men såklart, inte ska man skriva om såna dåd, för rasism finns ju inte i Sverige, eller hur? Bättre att peka ut hur många bränder det jämnt är i Rosengård (som man numera tror är en egen stad så som media beskriver det). Bättre att fortsätta i en ”Kolla vad muslimer gör mot Sverige” – takt.
  (Känn lukten av ironi)

Comments are closed.