Mona Sahlin borgerlig statsministerkandidat


Henrik Bros gör idag en sammanfattning av det som han tycker utmärker den attityd-
förändring som kommit efter valet 2006 då det nu är halvtid för högerregeringen.

Bros/DN: ”Väljarnas åsikter om vilka partier som är snälla och elaka svänger snabbt. Det är en viktig förklaring till de dramatiska omsvängningarna i väljaropinionen sedan valet 2006. Synovates mätning kan ge partierna vägledning för hur profilen måste förändras för att ge valframgång…

…Det är inte så förvånande att socialdemo-
kratiska kärnväljare tycker att moderaterna bara månar om de rika, och att moderata väljare tycker att vänsterpartiet är bakåtsträvande. Det verkligt intressanta är förändringarna, som pekar på att viktiga marginalväljare bytt åsikt om partierna.”

Somliga tror att det handlar om i första hand FRA-lagen, men det är en lika obegåvad som kortsiktig förklaring. Opinionen hade vänt dramatiskt långt innan den blev aktuell. En del av analysen måste självklart innehålla en analys av Göran Perssons roll. Han lyckades praktiskt taget ensam välta den framgång som socialdemokraterna haft, visserligen hade han god hjälp av Bodström, Nuder och Ringholm, men väljarnas uppfattning om Persson var det viktigaste.

När det sedan visade sig att Fredrik Reinfeldt vare sig representerade det nya arbetarpartiet eller vanligt folk så började vändningen. Mygel med skatter, TV-licenser, fuskexamen och företag i skatteparadis vände opinionen på en mycket kort tid. Reinfeldt hade möjligen kunnat rädda en del av detta om han gjort sig både synlig och tydlig. Nu valde han istället att svara snorkigt på journalisternas frågor samtidigt som han gömde sig i Rosenbad.

Den snorkigheten har sedan följts av kontinuerliga utbrott på det ena eller andra sättet, parat med en utrikesminister som vägrar ställa upp på direktsända utfrågningar eller intervjuer samtidigt som han ger sin syn på sakernas tillstånd oemotsagd på en blogg. Regeringen har visat många exempel under dessa två år på hur man tar från de fattiga och ger till de rika så det är knappast förvånande att opinionssiffrorna fortsätter att vara urusla.

FRA-lagen är bara lök på laxen och ingenting annat.

Hade det inte varit för socialdemokraternas fortsatta dumhet när det gäller val av partiledare så hade jag suttit med ett småleende på läpparna. Att välja en person som gjort sig mest känd genom att köpa en speciell sorts chokladkaka på skattebetalarnas bekostnad är för att uttrycka det milt, olyckligt. Att sedan vederbörande tagit efter Reinfeldts devis – att vara men inte synas, är troligen inledningen till en av partiets största katastrofer genom tiderna.

Alliansen

Ska man ge sig till att försöka tolka väljar-
opinioner utifrån den nuvarande situationen så kan man säkerligen utan större risk dra slutsatsen att det svenska folket värdesätter välfärden högre än de prioriteringar som den sittande regeringen gjort sedan makttillträdet. Alliansförespråkarna säger att regeringen gör det de sagt redan från början, men då bortser de från Persson-effekten. Det var Persson väljarna ville bli av med, man ville inte ha en politik som skjuter samhällets olika trygghets-
system i sank, oavsett om man med det menar fack, a-kassa eller sjukförsäkring.

Regeringens tal om utanförskapet blir obegripligt när regeringen genom sin politik skapar utanförskap. Och mot det har inte Mona Sahlin någon bot, och hon kan inte heller förmedla något hopp. Det gör att missnöjes-
partier som de rasistiska Sverigedemokraterna kan vinna oväntat stora framgångar i valet 2010. De gånger socialdemokraternas parti-
ledare sagt någonting som kan höras av flera så låter hon som en billig kopia av Reinfeldt. Tror Socialdemokratiska Arbetarpartiet att de kommer att nå framgångar genom att föra en högerpolitik i stället för en socialdemokratisk så kommer partiet att pulveriseras nästa gång de sitter i regeringsställning.

Vad som kan komma efter en sådan katastrof har jag inte en aning om, men jag befarar det värsta. DN12 SvD1 AB1 it Zaramis om vänsterdominans VSF om Björklund

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Reinfeldt, Sahlin, Toblerone, FRA-lagen, FRA, Persson, Bodström, Ringholm, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Alliansen, Val2010, Arrogans, Utanförskapet, Välfärden, Politik[/tags]


9 svar till “Mona Sahlin borgerlig statsministerkandidat”

  1. Det är ju det minsta man kan säga att det valet var ytterst olyckligt. Jag var ju både medlem och aktiv när det skedde och min krets, liksom de flesta andra nominerade Carin Jämtin.

    Men sossarna är ett oerhört konservativt parti med nästan bara äldre medlemmar som är än mer konservativa och tror på nomineringar och utnämningar som belöningar för lång och trogen tjänst. Hade jag bestämt hade Mona Sahlins (och hela gänget kring Persson) belöning blivit att vara helt utan nominering. Progressiva har inte (s) varit sedan nittiotalet när den (iofs lika snabbt tillbakatagna) sjätte semesterveckan gick igenom.

  2. Jag undrar om vi inte står inför en ny Persson-effekt. När väljare med västersympatier omsider inser att Mona Sahlin och hennes kamrater vid Sveavägen i Stockholm är i det närmaste lika höger som Alliansen, då kommer de i vredesmod att röstskolka eller välja SD.

  3. Problemet är att makten har flyttats från riksdag till Bryssel! Mycket av tidigare demokratiska fattade beslut i Riksdagen fattas nu lååångt bort i Europa! Det finns inte längre några beslut eller reformer av vikt, inte nog med makt för att en opinion att göra annorlunda. Sossarna kan bara marginellt ändra här i Sverige. Tänkner sossarna återinföra: Arvsskatten, förmögenhetsskatten, ändra i skatte skalorna, hur blir de med fastighetsskatten samt hur ska du ta i tur med en ökande arbetslöshet? Vad kan de göra? Vi går mot en tung, tung lågkonjunktur. Vad är sossarnas svar?

    Nej, flytta utomlands eller flytta ut på landet!

  4. SD kommer att få många missnöjesröster och därmed stöder de högern och sossarna får skaffa sig andra fritidsintressen än politik.

    Thats IT!

  5. Nu är framförallt dom unga vänster enligt Sifon, men givetvis finns risken för en backslash där hela tiden. Jag trodde att 20 år av (s)-styre kommer att avlösas av en högerregim stödd av extremhögern (sd). Nu kanske den dagen kommer tidigare än så.

    Om inte sossarna tillsammans med övriga oppositionspartier kan få till ett handlingskraftigt regeringsalternativ, så lär många väljare bli förvirrade. Då blir det många partier i riksdagen helt plötsligt…

  6. Slå ihop (s) och (m) och kalla det socialmoderaterna, det skulle ge en stabil majoritet. Varför inte också köra med delat ledarskap – jag tror Mona och Fredde skulle trivas bra ihop när dom väl kommer underfund med att dom faktiskt kämpar för samma mål. Dom kunde regera varannan vecka eller nåt.

  7. Sossarnas riktigt tunga misstag var att välja Sahlin. Jag tror att vem som helst hade blivit bättre. Nu kommer SD att bli vågmästare och då faller S ihop som ett korthus.

  8. Sossarna kommer inte att få en egen majoritet! Sossarnas enda changs är att skrämma medborgarna! Skämma med vanstyre från alliansens håll; för hur ser alternativet ut? S + MP + V? Har de snackat ihop sig? Har de ett färdigt program? Har de ett alternativ?