Mona bättre än Fredrik?

Så har man genomlevt ytterligare en partiledar-
debatt med två debattörer som var tråkiga att lyssna till. Fredrik Reinfeldt har sitt ledsna hund-
utseende emot sig och trots att Mona Sahlin hetsade som en terrier så blev det aldrig någon direkt fart på debatten.

Visst, jag tycker att Sahlin klarade sig bättre än Reinfeldt, men egentligen så anser jag att hon var minst dålig. Reinfeldts månande om att ha kvar verktygen, som i det här sammanhanget betyder pengarna, eftersom det blir en lång lågkonjunktur rimmar illa. Nu föll aldrig orden så, men det var det praktiska innehållet. Regeringen har sänkt skatten, och de har gjort det med lånade pengar. Det är vad Mona lyckades trumma in, och det är inte dåligt.

De som inte fått tillgodogöra sig någon skatte-
sänkning på grund av sjukdom, ålderdom eller arbetslöshet vet definitivt vilka de inte ska rösta på i riksdags- och kommande EU-val. Men det visste vi redan innan, men tack vare Mona så vet nu fler det. Men programformen har överlevt sig själv och skulle inte K-G Bergström sluta självmant nu så finge man väl bära ut honom. Samma sjuka tycks drabbat alla SVT:s debattprogram, Janne Josefssons ”Debatt” tillhör också de mer meningslösa inslagen i tablån.

En annan sak som jag stör mig på är att Aftonbladet har en ”röd” bloggare och en ”blå”. Uppenbarligen så saknar den som hittade på dessa beteckningar korrekt färgseende. Men jag vet egentligen inte om det inte är mer det faktum att Aftonbladet gör ett nummer av att de länkar till bloggar som jag irriterar mig på, möjligen är det kombinationen. Det känns precis lika oseriöst som den debatt det handlar om.

Det blir alltmer sällan som vi får möta något ideologiskt djup i TV-debatter, det blir likaså mer sällan som vi får läsa några mer djupsinniga kommentarer i tidningar. I stället väljer man att länka till två bloggar, en i det ”röda” laget och en i det ”blå”. Blir det inte en uppryckning snart så kommer jag nog själv att rösta på sofflocket i bägge de val som vi har framför oss. Och visst var Mona bättre, men var hon bra?

Andra om: , , , , , , it AB123 SvD1 DN1234

[tags]Sahlin, Reinfeldt, Debatt, Högerregeringen, TV, K-G Bergström, Politik[/tags]

  13 comments for “Mona bättre än Fredrik?

 1. Simon
  18 mars, 2009 at 01:12

  Vad jag inte gillar är att de politiska partierna delas in i två läger. Ett rött och ett blått. Jag vill inte att Sverige ska bli ett odemokratiskt två-parti land som USA.

  Förresten, var är den gröna bloggen? MP är ju trots allt Sveriges tredje största parti.

 2. 18 mars, 2009 at 01:21

  De här debatterna är fullständigt intetsägande och dessutom långtråkiga. När Lars Ohly är med blir det lite liv i saken åtminstone. Vad gäller Aftonbladet så seglar de ständigt mellan kanon och kalkon.

 3. uno
  18 mars, 2009 at 08:04

  Tyvärr verkar Reinfeldt som person vara en pålitligare politiker än Mona. Tyvärr. Vänstern (och alla andra svenska partier) saknar en frontfigur som kan säga bu eller bä, men tydligt. Borg har spätt på med att helt opportunt hävda att kapitalister är för giriga! Det är en svår yta att genomskåda. Schlingerbulten Schlingmanns taktik att vara mer sosse än sossarna, mer vänster än vänstern fungerar faktiskt. Tyvärr. Retorik i den högre skolan. Monas uppgift måste vara att slå hål på myten, att visa moderaternas sanna ansikte (som faktiskt visas varje dag i media). Klarar hon det? Allt hänger faktiskt på retorik i denna yttersta av politiska stunder. Min kritik mot Mona gäller just det, hon måste ta striden NU! Sen är det försent. Bra bloggat som vanligt, Uno

 4. Gripen
  18 mars, 2009 at 08:07

  Jag är en student som jobbade lite extra tidigare men nu på grund av diabetes har jag inte haft energi att både studera och jobba samtidigt på senare tid.

  Jag har defenetivt inte känt av några skatte lättnader och de flesta studie kamrater jag har har inte heller kännt av någon förbättrad ekonomi.

  Så det är inte bara arbetslösa, äldre och sjuka som har fått det sämre. Även våra studenter.

  Jag är en ganska konservativ socialist och skulle ha fortsatt rösta på social demokraterna men jag avskyr den marknads liberala Mona Sahlin och hennes pack inom partiet, så jag går mer vänster nu. Funderar starkt på att bli medlem av Vänster partiet. Min fru från konservativa USA har mer eller mindre skjutit mina värderingar mer och mer vänster ut.

  Jag har set amerikas backsida och det skrämde mig, så jag inser nu att man måste kämpa mot högerns ideer för USA är deras ideal och USA är sjukt och ruttet om man kommer backom de fina fasaderna.

  Jag har bott i så kallade dåliga områden i sverige och de är inte ens nära hur dåliga som dåliga områderna är i USA hur en gärna media vill få oss att tro att vi har det dåligt.

  Så rösta på sofflocket kan inte vara ett alternativ.

 5. bob
  18 mars, 2009 at 09:19

  Mona Sahlin anklagar Fredrik Reinfeldt for logn och hyckleri.
  Mastarinnan pa omradet har talat.

 6. 18 mars, 2009 at 09:32

  @Gripen: Nu är det väl iof så att konservativa i Usa har mer gemensamt med Vänstern än Moderaterna. Dock är det väl Kd som har mest gemensamt med Usa’s Konservativa egentligen ?

  Moderaterna har mer gemensamt med demokraterna…

  Nu vet jag iof inte om ngt parti i riksdagen kan kallas liberalt egentligen – men de mest konservativa är iaf V, Mp och Kd – sen fördelar dom sig förvisso olika på höger-vänster skalan…

  /K

 7. 18 mars, 2009 at 09:40

  Sofflocket är att peka finger åt hela den politiska klassen, i vilken man turas om att administrera den så kallade utvecklingen, som betraktas som ödesbestämd. Den parlamentariska demokratin har alltmer förlorat sin folkliga förankring och utvecklas nu till skenfäkande politiska block som i USA.

  Sverige är i dag ett krigförande land i Atghanistan och i praktiken med i Nato – bara så där…

  Har det svenska folket varit med och bestämt det?

  Om blankrösterna räknas kommer jag att fortsätta att rösta blankt i riksdagsvalet, annars blir det sofflocket.

  MVH

  Lasse W

 8. Sara G
  18 mars, 2009 at 09:46

  Det var Mona Sahlin som vann. Visst var debatten rätt trist, men jag blev förvånad över att Sahlin skärpt sig så pass att hon ibland kom med en del riktigt bra och vassa inlägg.
  Reinfeldt må vara mångas favorit, men hans patetiska försök att spela landsfader med omsorg om ”skattebetalarnas pengar” kändes bara fel, fel – och man kan undra i vilken låda han stoppat mantrat om den förr så omtalade ”arbetslinjen” någonstans?”
  Det var länge sedan arbetarna i industrin varit i så stort behov av en ”arbetslinje” som nu..

 9. bob
  18 mars, 2009 at 09:59

  Är sossarna ett tankekollektiv ? 2009-03-18 09:45

  Order till valboskapen fran Socialdemokratiska Partileningen

  Nedanstående hämtades på deras hemsida igår:

  Rösta på Mona Sahlin – Bäst i debatten!
  17 mars 2009 20:44

  Gå in på alla sidor och rösta för att Mona Sahlin var bäst i debatten!

  Aftonbladet – Klicka här>>

 10. Karla
  18 mars, 2009 at 12:03

  Jag gillar inte nån av dem.

 11. Christer W
  18 mars, 2009 at 12:11

  Båda två är bedrövliga och utan nerv och hetta i sitt engagemang.
  De låter och agerar som om de läser innantill.
  Säga vad man vill om Palme och Boman, det var politiker som kunde ge färg och hetta i debatter till skillnad mot för de här två broilerna som ser politiken som födkrok.

 12. Jakob
  18 mars, 2009 at 14:18

  Måste politiker vara ”heta och roliga”? Jag tycker det är bra att våra politiker kan diskutera sakämnen utan att samtidigt tvingas underhålla publiken med smarta anektoder och ordvitsar. Något behov av känsloinblandning kan jag inte heller se, en person som upphetsar sig om huruvida ROT-avdraget borde permamenteras eller inte litar åtminstone inte jag på som ledare av landets regering.

  Vidare hoppas jag att Jinge har fel då han antyder att människor i första hand skulle rösta på det parti som gynnar deras egen plånbok mest. Jag hoppas verkligen att folk kan se förbi sådant och istället rösta på det parti som gör mest gott för landet, även om det innebär att jag själv får mindre pengar i plånboken.

 13. Martin Forsman
  18 mars, 2009 at 18:43

  Den liberala Mona Sahlin är tyvärr i mina ögon ett sänke för Socialdemokratin och därmed för vänstern i stort. Socialdemokraterna behöver en ny Palme som kan få fart på gräsrötterna och vrida upp temperaturen i debatten.

  Fredrik Reinfeldt är skicklig på att lägga ut dimridåer och det krävs både insikt och en vass tunga hos den vänsterpolitiker som ska kunna avslöja honom. Idag känns både Peter Eriksson/Marie Wetterstrand och Lars Ohly som betydligt bättre alternativ för att uppnå detta.

  Jag hoppas verkligen jag har fel då en alliansregering i fyra år till kan innebära slutet för det Sverige vi inom vänstern kämpat i hundra år för att bygga upp.

Comments are closed.