Militärrådet orsaken till kravallerna?


En svensktalande läkare i Kairo intervjuades nu på morgonen i Sveriges Radios P1-morgon. Hon menade att upploppet i Port Said orsakades medvetet av militärrådet i landet, och skälet till den tron var att vare sig polisens eller militärens högsta ledare fanns på plats som de brukar.

Motivet skulle vara att stoppa en ytterligare demokratisering av landet och förhindra ett kommande presidentval, som jag förstod saken. Det låter som en konspirationsteori, vilket det mycket väl kan vara, men det kan också vara en uppgift som är helt korrekt. En hel del talar för att det pågår försök från militärens sida för att förmå landet att återgå till den struktur som rådde under Mubaraks tid, särskilt nu när det visar sig att islamisterna kommer få makten i ett nytt demokratiskt Egypten.

Latuff försåg general Tantawi med amerikanska skor i sin teckning, och det motsvarar den bild som många av Egyptierna har av den nuvarande situationen. Läkaren som intervjuades i P1-morgon hävdade att den pöbel som stod för våldet i Port Said var motståndare till demokratiseringen, någon som är omöjligt att kontrollera i nuläget.

Sveriges Radio: ”Det fanns, enligt tv-bilder, polis på plats men inte många och de såg ut att stå som förlamade.

Det var Egyptens värsta fotbollstragedi någonsin och den värsta i världen på 16 år. I det instabila efterrevolutionära Egypten blev de politiska följderna omedelbara.

”Ner med militärrådet” och ”folket vill att fältmarskalken avrättas” ropade människor som hade flockats på järnvägsstationen i Kairo i natt för att ta emot hemkommande Al-Ahli-supportrar”

Stämmer de antaganden som läkaren nämnde i radio så är det här långt ifrån över, då kan det vara inledningen på ett långt värre blodbad än det som utspelades igår kväll i Port Said.

it Andra om: , , , , , sr svt dn1 svd12 ex12 ab1


8 svar till “Militärrådet orsaken till kravallerna?”

 1. Enligt Erik Niva i Aftonbladet har al-ahlys supportergäng ultras varit ledande kritiker av Mubaraks styre och militärrådet. Nu verkar det vara just ultras som dödats i kravallerna. Ett sätt för militärrådet att komma åt en grupp som ses som ett hot? Kanske det.

 2. Jag har hört samma historier från andra källor i Egypten, så det känns onekligen inte omöjligt. Jag har dock inte sett något handfast i endera riktningen just nu.

 3. 74 människor har dött , 1000 skadades , 180 är kritiska , det var resultatet av sammandrabbningen mellan fotbollsfansen i Egypten
  Vad är det som händer i Egypten , vem dödar vem och varför , Många egyptier vill ha svar på dessa frågor och det som skedde betraktas som nationell katastrof och en svart dag för Egypten och fotbollen

  Polisen och militären fanns inte på plats och allt pekar på att Mubaraks gamla säkerhetspolisen som fick sparken och förlorat sina privilegier har iscensatt attacken för att försöka bevisa att Egypten var säkrare under deras tid , Samma säkerhetspolis har rånat banker det senaste tiden och målet är att skapa instabilitet i Egypten och skylla allt på revolutionen

  Andra säger att det är militären som iscensatt detta för att förhindra presidentval så att militären kan sätta kvar , Överbefälhavaren har redan sagt att militären kommer inte att lämna över till civilstyre efter dessa händelser
  Det hörs röster som vill förbjuda församlingar och demonstrationer i Egypten och detta precis vad militären vill , Generalerna som har goda kontakter med Mubaraks gamla regim och spelar bakom kulisserna samt hoppas de att sätta kvar