Militärrådet i Kairo ledset, säger de

Vad som nu händer i Egypten är svårt att veta, men en sak kan vi vara fullkomligt övertygade om och det är att USA:s regering knappast beklagar det som nu sker i Egypten, påstår de något annat så talar de med kluven tunga.

DN: ” Under kvällen fylldes Tahrirtorget åter av tusentals protesterande människor efter ett dygn med blodiga sammanstötningar där en person varannan minut fördes till sjukhus, skriver Al-Jazira i en blogg.

Vid 22-tiden på måndagskvällen beklagade militärrådet dödsoffren och lovade en undersökning av hur oroligheterna startade.

”Fredliga protester är en rättighet som medborgarna ska kunna använda sig av” skriver man också i uttalandet. Bara timmar senare publicerade Amnesty International en rapport där den egyptiska militärregimen anklagas för att ha ”misslyckats fullständigt” med att uppfylla sina löften om att skydda de mänskliga rättigheterna i landet, skriver AP.”

Det scenario som nu visas upp har knappast varit oväntat. När folket störtade Hosni Mubarak så borde den gamla militärledningen ha avgått, men det gjorde den inte. Det betyder givetvis att det maktvakuum som uppstod genast fylldes av gamla generaler och andra höga officerare. Därför är det oerhört viktigt att revolutionen fullföljs och att militären tar åtskilliga steg bakåt. Om det händer vet jag inte, men vi bör hoppas på det.

Som jag har skrivit tidigare så är jag orolig för att militären nu ska eskalera våldet, Egypten står i värsta fall inför en situation som kan utvecklas till ett inbördeskrig. Nu idag förväntas det bli en enorm demonstration i Kairo och vissa bedömare tror att det kan bli uppåt en miljon människor som samlas. Om det blir så kan precis vad som helst hända, dessutom tror jag att andra länder kommer att utnyttja situationen. (forts nedan..)

Vad händer t.ex. i Damascus och i andra syriska städer när världens uppmärksamhet riktas mot Kairo? Jag tror att diktatorn, al-Assad, kan se till att undanröja en massa oppositionella när medias intresse koncentreras till Egypten.

it Andra om: , , , , , , dn1 svt sr1 svd ex ab

  2 comments for “Militärrådet i Kairo ledset, säger de

Comments are closed.