Militärrådet i Kairo ledset, säger de


Vad som nu händer i Egypten är svårt att veta, men en sak kan vi vara fullkomligt övertygade om och det är att USA:s regering knappast beklagar det som nu sker i Egypten, påstår de något annat så talar de med kluven tunga.

DN: ” Under kvällen fylldes Tahrirtorget åter av tusentals protesterande människor efter ett dygn med blodiga sammanstötningar där en person varannan minut fördes till sjukhus, skriver Al-Jazira i en blogg.

Vid 22-tiden på måndagskvällen beklagade militärrådet dödsoffren och lovade en undersökning av hur oroligheterna startade.

”Fredliga protester är en rättighet som medborgarna ska kunna använda sig av” skriver man också i uttalandet. Bara timmar senare publicerade Amnesty International en rapport där den egyptiska militärregimen anklagas för att ha ”misslyckats fullständigt” med att uppfylla sina löften om att skydda de mänskliga rättigheterna i landet, skriver AP.”

Det scenario som nu visas upp har knappast varit oväntat. När folket störtade Hosni Mubarak så borde den gamla militärledningen ha avgått, men det gjorde den inte. Det betyder givetvis att det maktvakuum som uppstod genast fylldes av gamla generaler och andra höga officerare. Därför är det oerhört viktigt att revolutionen fullföljs och att militären tar åtskilliga steg bakåt. Om det händer vet jag inte, men vi bör hoppas på det.

Som jag har skrivit tidigare så är jag orolig för att militären nu ska eskalera våldet, Egypten står i värsta fall inför en situation som kan utvecklas till ett inbördeskrig. Nu idag förväntas det bli en enorm demonstration i Kairo och vissa bedömare tror att det kan bli uppåt en miljon människor som samlas. Om det blir så kan precis vad som helst hända, dessutom tror jag att andra länder kommer att utnyttja situationen. (forts nedan..)

Vad händer t.ex. i Damascus och i andra syriska städer när världens uppmärksamhet riktas mot Kairo? Jag tror att diktatorn, al-Assad, kan se till att undanröja en massa oppositionella när medias intresse koncentreras till Egypten.

it Andra om: , , , , , , dn1 svt sr1 svd ex ab


2 svar till “Militärrådet i Kairo ledset, säger de”

 1. Alla Egyptens moderna ledare har vuxit fram ur officerskåren och regerade som en envåldshärskare backas av den mäktiga militären
  Militären i Egypten vill behålla sin dominant roll som den har spelat sedan 1952 efter störtandet av kung Farouk , Militären vill skydda sina privilegier och makt och vet inte vad demokratin handlar om

  Militären vill bevara sin politiska och ekonomiska makt men det är ingen som kan bryta demonstranternas beslutsamhet att protestera tills militären stiger ner och lämnar över makten till civil regering , ingenting kommer att ändras under militären absoluta makt

  Militären har sagt att de vill behålla rätten att utse premiärminister och regeringen samt de vill ha totalt kontroll över budgeten även efter valet , Detta skulle ge militären rätt att inlägga veto mot allt som inte passar generalerna samt de vill har rätt att upplösa regeringen och parlamentet

  Militären har lagt alla korten på bordet och detta visar att generalerna har för avsikt att behålla kontrollen över Egypten för evigt , Det kommande valet kanske blir det första val som visar om militärens befogenheter kommer att rullas tillbaka eller förblir oberörda

  Det som sker i Egypten kan jämföras med Syrien och Libyen , Arabförbundet tiger om situationen i Egypten medan de var snabba på att utesluta Syrien och Libyen , Varför ?

  • ”Det som sker i Egypten kan jämföras med Syrien och Libyen , Arabförbundet tiger om situationen i Egypten medan de var snabba på att utesluta Syrien och Libyen , Varför ?”

   En ’vild gissning’ är att USA som har ett stort inflytande även i Arabförbundet vill att Egyptens militärer ska sitta vid makten då de som bekant investerat miljoner och åter miljoner i att köpa militärens lojalitet. al-Assad är däremot en nagel i ögat på såväl USA som Israel och därför finns snarare incitament från länderna i fråga att försöka ersätta al-Assad med en ny Västvänlig diktator. Demokrati vill USA givetvis inte ha i Syrien av samma anledning som man inte vill ha det i Egypten eller Palestina.