Mer soldater till Afghanistan?


Sverige har inte haft en så här krigisk regering sedan Karl XII:s dagar. Och det kommer att sluta på samma sätt, med transport till hemlandet i kistor.

SvD: ”Antalet attacker mot de svenska trupperna i norra Afghanistan har fördubblats i år. Senast i natt dödades tre motståndsmän i ett eldöverfall utanför Mazar-e-Sharif. Striderna utbröt i ett område där den svenska styrkan tidigare utsatts för eldöverfall. Detta är den andra attacken sedan i måndags och inför valen i Afghanistan i slutet av augusti finns en oro för att läget ska trappas upp ytterligare. – Detta visar tydligt att vi måste ha fler soldater och mer resurser i Afghanistan, säger Isabella Jernbeck (M), ledamot i försvarsutskottet.”

Ska vi ha fler soldater i Afghanistan på grund av att några talibaner skjuter mot ockupationsstyrkorna så får vi nog införa värnplikten igen fort som bara den. Jag vet inte hur många hundratusen soldater det gamla Sovjetunionen hade där men de blev utslängda likafullt. Nu har väl USA 50-60 tusen soldater på plats och man kan inte säga att det går speciellt bra för dem.

Tyvärr så finns det ingen svensk politiker som vill berätta vad våra soldater gör i landet, och om de talar så pratar de om att Hamid Karzai bett FN om hjälp. Men Karzai är en amerikansk marionett som är starkt ifrågasatt. Nästa politikersvar är att vi är där för att rädda kvinnorna. Jaha, då kanske trupperna borde vända sig mot president Karzai då, hans senaste lagförslag innebär att män har rätt att svälta sina hustrur om de vägrar mannen sex.

Det vore kanske listigare att skicka soldaterna till Saudiarabien som finansierar talibanerna och bygger mängder av koranskolor för oljepengarna, skolor som inte välkomnar flickor.

SvD: ”Hon får medhåll från Allan Widman (FP), som även han är ledamot i försvarsutskottet. Antalet attacker mot svenskar har ökat men Widman menar också att våldet trappats upp. – Det är inte en fråga om utan snarare när Sverige kommer att lida svåra

bild

förluster. Förövarna utövar sin teknik och blir allt skickligare. Det har också inträffat självmordsattentat i de svenska provinserna, vilket är helt nytt. Allan Widman vill se en fördubbling av antalet soldater, som i dag är drygt 400.”

Det är överraskande att inte folkpartisterna föreslår allmän mobilisering för att rädda kvinnorna i landet så att deras män kan få svälta ihjäl dem. När folk i Sverige begriper hur lurade de blivit av den sittande regeringen så kommer det att bli ett mediedrev som vi aldrig sett maken till. Det räcker med ett par självmordsbombare eller vägbomber så kommer det flygas hem massor av kistor. Men på borgarna verkar det som om svenska folket vill ha soldater i Afghanistan. Vi får väl se, det trista är att ett antal svenskar ska behöva dödas innan någonting händer.

bild

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , svd1234 dn1234 ab123 t

[tags]Afghanistan, Hamid Karzai, Folkpartiet, Moderaterna, Bildt, Pakistan, Kriget mot Terrorismen, USA, Fredsbevarande, Soldater, Trupp, Terrorism, Talibaner, Politik[/tags]


15 svar till “Mer soldater till Afghanistan?”

 1. Varför kan ingen definiera vad ”vinna” är? Hur ser en seger med ett påföljande tillbakadragande av invasionsarméerna ut? Återinföra demokratin? Mänskliga rättigheter?
  Vi talar om ett land som inte är som vi! Med vilken rätt våldför vi oss på detta folk?
  ”Ett snabbt in och ut” sade USA om Irakkriget och var är dom nu? Det kommer att bli en upprepning av historien i Afghanistan och detta med svenska skattebetalares stöd.
  Det värsta scenariot är inte stupade svensksoldater, dom har valt och har betalt, utan den hämnd som kan komma att drabba oss här i Sverige i form av terrordåd mot oskyldiga.

 2. Om de skickar ner Malena Ernman för att sjunga lite så kommer de självmordsbomba här i Sverige också…

  Skämt åsido: Ta hem trupperna!

 3. Jag tycker att man ska börja med att förse våra trupper med fungerande skydd mot t.ex. vägbomber. Ok, om man dubblar truppstorleken så klarar man fler förluster men det verkar som ett rätt ogenomtänkt förslag.

 4. Jag tycker att vi ska fundera väldigt noga över vår närvaro i Afghanistan, och att vi definitivt ska förkasta Afghanistandoktrinen, men det känns ju helt sinnessjukt att beklaga att våra krigare lyckats dräpa fiender som angrep dem. Bättre att öppna en flaska champagne och skåla för god jakt.

  /Starvid

 5. Hasse, bästa skyddet mot vägbomber är väl att åka därifrån?
  Hittade i går en filmsnutt som visar hur de sprängde ett pansarfordon i småbitar genom att trycka på mobilens ringupp-knapp och sedan lugnt och fint gick hem till sitt igen.
  Skickar vi dubbelt så många blir ju målet dubbelt så stort…

 6. Det är inte riktigt att jämföra med Karl XII som åtminstone var en effektiv fältherre. Du skall jämföra med Hattarnas taffliga och onödiga krig på 1740- och 1750-talen och Gustaf III:s krig mot Ryssland 1788-1790. Sorgliga historier när Sverige försökte leka stormakt trots att stormaktstiden var över.

  Ta hem trupperna nu. Inte för att de slåss dåligt eller att det skulle finnas något hot mot Sverige (talibanerna har hittills inte kämpat utanför sina kärnområden) utan för att det helt enkelt är ett orättfärdigt krig.

 7. ”Ska vi ha fler soldater i Afghanistan på grund av att några talibaner skjuter mot ockupationsstyrkorna så får vi nog införa värnplikten igen fort som bara den”
  Vi har trupper som är klara att skickas, och som redan har skickats till Afghanistan för att förstärka. Som anställd på våra stående insatsförband kan jag stå i god för detta.

  Förövrigt så handlar det inte bara om kvinnorna och alla politiker i landet. När vi är där nere, koncentrerar vi oss på barnen. Hur kliché det än låter, så är de ändå landets framtid. Vi försöker få dem att se utländska soldater på annat sätt, ”utbilda” dem på minor av olika slag så de inte ska leka runt med saker de hittar i sanden osv.
  Sen att kvinnor och flickors skolor sprängs och att de hotas till döds av Talibanerna som inte tycker att de ska gå i skolor, pga deras religion är helt befängt. Alla afghaner vill inte svälta sina kvinnor, nästan lika som att alla här i Sverige inte är kristna, eller väljer sitt liv (visst är alla där nere präglade av koranen sen födsel, kan man ha i åtanke).

  Vi gör vad vi kan, och vi försöker göra det så bra som möjligt. Att bara lämna landet och tro att saker ska ordna upp sig, DET skulle vara väldigt trist att bevittna.

 8. Det är ju också intressant att läsa SvD hets för soldaterna skall utrustas med tyngre vapen. Försvaret har ju medvetet valt civila 4-hjuls drivna bilar, just för att inte sticka ut, och så att man kan få någon sorts kontakt med invånarna där. Nu kräver hetsarna att soldaterna skall åka omkring i bepansrade stridsfordon, då kommer de naturligtvis förlora all form av kontakt med befolkningen. De kommer att uppträda som USA gör, och ALLA civila blir plötsligt fiender. Det är uppenbarligen många som vill se mera pang där.

 9. Mr Biz, min kommentar gällde förslaget om att dörubbla antalet svenska soldater i Afghansistan.

  ”Hon får medhåll från Allan Widman (FP), som även han är ledamot i försvarsutskottet. Antalet attacker mot svenskar har ökat men Widman menar också att våldet trappats upp.

  – Det är inte en fråga om utan snarare när Sverige kommer att lida svåra förluster. Förövarna utövar sin teknik och blir allt skickligare. Det har också inträffat självmordsattentat i de svenska provinserna, vilket är helt nytt.”

  Det är möjligt att det är bättre att lämna afghanerna åt sitt öde, dom svenska förlusterna blir garanterat färre.

 10. Ett utav de vanligaste argumenten för att inte upphöra med svenskt ockupationsbistånd i de anglo-amerikanska kolonierna är att ”allt skulle bli kaos” då.

  Detta är rasistisk inställning med anor från decennier av koloniala ockupationsregimer. De obildade ”svartingarna” kommer bara att kasta sig över varandra och oss om vi lämnar dem (och deras naturtillgångar och strategiska geopolitiska lägen) åt ödet.

  Detta hör man i papegojmedierna dagligen och vissa debattörer rapar upp samma sak utan någon som helst reflektion eller tanke.

  Tyvärr är FN i stora delar neutraliserat av ockupationsregimerna men det är de som måste få (och kommer att få) städa upp och hjälpa de ockuperade länderna på fötter och i samråd med lokala ledare när USA och lilla neo-ockupant-Sverige till slut tvingas lämna landet. Ockupanten kommer inte att göre det. Det har de aldrig gjort.

 11. Verkligen en utmärkt och vettig kommentar på politikernas oskick att lura svenskarna att delta
  i en ockupations- och förtryckarpolitik utan gränser.

 12. Kerstin,

  Ska vi ha soldater i Afghanistan ska de såklart ha den bästa utrustning som finns att tillgå, eller vill du ta på dig ansvaret för att svenska pojkar dödas eller kommer hem utan armar och ben? I och med att hotbilden ökar och man övergår från att mest åka omkring och pratar med folk till att man utkämpar strider så måste man förstås också ändra på soldaternas utrustning.

  I den lilla skärmytslingen som inträffade nyligen verkar avgörandet fällts just av att man fick förstärkning av ett Strf90.

  Antingen är vi där på allvar, eller så åker vi hem. Inget krig har någonsin vunnits med en halvhjärtad insats.

 13. om man tittar på antalet avlidna i Afgh. förra året är det ca 200 från USA och nästan 200 från de internationella länderna, vilket för mig är oacceptabelt och skrämmande.

  Om man motförmodan skulle göra som Kerstin säger?! Agera som USA och sticka ut, vilket möjliggör det för våra soldater att kanske skydda sig lite bättre. Dock får de starkar utbildning numera och är medvetna om att det är mycket stökigare där nere nu pågrund av Valet som sker 18 sept detta året.

  Jag tycker det är för jävligt rent utsagt, jag vill bara ha hem min soldat nu, om jag får lov att vafa egoistisk, kan inte sova, då jag vet att han kan vara i strid igen. Självmordsbombare och dv.

  Dock är det dom han säger ”Detta är vad jag är utbildad till och detta är vad jag gör bäst, vad har en soldat för meriter hemma i Sverige?” (Nästan inga alls)

 14. Är det någon som minns vad Afghanistan/ Talibanerna har gjort Sverige/ EU som gör att vi ska ha trupper i Afghanistan?

  Lämnar en ledtråd till Kerstin med en kommentar till hennes kommentar….

  Inget krig har vunnits när man använder lögn som anledning att gå in i krig

 15. Ingen kommer någonsin kunna överföra västerländskt tankesätt till Afghanerna. Låt detta stålta folk få leva efter sina egna lagar och regler. Ryssarna fick åka hem med svansen mellan benen, USA och deras allierade inklusive Sverige kommer att få göra desamma.
  Själv var jag i Afghanistan flera månader 1972
  otroligt stålta och vänliga människor.
  Lämna Afhanerna i fred och låt deras utveckling bestämmas av dom själva.