Men vi i Sverige då?


I normala fall finns det ingen anledning att kommentera amerikanska valkampanjer om det inte handlar om presidentval, men detta är ett undantag eftersom Sarah Palins kampanj använt ett kikarsikte med hårkors mot det distrikt som Gabrielle Giffords representerade. Det är anmärkningsvärt, tänk om svenska politiker ritade upp valdistrikt som de markerade på det sättet, politiska mord har vi fått nog av i Sverige, och samma sak borde gälla i USA.

DN: ”Palin är inte den enda politiker som gått hårt åt Giffords i olika kampanjer. Inför kongressvalet i november höll hennes republikanske utmanare Jesse Kelly möten där han uppmanade anhängare att hjälpa till att få bort henne genom att skjuta ett fulladdat M-16-gevär. Kelly, som är en före detta marinsoldat som tjänstgjort i Irak, poserade också med ett automatvapen på reklamen för mötet.”

Tänk om svenska politiker höll möten där de rekom-
menderade sina anhängare att få bort politiska kandidater genom att avfyra en fulladdad AK5? Jag vet inte hur våldscentrerad den amerikanska politiken är, men att just staten Arizona har vapenlagar som innebär att var och en som inte är kriminellt belastad kan köpa i stort sett varje vapen hon/han vill med hänvisning till sina medborgerliga rättigheter är inget annat än – skrämmande.

Lennart Frantzell: ”Dagen efter mordförsöket på den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords i Tucson i Arizona så är tidningarna fyllda med reportage om blodbadet och det står klart att USA nu har passerat en historisk gräns: den extrempolitiska tepåserörelsens dödslistor har skördat sina första offer… …Men medan unga arbetslösa européer har demonstrerat på gator och torg så sitter amerikanerna hemma i stugorna med sina biblar och sina vapen. För här i USA så demonstrerar man inte.”

I Europa kan vi knappast slå oss för bröstet och tala om våra långa demokratiska traditioner, men hur man än ser på saken så kan vi konstatera att USA:s traditioner på området är sämre, det är ett i grunden våldsamt samhälle och dess utrikespolitik visar tydligt i vilken division landet spelar. Att amerikanska lagar innebär att varje medborgare har rätt att hålla sig med egna privata vapen är kanske begripligt ur ett historiskt perspektiv, men när samma lagar medger att man får skjuta ner en person som i fyllan och villan irrar sig in på den tomt man själv äger så har det gått för långt. Arizona och Florida är två av de stater där man har rätt att skjuta inkräktare om jag har förstått saken rätt.

Men vi kanske inte ska brösta oss i vår egen förträfflighet. Vi har redan ett par mördade socialdemokratiska politiker, dess-
utom vet vi att det har begåtts ett antal politiska mord av nazister under de senaste tio åren. Utöver det har vi haft en laserman och idag har vi en person häktad i Malmö där det förefaller som motiven varit rasistiska. Vi vet också att en politisk fraktion som står nära nazisterna nu röstats in i Sveriges Riksdag.

Våra egna politiska partier kanske borde ägna en stunds tankar åt sin egen retorik, sjunger man Horst Wessel på ungdomsförbundets resa till Estland som Sverigedemokraternas ungdomsförbund gjorde så kanske vi inte har så mycket att säga själva? Som parentes kan nämnas att gärningsmannens favoritbok var Mein Kampf. —> Regler för kommentarer…

it , , , , , , , , , , , , , ab1 ex1234 dn12345 svd12 svt gp1 dagen Läs också: Lennart, zaramis, annarkia, kyrkoordnaren, karamelltanten, skp, dagen, badlands, röda-m, lennart borås, till kritiken


20 svar till “Men vi i Sverige då?”

 1. Det är väl inte så märkligt att de sjunger Horst Wessel, det är ju deras nationalsång. F.ö. har väl mördaren i USA en hel del gemensamt med snubben i Malmö?

 2. Det värsta är att jag inte ser hur man kan komma tillbaka till ett vettigt samtalsklimat i USA. (det finns kanske smartare människor än jag, det fattar jag också.) Finns det någon på den republikanska sidan som vågar ta ställning mot tebjudningsrörelsen och FOX? Kan FOX ändra sin retorik?

  Jag ser inte att man på länge än kan vänta sig ett samtals och mediaklimat i USA, i vilket det går att föra en sansad debatt.

  • Jag fattar inte heller faktiskt, så du är i alla fall inte ensam. Jag vet inte, ibland så tycker jag att vi i Sverige är på samma väg, men jag har svårt att tänka mig att vi kan få TV-kanaler som beter sig som FOX, och jag har oxo svårt att förstå hur FOX kan ha en publik.

   Visst kan diskussionen emellanåt bli alltför yvig även här, men så extrem, nej det tror jag inte.

   • Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här. På samma sätt som en insändare i en tidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram. Och precis på samma sätt som i en tidning så innebär det ingen garanti för att det släpps fram. Men visst underlättar det om man följer några små enkla tips:

    1. En fungerande mejladress krävs.
    2. Osakliga personangrepp eller provoverande texter stryks.
    3. Rasistiska, sexistiska, homofoba och liknande texter raderas.
    4. Länka enbart till etablerade media i texten, bloggreklam kastas.
    5. Okontrollerbara faktauppgifter accepteras inte.
    6. Kommentarer utanför ämnet, sk META-kommentarer stryks.
    7. Personliga hälsningar och liknande raderas.
    8. Kommentarsmöjligheten är inte till för privata meddelanden.
    9. Länkar till videor ska innehålla handling och vem som agerar.

    Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskri-
    benternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så maila mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarer för reklam. META-diskussioner raderas.

    Använder man fake-maliadress eller saboterar på annat sätt, t.ex. ägnar sig åt rasistiska skriverier eller personangrepp, så lägger jag ut IP-nummer, Internetleverantör, påstådd mailadress etc på nätet.

    / Jinge

   • Jag är inte alls så säker på den saken. Alliansen har ju som taktik att koka grodan långsamt och att regeringen nu ska säga sitt innan radio och TV börjar sända nya program, för att Public Service inte ska få konkurrera med de kommersiella kanalerna, pekar i en alldeles speciellt riktning. Så fort man gjort SR och SVT totalt ointressanta för de flesta, ja vad kommer sedan tror du? När har vi Murdoch i Sverige med en egen kanal?
    Jag är rätt säker på riktningen i beslutet och vad M tänker sig i tangentens riktning.

   • Det var inte länge sedan vänstern i USA gjorde en film om Georg Bush där man avrättade honom, var fanns din kommentarer då någonstans.

    • Har inte sett ngn sådan film gjord av ”vänstern” i USA, och inte heller hört talas om den. Å andra sidan har väl Bush ansvar för mördandet av över 100 000 irakier, var fanns din kritik då? Du kanske inte har hört talas om saken?

    • Var finns denna film eller uppgifter som stödjer ditt påstående? Google och Bing ger inget på ämnet. Är det ännu ett hatiskt påhitt av tepåsarna? Här ligger tom den satiriska kommunisttidningen fr. fd. Sovjet unionen Krokodil i lä med absurda påhitt.

     För den delen borde Bush Sr. och Jr. ställas inför domstol för sina brott. Chaney och Kissinger kunde göra dom sällskap.

 3. Jag har bott största delen av mitt vuxna liv i USA och då även i Arizona state. På sätt och vis kan man ju hålla med om att USA är ett våldsamt samhälle, men inte mer våldsamt och kriminellt än Sverige. Statistiken visar att Sverige har mer än dubbelt så hög kriminalitet som USA.

  Då jag bott största delen av mitt vuxna liv här i USA kan jag informera att amerikaner är både mer vänliga, hjälpsamma och generösa mot sina medmänniskor, än vad man är i Sverige. I Stockholm trots att jag växte upp finner jag folk som aggressiva, ovänliga och t.o.m. även hatiska mot varann, speciellt mot sina invandrare och oliktänkande. Har aldrig sett våld här i USA medans i Stockholm våldet är synligt på både krogar och gator vad jag sett.

  Visst finns det för mycket våld i USA, men jämför man med övriga världen, speciellt Europa så är USA ett av de minst våldsamma samhällen i världen. Här i USAhar vi inte haft krig sedan mitten på 1800-talet om man räknar bort utländska attacker som Pearl Harbor och 9/11 Twin Tower. Men Europa har startad två världskrig med över 20-30 miljoner civila döda och 6 miljoner Judar mördade.

  • >statistiken visar att Sverige har mer än dubbelt så hög kriminalitet som USA.
   Vad stödjer du detta på? Finns det någon forskning gjord på detta eller är det Fox som kablar ut det?

   >Har aldrig sett våld här i USA medans i Stockholm våldet är synligt på både krogar och gator vad jag sett.
   Är inte detta lite väl äpplen-o-päron?? En onsdag kväll i Nässjö är nog väldig lugn jämfört med Detroitslumkvarter. Som jämförelse så fick vi ett bestämt råd att inte gå till en restaurang fyra kvarter bort från hotellet (i lugna kvarter i Detroit) utan ta taxi eller bil då rånrisken var hög.
   Vänner som bor i New Jersey undviker att göra något efter mörkret fallit eftersom det är så otryggt. Allt är färdigt innan mörkret tar över. Huset är som Fort Knox och inte bara deras utan grannar har det likadant. Skott hörs ett par gånger i veckan. En sådan otrygghet upplever man inte ens i Hammarkullen eller liknade.

   Så Usa har inte haft krig? Nä inte på sin mark för Usa är väldigt snabba och duktiga på att ta kriget till någon annans territorium. Usa är det land som startat fler krig under 1900-talet än någon annan. Självklart under parollen hjälp-freedom-befrielse likförbannat så har det dött det en massa civila människor varje gång. Förlåt det är inte människor det är collateral damage.

  • Jag vet inte var du får din statistik från men mord statistiken är runt 3 gånger så hög som Sverige per innevånare.

   Städer so, Flynt Michigan, Camden New Jersey and Oakland Kalifornien har en mord statistik som är jämställd med Colombia. Washington DC har så hög brottslighet så polisen åker inte ut på inbrott längre och vissa städer i Florida är så farliga så polisen patrullerar inte dem mellan 10 på kvällen och 6 på morgonen.

   Jag är gift med en amerikanska och har bott i USA också och min erfarenhet är att USA är kontrasternas land, vi bestämde oss för att bosätta oss i Sverige för våra barns skull USA är det västland som är farligast för ett barn att växa upp i. Jag kan leta reda på all statistik om du vill ha den, men jag skulle vilja ha den statistik som som du baserar dit uttalande på.

   • Jag tror det är New York han tänker på. Jag har iofs läst någonstans om att usa har lågt antal mord och jag har för mig att det var i samband med någon skolskjutning som detta redovisades i svensk media. Men å andra sidan så är det ju lite Vitryskvarning på media här i Sverige.

    • USA har totalt 4,85 mord per 10000 innevånare, Sverige har 1,25 per 10000 innevånare. NY har ca 15 mord per 10000. Syd Staterna och de stora städerna håller upp statistiken för hela USA. Flynt Michigan har 58 mord per 10000 innevånare. Det är på samma nivå som Colombia.

     Detta är bara när det kommer till mord och vi har nu inte tagit upp andra våldsbrott som nu i skuggan av den ekonomiska nedgången har exploderat i USA. Så bidrag är bättre en social darwinism kan jag se av detta. Brotten kostar mycket mer en vad en acceptabel levnads nivå för alla skulle kosta.

     USA har ju ca 1% av sin population i fängelse och det är mer en något annat land i världen.

 4. det som slår mig är kvantiteten på nyhetstäckningen i SR-P1 av denna kongressperson.

 5. Ja SD skrämmer mig en hel del. Att det var SDU spelar ingen roll, Åkesson var med på resan och sjöng också. Dessutom gav man sig på en från radion och slängde hennes bandspelare i sjön.

 6. Jag tycker inte själva bilden i sig är så farlig,men i kombination med olika uttalanden och pangande med automatvapen på möten ,så blir den farlig.

  Tänker osökt på den svenska idrottsvokabulären:

  ”Vi skall ut på banan och krossa dom”, osv.

  jaja

 7. Sarah Palin är ingen som kan representera teaparty-rörelsen, hon är en av dom republikaner som infiltrerat rörelsen, rörelsen har dragit till sig politiskt intresserade från både höger och vänster och har inget med varken höger eller vänster att göra för amerikanarna börjar se genom retoriken och lögnerna från bägger sidor..

 8. det som är verkligen intressant här är att se hur snabba de juridiska systemen agerar i staterna jämfört med oo så duktiga sverige…
  hur lång tid tog det för dom att sätta igång de juridiska domstolsförhandlingarna efter anna lindhs mördare plockades in…