Men skåningar är väl dryga, inte snåla?

Idag handlar tidningarna mycket om den tennis-
match som ska spelas mellan Sveriges och Israels Davis Cuplag. Polisen rustar för bråk, och vi får verkligen hoppas att de gör det i onödan. Samtidigt berättar Dagens Nyheter om en rapport som nu publicerats om palestiniernas hälsa.

DN: ”Hälsotillståndet för 3,8 miljoner människor på de ockuperade palestinska territorierna har försämrats de senaste åren. Särskilt på Gazaremsan har de israeliska restriktionerna och det senaste kriget förvärrat situationen ytterligare, enligt en forskarrapport som på torsdagen publicerades i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet. Denna mörka rapport sägs vara den mest omfattande om hälsosituationen bland palestinier som har gjorts hittills och tog två år att sammanställa.”

Det är tragiskt att man inte ens ser till att palestiniernas mänskliga rättigheter kan tillgodoses. Att hålla folk inspärrade i Gaza är, alldeles bortsett från mördandet av oskyldiga civila, ett brott mot mänskligheten.

En lustig historia berättas annars i Svenska Dagbladet. Den handlar om en skånsk judinna som berättar om en händelse där hon ertappades med att riva ner klisterlappar som propagerade mot matchen. En annan kvinna som blev upprörd över tilltaget sade då, enligt artikeln, ”- Ni är så snåla!”

Nu vet jag inte riktigt hur det är ställt med det egna registret av fördomar, men nog sjutton är det smålänningarna som är snåla, skåningarna sägs väl vara dryga? Men kvinnan i artikeln kanske ursprung-
ligen är från småland, det kan förklara saken. Men

lustigheterna tar inte slut där, i inledningen av artikeln hävdar hon att hon i nödfall kan få sina rättigheter tillgodosedda i Israel. Möjligen läser hon tidningar dåligt. Är Israel känt för något så är det knappast för att respektera folks rättigheter i alla fall… –> Andra om: , , , , , , , , , , it SvD123456 DN1234 AB12 Dbl

[tags]Israel, Palestina, Tennis, Davis Cup, Demonstrationer, Mänskliga Rättigheter, Mellanösternkonflikten, Skåningar, Smålänningar, Fördomar, Politik[/tags]

  25 comments for “Men skåningar är väl dryga, inte snåla?

 1. Max
  6 mars, 2009 at 08:30

  Kul kommentar! Jaha, du anser att skåningar är dryga? Jag tar åt mig även om jag bott i Södertälje i tjugo år. Man klagar ofta på min skånska accent. Men jag tänker inte göra mig av med den, det är en del av mig. Fast, tror du att alla förstår att du är ironisk? :-)

  • 6 mars, 2009 at 08:36

   Nope! Jag har aldrig tyckt något speciellt om skåningar bortsett från att det kan vara svårt att förstå vissa äldre landsbygdsbor. Jodå, jag tror nog att folk hajjar ironin…

 2. Franke
  6 mars, 2009 at 09:10

  Märklig artikel om den otrygga judinnan i Malmö.
  ”I slutet av januari deltog Barbro Posner i en manifestation till stöd för Israel. Motdemonstranter dök upp och kastade ägg, flaskor och asfaltklumpar och polisen tvingades till slut stoppa tåget. Judarnas säkerhet kunde inte garanteras.”
  Den sista meningen i det citatet är bra märklig, alltså att polisen inte kunde garantera judarnas säkerhet. Det är ju anmärkningsvärt att polisen kan garantera pro-israeliska demonstranters säkerhet om de inte är etniska judar, men inte om de är judar.
  Det är inte mycket som stämmer när det gäller Malmös poliskår.

  • 6 mars, 2009 at 09:41

   Franke! Jag tolkade inte artikeln så bokstavligt, det märktes väl oxo i min kommentar?

 3. Tomas
  6 mars, 2009 at 09:29

  Trist att kvinnan i artikeln inte tar tillfället i akt, intervjuad i riksmedia och allt, att säga något i stil med ”Det är tråkigt att folk inte kan skilja på semitism och sionism, allra flesta av oss judar står inte bakom staten israels folkrättsbrott och vi sympatiserar i högsta grad med de palestinier som fått lida”. Eller så är det rent önsketänkande från min sida, faktiskt så har jag märkt av en ökad polarisering de sista åren där de judar jag känner blir allt mer extrema i sina åsikter. Uttrycker hat mot araberna, länkar till sionistextrema sidor/videoklipp m.m. Samma gäller araberna, även normala svennearaber får något mörkt i blicken när de talar om judarna. Har en känsla av att det har gått för långt. Hatet har gått ner i alla led och inte bara stater emellan.
  Bortsett från detta tror jag att du hade gillat Skåne, det är ett ställe för gemytliga gubbar ute på landet. Hos de gamla skåningarna finner man sällan rasism eller andra muggiga åsikter, det är mer snapsar, livsglädje och ett allmänt livspositivt synsätt. Fast något Hunde-Per liv går ju inte leva här, här är det alltid nära till en granne..

  • 6 mars, 2009 at 09:39

   Tomas! Jag gillar Skåne stenhårt! :-) Det finns många smultronställen där jag skulle kunna tänka mig att bo permanent!

 4. Mikael Wallgren
  6 mars, 2009 at 09:57

  Kommentarsreglerna! / J

 5. Kurt
  6 mars, 2009 at 10:23

  Från artikeln kan man utläsa att personer som protesterar mot tennismatchen inte kan känna sig trygga, att deras demonstrationsrätt inte respekteras av malmöbon Barbro Posner, som i stället river ner deras dekaler.

 6. Sara G
  6 mars, 2009 at 10:24

  Som naturaliserad skåning sedan elva år tillbaka vill jag livligt protestera mot åsikten att skåningar i gemen är dryga och rasistiska. Det finns visserligen en åldrig bondebefolkning som kan tyckas – och även är – mycket konservativ – och ibland rätt främlingsfientlig. Det finns också motorcyklegäng ute i byarna och rasister.
  Men annars sjuder landskapet av en progressiv anda och vänsterrörelsen är stark och de unga vänstermänniskorna är oerhört pålästa efter intensiva studier på Kvarnby Folkhögskola i Malmö.
  Här på Österlen finns också ett kulturliv som saknar motstycke i Sverige.
  Det enda jag har emot Skåne är klimatet under höst och vinter, så dimmigt, råkallt och blåsigt.
  Kort sagt, ett väder för Jinge…
  Men snart är våren här och frukträden ska åter blomma, magnolian och mandelträden…

  Under tiden samlar den skånska vänstern sina motkrafter för att de vill kämpa mot våld och terror…

  • 6 mars, 2009 at 10:31

   Sara! Ta bort det där BDTM som du har i platsen för URL!

   Nää, jag anspelar bara på de traditionella fördomarna mot olika landsändars befolkningar. Och då gäller smålänningarna för en sak, skåningarna för en annan. Jag kan dem inte alla, att norrlänningar är tystlåtna minns jag, värmlänningarna lögnaktiga.

   OM ngn mailar mig hela fördomsbiblioteket så kanske jag bloggar om saken.. :P

 7. 6 mars, 2009 at 12:23

  Ursäkta min okunskap, med vad är BDTM och URL?
  Mina söner skäller på mig för att jag inte kan ett dugg av dataspråket. Jag brukar uttrycka mig ungefär så här – Jo, den där lilla grejen till vänster – den krånglar, hur gör jag? (Jag är nämligen självlärd när det gäller datorer, använder trial end error.)
  Naturligtvis får jag ingen hjälp, utan bara ett bister mumlande till svar.
  Så här står jag, ensam i en obegriplig värld, kallad internet.
  Alltså, vad är BDTM och URL?
  Kan BDTM vara något Säpo, eller FRA eventuellt kan vara ansvarig för.
  Jag är öppen för det mesta, när det gäller sånt.

  • 6 mars, 2009 at 12:51

   Kan BDTM vara något Säpo, eller FRA eventuellt kan vara ansvarig för?

   Nej det är troligen bara skräptecken som din webbläsare lagt till utan att du märkt det. Antagligen var förbindelsen lite skakig. När du skriver nästa kommentar så bör du oxo gå till fältet för url och ta bort dem så slipper du få in det automatiskt i texten.

 8. Sara G
  6 mars, 2009 at 14:37

  Så här ser en ”ordinär” vecka ut i Gaza och på Västbanken. Med dagliga markstölder och extremt våld mot den utarmade palestinska befolkningen. Något våra tidningar inte med en rad ids beskriva, fastän information finns, om man vill ha den…
  Istället väljer media att betrakta israel som vilken demokratisk stat som helst – och är
  F Ö R V Å N A D E
  över att så många svenskar ”blandar ihop idrott och politik!”
  Som om inte det sambandet existerade!
  I stället kastar man ordet antisemit på de som protestera mot de kriminella brotten mot mänskligheten, men:
  VI KOMMER ALDRIG ATT GLÖMMA DE MÖRDADE BARNENS ANSIKTEN OCH SARGADE KROPPAR!
  Den är en becksvart skugga från massakern i Gaza som kommera att täcka Baltiska Hallens gapande läktare!

  ”Palestinian Centre for Human Rights
  http://www.pchrgaza.org
  Weekly Report: On Israeli Human Rights Violations in the Occupied Palestinian Territory
  26 Feb.- 04 Mar. 2009
  Israeli Occupation Forces (IOF) Continue Systematic Attacks against Palestinian Civilians and Property in the Occupied Palestinian Territory (OPT) and Continue to Impose a Total Siege on the Gaza Strip

  * A resistance activist and a child were killed in the Gaza Strip and the West Bank.

  * The activist was extra-judicially executed by IOF and the child was killed when an unidentified object left by IOF exploded.

  * A Palestinian civilian died of injuries sustained during the latest IOF offensive on the Gaza Strip.

  * Nine Palestinians, including 5 children and a journalist, were injured by IOF gunfire in the West Bank and the Gaza Strip.

  * IOF aircrafts bombarded targets in the Gaza Strip.

  * Intensive IAF air strikes continued on the border between the Gaza Strip and Egypt, forcing local civilians to evacuate the area.

  * IOF conducted 31 incursions into Palestinian communities in the West Bank.

  * IOF arrested 31 Palestinian civilians, including four children.
  * Three houses were transformed by IOF into military sites.
  * IOF have continued to impose a total siege on the OPT and have isolated the Gaza Strip from the outside world.
  * IOF troops positioned at military checkpoints in the West Bank arrested 4 Palestinian civilians, including one child.

  * IOF continue measures aimed at creating a demographic Jewish majority in east Jerusalem.

  * IOF demolished two houses in Silwan and Sour Baher villages near Jerusalem.

  * IOF have continued settlement activities in the West Bank and Israeli settlers have continued to attack Palestinian civilians and property.”

  Till sist, men inte minst förberedelser för fler illegala bosättningar på Västbanken:

  ” * IOF started to establish an electricity network for Israeli settlements in Hebron. ”

 9. 6 mars, 2009 at 16:27

  Tomas: varför skulle denna kvinna behöva bli representant för alla judar? Det åligger väl inte henne att ta ansvar för staten Israels gärningar?

  Om resonemanget gäller för en tro, ska den väl självklart gälla en annan?

 10. Sara G
  6 mars, 2009 at 18:03

  Tennismatchen har mycket lite med judendomen att göra, snarare ingenting.
  Det handlar om staten israeles illdåd mot palestinierna och att vi inte ska bedriva idrottsligt samröre med en stat som nyligen använt utarmat uran och vit fosfor mot urbefolkningen och att israel är en regim som bryter mot samtliga lagar när det gäller mänskliga rättigheter. Från 1948 till idag…
  Det vore tacknämligt om vissa kunde sluta dra in all världens judar i sammanhanget, det är bara för att röra till det hela och få folk att säga dumma och oövelagda saker, eftersom alltför många inte kan hålla isär begreppen. Det verkar också som flera liberala journalister på en del svenska morgon- och kvällstidnigar har samma problem. Begreppsförvirringen, medveten eller inte, är stor.
  Det visar debatten runt tennismatchen, som föresten redan börjat, om.

 11. MX
  6 mars, 2009 at 18:16

  ”BDTM” var troligtvis tänkt att höra till captchan strax under. Det är lätt hänt att skriva fel. Du skulle kunna separera lite bättre med ett par stycken ”br”?

 12. Joseph
  6 mars, 2009 at 19:43

  Vem fan bryr sig om Barbro inte känner sig trygg här!? FLYTTA OM DET INTE PASSAR BARBRO! Palestinierna har inte kännt sig trygga på över 60 år och de har inte något alternativ som dig Barbro – att flytta fritt! Så retsamt att se dessa gnälliga typer i tidingarna hela tiden! Barbro borde nog gå in på stoppamatchen.se och se vad VI egentlgen ska demostrera mot imorgon! Nej det är inte judendomen vi demostrerar mot utan Apartheid Staten Israel! Barbro, det är ditt problem om du inte tycker att mord på 460 palestinska barn är fel. Öppna Ögonen och respektera vå demostration!
  Personligen så tror jag att hon är med i DN för att desinformera folk…

  • 6 mars, 2009 at 20:01

   Nu tror jag oxo att hon överdriver, men det är egentligen inte intressant. Ingen ska behöva känna sig otrygg oavsett vad man kallar sin gud. Eller hur?

 13. Joseph
  6 mars, 2009 at 19:48

  Sorry – Menade SVD och inte DN :)

 14. Mr Biz
  6 mars, 2009 at 20:09

  Våra nedärvda fördomsgener är värda all respekt, uppmärksamhet och vidareutveckling. Våra fördomar förenklar varje möte och när vi väl inser att det är t ex en smålänning, skåning eller jude vi har att göra med så vet vi genast vad vi kan förvänta oss och hur vi ska bemöta och förebygga ev konflikter.

  SvD’s artikel handlar tydligen om en skånsk judinna som blivit beskylld för småländska egenskaper vilket anses som en antisemitisk fördom av grövsta kaliber. SvD tillför här vår fördomsbank värdefulla uppgifter.

  Tack vare våra fördomar lånar vi inte ut tändaren till en pyroman eller en penna till en p-nisse — vi väcker ingen björn som sover o s v.
  Fördomar är missförstådda och underskattade för mänsklighetens fortlevnad och borde omvärderas och hyllas inom såväl politik som vetenskap för enklare och roligare socialt umgänge i vår fyrkantiga tillvaro… ;-)

 15. Joseph
  6 mars, 2009 at 20:49

  Jinge

  Självklart inte! Hon borde gå in på Stoppamatchen.se… Där kan hon se att det är judar t ex Dror Feiler som deltar i demostrationen emot apartheid staten Israel! Jag tror att hon finns med i SVD enbart för att hon stödjer Israel. Jag tycker det är jätte löjligt att hon spelar offer när 1300 människor dött pga Israels illegala handlingar – det är exakt vad VI demostrerar emot! Hade Barbro kännt sig jagad så hade hon väl självklart inte visat sitt ansikte i SVD. Och btw… Barbro är jätte välkommen att demostrera emot att Israel ger judar ett dåligt rykte i världen! :)

 16. Sara G
  7 mars, 2009 at 09:38

  israel förlorade igår, vi får se hur det går idag…
  Jag hoppas att inga huliganer, nynazister, sionister och annat löst folk kommer att kunna förstöra den fredliga demonstrationen mot israels ockupation och andra lika svåra brott mot mänskligheten.

  Om man nu ska generalisera och beskylla skåningar för något så inte är det rasism mot judar. Däremot har jag muslimska vänner som kan redogöra för att främlingshatet mot dem är starkt och livskraftigt här nere, speciellt bland de inte så vidare pålästa ungdomarna. En sjalklädd vännina från Irak berättade att hon varje dag, när hon promenerar ner till Pågatåget, för att resa till arbetet, så darrar hon hon av rädsla.För hon vet inte från dag till dag vad som kan hända. T.ex att någon drar av henne slöjan, spottar på henne eller bara vräker ur sig okvädningsord angående hennes härkomst och tro.

  • 7 mars, 2009 at 10:05

   Det står 1-1 i matchen sedan igår.

 17. Sara G
  7 mars, 2009 at 13:03

  Men igår stod det 3-2 till Sverige, enligt Rapport vid niotiden.

  • 7 mars, 2009 at 16:01

   Sara! Det spelades bara två matcher igår så det var 1-1 som gällde. Hade det stått 3-2 till Sverige så hade matchen varit slut.

Comments are closed.