Media skapar Breivikar på löpande band..


Tidningarna är fulla av Breivik, det finns inte en enda förstasida som inte toppar med bilder och historier om massmördaren, och lika illa är det i Radio och TV. Och vad värre är, det är precis samma sak i de andra nordiska länderna, man måste nog bege sig till en annan världsdel för att slippa att höra talas om den mentalt störde massmördaren på alla löpsedlar.

Ali Esbati skrev för några dagar sedan i en debattartikel att det var synd att man inte fick höra mördarens förklaring till morden, en föreläsning som han höll i rätten, den som tog omkring två timmar. Jo, jag håller med Ali på många sätt, jag förstår vad han menar. Vi behöver alla lära oss att känna igen de tankemönster som ligger bakom ett agerande som Breiviks, vi lär oss också att känna igen liknande rastänkande, som det faktiskt finns företrädare för i Sveriges Riksdag idag.

Men samtidigt så undrar jag, vilsna personer finns det gott om. Jag ska inte säga något procenttal för varje uppskattning blir givetvis fel, man kan inte veta hur många identitetslösa vettvillingar som knallar omkring på våra gator idag, människor som inte vill något hellre än att ”bli” någon. Somliga hävdar att – kan man inte bli något annat så kan man i alla fall bli kriminell. Att det förekommer den sortens tankar vet vi, och det kan också ha föresvävat Breivik.

Nu är Breivik ”världsberömd” som terrorist och massmördare, och jag är övertygad om att det sitter folk framför sina TV-apparater eller tidningar som håller med honom helt eller delvis. Att det finns i Sverige vet vi, Lasermannen sitter inlåst, och det gör även Mangs. Bägge har de agerat i samma riktning som Breivik, men idag så är det den norska mördaren som gäller. Och vem vet, det finns säkert ett antal personer som nu följer media noggrant, som läser varje artikel och ser varje TV-inslag.

Jag har mycket svårt att tro att det inte kommer dyka upp copycats. Media domineras helt av de händelser som Breivik ställt till med, och det i sig leder till att han kommer att följas av fler. Vi kan förvänta oss nya vansinnesdåd, det är jag helt övertygad om. Jag tror att skadan redan är skedd, men nästa gång en levande person ska rannsakas för den här sortens brottslighet så vore det kanske bättre att rapportera i notisform istället för all ”liverapportering” och tonvis med trycksvärta? Har jag rätt?

it Andra om: , , , , , ab1234567 svt123 sr123 dn1234567 gp svd12345678


21 svar till “Media skapar Breivikar på löpande band..”

 1. Ett Breivik-filter till webbläsare hade kunnat bli en hit. Själv har jag just modifierat mitt reklamfilter så att bilder innehållandes URL eller ALT-tagg ”breivik” inte visas. Världen blev genast lite bättre. ;)

 2. Breivik skall låsas in, inte uppmärksammas. Jag betvivlar starkt att det någonsin går att hitta en begriplig ”förklaring”, dvs förnuft, i något av det sinnesförvirrade pladder ABB kommer upp med, varför det inte är värt citeras. En galning är galen Q.E.D.

  • Jag vet ingen, de gör väl den vanliga nazzesaluteringen. Knuten näve brukar vänstern ha..

   Jag har klurat på det och funderat på att skriva om det.

   • det är ju även en black-power hälsning, men det är nog inte det ABB ville ha framfört, men black-power kan ju ses som höger-extremt:)

    fascister har baserat sina hälsningar på den romerska saluten, så varför skulle de ändra till något som förknippas med kommunism?

    medias logik, är ingen logik…

   • Tror inte att Breiviks hälsning är så mycket att orda om. Den ser ut att vara bara ett mish-mash av olika fascoida hälsningsgester. Kanske har han tittat på samma dåliga science fiction-rullar som jag understundom gör. När man i sådana ska försöka framställa några krigiska utomjordingar brukar de hålla på så där.

    Jag misstänker att det just nu finns en väldig massa ensamma pojkar och unga män, med endast dataspelsfigurer som vänner, som står och övar den där hälsningen framför spegeln hemma. Sorgliga, pinsamma och hopplösa individer som alltid varit särskilt mottagliga för den där sortens förebilder.

    Det är väl för dem vi borde oroa oss, antar jag. Men jag undrar om inte Breivik faktiskt håller på att lyckas med konststycket att framstå som alltför urspårad även för dem som brukar dras till sådant.

    • Jag misstänker att det just nu finns en väldig massa ensamma pojkar och unga män, med endast dataspelsfigurer som vänner, som står och övar den där hälsningen framför spegeln hemma. Sorgliga, pinsamma och hopplösa individer som alltid varit särskilt mottagliga för den där sortens förebilder.

     Det är väl för dem vi borde oroa oss, antar jag.

     Ja, absolut!

    • Ja vänstern har ofta handryggen riktad mot sig själv de höger grupper som jag har sprungit på som också har knuten hand har oftast hand ryggen från sig eller visar knogarna, det ända undan taget till det är så kallade NazBol de använder vänsterns symbolik men det är inte så konstigt för de är totalt knäppa och är bolsjevikiska nazister med Stalin och Hitler som de största idolerna. Tillsammans med NeoStalinister och NeoBolsjeviker är de vanligast i Ryssland. Har aldrig möt någon i verkliga livet men möter dem ganska ofta online

 3. Ja mycket babbel blir det i tidningarna och även på nyheterna. Typiskt media man kan inte ens undvika och hoppa över dem när det är helsidor. Är dock lite med Ali och intresserad av att veta hur han tankebanor går. Hörde något på nyheterna förut men fattade noll fast de kanske är ett gott tecken.

   • Jag håller med Leif Silbersky om att hans vittnesmål inte borde visas. Skuldfrågan är ju ändå avklarad – i stället får Breivik chans att göra reklam för sig själv och sina idéer. Det finns något väldigt tragikomiskt (eller kanske snarare hånfullt) i att stå i rätten och säga ”ja, jag dödade 77 obeväpnade personer, men ni borde frikänna mig eftersom det var självförsvar. Och förresten hade jag tänkt döda ytterligare några hundra människor samt halshugga vår tidigare statsminister”.
    Vi vet redan vad Breivik har för åsikter.

 4. Håller med om att man borde minska ner på förstasides bevakningen. Även de som vill följa rättegången skall inte behöva göra det varje gång man öppnar svd.se. Man kan hitta gott om rapportering ändå.
  Jag har tagit mig tiden och läsa ABBs dagbok. Hans ”manifest” klarade jag inte av. Det var en massa übermensch-nazi-hata-multikulti-rapakalja att det inte gick att läsa. Litterärt var det bedrövligt. Det märks att han är mycket förtjust i att klipp-klistra i texterna. Hans så kallade studietimmar ser man inte mycket av. Då var dagboken mer intressant, fast var beredda på riktiga tokigheter där med. En sak som framgår tydligt är att ABB är i sitt vansinne målmedveten som en nasse på 30talets partidagar i Nürnberg. En sorts intelligent tok. Hans försiktighetsåtgärder gör att han kommer helt under radarn, dock finns det tillfällen då han är ”slarvig” och det fanns bra chanser att han kunnat avslöjas! Det som aldrig släpper mig är att han hade kunnat bli något bra i samhället och göra något gott istället för detta.
  Det är inget nytt vad ABB säger under rättegången. Vi normala kommer tröttna mer och mer men hatarna kommer suga i sig martyrens ord.

 5. Jag och många med mig som följt denna blogg har under åren skaffat oss tjock hud när det kommer till politik: dels i dess filosofiska del samt än viktigare i den praktiska delen. De flesta av oss börja komma upp i åren. De jag vill ha sagt är att jag knappt höjer på ögonbrynen nu för tiden, med ett undantag nämligen Breivik! Vilken osedvanlig, otäck och förfärlig människa. Finns det någon som verkligen gör mig mörkrädd så är det typer som Breivik. Det otäcka är att han inte är sjuk. Politik är mycket farligare än sjukdom. Ty hade han varit sjuk hade hans anamnes (sjukhistoria) tydligt visa detta. Patienter i hans ålder insjuknar i regel runt tonåren. Efter tonåren lever de som enstöringar och begår sjuka handlingar som de motiverar med sjuka villfarelser.

  Här ställs vi inför något helt annat. Rent politiskt så företräder han en rätt så typisk republikan – när det kommer till retoriken – inte till praktiken; men alla politiker vet att det alltid finns någon som kan förverkliga deras visioner.

  • Ändå är Breivik bara småpotatis som politisk mördare betraktad. Bush den yngre, Tony Blair och till och med Carl Bildt har dödat många, många fler.

  • Ptja, vad tror du själv?

   Två psykiaters har hävdat att han led av schizofreni och psykos när han mördade, två andra har anmält avvikande uppfattning, men de sa inte att han var mentalt frisk. Eller lyssnar du på en annan radio?

 6. Breiviks åsikter delas väl av många medelsvenssons (och ledarskribenter på svd) och hans metoder till ”av-emotionalisering” för att kunna utföra massmord är väl kopierade av det som USAs arme gör med när de ska lära sina soldater att skjuta barn och kvinnor.

  Han är väl en rätt genomsnittlig representant för det nuvarande västerländska samhället. Om folk tycker han är galen tror jag de behöver syna sig själva och sina egna åsikter närmare.