Media och Israels Etniska Rensning


Idag läste jag hos Rawia Morra att ett nät-
troll som kallar sig ”Omar Mohammed” far runt på alla möjliga bloggar och försöker få in texter som är hatiska mot – muslimer.

Den sortens provokationer är något som alla bloggare råkar ut för om man inte råkar vara en hänförd beundrare av ”Det Heliga Landet” som ”Gud” sägs ha gett bort enligt sagan.

Detta heliga land ägnar sig sedan många decennier åt aktiv etnisk rensning, och ett alltmer accelererande mördande av palestinier i Gaza och på Västbanken. Man gör det för att på så sätt ge landets nybyggare ett maximerat lebensraum. Man gör dessutom allt för att förklara att kritiken mot landet uteslutande handlar om antisemitism.

Journalister som skriver om landet ifråga måste vara ytterst noga med hur de uttrycker sig. De måste vara absolut opartiska när de beskriver israeler, när det gäller palestinier ska de helst överdriva deras farlighet så mycket som möjligt.

Häromdagen så var det en KANIN som var irriterad på en dansk karikatyrtecknare i ett barnprogram som sänds från Gaza. Kaninen sade att han hyste en önskan om att bita dansken och äta upp honom. Media skrev spaltmeter, precis som om inte palestinska ungar också vet att kaniner äter grönsaker och inte danskar. Men på detta sätt så lyckades tidningarna glömma de elva palestinier som hade mördats – bara den dagen – av israeliska soldater. Band annat så fanns det med ett spädbarn bland offren.

Någon frågade efter min uppfattning, jag berättade givetvis att kaniner normalt inte äter danskar, men om kanineländet lyckades svälja en fet dansk så var det helt okey för min del.

Det här är inte något slags nypåkommet problem. Man får definitivt inte skriva vad som helst om Israel. Gör man det kommer israels advokater rusande för att balansera upp kritiken, och då använder man till och med namn som har en starkt muslimsk prägel som Omar Mohammed. Svensken som döljer sig bakom detta alias tror att alla israelkritiker är dumma i huvudet vilket givetvis säger mer om honom än om israelkritiker.

Herman Lindqvist i Aftonbladet: ”Under mer än trettio år har jag sysslat med Mellanöstern. Jag har varit fast bosatt där i fyra år, jag har besökt samtliga länder i regionen, Israel mer än trettio gånger. Ingenstans har jag mött så mycket hat och öppen rasism som i det Heliga landet. Ingenstans så mycket förnedring och förakt…

… För varje år har jag blivit alltmer övertygad om att detta problem inte har någon lösning, i alla fall ingen fredlig lösning, så länge man inte talar om och benämner tingen vid deras rätta namn…

…Alla som vill se sanningen, upptäcker detta omedelbart. Under min egen drygt trettioåriga erfarenhet av konflikten har jag gång på gång fått uppleva hur nästan alla svenska journalister, politiker och vanliga turister som kommer för att studera problemen från bägge sidor mycket snart chockeras av den israeliska arrogansen och rasismen mot araberna. Få vågar eller orkar skriva detta då de kommer hem, för de som gör det blir omedelbart giftbesprutade av mäktiga och inflytelserika pro-israeliska lobbygrupper. Då är det bekvämare att tiga.”

Man skulle givetvis kunna önska att alla tidningar hade stor journalistisk integritet och bortsåg från vad olika lobbygrupper och andra tycker att de ska skriva. Men så är det inte. Särskilt när det gäller pingströrelsens lilla Dagen och den stora draken Dagens Nyheter så är informationen ofta vriden åt proisraeliskt håll.

Sedan igår har israelerna dödat över tjugo palestinier, har ni läst om det i DN eller i Dagen?

Nej, det ni läst är om en leksakskanin som sagt sig vilja äta en dansk tecknare. Det är som Herman Lindqvist skriver. För många är det helt enkelt bekvämare att undvika sanningen.

AlJazeera Dagen1 DN SvD Herman Lindqvist i Aftonbladet Rawia Morra

Andra om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Intifadan, Riktade mord, Genevekonventionen, Palestina, Palestinier, Flyktingar, Mänskliga rättigheter, Stor-Israel, Politik, Antisemitism, Etnisk rensning, Folkrätten, FN, Gaza, Herman Lindqvist, Kaniner, Barnprogram, Karikatyrtecknare[/tags]


7 svar till “Media och Israels Etniska Rensning”

 1. Maan meddelar att dödssifran har stigit till 24 nu. Fyra barn av en och samma familj är de senaste offren.

 2. Staffan V,

  Filmen är så klippt att vi inte vet om det är samma ämne barnen talar om hela tiden.

  Det är lite synd för de programmen ansvarar en massa ungdomar för. Det verkar som om ingen orkar prioritera barnprogram eller ens barnens lek i Gaza. Vem orkar det om man är upptagen med att skaffa mat, bränsle att laga maten med, fly undan raketer och leta efter mediciner…

  Jag skulle nog inte göra det…

 3. Det är ju skillnad på barnprogram och barnprogram. Är det barnprogram från USA eller resten av västvärlden så är det ju konstnärlig frihet från enskilda individer. Medan barnprogram från mellanöstern är hjärntvätt av barn från regeringar.

 4. Den där figuren med ett påhittat namn, han har väl härmat Mohammed Omar som är en respekterad kille väl? Poet och författare, är han inte?

  Undrar hur han känner sig?

  Det är bra att du tar upp sånt där Jinge!

 5. Dödssiffran har sist jag titade stigit till 30 mördade palestinier. Riktigt hur många som var Hamas medlemmar vet jag inte dock. Men det brukar vara omkring en 1/3 civila som dödas av Israels misilattacker.