Media medverkar i komplott mot SOS Alarm?

Jag undrade i min förra artikel hur det kommer sig att Dagens Nyheter toppar webblöpsedeln med elva (11) artiklar om den katastrof som SOS Alarm orsakat när det gäller den 23-åring som avled.

Jag tyckte att det var en underlig nyhetsvär-
dering, det finns både nationella och internationella nyheter av större kaliber, nyheter som rimligen borde ha toppat tidningarnas löpsedlar. Sedan undrade jag också hur det kom sig att media hade tillgång till sekretesskyddat material som t.ex. utskriften av samtalet mellan larmoperatören och den 23-åring som avled. Jag undrade ännu mer efter att jag läst SOS hemsida där de skriver att de inte har lämnat ut några uppgifter till media, de skyddas nämligen av sekretessen.

Men lösningen är nog inte längre bort än min näsa, SOS Alarm ägs nämligen av svenska staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Samtidigt finns det starka krafter som verkar för att privatisera de funktioner som idag ligger på SOS Alarm. Det är ett privatägt bolag som heter Medhelp AB som konkurrerar med SOS Alarm om deras kunder.

AB: ”Nu säger flera landsting upp avtalet med SOS Alarm. Det är landstingen i Uppsala, Västmanland, Södermanland och Gotland som nu valt att säga upp avtalet med SOS Alarm, skriver Dagens Nyheter. I stället ska det privatägda sjukrådgivningsföretaget Medhelp ta emot larmsamtalen från och med den 1 november. – SOS Alarm valde att inte uppfylla de krav som vi ställde. Det gjorde däremot Medhelp som hade ett starkare anbud.”

Mitt luktorgan ledde mig återigen rätt, för vilken gång i ordningen vet jag inte. Det handlar således om högerregeringen och dess ansträngningar för att lägga ner eller konkurrensutsätta allt mer av statens verksamheter. Ett statligt bolag duger inte för dem, de anser att privata ägare är bättre på allt, inklusive att tjäna pengar. Att det också påverkar nyhetsvärderingen hos Dagens Nyheter är uppenbart, DN har gett sig själva ett dåligt rykte för att ständigt politisera på nyhetsplats, och så är det även denna gång.

Visst är den händelse som ligger till grund för skriverierna både tragisk, anmärkningsvärd och spektakulär nog för att omskrivas ordentligt, men att elva (11) artiklar skulle toppa DN:s webblöpsedel på Påskafton är givetvis inte ett resultat av normal nyhetsvärdering. Det har andra syften, och som Aftonbladet nu berättar så är det ett antal landsting som nu säger upp sina avtal med SOS Alarm, trots att de själva äger företaget tillsammans med staten och Sveriges Kommuner och Landsting.

Hade man velat förändra något så har det knappast stött på några större svårigheter, och vill man privatisera verksamheten så gör man rätt, har man Dagens Nyheter till sin hjälp så kommer man nog lyckas med sitt uppsåt, frågan är förstås hur mycket av skattebetalarnas pengar som hamnar i de nya ägarnas fickor? Medhelp AB:s största ägare är det finska MedHelp Group OY, ett företag som i sin tur ägs av SITRA. ”Sitra’s financing activities consist of corporate funding and investments in venture capital funds.”

Vi måste tydligen skaffa oss nya tidningar, de gamla vill uppenbarligen inte berätta något för sina läsare läsarna om den nedrustning av samhället som pågår.

it Andra om: , , , , , dn12345678 svd12345 ab1 ex12 Läs gärna: annarkia 1 ilsemarie 1 kerstin 1 k&å 1 2 zaramis

  40 comments for “Media medverkar i komplott mot SOS Alarm?

Comments are closed.