Media luras om CIAIdag på morgonen presenteras en pseudonyhet i Svenska Dagbladet, och de andra tidningarna hänger tacksamt på. Det är CIA som spionerat på människor som CIA betraktar som tänkbara terrorister. Normalt gör man det tillsammans med SÄPO, men nu har man glömt att informera i förväg.

SvD: ”Det var när Säkerhetspolisen bedrev en egen spaningsoperation mot misstänkta terroristkretsar i Sverige som det hela inträffade. Plötsligt upptäckte Säpo att det förutom svensk säkerhetspolis och de misstänkta också fanns en tredje aktör på plats. I området opererade också andra, okända, personer som även de intresserade sig för de misstänkta terroristerna. Säpo kunde avslöja att det var två amerikaner. När Säpo kontrollerade vilka dessa var visade det sig att de var amerikanska agenter. Därmed hade USA brutit mot flera regler i umgänget mellan Sverige och USA.”

Nu skriver SvD med stora bokstäver att SÄPO stoppade en CIA-operation, i själva verket så verkar det mer som om SÄPO blev ledsna för att de inte fick vara med. Alla vet att Säkerhetspolisen går hand i hand med amerikanska myndigheter och att det normalt är ett mycket gott samarbete. Om det har blivit någon slags missuppfattning så kan det nog förklaras med en miss i planeringen. CIA och andra amerikanska myndigheter har som bekant fri tillgång till Sverige och svenskt territorium.

Vill CIA avlyssna telefon- eller datatrafik i Sverige så ber man bara FRA eller SÄPO om hjälp, det handlar om ett existerande samarbete som har pågått i många år. Det har inte startat i och med att vi fått en borgerlig regering, det har fungerat utomordentligt bra även när sossarna har regerat landet.

Detta vet SvD, så givetvis kan man undra varför en planeringsmiss blir förstasidesnyheter. Möjligen vill den nuvarande regeringen framstå som handlingskraftig, något annat kan det knappast röra sig om. Vi har haft ett eget fall där en ”självmordsbombare” avlidit, enligt uppgift så kände Försvarsmakten till det som skulle ske innan det hände, personal till och med varnade sina bekanta i förväg för att vara på platsen. Den händelsen får vi inte veta något om, men att CIA glömt att meddela sina svenska spionkompisar att de ligger i buskarna och kikar på svenskar basuneras ut. Varför bidrar media till att luras?

it Andra om: , , , , , , , svd1234 dn ab ex sr svt gp


5 svar till “Media luras om CIA”

 1. Har för mig att utlänningar gripits, åtalats och dömts förr i Sverige för spioneri eller olaga underrättelseverksamhet. Om inte brottslingar behandlas lika helt oavsett nationalitet är landet ingen rättsstat.

 2. Vill CIA avlyssna telefon- eller datatrafik i Sverige så ber man bara FRA eller SÄPO om hjälp,

  Nu kan vi nog utgå ifrån att CIA har egna avlyssningsresurser när det gäller både telefon och datatrafik. Echelon har säkerligen tentakler in i sverige och CIA får säkert dagliga rapporter som de sedan skickar vidare till företag som konkurrerar med sverige eller bara internt till sitt register över hållhakar.

 3. Man ska ställa frågan varför detta kommer fram just nu. Vad vill man vända bort blicken ifrån? En skandal bekämpas bäst med en annan skandal. Folk klarar bara av att vara upprörda över en sak i taget.

 4. Eftersom världen fungerar lika töntigt pubertalt som en Guillou-roman, så misstänker jag att de handlar om att Calle Bildt har lekt med de stora pojkarna CIA och struntat i att informera SÄPO. :)

 5. Tror att rutinincident av ännu okänd anledning valts att publiceras.

  Incidenten som sådan är helt harmlös; intressantare är varför den
  plötsligt betraktas som BREAKING NEWS.

  Verksamheten, som sådan, ingår väl i alla regeringars åtaganden?

  Om inte, bör nog säkerhetssystemen överses!

  Det mest intressanta, mot vem/vad riktades spaningen, vet vi inte.