Media kokar soppa på spik


Redan innan Mona Sahlin valdes till partiordförande surrade luften av namn på kvinnliga partiledarkandidater som ansågs vara aktuella. Vi minns det alla, men de tilltänkta kandidaterna avböjde en efter en. Det sågs möjligen som ett problem, men det var faktiskt flera år sedan. Likafullt så ser den borgerliga pressen oändliga möjligheter att angripa (S) indirekt genom olika slags opinionsundersökningar, för det handlar inte om att Sahlin har lågt opinionsstöd, de hade agerat på samma sätt om det hade varit tvärtom, bara med en annan vinkel.

EX: ”Bara varannan socialdemokratisk väljare vill se Mona Sahlin som statsminister efter valet i höst, visar en ny Sifo-undersökning. Nästan var tredje väljare är osäker på vem som bör leda landet. Bland de 1 000 personer som telefonintervjuades av Sifo i förra veckan ville 42 procent ha kvar Fredrik Reinfeldt som statsminister efter valet. 29 procent var tveksamma, eller visste inte vem de föredrog. Mona Sahlin fick stöd av 16 procent, medan sex procent föredrog Miljöpartiets Maria Wetterstrand.”

Personligen så tror jag att Sahlin kan komma att bli en populär statsminister, något motvilligt eftersom jag aldrig har röstat på (S) och aldrig kommer att göra det. Men den folklighet som hon faktiskt har, i kombination med att hon är duktig på att debattera, kommer att göra intryck på folk när de väl vant sig vid hennes utpräglade stockholmsdialekt. Förhoppningsvis har de rödgröna fyra år på sig att befästa sin ställning efter valet och då spelar Sahlins sämre opinionssiffror idag, om det nu är det den borgerliga pressen verkligen mäter, en betydligt mindre roll.

Det som däremot känns mer bekymmersamt är Miljöpartiets ställning. Två starka språkrör ska bytas ut och Wetterstrand har bevisligen blivit populär i de röda stugorna, något som hon främst ska tacka Maud Olofsson och Andreas Carlgren för. Om ett ”miljöparti” som centern ger upp vartenda miljömål för att istället försöka bli förknippade med knarkande gangsters och brats på Stureplan så kan det inte gå på mer än ett sätt.

Det tidningarna försöker göra är att indirekt ifrågasätta Sahlin för att på det sättet förmå folk att tycka och tro att Sahlin är en förlorare av format. Och det må vara hänt att hon har varit slarvig med kontokort, men ingen kan ta ifrån henne att hon är en nordsvensk arbetshäst inom politiken. Och det är just det som borgarna skräms av.

intressant , , , , , ex12 ab12 dn12 svd1 t


8 svar till “Media kokar soppa på spik”

 1. Ahh … Jinge. se blir sista halmstrået för Mona Sahlin att hålla fast vid i en allt mer Socialdemokratisk fientlig omvärld.
  Tänk vad skrämmande det måste vara för Socialdemokraterna, eller för alla större partier, att så få vill vara dess ledare numera. Tänk när det går upp för människor att ingen vill bli ledare – ja menar vad säger det om rörelsen i sig? Riksdagsvalet är inte vad vi medelålders väljare är vana vid. Mycket utan maktgen har för länge sedan flyttat till Bryssel, och med den många av Socialdemokraternas hjärtefrågor. Ta bara försvaret dvs. neutraliteten, socialpolitiken, utrikespolitiken, skattepolitiken, arbetslösbekämpning osv., os … Tja hela folkrörelsens kort sagt har lite gått i graven. Även om faktum kvarstår att Mona Sahlin inte är speciellt populär, så kan ingen annan partiledare gå tillbaka och göra om Socialdemokraterna till vad det en gång var.

  The golden age are gone for ever; den passerades någon gång efter mitten av 70-talet.
  Ett nytt samhälle kräver nya partier. Så var det också en gång för Socialdemokraterna.
  Orsaken till att Socialdemokraterna är så pass stora som de ändå är, beror nog på att rädslan för högern är större. Skulle alliansen vinna, så går nog Socialdemokraterna i kvad, men inte men Mona Sahlin, som, den makthungriga realpolitikern hon är. Det blir väl något toppjobb i Bryssel eller FN. Inte blir det att sitta i snabbköpet i vart fall.

  • Ahh … Jinge.se blir sista halmstrået för Mona Sahlin att hålla fast vid i en allt mer Socialdemokratisk fientlig omvärld.

   :-) Jo, men jag deltar gärna i Mosa Mona men då ska hon ha gjort nåt, det tidningarna kommer dragande med är bara borgerlig spinn. Men vänta du tills hon blir statsminister, då lär det småpyra lite för jämnan på bloggskrället… :-P

   • Jo … Mona Sahlin har flera fördelar och hon har en hel del empati och hon verkar vara en vänlig själ, till skillnad mot Carl Bildt t ex. De borligt ägda, och styrda, medierna kommer naturligtvis att mosa, mosa och åter mosa Mona om de rödgröna vinner.

    Rätt sjukt egentligen att det inte finns en balans mellan de bägge blocken vad gäller partifärg på mediaägarna när balansen är hårfin i riksdagen. Tänk er de motsatta att staten ägde, och styrde, medierna och när näringslivet beklagar sig så möts de av argumentet att Ni har ju tillgång till youtube. Detta på samma sätt som vänstern har tillgång till bloggar. Medialandskapet i Sverige likar allt mer de amerikanska. Undra när den svenska motsvarigheten till FoxNews kommer hit. Tänk er Per Gudmundson i sin egna politiska show i TV.

 2. Du utgår ifrån att Mona Sahlin vinner valet.
  Troligtvis blir det tvärtom att partiledares huvuden börjar rulla efter 17 september.
  Ohly, alla språkrör och Sahlins.
  Det blir nog samma regering som vi ser nu.

 3. Problemet med Stockholms Journalisterna är att de kommer att ta till vilka skamgrepp som helst för att behålla RUT- avdraget. Det ser man tydligt på framför allt på STV:s agerande.

 4. Tycker du verkligen att Mona är bra på att debattera? Hon är ju Alliansens bästa valarbetare och jag tror nog hon lyckades ge Sd minst en halv procent extra i tv-debatten mot Jimmy Åkesson.
  Wetterstrand är duktig; men hade oppositionen haft vett att byta ut Mona och Ohly hade de haft segern i en ask.

  • Visst kan hon debattera, då hon alltid behåller sitt lugn och arbetar mycket med att ställa rik mot fattig på ett sätt som borgarna har svårt för, samt tänk också på skillnaden mellan män och kvinnor här. I vart fall så är hon betydligt mycket mer effektiv än Centerns alternativ. Hur kommer det sig att borgarna alltid kommer fram med så svaga kvinnliga representanter? En kvinnlig vänsterpolitiker med en mjuk och empatifull framtoning som värnar om de svaga och som inte hamnar i affekt så fort hon får lite motstånd, är ett stort hot mot manliga aggressiva borgliga politiker. Tänk bara hur effektiv Margot Wallström skulle kunna vara i den rollen mot borgarna här.

   Problemet med Mona är att hon är en bra oppositionspolitiker (att vara emot allt som är fel) men kanske inte är så mycket att hänga i julgranen som ytterst ansvarig ledare för landet. Fick hon medierna med sig i kampen MOT borgligheten skulle hon soppa banan med alliansen; men när mediaägarna vänder på steken och lägger betoningen på vad hon och hennes parti är FÖR, samt belyser hur små skillnaderna egentligen är mellan blocken (bägge är t ex för att riskkapitalister får köpa upp friskolar, göra dem till kassakossor för aktieägarna samt sälja dem vidare när tillgångarna är tömda) så vinner Alliansen. Det är alltid lättare att vara emot något än för något. Självklart är det lättare för Alliansen att vara FÖR nyliberalismen, än de är för Socialdemokraterna, trots att skillnaderna nu för tiden är hårfin.

 5. Vad betyder den här kraftmätningen om vem som är populärast Sahlin elle r
  Reinfeld?
  Man läser nästan dagligags att Fredrik är en riktig statsman…
  100 personer brukar tillfrågas, man kan undra från vilken grupp ?