Martti Ahtisaari i Ekots lördagsintervju

Gäst i Ekots lördagsintervju idag var Martti Ahtisaari, årets mottagare av Nobels fredspris och tidigare Finlands president. Han hade en hel del intressanta synpunkter, och den som kan bör lyssna på intervjun i efterhand på webben.

En lustig sak med Alfred Nobels testamente är att han sade att Fredspriset skulle gå till en person som var emot militarism och arméer, det låter som om han ville att det skulle gå till en pacifist, men Ahtisaari är långt ifrån pacifist. Han anser att ockupationen av Irak var en god sak eftersom man fick bort Saddam Hussein, även om han också ansåg att det fanns skäl att kritisera händelserna efteråt.

På det hela taget så gjorde Ahtisaari ett tämligen trött intryck på mig, men visst fanns det klarhet i en del av det han sade. T.ex. ansåg han att det var absurt att väst var för demokratiska val i Palestina när man sedan avfärdade dem palestinierna valt, Hamas. Han sade också att alla insåg vad som borde göras, och att han menade att USA:s nya president skulle agera för att det blev gjort. Han specificerade inte vad han avsåg utan lyssnarna fick själva avgöra vad de trodde att han menade.

Det mest märkliga uttalandet som nådde mina öron var att han ansåg att Tony Blair gjorde ett bra arbete i Mellanöstern, något som också gällde Condoleeza Rice. Ingen av dessa personer är värda respekt som jag ser saken, men de kanske agerar i hemlighet?

Men det mest absurda i dagens nyhetsskörd måste ändå vara att Sveriges mest antisemitiska politiska parti, Sverigedemokraterna, i en artikel på Newsdesk anklagar svenska kyrkan för att inte ha släppt sin ensidiga och – antisemitiska hållning i Mellanösternkonflikten. Detta sagt av det politiska parti som står närmast nazisternas trettiotal i Sverige idag.

DN: ”På fredagen meddelade ultraortodoxa Shas, efter beslut från partiets andlige ledare, rabbinen Ovadia Yosef, att samtalen med Kadima avbryts. Livni har inte uppfyllt Shas krav på högre barnbidrag och ett löfte att inte förhandla med palestinierna om en delning av Jerusalem.

– Shas kan inte köpas och Shas kommer inte att sälja Jerusalem, sade Eli Yishai, partiets politiske ledare och näringsminister i Ehud Olmerts avgående regering, till dagstidningen Haaretz.”

Dagens Nyheter hävdar att en valseger i Israel för Benjamin Netanyahu skulle slunga ut palestinierna i ett ovisst vakuum, något som jag trodde infördes som standard för Palestinas urbefolkning i samma ögonblick Nakban genomfördes med en sextioårig ockupation med tillhörande etnisk rensning som följd.

Medieskörden så här långt blir således ett nazianstucket politiskt parti som beklagar sig över kyrkans antisemitism, samtidigt som landets största morgontidning hävdar att en annan politisk ledare i Israel skulle föra ut palestinierna i ett politiskt vakuum. Det i kombination med en gammal man som gjorde intryck av att vara betydligt äldre än vad han faktiskt är. Han och John McCain är lika gamla. Lyssna till intervjun så förstår ni vad jag menar.

-> Lördagsintervjun DN1 Dagen1 Newsdesk1 HD SvD1 it

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Martti Ahtisaari, Alfred Nobel, Fredspriset, Norge, Israel, Palestina, Mellanöstern, Mediekritik, Sverigedemokraerna, Antisemitism, Islamofobi, Ekot, Lördagsintervjun, Politik[/tags]

  11 comments for “Martti Ahtisaari i Ekots lördagsintervju

 1. Anders
  25 oktober, 2008 at 16:13

  Att Sverigedemokraterna försöker profilera sig som israelvänner beror bara på att de vill få bort alla rasistbeskyllningar eftersom de aktivt vill jaga ut alla muslimer ur landet. Dessutom så är israelerna själva maximalt rasistiska mot muslimerna så då tror de att de kommer undan. Triangulering helt enkelt.

 2. bäng
  25 oktober, 2008 at 16:16

  Slavofoben Ahtisaari…

  Samma Ahtisaari som hotade Jugoslavien och dess president med terrorbombning om man inte omedelbart gick med på NATOs krav att inte bara ställa hela landet för aggressionspaktens förfogande utan också bekosta det. Samma Ahtisaari vars plan om att stycka upp vad som återstår av Serbien förkastades men som nu sakta införs i det av NATO ockuperade Kosovo.

  Så här sade Ahtisaari vid ”förhandlingarna” (pistolen mot huvudet) med president Milosevic:

  Milosevic took the papers and asked, “What will happen if I do not sign?” In answer, “Ahtisaari made a gesture on the table,” and then moved aside the flower centerpiece. Then Ahtisaari said, “Belgrade will be like this table. We will immediately begin carpet-bombing Belgrade.” Repeating the gesture of sweeping the table, Ahtisaari threatened, “This is what we will do to Belgrade.” A moment of silence passed, and then he added, “There will be half a million dead within a week.” Chernomyrdin’s silence confirmed that the Russian government would do nothing to discourage carpet-bombing.

  (läs vidare i The Guardian-journalisten Neil Clark´s blogg:
  http://neilclark66.blogspot.com/2008/10/martii-ahtisaari-warmonger.html)

  Ett då försvagat Ryssland kunde inte göra mycket och Ahtisaari satte hotelserna i verket och slakten var ett faktum.

  Jämför detta med ”fredspriset” till terroristen och massmördaren Menachim Begin…vem för det nästa gång? George Bush?

 3. Gunnar
  25 oktober, 2008 at 16:21

  Du har nog fel om Sverigedemokraterna. De har länge varit starkt pro-israeliska.

 4. Adria
  25 oktober, 2008 at 16:26

  Vid sidan av Nobelpriset han fick även ganska mycket pengar av Kosovoalbanska knark maffian som tack för hjälp att grunda deras ”självständiga land”. Ahtisaari fick också ett pris från Kosovos ”president” Hashim Taqi (inom kriminela kretsar känd som ORMEN ).
  JA, SÅ LÅGT HAR OCKSÅ NOBELPRISET SJUNKIT !

 5. Micke R
  25 oktober, 2008 at 16:31

  Att Sverigedemokraterna gör så är som du säger Jinge, det är för att dölja släktskapet med det Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet (NSDAP) även kallat nazisterna.

 6. Mona
  25 oktober, 2008 at 16:42

  Vilken vacker bild. En palestinsk yngling på en svart arab. Är det från någon demonstration mot muren?

 7. Mona
  25 oktober, 2008 at 16:48

  Bäng,

  Håller med dig. Ahtisaari har aldrig varit någon schyst mysgubbe. Man får vara tacksam att en sådan man var född i Finland och inte i USA eller Israel. Och det där med att han svepte med handen över bordet, ja, det kan jag nästan se för mitt inre öga.

  Ännu en av dessa satans gubbar som inte har långt kvar att leva men som inte har något emot att ta med sig så många oskyldiga, kvinnor och barn med sig i graven.

 8. Arebir
  25 oktober, 2008 at 17:44

  Utnämningen visar på två saker:

  Dels att fredspriset i högsta grad är politiserat! Samt att verkligt fredsarbete inte erkänns och i dubbel bemärkelse kämpar i motvind.

  Förra året var det Gore och innan det en Iransk oppositionell! Även om jag sympatiserar med Gores arbete är han inte någon fredsmäklare. Men valet av Ahtisaari är inget annat än en ren provokation. Nästa år kommer de väl ge priset till Carl Bildt!

  Nobelkommitten har i likhet med monarkin överlevt sig självt och tillhör nu en förgången tid. Det är en institution som tappat fotfästet med nutiden och som styrs av gammalmodiga, reaktionära enkelspåriga normer och riktlinjer! De borde i likhet med påvedömet, monarkin och Bush förpassas till historiens soptunna!

 9. Magnusson
  26 oktober, 2008 at 02:30

  Ja det blir lätt humor när de skriver en artikel om antisemitism. De är väl de värsta antisemiterna, men de låtsas som annat.

 10. 26 oktober, 2008 at 12:06

  Nassarna har fått en ny kläddstil så är det klart att man ska tala om antisemitism också. Man vill inte påminna folk om hatet under 30-talet, så därför tog man bort judar från scenen och muslimer blev Sd-s ersättnings medel för den sjuka maktkampen.

  PS! Det var den bästa bild som jag såg i samband med artikel om MÖ-konflikten.

 11. 27 oktober, 2008 at 12:08

  Gunnar, att vara pro-israel har inget med antisemitism att göra. Det är snarare bara ytterligare ett tecken för rasism.

Comments are closed.