Märkliga måttstockar

Idag skriver DN en ledare om den tjänsteman på Migrationsverket som skrivit ”Kan ingen ansvarig skicka dessa förstörande element från Rinkeby med ”rötterna” i andra länder hem till sina mor o farföräldrar för att lära sig lite ödmjukhet” på sin Facebooksida. DN anser att han har rätt att skriva så, likaså har den tidigare avskedade göteborgaren rätt att skriva muslim- och islamfientliga texter på sin blogg, ett fall som uppmärksammats stort i media.

DN: ”I september förra året kritiserade Hans-Gunnar Axberger, en av riksdagens ombudsmän, verket i ett annat uppmärksammat och snarlikt fall. Den gången gällde det en enhetschef som bloggat om konflikten i Mellanöstern och ställt sig på Israels sida. Han omplacerades, vilket bland annat motiverades med att han fört till torgs ”en ensidig och stark åsikt i en konflikt som genererar flyktingströmmar till Sverige”. Han ansågs därmed allvarligt ha skadat ”allmänhetens och de sökandes tilltro till Migrationsverkets förmåga att opartiskt pröva dessa personers asylansökningar”.

Men offentligt anställda har rätt till privata åsikter i allmänna politiska frågor. Så länge tjänstemännen sköter sitt arbete får offentliga arbetsgivare varken lägga sig i vad de tycker eller hur åsikterna förs fram.”

Om man skulle drista sig till att kopiera in en av den bloggens texter och byta angreppen mot muslimer, islam och Palestina till deras motsvarighet mot judar, judendomen och Israel så skulle Dagens Nyheter definitivt ta avstånd från det skrivna. Jag ska inte göra det eftersom jag inte vill ge en rasistisk blogg reklam. Det hela utgör ett slående bevis på hur Dagens Nyheter använder dubbla måttstockar och tidningen uppmaning till migrationsverket att de borde begrunda yttrandefriheten och dess lagar rimmar väldigt illa med en tidning som är starkt politiserad på nyhetsplats.

När Israel anföll Gaza med fosforgranater så skrev Dagens Nyheter första raden om det pågående anfallet först när det var timmar kvar till dygn tre för Gazaborna. Det är intressant och ger givetvis ett delvis annorlunda perspektiv på tidningens försvar av islamofoberna på Migrationsverket.

i , , , , , , dn1 svd ab1 t

  9 comments for “Märkliga måttstockar

 1. Kenneth Karlsson
  4 juli, 2010 at 05:36

  Du kan nog ha rätt i att DN använder sig av dubbla måttstockar.

  I sak tycker jag dock att DN har rätt när det gäller de två exempel du ger.

  ”Kan ingen ansvarig skicka dessa förstörande element från Rinkeby med ”rötterna” i andra länder hem till sina mor o farföräldrar för att lära sig lite ödmjukhet”. Det måste man få skriva på sin facebooksida; finns inget av rasism i det, enbart ett konstaterande av fakta, plus en frustrerad önskan om att den äldre generationens moral ska kunna påverka ungdomarna.

  Mannen med bloggen: Rent principiellt måste man, även som offentligt anställd, ha rätt att ställa sig på Israels sida utan att riskera omplacering. Eller?

  • 4 juli, 2010 at 06:56

   Mannen med bloggen: Rent principiellt måste man, även som offentligt anställd, ha rätt att ställa sig på Israels sida utan att riskera omplacering. Eller?

   Jo, men har du läst bloggen ifråga? Den är fientlig mot islam och muslimer på grund av en fanatisk proisraelisk inställning. Det finns all anledning att ifrågasätta om skribenten skulle behandla t.ex. flyktingar från Västbanken/Gaza på ett korrekt sätt.

  • Sara G
   4 juli, 2010 at 10:34

   Det är israel som sätter Agendan – den här gruvliga regimen vinner i alla lägen.
   Jag vet ingen som blivit omplacerad på grund av att man ställt sig på israels sida.
   Vet du?

 2. Kenneth Karlsson
  4 juli, 2010 at 13:26

  Nej, har inte läst då jag inte vet vilken blogg det handlar om.

  DN skriver så här: ”Men offentligt anställda har rätt till privata åsikter i allmänna politiska frågor. Så länge tjänstemännen sköter sitt arbete får offentliga arbetsgivare varken lägga sig i vad de tycker eller hur åsikterna förs fram.” Det är den principiella slutsatsen jag ställer bakom.

  Att han har en proisraelisk hållning kan väl inte automatiskt göra honom olämplig i sitt arbete. Måste han ha en propalestinsk hållning menar du? Eller ingen hållning alls?

  • 4 juli, 2010 at 14:03

   Att han har en proisraelisk hållning kan väl inte automatiskt göra honom olämplig i sitt arbete.

   ?? Vad var det du inte förstod? Ska jag svara på ett annat språk?

 3. Sara G
  4 juli, 2010 at 14:09

  Men Repaluu fick inte ha sina privata åsikter, det blev ett ramaskri i den borgliga pressen när han uttryckte vad han ansåg.

 4. Nyfiken
  4 juli, 2010 at 14:48

  Denna mannen har indirekt pekat ut en viss grupp som kom från mellanöster , araber och muslimer
  Han har en allmän befattning som har med asylsökande att göra och därför han har inte rätt att att utrycka sig på det viset offentligt

  Denna mannen ska inte ha rätt heller att ha egna åsikter om andra människors ras , religion offentligt annars risken är stor att bli anklagad för rasism och med detta förlorar han sin trovärdighet och ifrågasätta invandrarverket syn på människor

  Invandrarverket ska inte behöva tolerera rasistiska beteende av individer som arbetar med asylsökande och varje påstående måste utredas av de ansvariga på migrationsverket
  De som söker arbete på invandrarverket måst bevisa att de inte tillhör ett rasistiskt parti

  • 4 juli, 2010 at 15:02

   Denna mannen ska inte ha rätt heller att ha egna åsikter om andra människors ras , religion offentligt annars risken är stor att bli anklagad för rasism och med detta förlorar han sin trovärdighet och ifrågasätta invandrarverket syn på människor

   Han får ha vilja jävla knäppskalleåsikter han vill, men uttrycker han sitt hat mot muslimer så att Migrationsverket drabbas av det så kan de ju flytta honom till ett annat statligt verk? Migrationsverkets anställda får hata hela världen om de vill, men då invandrare/flyktingar riskerar att mista förtroendet för verksamheten till följd av att han bloggat om åsikterna så kanske man bör förflytta honom till Luftfarensverket…? :-) Där kan han ju sitta och dra syre… :-)

   Åsikts och yttrandefrihet är heliga ting, men som statlig tjänsteman i Migrationsverket har man hamnat lätt på sned om man på fritiden bekämpar dem man ska stödja och hjälpa på arbetstid.

   Egentligen borde vi starta en diskussion om vilken myndighet som passar en sådan person bäst… Jordbruksverket?

 5. Kenneth Karlsson
  5 juli, 2010 at 19:51

  9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden till Jinge.

  /Jinge

Comments are closed.