Maria-Pia Boëthius vill ha en Public Servicetidning


En av de saker jag själv reagerar dagligen på är det ständiga ljugandet i tidningarna. Oftast är det inte medvetet ljugande, men nästan alltid är det brist på kontroll och källkritik.


Jag skulle kunna rada upp mängder
av sådana berättelser, den senaste är väl inflationen av ”bin Ladenband” som nu släpps i samband med Irakkrigets femårsjubileum. Trots att Usama låter minst tio år yngre än vad han gjorde 1998 (!) så är det ingen tidning som påpekat detta ännu, i alla fall inte vad jag har sett. Medierna verkar strunta i dessa förfalskningar eftersom det skulle sänka hela historien.

Flamman: ”Den här kvällen talar Maria-Pia Boëthius om den nyutkomna boken Flat Earth News av den brittiske journalisten Nick Davies, som uppdagar en mängd obehagliga sanningar om globala medier. Bland annat avslöjas att en stor mängd, av det som förs fram i media, är lögn och att lögner massproduceras genom att medier ”kopierar” nyheter från varandra, världen över.
– Detta är ett allvarligt hot både mot samhället och mot demokratin, betonade Maria-Pia Boëthius.”

Jag har själv vid ett antal tillfällen sett när etablerade journalister använder uppgifter ur den egna tidningen, och godtagit dessa som sanning och sedan fortsatt att sprida felaktigheter. Man gör likadant när det gäller andra tidningar, man tycks lita på att kollegorna varit källkritiska och gjort ett professionellt jobb. Tyvärr så saknar oftast en sådan tillit förankring i verkligheten. Det blir allt färre anställda på tidningarna idag, därför tas ofta en artikel från t.ex. Reuters och utsätts för en rewrite. Att Reuters i sin tur gjort samma sak och att deras källa gjort detsamma tycks journalistkåren vara helt okunnig om.

Och i ärlighetens namn så bygger jag min egen världsbild på vad media rapporterar, nu brukar jag läsa alla nyheter om samma sak från olika källor, men om den första historien är felaktigt återgiven så är risken uppenbar att den är det i hela kedjan.

Med andra ord känner jag mig attraherad av Maria-Pias tanke trots dess utopiska karaktär. Idag har vi en enorm koncentration av makt inom medievärlden. Ser man bara till Bonnierkoncernens ägande så inser man att hur vi än lyssnar ”så är det familjen Bonniers röst vi hör.” (Citerat ur Fria Proteaterns – Bonnier-
operan) En lustig detalj när det gäller musiken från den teaterförställningen är att pjäsen, musik och rättigheter numera tillhör Bonnier…

Men det är givetvis inte enbart ett medie-
företags fel att nyhetsproduktionen blir alltmer likriktad. Men koncentrationen av makt till företag som Bonniers, Schibstedts och andra liknande storföretag gör knappast saken bättre. Bara idag har jag sett mängder av rapporter i media som bygger på att Usama bin Laden återuppstått som något slags Jesus. Jag har ännu inte sett någon tidning som frågar sig vem som tjänar på att det kommer olika sådana band just nu.

I Norge och Danmark tycks man dessutom vara helt övertygade om bandens äkthet. På samma sätt är det med lilla tidningen Dagen, möjligen kan de förlåtas eftersom de tror att Jesus återuppstod från de döda.

DN SvD

Andra om , , , , , , , , , , ,

[tags]Mediekritik, Bonniers, Schibstedt, Mediekoncentration, Källkritik, Maria-Pia Boëthius, Flamman, Media, Nyheter, Usama bin Laden, Politik, Demokrati[/tags]


11 svar till “Maria-Pia Boëthius vill ha en Public Servicetidning”

 1. Av någon underlig anledning så tycks norrmän och danskar tro mer på Usama bin Ladin än svenskar. Hur sjutton kommer det sig?

 2. Man kan lugnt påstå att norrmän och danskar tror på tomten mer än svenskar. Thats it.

 3. Den dar sista kommentaren tyckte jag var lite nedlatande mot religiosa. Kristna religiosa iallafall.

 4. Jinge, Du har alldeles rätt i din bloggning om detta ämne..

  Alla ”nyheter” kommer från TT, Reuters osv.. Om nu dessa nyheter är mer eller mindre påhittade, eller tagna direkt från Pentagons egna PR-avdelning, vad ähnder med sanningen då? En PR-avdelning som vill få medborgarna att tro på skrönor om t.e.x. Osama Bin Laden. Pentagon har numera en gigantisk budget som rör massmedia/informationsspridning, vilken typ av information det handlar om kan man ganska lätt gissa sig till, desinformation!
  Detta står skrivet i flertalet skrifter utfärdade av Pentagon, Cheney mm.

  T.o.m den framlidne Bhutto sa i en intervju att Bin Laden var en ISI/CIA-agent.. Sen mördades hon under mystiska omständigheter, en väääldigt otursförföljd familj det där, säkert bara en tillfällighet??

 5. Tack Christer!

  Tack vare Christer på http://befrielse.org så har jag nu fått Captchabilden på rätt plats i tillvaron. Märkte den som ”Fylleriuppgift” vilket kan tolkas dubbelt. Kanske gör Captchan svårare på helgkvällar runt löningen…

  :-)

 6. Det är inte alls meningen att vi ska få en riktig bild av vad som händer runt omkring. Verkligheten är en skapelse av pressen. Det är ett intrikrat mönster av lögner som dagligen serveras oss.

 7. Är det någon av er tänkare och tyckare, som glömt ett -o-? Eller har ni bara råkat göra det i fel ordning?

  Det är ju så enkelt, att skriver du in ett o framför ordet betyder det det motsatta. Osanning är lögn och olögn är sanning. Skulle du råka tycka innan du tänker, tror du låter som en ”folkpartist”. Det sista påståendet kommer ur en av deras senaste ledares mun. ”Moral är bra, men dubbel moral är inte dubbelt så bra.” (Westerberg)