Mammon köper OS-sändningarna 2014-16
Nu berättar media att Viasat köpt sändningsrättigheterna för vinter-OS 2014 och sommar-OS i Rio 2016. Själv undrar jag förstås varför vi ska betala TV-licensen om inte alla tävlingar kan sändas i markkanaler så att alla kan se dem.

AB: ”Efter veckor av spekulationer är det klart. MTG, Medieföretaget som äger Viasat, har köpt rättigheterna till att sända Vinter-OS i Sodji 2014 och Sommar-OS i Rio 2016. Under torsdagskvällen kunde Arne Ljungqvist, mångårig ledamot av Internationella Olympiska Kommittén, bekräfta nyheten. När Sportbladet ringer citerar han en intern pressrealese från IOK som skickats under dagen. ”Affären gäller samtliga rättigheter under Vinter-OS 2014 och Sommar-OS 2016 vad gäller fri tv, betal-tv och mobil-tv.” – Det är en kommersiell värld och det gäller såväl för Viasat och SVT.”

Nu vet jag inte om Viasat sänder via marknätet, men det normala för de kanalerna är väl att man måste abonnera på dem. Nu säger de visserligen att ”höjdpunkterna ska vara gratis och tillgängliga för alla”, men om det betyder att skidtjejernas lopp sänds i TV6 sägs det inget om. Man kan givetvis utgå ifrån att Viasat kommer lägga vissa godbitar i betalkanaler för att därigenom dra till sig ett stort antal nya kunder.

Jag vet inte hur jag själv kommer göra till 2014, det är lite för långt fram för min egen del, men som det känns nu så kommer jag nog att avstå från att titta på OS helt. Tillvaron på vintern 2014 kan nog göras tillräckligt intressant även om jag inte får titta på Charlotte Kalla och Anna Haag. Men jag tror att idrotten förlorar på detta, för om inte förbunden ser till att tävlingarna visas okodat i marknätet så kommer man att tappa publik, och i förlängningen så kan det givetvis leda till att intresset sjunker.

Men när marknadskrafterna tar över så är det alltid vissa som förlorar, det är bara att hoppas att det går upp för höga vederbörande innan nästa grej säljs ut till högstbjudande. Det skulle vara intressant att veta om inte det här går att göra till en valfråga, för vad tycker folk i allmänhet om att små nischade kanaler köper upp något som de allra flesta vill se?

it Andra om: , , , , , , , ab ex12 dn svd svt


18 svar till “Mammon köper OS-sändningarna 2014-16”

 1. det kommer väl sändas på 6an som är en gratis kanal(den ingår väl i viasat?)

  personligen skiter jag i OS, men det är lite synd att pengarna fick fördelen framför mängden folk som kan se på OS, var ju lite tjaffs när en kval match i fotboll sändes på någon udda kanal, som dock var gratis, kanske kommer bli likandant efter detta OS?

  • det kommer väl sändas på 6an som är en gratis kanal(den ingår väl i viasat?)

   Antagligen, men du kan nog räkna med att ett stort antal publika godbitar hamnar i Viasat Hockey, Viasat FOtboll etc…

   • Ja, tycker man att reklam-TV är gratis så värderar man sannerligen inte sin tid högt. Vad är din fritid värd? Sätter man ett värde i kronor och ören på den, så kommer man att bli mindre tolerant emot massa nonsens. (Exempelvis administrativa uppgifter som uppstår till följd av onödig så kallad valfrihet.)

   • 3an är värre, de avbryter ju för fan en hockey match i mitten av en period för reklam

 2. Det finns ju Euro Sport.
  Där kan man se även andra idrotsframgångar än bara dom Svenska, för då brukar det bli tunt.Det är inte dom Svenska producenterna som bestämmer vad som skall visas på Euro Sport,och hur det skall visas, tack o lov.

  Det brukar ju vara så, att man medelas t.e.x när en Svensk medaljhopp skall göra sitt i förväg så att man inte skall missa dennes insats, klockslaget alltså,och när han hon är ”färdig” ja då slutar man att visa fortsättningen av tävlingen,särskilt när denne har fölorat. Jag tycker att det är tråkigt när det är på det viset.

 3. Ja de som förlorar är ju såklart de Svenska idrottarna. Mindre publicitet = mindre sponsring för deras del. Och även om 6an är gratis, hur står folk ut att titta på en kanal som har reklam var 15e minut. Jag gör nog som dig jinge och skippar OS helt och hållet och spänner på min skidorna själv. =)

 4. TV6 må vara en gratiskanal i Viasat, men jag har Canal Digital och kan inte se den ens mot betalning, den ingår inte i sattelitutbudet.

  F ö ifrågasätter jag detta med att köpa rättigheter att sända det och det. Man måste ju inte köpa rättigheterna att sända nyhetsrapportering och dit hör väl tävlingarna under OS.

  Annars kan man ju göra som Nordkoreas TV-bolag, de hade ju inte råd att köpa några sändningsrättigheter, de for till OS ändå och sände (vilket OS minns jag inte) och arrangörerna bara lät det passera …

 5. Skönt att inte ha TV, titta på TV eller bry sig om politiken kring TV. Men det verkar storma mest kring döda medier, ligger visst lite i tiden (cd-skivor, filmer och annat). Det är relevant för den generation som byggde kolosserna, vi andra har redan ersatt den industrin och gjort den föråldrad.

 6. Någon som minns vad det blev av lagstiftningsförslaget om just detta på EU nivå för ett antal år sedan? Problemet i det här fallet stavas iofs IOK, men när de inte ser annat än pengar även i andra sammanhang så. Fast de hotar väl med att utesluta Sverige då eller något i den stilen.

 7. Den som kom i mål först får du reda på efter pausen, vi ses om en stund!!
  Det var med sorg och frustration jag tog i mot budskapet om att MTG hade köpt upp rättigheterna för vinter-os 2014 och sommar-os 2016. Jag själv som är en stor entusiast av vintersport och följer tex SVT’s högkvalitativa produktion Vinterstudion. SVT har med otroligt duktiga sportjournalister, expertkommentarorer gjort reportagen och tävlingarna riktigt spännande och intressanta. Dom gånger som TV4 har försökt sig på att visa tex världscupen i skidåkning med ständiga reklamavbrott, okunniga reportrar så blir det fullständigt ointressant och tråkigt. MTG med kanal-6 och tv3 kommer inte vara något undantag. Enligt min mening så bryter IOK mot sina egna huvudregler som finns i den olympiska charten, att man skall säkra den bredaste bevakning och att OS når största möjliga publik. Det är en tragisk utveckling vi ser.

  • Jag själv som är en stor entusiast av vintersport och följer tex SVT’s högkvalitativa produktion Vinterstudion. SVT har med otroligt duktiga sportjournalister, expertkommentarorer gjort reportagen och tävlingarna riktigt spännande och intressanta.

   Kraftigt medhåll!!

 8. Frågan är då hur kommersialiserat OS egentligen är? Personligen har jag betraktat OS som idrottens sista högborg mot kommersiella intressen. Det blir därför ganska talande för vår tid att detta arrangemang nu ska sända av kommerisiell tv, för att på så vis råda bot på den relativa reklamfattigdomen i själva mästerskapet. Eller rättare sagt – på något sätt kommer alltid allting att exploateras av pamparna.

  Hela den här historien får mig uppriktigt sagt att bli förbannad och uppgiven – men det har nog mer att göra med samhällsandan den speglar än OS.