Malmömördaren ska fångas

Nu berättar tidningarna att massiva resurser har satts in för att fånga serieskytten i Malmö, dels en massa extra skånska poliser, men man tar också in folk från andra landsändar.

Expressen: ”Och ännu fler poliser är på ingång i jakten på serieskytten… …Utöver de runt 50 extrainsatta poliser som kallats in kommer Malmöpolisen snart få ytterligare förstärkning i jakten på den man som ligger bakom den senaste tidens oförklarliga skottlossningar. En begäran har lämnats in om att få hjälp från andra polismyndigheter i landet. – Rikspolischefen har gett klara besked att här ska hela Sverige hjälpa till, säger Ulf Sempert.”

Det är givetvis bra, men frågan är vad för slags resultat det kan tänkas ge. Som jag ser det finns det flera möjliga scenarion som kan spelas upp, det första är dessvärre risken för att han skjuter en polis. Poliser är nämligen långt ifrån osynliga även om de har en täckjacka och joggingskor. De har täckjacka för att dölja tjänstevapnet, varianten på det är en axelväska.

Den andra varianten är förstås att han beger sig till någon annan stad, för han blir förmodligen provocerad av det faktum att polisen går ut i media och berättar om sina planer.

Själv tycker jag att det känns lite otäckt, jag vill givetvis att han grips men jag oroar mig för att våldet nu trappas upp. Dessutom är Malmö en förhållandevis stor stad, inte ens 250 poliser klarar av att befinna sig överallt på samma gång. Det finns också en risk för att detta utvecklas åt dokusåpahållet. Kommer det att dyka upp copycats så är det väl nu i helgen. Det är bra med öppenhet från polismyndighetens sida, men jag är osäker på om det är så lyckat med denna slags information. Polisinsatsen hade definitivt inte blivit sämre av att allmänheten inget fick veta om de extra resurser som nu sätts in.

Men jag kanske är den enda som blir fundersam?

intressant t , , , , , , ex1 ab1 dn1 svd

  2 comments for “Malmömördaren ska fångas

 1. Johan
  29 oktober, 2010 at 17:04

  Tror att nackdelarna övervägs av fördelen att mördaren kan välja att ligga lågt ett tag pga förväntad ökad insats. Polisen köper på så sätt tid till att utreda fallen ordentligt och spåra mördaren mha befintliga ledtrådar innan något nytt attentat begås.

 2. 29 oktober, 2010 at 19:02

  Jag undrar lite om det inte är så här att ribban sänkts rejält när det gäller skjutningar i Malmö rent allmänt. De vanliga gängskjutningarna verkar de inte lägga ned så mycket kraft på. Utan det är något som Malmöborna får acceptera. Det är först när den här typen av skjutningar äger rum som de satsar lite extra. Vilket förvisso är bra, men insatsen att komma tillrätta med andra skjutningar borde väl också ha en mycket hög prioritet.

  Och visst finns det risk att våldet trappas upp. De som finns i utkanten av gängen kanske kommer få för sig att också de beväpna sig. Inte nog med att de känner ett hot bara därför att de har kopplingar till gäng utan nu är det någon annan som är ute efter dem bara för att de kommer från ett annat land.

  Och visst kan det komma copycats, de ser ju att en enda person kan sätta en stad i skräck, eller i alla fall röra om riktigt ordentligt bland folk och myndigheter.

Comments are closed.