Makthungrig Annie Lööf går över lik


Jag har givetvis ingenting emot att Maud Olofsson och Andreas Carlgren tvingas lämna regeringen. Ingen av dem har fullgjort sitt uppdrag på ett hedervärt sätt, och Carlgren har slagit frivolter från sin egen syn på miljöpolitik för att sedan böja sig helt inför jägarlobbyn. Det kommer stärka centern att bli av med en person som uppfattas som en pajas, och det långt utanför landets gränser.

EX: ”Beskedet om att Centerpartiets nästa partiledare blir Annie Lööf är en mardröm för näringsminister Maud Olofsson och miljöminister Andreas Carlgren. Enligt källor i den nya partiledningen kommer båda att sparkas ur regeringen kort efter partistämman i Åre om tre veckor. Annie Lööf blir ny miljöminister, erfar Expressen. Tanken är att hon ska utmana Miljöpartiets nya språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson inför valet 2014. – Men det kommer att skötas snyggt. Både Olofsson och Carlgren får nu chansen att självmant stiga åt sidan. Det kommer att heta att de nu ger Annie chansen att forma sitt eget lag, säger en partiföreträdare nära Annie Lööf.”

Centerpartiets problem är dock Annie Lööfs egen historia, hon har redan hunnit ändra uppfattning i många frågor och det hon säger till media nu är ”– Nejdå, jag är inte nyliberal”. Uppenbarligen så har Centerpartiet problem att få tag i folk som inte ändrar åsikt i samma ögonblick som de kan nå en regeringstaburett. Det inger varken förtroende inom partiet eller bland dess väljare. Jag tror snarare att Annie Lööf kommer att bli den partiordförande som innehar posten kortast tid av samtliga centerledare.

Politiker som agerar vindflöjel brukar aldrig få en sådan ställning i partiet som gör det möjligt att bli kvar på sin post. Om man, som Annie Lööf, redan innan man tillträtt anpassar sitt tal och sina åsikter till det som man tror förväntas av en, och som hon gör – förnekar att hon är nyliberal, så kommer definitivt inte landsbygdsbefolkningen att kunna känna sig delaktiga i den politik partiet för.

Det är väl illa nog att ha varit med att starta ”Stureplanscentern” eftersom sallads- och kokaingänget på Stureplan knappast är något som landsbygdsbefolkningen identifierar sig med. Och när nya partiordföranden agerar som en propeller när det gäller sina egna åsikter så kommer hon aldrig få den auktoritet som Maud Olofsson trots allt har. Att påstå att Annie Lööf kommer att få det svårt som centerordförande är absolut inget långskott. (forts nedan..)

Hon har gjort en spikrak karriär på sin väg till arbetet som välavlönad proffspolitiker, hon har haft hjälp i den karriären av att anamma ett antal nyliberala idéer som hon nu kommer att få svårt att försvara. Dessutom så är det oklart hur hennes boende i Stockholm finansierats, bara det faktum att det är ifrågasatt redan innan hon tillträder posten är utomordentligt illavarslande för partiet.

Men jag och många med mig sitter gärna still i båten för att få se hennes svårigheter öka. Hon verkar oerhört maktsugen, och det ska man låtsas som att man inte är i Jante-Sverige. Journalisterna i landet känner redan en lätt upphetsning av blodsdoften, det kommer säkerligen inte dröja speciellt länge innan drevet kommer igång.

it Andra om: , , , , , , ex ab12 dn1 svd1 sr1


17 svar till “Makthungrig Annie Lööf går över lik”

  • Du vet, precis som jag, att Annie hävdat det själv ett antal gånger. Att hon reviderar det nu och nekar betyder bara att hon gör det under galgen. Av någon anledning så tror centerpartister på uppgång att nyliberalism är en gångbar ideologi, men så fort de ställs inför fakta – en chans till en ministerpost så rinner det av som vatten av en gås. Du kan hålla på och babbla emot hur mycket du vill, men fakta kvarstår och de är oomkullrunkeliga som det så vackert heter.

   Stureplanscentern är en politisk katastrof, ett klavertramp som ni kommer att få dras med länge, i vart fall fram till valet 2014, efter valet glöms det – liksom centerpartiet. Att få en 28-årig nyliberal ordförande kommer inte partiet att överleva. Glädjande nog kan jag tycka…

   • Tänk att vissa inte kan ta till sig enkla regler för kommentarer, och är så förbannat von Oben så att de inte klarar ens att försöka hålla sig till netiketten. Förbannat sorgligt faktiskt!

    Är det nåt i huvudet som felar? / Jinge

    • Har du kommit på FÖRST NU att nyliberaler har en rent äcklig stil Jinge? De är ju alla Von Oben, lite finare än alla andra eftersom de har skådat ljuset! När det gäller Annie så är hon centerns vindflöjel nummer ett. Nu håller hon på att anpassa sig, men ur hennes mun har endast en procent av alla grodor hoppat än så länge, det kommer vara strömhopp före valet, sedan är (C) glömt på ett par veckor.

  • Jag ser att du inte har läst AL:s blogg som genomgick en stor ”frisering” rätt nyligen. Mediedrevet har inte hakat på tillräckligt på denna ”rensning” eftersom det är en del att granska. Men det är inte särskilt svårt att vare sig hitta eller läsa på bloggen vad värmer hjärtat hos AL. Det finns inget som kommer glädja mig mer än om Centern slänger ut Stureplanarna och återgår till sina rötter.

  • Det går inte att förneka att moderaterna numer är ett borgerligt mittenparti. Deras namnbyte från Högerpartiet till Moderaterna var inte enbart kosmetika. Tyvärr har vi, från och med Maud Olofsson, fått ett nytt högerparti som är mycket unknare än till och med det gamla Högerpartiet. Det kallar sig för Centerpartiet.Varför griper inte språknämnden in?

 1. Det är ju en viss typ av personer som söker sig till ett av världens rikaste partier i större utsträckning. Inget konstigt med det, inte konstigare än att det finns flugor på utedasset.

 2. Vi får hela tiden höra att Vänsterpartiet inte har gjort sig av med sin kommuniststämpel.
  Men aldrig att Centerpartiet, förr Bondeförbundet, inte gjort upp med sin nazistanfrätta tid,
  både före och efter kriget. Det glömmer man så lätt så, eftersom det inte tillnärmesevis tycks vara en så svårartad och svårglömd episod som Tobleronaffären.
  Men säj: Sjöbo, det räcker
  För mig och några till.
  Och ett är också säkert, Centern lockar helt visst till sig en och annan mysko typ.
  Jag säger inga namn, bara att det finns minst en handfull av dem i hög ställning inom det partiet.

 3. Jag tycker att Annie får oförtjänt mycket skit i medierna. Ja, hon är ung. Ja, hon är makthungrig. Nej, hon har ingen nämnvärd arbetslivserfarenhet utanför politiken. Men likväl är hon fortfarande en av de bäst utbildade partiledarna: hon har en akademisk examen och hon har toppbetyg i alla ämnen från gymnasiet. Jag kommer inte rösta på stureplanscentern men jag vill ändå försvara Annie av det skälet att om man går för långt i att kritisera henne så öppnar man vägen för inkompetenta elitpolitiker som häckat i ungdomsförbunden och diverse politiska poster hela sin karriär innan de nätverkat sig upp i de högsta positionerna. Mona Sahlin och Maud Olofsson är skräckexemplen och Annie har bättre utbildning och arbetslivserfarenhet än bägge två trots att hon är 25-30 år yngre än dem.

  Det är inte Annie som är det främsta problemet, problemet är att vanligt folk med yrkeserfarenhet och/eller vettig utbildning i för liten utsträckning blir politiker. Annie skulle kunna göra en bra karriär utanför politiken och tjäna bra med pengar så visst tror jag att hon uppriktigt vill förändra. Om vi går för hårt åt politiker som henne får vi de politiker vi förtjänar: Mona Sahlin, Maud Olofsson och liknande. Jag tycker att Annie är ett steg i rätt riktning för jag tycker att det är vettigt och bra för Sverige att även personer med bra förutsättningar som klarar sig utanför politiken vågar söka sig dit. De har i många fall mycket att tillföra. Däremot tycker jag inte om mycket av hennes politiska åsikter.

  • ”Jag tycker att Annie får oförtjänt mycket skit i medierna. Ja, hon är ung. Ja, hon är makthungrig. Nej, hon har ingen nämnvärd arbetslivserfarenhet utanför politiken. Men likväl är hon fortfarande en av de bäst utbildade partiledarna: hon har en akademisk examen och hon har toppbetyg i alla ämnen från gymnasiet.”

   Hon är nyliberal och dessutom första klassens politisk broiler. Det i kombination med att ditt yttrande om att hon har fått oförtjänt mycket skit i medierna reser frågetecken…

   • Visst är hon en nyliberal broiler. Jag har riktar min kommentar mer generellt och inte bara mot ditt blogginlägg, som ändå är ganska återhållsamt formulerat. Tyvärr flödar hatpropaganda mot Annie på flera olika sajter (i synnerhet från ett visst missnöjespartis propagandaavdelning) som försöker utmåla henne som korkad och för ung för att göra något vettigt, därför ville jag bara ta tillfället i akt att förekomma sådana påhopp här också även om jag misstänker att du rensar bort det värsta.

    Jag har aldrig träffat Annie eller haft något att med henne att göra och har inget som helst egenintresse i att försvara henne. Däremot har jag träffat flera ledande centerpolitiker med medföljande tjänstemän, utan att nämna några namn (det mest iögonfallande har ju ändå skrivits i media), och jag har svårt att se hur Annie med sin bakgrund skulle göra ett sämre jobb än dem för att uttrycka mig försiktigt. I ett par fall har deras brist på kompetens varit rent ut sagt pinsam. :)

    Även om jag inte tycker om centerpartiets nuvarande politiska linje så tycker jag i grund och botten att det är viktigt att även andra partiers politiker besitter antingen kompetens eller yrkes- och livserfarenhet nog att göra ett bra jobb. Vi tjänar helt enkelt inte på att alla politiker utmålas som katastrofer och därför har jag för princip att försvara de bättre undantagen även när de tillhör andra partier än vad jag personligen sympatiserar med.

    Maria Wetterstrand fick mycket skit från samma hatmobb på nätet när hon meddelade sin avgång trots att hon och miljöpartiet är bland dem som mest rakryggat stått upp för att politiker inte ska ha grandiosa förmåner och pensioner. Av den anledningen vill jag också försvara politiker också i andra partier som får oproportioneligt mycket kritik.

 4. Med Annie Lööf så återgår Centern till att bli det unkna gamla högerparti de en gång var. Den som borde darra mest på sin taburett torde vara Göran Hägglund. Han är ingen dumbom och inser säkert att Centern har kidnappat KD’s stofilprofil i och med att de släpat in tea-partyrörelsen i svensk politik. Vad ska KD stoltsera med nu när de måste konkurrera med (c) om den kristna högern?

  Snart har dessutom Annie Lööf plockat in knäppgöken Stefan Hanna på lämplig taburett också. Hade Reinfeldt haft hår på huvudet så hade det blivit grått. Kom bara ihåg vem som sade det först!

  Bra blogg för övrigt.

 5. Det var det bästa som kunde ha hänt att valberedningen förordar Annie Lööf. Det betyder spiken i kistan för centerpartiet. När valresultatet kommer i september 2014, eller om det blir nyval innan, så kommer jag att förbereda med skumpa.

 6. Jag tycker det är synd att centern blir ett nyliberalt parti. Nyliberalism lär ju inte hjälpa de stackars inbitna centerväljarna i glesbygden som saknar post, bank, affär, skola och polis.
  Får se om Lööf tar efter Victor Orban i Ungern som har arbetslinje som är än sjukare än Reinfeldts.