Lyteskomik om Politiker?

Nu har kvällstidningen Expressen gjort en undersökning av vilka politiker som ett antal förtroendevalda allians-
politiker vill byta ut i Reinfeldts kommande regering. Resultatet är knappast speciellt överraskande och alla fem som visas på bild i tidningen har förekommit åtskilliga gånger i den kritik som riktats direkt mot statsministern.

Expressen: ”2720 förtroendevalda allianspolitiker ger statsminister Fredrik Reinfeldt klart besked inför den kommande regeringsombildningen – byt ut Åsa Torstensson, Cristina Husmark Pehrsson och Andreas Carlgren. I den unika Expressenenkäten avslöjar också politikerna vem i partiledarkretsen som är alliansens svaga kort.”

Fredrik Reinfeldts brist på fingertoppskänsla har han kritiserats för åtskilliga gånger, inte bara i bloggosfären utan även i andra media. Dessutom har redan ett antal ministrar fått lämna regeringen, antingen har de blivit därtill nödda och tvungna, eller så har de gjort det på eget initiativ. Att samma sak gäller diverse statssekreterare känner vi också till, och att närmare kommentera Expressens undersökningsresultat känns ungefär som att plötsligt börja ägna sig åt lyteskomik, så jag avstår helst.

Sedan kan man fråga sig vad bristen på fingertoppskänsla egentligen beror på, men jag kan inte påminna mig någon sådan katastrof under socialdemokraternas olika regeringsperioder. Visst har det funnits statsråd som ägnat sig år olämpliga saker, de flesta minns säkert de tyngsta namnen, men aldrig har väl en regering drabbats så hårt som just Reinfeldts.

Nu ska en ny regering utses den 5 oktober, och även om det kommer att bli ett antal gamla ministrar som befolkar även den nya regeringen så kommer säkerligen också ett antal rockader. En som man säkert flyttar på är väl Maud Olofsson,

Politikoch vilket departement Björklund skulle få ansvar för är väl en fråga för sig, försvarsdepartementet är definitivt inte lämpligt. Vederbörandes inställning i olika frågor är alltför kompromet-
terad, och hur statsministern ska hitta något åt Sabuni förstår jag inte.

Antagligen ger dessa frågor tillräckligt med näring åt de spekulationer som kommer gå att använda för att sälja kvällstidningar i alla fall, det ska bli intressant eftersom det är skönt att släppa tanken på de rödgröna företrädarna ett tag.

it , , , , , , ex1 ab12 dn1 svd

  5 comments for “Lyteskomik om Politiker?

 1. Schweizaren
  27 september, 2010 at 15:28

  Vet inte vad det ä rsom är så konstigt med att statsråd får sparken. Jag tycker det är befriande. Att några blir stötta och gråter ut i media samtidigt som de cashar hem pension och blir PR-konsulter på Timbro eller i Rörelsen är väl som det är.

  Jämför gärna med sossarna. Efter tsunamin var alla överens om att regeringen visat direkt uselt ledarskap. Fick någon gå? Nix. Först senare när Laila Freiwalds trampade i klaveret (kommer inte ihåg exakt vad det var) fick hon gå. Laia satt kvar genom affär efter affär (bostdsrätten tex). Det var flera statsråd som gjorde bort sig gång på gång, men ingen fick sparken. Vad är det för trams?

  Så även om Reinfeldt buttert avslutar kontrakt lite då och då, tycker jag det är bättre än strutsmentaliteten där man tror att man visar svaghet och oenighet om man låter klåpare få sparken.

  • 27 september, 2010 at 15:40

   Orättvis du! Laila fick gå, Geijer, Reiner och det finns säkerligen fler.

   • Schweizaren
    27 september, 2010 at 16:03

    OK. Vi verkar vara lika bra på att rabbla namn. Får googla lite och återkomma. Men visst var det många skandaler under Perssons sista mandatperiod?

    Lägenheterna som skulle gått till misshandlade kvinnor som hamnade hos fackpampar och politiker
    AMF affären (kanse lite senare)
    Lailas bostadsrätt, teaterbesök och icke-empatiskt besök i Thalind, stängde av SD:s hemsida (inte helt kass iofs)
    Lars Danielsson (också tsunami – det var ju klart att han ljög. Men kvar skulle han vara)
    Utlämningen av ”spioner” till CIA (Egypten tror jag)

    Bortsett från Laila som till slut fick gå, så stannade all kvar. Som vanlig väljare (alltså inte aktiv i något förbund) fick man intrycket av att det var omöjligt att få sparken. Jag tror det bidrog stort till Perssons förlust.

    • 27 september, 2010 at 16:19

     Fast jag håller inte med dig. Laila, Lennart och Ove gick. Det var säkert många fler än så, det är bara dem jag minns såhär på raken.

    • Kuno
     28 september, 2010 at 00:49

     Nåja. Carl Bildts förehavanden i Lundin Oil uppväger med råge alla de du tar upp. Den figuren borde fått kicken för länge, länge sedan men sitter kvar som ingenting någonsin har hänt. Reinfeldt är förmodligen rädd för honom.

Comments are closed.