Lustigheter om (PP) inför EU-valet?


Idag lyfter jag återigen ögonbrynen av förvåning när det gäller Aftonbladets rapportering om politiska nyheter. Väldigt ofta så låter sig Aftonbladets politiska reporter Lena Mellin intervjuas av journalister på Aftonbladet, hon skriver inte speciellt mycket själv. Om det är av bekvämlighetsskäl eller har andra orsaker undandrar sig min bedömning.

Aftonbladet: ”Båda klarade sig bra. Men Mona Sahlin hade bättre klös. Och båda talade lika obegripligt om klimatfrågan. Det tycker Aftonbladets politiska expert Lena Mellin om kvällens tv-duell. För första gången ställs nya moderater och socialdemokrater mot varandra i ett EU-val. Aftonbladets politiska expert Lena Mellin analyserar Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldts framträdanden i kvällens tv-duell om EU-valet: Hur klarade de sig? – Jag tycker att båda klarat sig ganska bra. Mona Sahlin hade bättre klös, mycket bättre än för någon månad sedan.”

Det lustiga var att jag själv blev utskälld av ett antal piratpartister igår. Orsaken var inte att jag gläds åt att PP kommer in i EU-parlamentet, nej orsaken var att jag tyckte att Rickard Falkvinges uttalande ”- Letar runt efter trevliga tjejer att sova hos när jag åker runt till olika städer i Sverige. Mys gör underverk för stridsviljan och entusiasmen …” tyder på en något tveksam kvinnosyn.

För vad termen ”mys” betyder behöver vi antagligen inte missta oss på. Hade han menat något annat än sovrumsmys så hade han skrivit att han sökte efter ”trevliga piratpartister att sova hos” när han åker runt till landets städer. Plötsligen befann jag mig själv på de anklagades bänk till min stora förvåning, visst jag är van att bli skälld på mellan varven, men att ses som en moralens väktare och försvarare är faktiskt ovant. Utan att avslöja alltför mycket av mina personliga erfarenheter så kan jag berätta att somliga kvinnor som känner mig tveklöst skulle säga – Mycket snack på dig!

Till skillnad från Lena Mellin på Aftonbladet så kan jag dock skriva själv. Som vanligt konstaterar jag att Mona Sahlin är en hyfsad debattör, vid ett flertal tillfällen så har jag dessutom tyckt att hon har varit


jätteduktig i debatter. Den senaste tiden, då hon och de röda och de gröna har haft gemensamma debatter mot den församlade högern så har hon varit knivskarp. Det bådar gott inför riksdagsvalet 2010, även om jag befarar en svekdebatt inom samtliga av dessa tre partier.

EU-valet kommer att bli en intressant värde-
mätare, och även om jag själv redan röstat på (V) så tror jag att vi är rätt så många som önskar (PP) all framgång. Våra folkvalda politiker behöver en påtaglig påminnelse om att integritetsfrågorna inte ska behandlas styvmoderligt. Där gör (PP) tveklöst en stor nytta även om deras partiledare har en kvinnosyn som inte imponerar på någon på vänsterkanten.

i Andra om: , , , , , , , , , , , , AB123 DN12 EX1 GP12 SvD12 t

[tags]Piratpartiet, Mediekritik, Rickard Falkvinge, Sex, Kondomer, Integritet, Ipred, Fra, EU-valet, Mona Sahlin, Fredrik Reinfeldt, Lena Mellin, Politik[/tags]


18 svar till “Lustigheter om (PP) inför EU-valet?”

  1. Man kan nog hävda att uttalandet på Facebook sticker ut en del. Kvinnoförakt, ja kanske, det verkar ju så.

    • Jo, fast börjar inte ämnet bli rätt uttjatat? Det verkar som om vederbörandes uttalande är intressantare än PP:s politik… :P

  2. Ämnet börjar bli uttjatat. Det verkar som om vederbörandes uttalande är intressantare än PP:s politik. Och det blir inte bättre av att upprepa Guilt by association-anklagelser inom block-quote. / Jinge

  3. Martin: vi får inte prata om det. Ämnet är uttjatat :) Annars hade jag kunnat kommentera och säga att det faktum att han vill ha sex med tjejer inte räcker för att han ska ha unken kvinnosyn. Vilket är också det enda han sagt. Eller?

    Men Jinge har helt rätt i att det inte handlar om piratpartiet, det handlar ju om moralism och en rätt ojämnställd bild på sex i vilken män är svin när de vill ha sex och kvinnor inte kan bli kåta, och därför alltid är offer. Vilket jag inte köper.

  4. Det är på det hela taget en rätt löjlig diskussion. Falkvinge tycks inte ha förstått att han är en offentlig person och att saker han säger, gör, skriver kan komma att bli diskuterat. Istället för att dividera om huruvida det är sunt att efterfråga damer för erotiska eskapader så ska man ställa frågan i relation till hur reaktionen hade blivit om Ohly eller Reinfeldt gjort samma sak, för att inte tala om Olofsson och Sahlin. Andra diskussioner ter sig rätt puerila tycker jag.

    Och jag förbehåller mig även fortsättningsvis rätten att radera skitkommentarer.

  5. Trots alla kommentarer i ämnet vet vi ännu inte ett jota om Falkvinges sexliv. Och det är bra så.
    Aftonbladets prestation handlar om metodisk vantolkning i avsikt att förnedra och på så vis skapa säljande rubriker.
    Varje försök till analys av deras antydningar leder till bottenlösa kommentarsträsk grundade på gissningar och tyckarnas egna fantasier. In i oändligheten.

    —————

    Vi har inte haft någon politiker efter Palme som kan förtjäna att kallas vass.
    På en skala mellan vass och slö var alltså Sahlin mindre slö än Reinfeldt som själv är så slö att han är nästan trubbig…

  6. Ja, fast frågorna hänger ju ihop vilket hade varit min poäng.

    Jag tror att Falkvinge är mycket medveten om hur hans kommentar kommer användas för att försöka skapa en skandal runt det, vilket ju är en fälla du föll i. För mig – som kanske kommer från en generation som har en betydligt mer liberal syn på sex – så är det absolut inget konstigt att prata om att man vill ha det. Det gör honom snarare till en människa än politikerrobot. På samma sätt som Ohlys finger i TV-debatten gav honom min röst.

    Om Reinfeldt hade sagt samma sak hade det blivit skandal. Men det beror också på att Moderaterna inte är liberaler utan konservativa kapitalister.

    Detta hänger ihop med Piratpartiet just därför att – unga? – människor är trötta på politiker som pratar men aldrig levererar. Meddelandet blir ju att Falkvinge är människa som vem som helst annars, men han brinner för medborgarrätt.

    Det går hem i min generation eftersom det är tvärtemot hur andra politiker uppfattas. Nämligen retorikmaskiner drivna av partipiskan som oavsett vad de säger kommer byta bort vallöften du personkryssade mot storbolagen intressen.

  7. @Jinge Kan du utveckla ”någon på vänsterkanten”? Försöker du påstå att höger-vänsterskalan inom politik har med kvinnosyn att göra? Jag skulle snarare påstå att det borde liggare närmare generell människosyn och isf bäst beskrivas någonstans på dimensionen auktoritär-frihetlig (se The Political Compass) och där ligger Piratpartiet väldigt bra till på frihetlighetsdelen (och t.ex Vänsterpartiet raka motsatsen).

  8. Har inte Sahlin och Ohly kysst en kvinna respektive en man på en RFSL-kongress? Minns lite vagt att det kan ha varit så. De visade väl sin ståndpunkt och fick uppmärksamhet för det och i det långa loppet kanske man ser dessa två partiledare som lite öppnare och mänskligare än ex Reinfeldt. Ingen vet vad Falkvinges beteenden kommer att ge för avtryck i ex Riksdagsvalet där han kommer att kandidera som förstanamn.

  9. Jag tillhör ju dem som har sett partilivet inifrån, och en sak kan jag säga på basis av detta. Det är inte ovanligt att partirepresentanter säger en sak om hur de lever och hur de verkligen lever.
    Jag har upplevt politiker som har rest runt och talat om jämställdhet, och det har inte funnits tillstymmelse av det i deras egna hem (oavsett parti eller kön). Lika ofta har jag hört från politiker att vi alla har samma rättigheter och skyldigheter, men nog har jag sett vilka människor som alltid kommer i andra hand.
    Visst har jag hört partigängare säga att folket ska ha makten och i samma ögonblick manövrera för att ta kontroll över de interna valprocesserna, och därmed avgöra vem och vilka som finns på valsedlarna.

    • Jag har upptäckt att somliga inte alls tycks ha läst bloggens kommentarsregler.

      Det är ett misstag, om jag ser kommentarer som bryter mot dessa regler så fäller jag hellre än friar. Orsaken är tämligen uppenbar. Gör man som jag, skriver om Sverigedemokrater, Israel, Varghatare, Piratpartister, Högerregeringen och annat som vissa tycker är kontroversiellt så reagerar inte alla på ett rimligt sätt. Man försvarar ofta sin egen åsikt in absurdum och av de över 68 000 kommentarer som skrivits här har jag säkert raderat 2-3000.

      Det kommer jag att fortstätta med. Men läser man nedanstående rader och följer dessa umgängesregler så försäkrar man sig om att kommentaren kommer fram.

      Diskuterar man dem så är det en meta-kommentar och kommer aldrig att läsas av någon. Så bespara er själva från onödigt knappande på tangentbordet och läs istället vad här står:

      Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här.

      På samma sätt som en insändare i en papperstidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram.

      Ibland är kommentarsgranskningen avstängd av praktiska skäl, då syns kommentaren direkt. OM så är fallet så riskerar du att hamna i spamfiltret ifall det efteråt visar sig att kommentaren är stötande/olämplig. Jag förbehåller mig rätten att stryka delar av, eller hela inlägg. Debattreglerna som gäller syns nedan.

      Följande kommentarsregler gäller här:

      1. Anonyma kommentarer accepteras ej. Det innebär att falska mejladresser också är förbjudna.
      2. Osakliga personangrepp eller provokativa kommentarer är inte tillåtna.
      3. Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas.
      4. Länkar till sådana sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
      5. Länka enbart till etablerade mediesiter i löpande text.
      6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.
      7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför något.
      8. Personliga hälsningar och liknande meningslösheter raderas.
      9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden.

      Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så maila mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa.

      Ser du en olämplig kommentar så e-posta mig och berätta, adressen finns under ”kontakt”!

      / Jinge

  10. Om unga väljare tycker att Falkvinges kvinnosyn är helt ok då är vi jävligt illa ute. Han har tydligen satt ribban väldigt lågt för sig själv så att allt han gör och säger härnäst inte kan hamna under den. Smart drag kanske, ha en kurva som pekar uppåt hela tiden.

  11. Jag skulle nog snarare anse att Falkvinges kommentar kan tyda antingen på en hel del omedvetenhet om frågorna (vilket skulle vara ett problem för partiet men de håller på att bearbeta den grabbiga attityden) eller att han är en så pass avslappnad kille och att han förutsätter att de som läser det hela känner honom tillräckligt väl för att förstå att han inte menade något illa med det hela vilket skulle kunna tyda på en viss omedvetenhet om rampljuset. Jag har aldrig pratat med honom, jag har ingen aning om hans kvinnosyn men jag tror på sätt och vis att det här, eftersom det faktiskt gav upphov till diskussioner inom partiet, förhoppningsvis kan leda till något positivt och att dolda patriarkala grabbiga strukturer ifrågasätts istället för förstärks. Den som lever får se.

  12. @Troed Sångberg

    The political compass är baserad på en idee som amerikanska liberterianer har uppfunnit.

    Hela kompassen är gjord så att de flesta människor ska finna att de är liberterianer.

    Min uppfattning är att liberterianer är anarkister som inte vill ha skatter, myndigheter, lagar eller regeringar. De försöker undvika allt som är bäst för flest och allt som kallas ansvar.

    Den uppfattingen har jag fått efter talat med många amerikanska liberterianer, de är väldigt populära bland unga.

  13. Gripen
    Jag har inte superanalyserat den politiska kompassen men själv hamnar jag väldigt långt ut i vänsterkanten om än väldigt långt ner iden frihetliga delen. Jag tycker att idén är bra. Om frågorna är vinklade däremot har jag inte så bra koll på men grundidén är bra tycker jag.