Loreen vinner, men inte ikväll


I normala fall brukar jag vara ytterst skeptisk mot Eurovisionsschlagerfestivalen (29 bokstäver). Ser jag på den så brukar jag gnälla rejält efteråt, men det kommer jag inte göra i år eftersom Loreen vinner tävlingen. Inte bara därför om sanningen ska fram, det var inte min favoritlåt men jag medger gärna att låten har växt, och det rejält. Dessutom verkar Loreen vara en mycket vettig ung tjej, det gör ju inte saken sämre precis.

Med andra ord så ska jag kika på den första semifinalen ikväll, och antagligen den som kommer senare. När det gäller Loreen så har hon varit den enda artisten som har besökt medborgarrätts-
rörelsen i Azerbaijan fram tills nu, något som hon tydligen gjorde med resten av den svenska truppen.

SVT: ”De medverkande ur den svenska delegationen bussades från sitt hotell till Azerbaijan Media Centre, där besöket skulle äga rum. Mellan bussen och ingången ligger stinkande soptunnor och vägen går in på en sliten bakgård. En trång trappa leder upp till lokalerna.

Robert Hårdh från svenska Civil Rights Defenders har varit med och organiserat träffen.

– Jag är väldigt imponerad av Loreen. Hon tog själv kontakt med oss tillsammans med sin manager, och hon är den enda artist som visat intresse för att komma hit. Loreen ger människorna som inte får komma till tals en högtalare, säger han.”

Det hedrar henne, och det även om det är hennes manager som hittat på besöket. Det är ju många som kritiserat EBU för att låta diktaturen få ta hand om finalen, och det med all rätt. Personligen känner jag mig tveksam till om ett land i Kaukasus verkligen tillhör Europa, men det gör ju inte Israel heller, och inte heller Israel är ett föredöme, Med tanke på hur man behandlar palestinierna så borde rätteligen alla diplomatiska förbindelser med landet avbrytas tvärt.

Men som sagt, det är politiker som bestämmer sådant och de håller nog med om kritiken innan de blir valda, sedan genomgår de någon slags metamorfos så fort de träder in i Sveriges Riksdag. De blir plötsligt beredda att godta allt som partiledningen säger. Men som sagt, Azerbaijan borde aldrig ha fått tävlingen, och inte heller medlemskap i EBU.

it Andra om: , , , , , , , , svt dn1234 gp12 ab12345678 svd123456


6 svar till “Loreen vinner, men inte ikväll”

      • Buranovskie babuski från Rysslands delrepublik Udmurtien sjunger det ryska bidraget på udmurtiska, som bara pratas av ca 0.5 miljoner i hela Ryssland med ca 142 miljoner invånare. Nästan litet roligare?!

  1. Nej, så är det inte längre. Regeln om att bidrag inte får spelas offentligt före ett visst datum gäller sedan en tid bara de nationella finalerna. Såvitt jag förstår det är detta dessutom något som de enskilda deltagarländerna bestämmer själva.

    För tusan, ”Euphoria” har legat på diverse svenska och utländska topplistor sedan slutet av februari.

  2. Svenska låten: Mycket sympatisk tjej + värdelös låt, det bör bli en placering kring 6:e plats ungefär.