Löfvens moderata profil lönar sig!


Ska sanningen fram så tycker jag att det känns obehagligt att Socialdemokraterna skördar opinions-
mässiga framgångar genom att vara mer moderata än Reinfeldt och resten av moderatgänget.

SR/Ekot: ”De rödgröna behåller sin majoritet i väljaropinionen. Moderaterna minskning fortsätter och partiet hamnar nu under 29 procent, den lägsta siffran sedan december förra året.

– Vi tar läget på fortsatt politiskt allvar, säger Kent Persson, nybliven partisekreterare hos Moderaterna.

– Vi är i en ny politisk situation med en socialdemokrati som flyttat fram positionerna, även om vi nu ser att det mattas av för dem och läget stabiliseras. Men vi tar läget på fortsatt allvar. Det vi nu gör att vi kommer att öka tempot, både politiskt och kampanjmässigt, säger han.

Siffrorna kommer från den sammanvägning av de största opinionsinstituten Novus gör för Ekot varje månad.”

Egentligen är det inga större nyheter, Centern backar stadigt, Kristdemokraterna ligger strax under spärren och Miljöpartiet tappar mest tätt följt av Vänsterpartiet och Moderaterna, de andra ligger kvar på sina platser om man bortser från Socialdemokraterna som vinner väljare på att vara lika mycket höger som (M).

Det är tråkigt att moderater och sossar är mer höger än något annat parti, för även om man lyssnar till Annie Lööfs små utrop så är inte längre centern något parti att räkna med. Hon distanserar Centerpartiet från Riksdagen och det gör hon helt rätt i. Centerpartiet hade inte någon roll innan hennes inträde i politiken, och det har inte förändrats nu.

Sverigedemokraterna ligger rätt stabilt runt sex procent, och det trots Anders Behring Breivik. Det är förvånande men vi får nog finna oss i att ett rasistiskt parti kommer finnas i Riksdagen framöver. Vänsterpartiet går kräftgång, det har inte riktigt vänt med en ny partiledare, möjligen en kvarvarande effekt av allt tal om ett rödgrönt samarbete.

it Andra om: , , , , , sr dn svd gp ab


15 svar till “Löfvens moderata profil lönar sig!”

 1. Det gör alltså ungefär ca 71% för högersidan. Ruggigt gamla Svedala förändrats så radikalt.

  • Det finns ETT Vänsterparti i Sverige, övriga ingår i den borgerliga 7-klövern. Att Miljöpartiet skulle vara ett parti som står till vänster är rent önsketänkande då de inte skulle tveka en sekund att sälja sig om Reinfeldt erbjuder ministerposter.

   På sätt och vis förstår jag dem, att få igenom nödvändiga miljösatsningar i Sverige är lika omöjligt med Löfven som med Reinfeldt vid rodret och till skillnad mot Vänsterpartiet har inte Miljöpartiet varken historia eller klasstillhörighet att ta hänsyn till.

 2. kom igen Lofven, ändra inställning till EU så kan du få fler röster!
  att SD ökat i undersökningen är inte så konstigt, ingen har ju lyft fram deras kärnfråga, istället gjordes en blocköverskridande omröstning om invandringen(om jag inte minns fel) för att visa SD att dom inte kommer få igenom sin fråga, så martyrkortet kommer nog upp till valet igen.
  Sen är ABB en galning, oavsett vilket parti han hyllar kommer det ses som ”den galnes tal” och inte ge någon större effekt på valresultatet.

  • ABB är inte en galning i meningen att han inte är tillräknelig. Tyvärr är det enklast att karaktärisera personer som ABB är galna, som helt ”annorlunda” än oss andra. Det ger oss möjlighet att avsvära oss allt ansvar; att göra oss lika ansvarslösa som ”galningen”.

   ABB visste vad han gjorde. Helt medvetet. Välplanerat. Han är ansvarig för sina handlingar. Precis som Vidkun Quisling och NS. Precis som vilket nazikoryfé eller KZ-lägervakt som helst. Precis som mördarna i SS Sonderkommandon.
   Förminska inte deras brott eller ABB:s brott genom att kalla dem ”galna”.
   Förminska inte deras offer genom att påstå att dessa råkat ut för ”galningar”.
   Hjälp inte Jimmie Åkessons gäng att skilja ut sig från sina åsiktfränder genom att kalla fränderna för ”galna”.

   UPPREPNING: Kalla inte ABB galen. Det är ett stöd till Jimmie Åkesson & Co.

   Det är klart att JÅ & Co är lena i käften idag. De kommer att avsvära sig allt ansvar för våld så länge de tjänar på det. Det är alltid någon annan, läs ett av deras hatobjekt, som är orsaken; kanske hatobjektets blotta existens är provocerande.
   Den dag de tjänar på våld kommer de gladeligen att ta upp det igen, stolta som stridstuppar. Och de är inte ”galna”.
   Det handlar om makt. Och skulle JÅ & Co få makt gäller det för alla som de har ett horn i sidan på att fly för livet.
   Om de kan.
   Och hinner.

   • Jag är inte övertygad om det. Frågan är hur man definierar psykisk sjukdom..

    Jag anser att få handlingar är bevis på psykisk sjukdom, men hans är det enligt min uppfattning.

    UPPREPNING: Kalla inte ABB galen.

    Du borde kanske skrivit ”- Jag anser inte att andra ska kalla ABB för galen.”

    • Jag läste en gång för länge sedan att det var någon ”kunnig” inom psyk(-ologi eller -iatri) som påstod att alla mördare var mer eller mindre tokiga och borde dömas till vård. Definierar man det så, så är ABB psyksjuk och bör dömas till vård. Och ett antal vårdfall sitter i fängelse i Sverige.
     Men då måste vi också konstatera att Tyskland drabbades av kollektiv galenskap under Adolf H. Och Sovjet under Stalin. Kina under Mao. Kambodja under Lon Nol. Och stora delar av Europa 1914-18. osv. osv.

     Jag tycker att det är att göra det för enkelt för sig. Vi avstår att söka förklaringar, för vansinnesdåd går ej att förklara. De går ej heller att förhindra. Qué Será, Será

     • Du kan väl inte jämföra krig med fred? Ett bevis på att man är galen i ordets rätta bemärkelse är att mörda 77 oskyldiga människor.

      Dessutom har två psykiatriker redan förklarat honom sjuk, och två för frisk.

      • Först vill jag be om ursäkt för att jag skyndade iväg kommentaren (3 juni, 2012 at 20:17) så att jag inte läste genom den ordentligt först. Själklart avsåg jag inte USA:s siste nickedocka i Pnom Penh under Vietnamkriget Lon Nol, utan röda khmerernas ledare Pol Pot.

       När det gällde Tyskland under Adolf H. tänkte jag faktiskt på exemplen i min tidigare kommentar, nämligen SS-män som tjänstgjorde i KZ-läger eller Sonderkommandon. Dessa arbetade bakom fronterna.
       Stalineran var till större delen ”fredlig” i meningen ”avsaknad av krig mot yttre makt”, samma sak för Det Stora Språngets och Kulturrevolutionens tid i Kina under Mao, och Kambodja under Pol Pot.

       När jag skrev min ”upprepning” i den tidigare kommentaren så var det inte avsett som ”jag anser …”. Det var en uppmaning till alla att inte hjälpa Jimmie Å. & Co att distansera sig genom att förklara ABB som galen. Han visste vad han gjorde. Han gjorde det av samma skäl som motiverar existensen av Jimmie Å:s nasseparti. Därför är det viktigt för dem att han förklaras sinnessjuk i lagens mening, och därmed ej tillräknelig. För våra samhällen är det viktigt att han ställs till ansvar.
       Det är en annan sak att han med vardagsjargong kan anses lika tokig som Jimmie Å. & Co.

       Men OK. I Europa 1914-18 var det krig. Det halkade in för jag tänkte på vad jag läst om hur glatt karlarna värvade sig i England till slakten i skyttegravarna på västftonten.
       Men också för jag grunnade på hur rågångarna mellan krig och fred suddats ut idag. Under kriget i Algeriet bombade Frankrike Sakiet Sidi Youssef i Tunisien där det fanns stora algeriska flyktinläger, och FLN hade en stark ställning. Någonstans läste jag att det var första gången ett krigförande land avsiktligt bombade en ort i ett grannland.
       Idag anser USA det självklart att de har rätt att angripa vilken plats som helst i världen i ”kriget mot terrorismen”.
       Alltså i princip: Finns det någon i Sverige som Obama & Co vill nacka, och därför inte kan få utlämnad från Sverige kan de skicka en Predator för att ”göra jobbet”. Och skulle några oskyldiga stryka med kallas det på militäriska för ”collateral damage”, eller översatt till till moderna svenska ”shit happens”.

       Det känns som vi närmar oss ett läge där ”Krig är fred” (1984)

 3. Problemet är strukturellt. I dagens Sverige måste ett socialdemokratiskt parti avsäga sig den demokratiska socialismen för att få ökade sympatier. Varför förstår jag inte, det borde vara tvärtom. Inte heller varför inte V gör ett lyft för att fulla upp tomrummet på vänster planhalva. Samhällsnormen är höger och jag är pessimist.

  • Om det blir en s-ledd regering 2014 kommer det kännas uppfriskande. Växling vid makten är ju en bra sak i sig. Men det dröjer inte länge förrän allt fortsätter som förut under de högerledda åren. Glöm propositioner om reducering av antal riksdagsledamöter, förstatligande av polis- och skolväsende, införande av medborgarlön och återinförande av den allmänna värnplikten. Ingenting radikalt kommer att hända, bara nya ansikten i tv-rutan att bli förbannad på.

 4. Det är väl inte direkt så att V ligger på latsidan, men det har rått ett stiltje i politiken på sista tiden från medias håll. Det är regeringen som klantar sig och S som får uppmärksamhet, trots att de inte vill bedriva annorlunda politik. Vi äger inte media, så de förslag som presenteras avfärdas som ointressanta. Vi får bedriva aktivism istället, men det tar tid att lyfta folk ur sofforna. Läkerolfabriken i Gävle riskerar att stängas ner, trots att den går med vinst, Vänsterpartiet är det enda parti som aktivt stöttar arbetarna där i deras protester och demonstrationer. Men uppslutningen är låg, ens bland Stockholmsbaserade vänsterpartister när vi var där för att demonstrera utanför ägarnas kontor. Jag tror att ”medelklassen” i framförallt Stockholm behöver få det sämre, ganska rejält. De bryr sig mest via internet och köksbordet, men att faktiskt göra något fysiskt är för svårt.

 5. Det är fel att tolka oppositionens övertag som ”högervindar”, den stora massan väljare reflekterar inte över huruvida ”(s)” blivit ett högerparti eller ej. De har tröttnat på alliansens tomma verkstad & väljer det andra stora alternativet. Nya ”(s)” har inte gjort sin hemläxa, man fattar fortfarande inte att det som fungerar för formella borgare inte fungerar för ”(s)” & co. Förväntningarna på socialdemokratin gör att all högerpolitik man tänker driva kommer att fungera som ”svek” i folks ögon & i media kommer man att bli jagad om ”massarbetslösheten” (formella borgare får lov av medierna att ha hög arbetslöshet), och inte ens ”planen” man har på det området hjälper (låg öppen arbetslöshet med åtgärder): 96-06 års socialdemokrati slutade djupt nere i gropen trots sitt maniska kunskaps-lyftande & sina meningslösa 4% mål. Och nya ”(s)” har dessutom redan ”formtoppat” på tidigare katastrof-nivån 36%. Man är fortfarande Titanic som ligger vid kajen & långt där ute till havs anas en vit prick..