LKAB-gruvisarna är mutade av regeringen


Jag har vid ett flertal tillfällen undrat varför inte gruvarbetarna hos LKAB protesterat när Marcus Wallenberg utsetts till bolagets styrelseordförande, idag fick jag en del av svaret på mina frågor i Rapports 18-sändning.

Sedan 2008 så har alla anställda i LKAB fått en del av vinsten i bolaget, en tämligen unik åtgärd i ett statligt ägt bolag. Rapport berättade att det första året var omkring tjugo tusen kronor, och att det gått upp år från år för att i år handla om femtiotre tusen kronor till samtliga anställda. Att det startade år 2008 är säkerligen ett initiativ som den borgerliga högerregeringen ligger bakom, man vet att gruvarbetarna normalt är mycket stridbara och gärna sätter sig ner. Hade man utsett Marcus Wallenberg till ordförande 2007-8 så hade det säkerligen fått omedelbara konsekvenser, men nu lät man honom tillträda i november-december 2011 och efter dagens bonusbesked så kommer ingen gruvarbetare ens knyta näven i byxfickan.

Är jag konspirativ tycker ni? I så fall bjuder jag på det. De tvåhundratolv miljoner som LKAB delar ut är egentligen de svenska skattebetalarnas pengar, LKAB ägs faktiskt av oss skattebetalare än så länge. Men motståndet mot en utförsäljning kan nog förväntas vara lågt eftersom man gynnar den egna personalen så frikostigt. När företaget väl har sålts till Wallenbergs Investor, eller vilka det nu blir, tror ni att gruvarbetarna kommer få behålla sina feta bonusar i det läget? Ja säkerligen de första åren, men hur det kommer se ut om fem eller tio år är det ingen som vet.

Jag tror att det här är ett resultat av en medveten politik från regeringens sida, men har hela tiden vetat att gruvarbetarna skulle sätta sig rejält på tvären om man hade förslagit en utförsäljning redan något år efter att den nya regeringen tillträtt, jag anar därför att Per Schlingmann haft ett finger med i spelet. Man vill definitivt inte ha en gruvstrejk nu när det går så bra med försäljningen av malm och pellets, och att Marcus Wallenberg utsetts till det statliga LKAB:s ordförande är definitivt ingen tillfällighet.

Vi vet att moderaterna verkligen är kraftiga mot-
ståndare till statliga och samhällsägda bolag, men ibland räcker det inte bara med att meddela att de ska säljas, när det gäller LKAB så vore det alltför politisk brännbart, och det vore helt omöjligt om fyra tusen förbannade gruv-
arbetare satte sig på tvären, alla minns gruvstrejken 1969.

Hur många är det som hört, sett eller läst att gruvarbetarna ilsknat till för att en av kapitalismens förgrundsfigurer utsetts till ordförande? Nej just det, gruvarbetarna sitter still i båten. Det skulle jag också kanske göra om någon gav mig ett kuvert innehållande femtiotre tusenlappar, jag kanske till och med skrev något snällt om Marcus Wallenberg…

it Andra om: , , , , , , , , , , sr dn svd ex ab


23 svar till “LKAB-gruvisarna är mutade av regeringen”

 1. Ja en representant för regeringen har sagt att man ska flytta Kiruna först eftersom det kostar miljarder, när det är gjort så ska man sälja. F.ö. har Marcus Wallenberg och Stefan Löfven skrivit debattartiklar ihop…

  • Förstod jag dig rätt? Först flytta Kiruna för miljarder som skattebetalarna står för, sedan sälja i god rajrajanda för några hundra tusen?!

   MW o SL skrivit ihop sig? Tja, det var väl egentligen bara väntat. Ett fint tillskott för rajrajs lag alltså…

 2. Visst köper basindustrin lojalitet med sina anställda. Jag kan också tänka mig att knipa käft för femtiotre tusen…

   • Tydligen! Jag är så arg att jag inte vet vad jag ska göra, slå sönder datorn eller…
    Men kan inte förfarandet räknas som bestickning?
    En sån beräknande och utstuderad typ!

    • Nejnej slå inte sönder burken, då går det ju inte att följa Jinge längre…

     Hursomhaver, undras om bestickning. Hur är det med vinstdelning och sådana saker, hur betraktas det? Nu kommer ju saken i ett speciellt läge då det är ett statligt företag, än så länge.

     Som påpekats så lär bonusarna i alla fall ta slut när det blir privat. Så då blir det nog inga fler solresor. Märkligt att de känner det bra att sälja sig på det sättet. Prostitution kallas det visst…

 3. 53 000 i bonus. Och glöm inte fackbasen som fick bli personalchef. Det är nog bara att hoppas att gubbarna från 69 inte träffar på sina efterföljare. Då är det nog risk för blodvite när de klappar till med kryckan.
  ”Ut och resa för pengarna…” Du milde en såm klasskämpe.

  • Jag blev så förvånad över att det var tyst från gruvisarna när Wallenberg skulle bli styrelseordförande, nu fattar man. Men tror de att näringslivsägare kommer vara frikostiga med bonusar till arbetare, ja då tror de fel..

 4. Det slutar väl med att någon ser mellan fingrarna på arbetsmiljön och en stor olycka sker pga ”mutorna”?

  • Det kommer säkert inte att låta vänta på sig. Dessutom håller ju rajrajsarna systematiskt på att montera ned de instanser för säker arbetsmiljö som funnits i samhället. Är det det som kallas systematiskt arbetsmiljöarbete månne??!

 5. Kanske röstar dom också snällt på (s), om det hela utvecklar sig som aftonblajan förutspår/sexdrömmer om? Men sant är ju att pengar förändrar allt & att något genuint radikalt kan förruttna totalt på bara ett årtionde, om tongivande krafter ges ”bra betalt”, som det ju brukar heta. Se bara på (mp):s utveckling, fast där har ju den illaluktande nedbrytningsprocessen även ”betalat sig bra” i form av medelklass-röstare med dåligt miljösamvete som inbillar sig att ekologiskt hållbara samhällen visst kan vara rejält ojämlika.

 6. Alltså det här är väl egentligen det ni har kämpat för? Att arbetare ska vara med och få del av företagens vinst.

  Att offentligt ägda bolag ger anställda del i vinsten blir mer och mer vanligt. T ex Folktandvården AB (ett landtingsägt bolag) låter personalen dela på överskottet över uppnådd budget.

  • Visst, men då gäller de alla STATLIGA BOLAG, inte ett enstaka taktiskt utvalt,
   som rajraj med hjälp av Wallenberg ogenerat kan röstfiska i.

   I det grumliga vattnet
   de själva förorenat.

   • Bonussystem (som omfattar hela personalen) finns i fler statliga bolag än LKAB, t ex Apoteket och Vattenfall.

    • Personligen tycker jag det är ok att alla får samma utom ”höjdarna” som blir utan.

     Bonussystem i sig behöver inte vara fel,däremot har fördelningen mellan anställda/grupper ofta varit åt skogen,som alla vet-(Även Lundby-Wedin).

     Minns även att det är säkert lika många till inhyrda som jobbar på LKAB som inte får del av detta.

     LKAB var fö konkursfärdigt för inte såå många år sedan.

  • Jodå, det är nog gott och väl. Men det blir liksom vådligt märkligt, och misstänkt, när det råkar sammanfalla så väl med att en näringslivstopp tillträder på post som nu skett. Och, med det i huvudet att rajrajs inte vill annat än svindla ägarna, befolkningen, på den egendom man varit med om att pynta till, är det måhända inte konstigt att man blir fundersam och även uttalar sina tankar om fenomenet?

   Att sälja sig är suspekt tycker jag, i synnerhet i sådana här sammanhang och tom skryta över det. Och om man sedan, mot förmodan?, när sådan tankar som att visst kan jag hålla klaffen för 53kkr så blir det än mer tragiskt.

   Förvisso historisk tid men hur var det med eternitfabriken i Helsingborg, som inte var ett dugg giftig?! Där till slut de drabbade skulle få skadestånd men i princip blev blåsta på såväl liv som ersättning etc. (Uppdrag Granskning förra året)

  • Min uppgift kommer från SVT Rapport, det året fick man en lägre summa som i år är uppe i 53 loppor.

   Det kan väl ha funnits tidigare oxo, men berätta gärna om källan och en länk till den oxo.

 7. Jag tror snarare att det handlar om att man inte vill tappa dyrbar arbetskraft till Northland.