Ljuger Carl Bildt om Dawit Isaak?


En funktionär för en privat intresseorganisation påstår att Eritreas president ljuger när han säger att det inte pågår några som helst diskussioner mellan den svenska regeringen och Eritrea. Det är väl ungefär det som Carl Bildts kritiker har sagt hela tiden om Carl Bildt om jag har förstått saken rätt?

AB: ”Sverige och Eritrea har slutat förhandla om den fängslade journalisten Dawit Isaak. Enligt landets president Isaias Afwerki pågår ingen tyst diplomati.

– I dag talar vi inte med svenskarna över huvudtaget, säger han i en exklusiv intervju med Aftonbladet.

Kontakten mellan länderna har upphört. Den tysta diplomati utrikesminister Carl Bildt har hävdat finns mellan Sverige och Eritrea existerar inte, och har inte gjort på många år. Vare sig aktiv eller hemlig.

Det säger Eritreas president Isaias Afwerki till Aftonbladet under en intervju i landets huvudstad Asmara.

Vad pratar representanter från Sverige och Eritrea om när de träffas? – Ingenting, i dag talar vi inte med svenskarna över huvudtaget.”

Jag kan inte påstå att jag har lusläst rapporteringen om Dawit Isaak, men visst går den Eritreanske presidentens uttalande helt i linje med mina förväntningar på Carl Bildt de senaste åren. Han använder något av regeringens flygplan nästan dagligen, han gör det för att stärka och bygga ett större nätverk för sina ekonomiska intressen till den dag han slängs ut ur UD:s byggnad vid Gustav Adolfs Torg. Fördomar? Det tror jag inte…

it Andra om: , , , , , ab sr1 gp dn svd


13 svar till “Ljuger Carl Bildt om Dawit Isaak?”

 1. Bilds utspel består som vanligt mest av luft. Det han rabblar ur sig har har han hämtat från medierna. Svammel som vilken dumskalle som helst kan förmedla. Han är bara en ekonomisk belastning för staten och saknar all trovärdighet. Nej någon diplomatisk relation fins inte med Eritrea. Däremot finns en ekonomisk relation med att ge det där rövhålslandet bistånd.
  Skicka Bildt och stoppa biståndet till det det där rövhålslandet.

 2. Trist att det inte varit rättegång mot Dawit Isaak än. Jag misstänker att även ett land som Eritrea har begränsningar om hur länge man som längst skall sitta häktad innan rättegång.
  Å andra sidan finns det väl inget som talar för ett frisläppande efter en rättegång då Dawit Isaak uppsåtligt gjort sig skyldig till en mängd brott i Eritrea. Och då han dessutom är eritreansk medborgare finns inga skäl till att låta honom avtjäna straffet i annat land, så han lär nog stanna där länge.

  • Jag tycker att du förenklar alltför drastiskt. 1) Vilka brott är det du menar? 2) Är han inte svensk medborgare oxo? 3) Har han inte sin familj i Sverige? 3) På vilket sätt skulle han avtjäna straffet ”i ett annat land”?

   • Du får styrka dina påståenden med 1) Länkar till Wiki, 2) Citera själva frågan 3) Inte konstruera rättsregler själv. Jag och andra behöver se dina källor..

 3. Och?
  Återkom den dagen Bildt INTE ljuger – då är det en nyhet.

 4. Klart Bildt ljuger, varför skulle han inte det?
  Han har farit med osanning och egna villfarelser i alla år. Därigenom är han opålitlig och skall ha säkerhetspolisens uppmärksamhet mot sig.
  Bara en sådan sak som det ”egna” samarbetet han hade med cia och nato, mitt framför ögonen på den socialdemokratiska regeringen på 80-talet, ger mig antydan till att leva i en högst egendefinierad världsuppfattning.

  När det gäller D.Isaak: Sveriges regering och staten Sverige är inte det minska intresserade av en fängslad, utsvulten man från Eritrea, även om Isaak är svensk medborgare.
  Bildt gör några långtmellangångerna-utspel i ärendet, detta av självbevarelsedrift för sin egen karriär samt sina ekonomiska intressen.(han kan ju inte visa upp sin rätta sida hur som helst, det vill säga den fullständigt om andra människor ointresserade sidan).

  Om nu ihåg att C.Bildt bara är en liten del av den ynkliga svenska attityden i detta lands statsskick. Där finns oerhört mycket att ta itu med att det är svårt att göra sig en översikt.
  Undfallenhet, ryggradslöst och darrande ben, inga antydningar till konflikt. Vi har mycket att ta itu med.

 5. Det har varit flera demonstrationer i Sverige för stöd till Dawit Isaak. Samtidigt har det ofta varit motdemonstration av exileritreaner för stöd av Eritreas diktaturregim.

  En enkel fråga: Varför har dessa regimtrogna eritreaner kommit som flyktingar till Sverige? De stöder ju diktatorn Afwerki och hans regim. Vad har de flytt ifrån?

  • En orsak kan ju möjligen vara att många Eritreaner lämnade sitt land under de drygt 30 år som ”befrielsekriget” mot Etiopien pågick (1960 – 1993). Sedan kom ju ytterligare flyktingar som fördrevs under (som självständig stat) kriget mot Etiopien 1998 – 2000.

   De regimtrogna kan alltså vara ättlingar, födda och uppvuxna i Sverige, till de Eritreaner som kom redan på 60-talet och som aldrig satt sin fot i Eritrea. Sen kan man inte heller komma ifrån att dagens ”diktator” Isaias Afewerki för många exileritreaner har närmast en ”hjältestatus” som ledare för EPLF under ”befrielsekriget”. Ironiskt nog inte alltför olika den status den gamle ledaren av befrielsekriget i Zimbabwe – Robert Mugabe har för många Zimbabwier.

 6. Att blanda in en person från (S) för att dölja misskötsamhet från Carl Bildts sida är lågt, mycket lågt. / Jinge

 7. Var han en journalist? Är han journalist?
  Tacka vet jag Diane Bimont som avslöjade hyckleriet: ”Free Dawit! Tick tick tick På hemsidan kan man se sekunderna ticka förbi i fängelset för den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak.” … Se länken nedan
  http://www.dalademokraten.se/Templates/pages/news.aspx?id=70747

  Bra frågor Gert. Svaret ligger inte i att diktator ses som en ”befriare” svaret finns i lögnen ”eritreansk identitet”. Gör man det så finner man en och annan fisk begravd. Jämförelesen med Robert Mugabe är patetisk och naiv – Mugabe kämpade för befrielse. Diktatorn kämpade för Mussolinis idé – men, men, ni visste inte det va, precis som inte visste om att det är en städare och ingen journalist …

 8. Hej Jinge!

  Jag har ordnat med en petitition på avaaz där jag förordar att Carl Bildt ska avsättas från all inblandning i svensk politik. Det handlar om hans samröre med Lundin Oil i Sydsudan och Etiopien, om hans krigslobbying och vapenaktier som således steg skyhögt när kriget utbröt, om lögner och cynsism. (Det finns ju annat också. Men petitionen skulle bli för lång om jag tog upp allt;-)

  Jag har fått Jesper Bengtsson på reportrar utan gränser att skriva på, professorer, författare, poeter, konstnärer, vanliga ”svenssons” som jag själv, Siv Holma, riksdagsledamot med flera. Kan du (om du gillar det som står i petitionen) hjälpa mig att sprida den. Här är länken:

  http://xxxxx