Lita på media om pandemin?

Jag har börjat tvivla alltmer på medias rapport-
ering om den nu pågående svininfluensan. Jag har redan sett åtskilliga exempel på hur tidningarna anstränger sig för att skapa spektakulära rubriker och löpsedlar, löpsedlar som senare visar sig handla om USA. Igår hade Aftonbladet den braskande nyheten att tre gravida hade avlidit av H5N1-viruset, men den uppgiften gällde tydligen ett land med 300 miljoner innevånare och inte Sverige som läsarna kunde tro.


AB:
”Samtidigt härjar svininfluensan på Finnvedens gymnasium i Värnamo. Två elever har bekräftats vara smittade. – Men eftersom de flesta inte tagit några tester tror vi att många fler har influensan, säger Jan Holmqvist, skolchef i Värnamo. Sammanlagt 124 elever var i går sjuka på skolan. I vissa klasser var hälften av eleverna borta. Om än fler insjuknar i dag kan det bli aktuellt att stänga hela skolan. – Vi håller tät kontakt med länets smittskyddsläkare. Det blir han som får fatta beslutet, säger Jan Holmqvist.”

Det är klart att det finns fler influensasjuka bland eleverna i Värnamo, men hur många stannar hemma av rädsla för att bli smittade? Jag gissar att de är betydligt fler än de som verkligen smittats av svininfluensan. Orsaken till detta är förstås tidningsskriverierna och den hysteriska rädsla som piskas upp i media. Det finns säkerligen fullt ledigima skäl att skriva mycket om pandemin, men tidningar har också ett ansvar att inte göra situationen värre än den faktiskt är.

Och det är den nivån vi nu närmar oss enligt mitt sätt att se saken. Vi har en pandemi som är extremt smittsam, så långt är det viktigt att tidningarna berättar, men när man plötsligt börjar redovisa dödsfall av gravida i USA på det sätt man gör så har man gått för långt. Många läser inte mer än löpsedlarna, och det är klart att ska man utgå ifrån den informationen så stannar gymnasieeleverna i Värnamo självklart hemma.

Aftonbladet
Det är bara att hoppas på att pandemin inte orsakar så många dödsfall, och så många svåra sjukdoms-
tillstånd som de dystraste prognoserna talar om. Men situationen blir definitivt inte bättre av att man nu satsar helhjärtat på att sälja lösnummer och därför drar till med braskande rubriker. Jag tror inte heller att läsarna kommer glömma bort att de var och varannan dag blir dragna vid näsan av diverse löpsedelsmakare.

Pressfriheten är givetvis bra att ha, men ibland så kan jag tycka att den missbrukas på ett osmakligt sätt, framförallt då det verkar som guden Mammon styr medierapporteringen.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , ex12 svd1 ab12 dn1 gp1 db t

[tags]Mediekritik, Svininfluensan, Pandemi, Hälsa, Mammon, Löpsedlar, Journalistik, H1N1, Överdrifter, Etik, Pressetik, Politik[/tags]

  12 comments for “Lita på media om pandemin?

 1. nature
  4 september, 2009 at 10:46

  Lita på köpta journalister och media över huvudtaget?

 2. 4 september, 2009 at 11:55

  Kunde inte ha sagt det bättre själv. Ett jäkla mediadrev är det.

 3. Rickard
  4 september, 2009 at 12:20

  Håller fullkomligt med. Jag tror inte denna influensa är värre än någon annan influensa. Skillnaden är att media blossar upp det till jordens undergång. Jag köper inga lösnummer med svininfluensa på första sidan för jag har redan genomskådat bluffen!!

 4. Dr.Dread
  4 september, 2009 at 15:54

  ”Jag tror inte denna influensa är värre än någon annan influensa” och liknande kommentarer känns ju väldigt konstiga när vi nu har data från andra länder svart på vitt. Visst, om man bara räknar antal döda per 10000 smittade så stämmer det att den inte är farligare än andra influensor. Skillnaden är ju att ca. 40% av de som dött är UNGA FRISKA människor utan riskfaktorer. Det är det som är det skrämmande och inte antalet som kommer att dö. Dessutom så kommer det bli ENORMA konstnader för samhället när väldigt många är sjuka samtidigt. Så otroligt trött på alla ”anti-panik spridare” där alla tävlar om att vara värst. Panik är givetvis idiotiskt, men vi måste kolla på fakta och agera därefter! Inte bara blunda!

 5. 4 september, 2009 at 19:03

  Fan va drygt att Jinge tar bort folks länkar. Hade gärna studerat vad som stod där.

  • 4 september, 2009 at 19:50

   orsaken står i reglerna…

 6. mr Biz
  4 september, 2009 at 20:21

  Cosmoskitten #5,

  Bra kalkyl och bra tanke så när som på förutsättningen att svenska, eller andras liv är lika mycket värda.
  En nutida samhällsekonomisk kalkyl har inga humanitära värden. Endast ekonomiska.
  Det är bara de som producerar skatteintäkter, ger bankerna ränteinkomster och aktieägarna kapitalvinster som prioriteras för samhällsfunktionen vilket också blir fullständigt klart om nu amerikanska militären månar om sina lallande zombie’s. De är ju en absolut förutsättning för USA’s samhällsfunktion.

 7. D Green
  5 september, 2009 at 12:45

  Håll dig till bloggar som släpper fram vad som helst i fortsättningen! / Jinge

 8. Johan Niklasson
  5 september, 2009 at 13:04

  Jag har fått en ursäkt och godtagit den! / Jinge

 9. Peter F
  5 september, 2009 at 17:22

  Hahaha!! :-)

  En PC-journalist som inbillar sig att folk på webben inte förmår kolla headern i e-post. Vad är det för slags journalist?

 10. Mr.T
  6 september, 2009 at 13:58

  Kommentarsreglerna! / Jinge

 11. mr Biz
  6 september, 2009 at 20:50

  Enligt världens mest inflytelserika och lästa akademiska tidskrift inom medicinområdet i över 150 år visar en undersökning av British Medical Journal, BMJ, att mindre än hälften av 8500 läkare och sjuksköterskor på offentliga sjukhus skulle acceptera vaccination mot influensa H1N1.

  ”De största hindren var rädsla för biverkningar och tvivel om effektivitet.”

  Det vore betryggande om vi nu får se vårt kungahus, våra riksdagsmän och smitt- och sjukvårdsmyndigheternas beslutsfattare ställa sig först i kön för massvaccination.

  Eller är det för mycket begärt?

Comments are closed.