Linux nackdelar jämfört med Windows


Jag har i ett par blogginlägg förklarat några av de orsaker som gör att jag håller på att helt och hållet gå över till Linux från Microsofts Windows.

Man ska dock inte låta lura sig att det bara är att installera och köra. En av svårigheterna med att byta miljö drabbades jag själv av
– nu igen. Jag skriver igen därför att jag hållit på med problemet förut. En Windowsanvändare är tämligen van vid att sätta in sladden till det nya tillbehöret och sedan installerar Windows den själv, behövs speciella drivrutiner så får man instruktioner om att sätta in CD:s eller DVD:s i läsaren varpå man lugnt kan avvakta medans installationen utförs.

Så enkelt är det inte alla gånger i Linux. Jag har en två år gammal Epsonskanner, att installera den under Ubuntu 8.04 är inte något man gör på bara intuition. Det krångligaste man drabbas av i Windows är normalt att man måste sätta in en CD, i Linux kan det vara svårare eftersom drivrutiner och program ofta måste kompileras eller köras med speciella parametrar. Det försvåras dessutom av att olika ”dialekter” har lite olika krav på agerande.

Att googla på ”installera drivrutiner i Ubuntu” ger inget givet svar trots att undertecknad är tämligen datorvan. Inte heller har jag hittat någon enkel ”Hur göra” på nätet. Så när tidningarna skriver om Ubuntus möjligheter att

ta marknadsandelar från Windows så har de säkert rätt, men är man inte en hängiven Linuxfantast med tämligen breda kunskaper så kommer man oftast inte över tröskeln. Något att tänka på om du har för avsikt att byta, definitivt något att tänka på för existerande linuxfantaster.

Jinge

IDG1 CS

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Microsoft, Micro$oft, Vista, Ubuntu, Linux, XP, Bloggare, Hjärtinfarkt, Bloggosfären, Operativsystem, Datorer, PC, Blåskärm, Firefox, Office, Gimp, Ubuntuforum, 8.04, Hardy Heron[/tags]


11 svar till “Linux nackdelar jämfört med Windows”

  1. Jag vet precis vad du menar, men jag har problem med inbyggd hårdvara. Har en Acer laptop vars trådlösa nätverkskort och grafikkort inte vill vara med och leka med Ubuntu. Det finns helt enkelt inga drivare för Linux. Jag hade gladeligen bytt ut Vista om detta inte strulade. Säga vad man vill om Vista men bättre stöd för hårdvara har det i alla fall.

  2. Just Epson verkar ju ändå ha en hel del drivrutiner även för Linux, hittade du inte drivrutiner för just din scanner på Epsons hemsida?

    Även i windows har jag ALLTID laddat ned de senaste drivrutinerna från tillverkarens hemsida. De drivrutiner som kommer med produkten på CD eller DVD är ju i allmänhet tämligen gamla.

  3. @Kurt:

    Jodå Kurt. Men det är inga självklarheter hur dessa paket ska behandlas eller med vilka program. Epsondrivisarna var inga problem att hitta och tanka hem, det är SEDAN som problemen uppstår.

    Jag har inte hittat någon begriplig ”How to”, lika lite har jag hittat ngn som kan bjussa på de råd som jag söker.

  4. Man måste komma ihåg att drivrutiner behandlas helt olika i Linux och Windows.

    Linuxkärnan innehåller redan alla tillgängliga stabila öppna drivrutiner. Stödet i windows fås oftast genom tredjepartsmjukvara. Detta bidrar stort till skillnaden i stabilitet mellan Linuxkärnan och Windows.

    Tyvärr händer det att företag inte ser fördelen med att släppa specifikationerna till sin hårdvara så att fria drivrutiner kan skrivas.. I dessa fall kan kan linuxutvecklarna oftast ändå klura ut hur hårdvaran fungerar och skriva en egen drivrutin. Om det inte lyckas får man hoppas på att företaget bryr sig om att släppa en linuxdrivrutin och att den är bra skriven, vilket stängd kod sällan är.

    Lyckligtvis blir stödet för ny hårdvara bättre för varje år, och tom. AMD/ATI och NVidia har börjat satsa på öppna grafikkortsdrivrutiner.

  5. Ja det ska gudarna veta Betel. När jag tankade hem drivisarna till min Eposon Perfectioon 2580 så hade jag fler alternativ. Eftersom snurran är en 64-bitars AMD inskränkte sig dessa till en ”Other” vilket gav *.rpm (har jag för mig). Valde jag istället Debian så blev det ett helt underbibliotek fyllt av filer. Jag rekommenderades att köra sudo ./install men den hittade ingen install, inte ens då jag fyllde i genvägen till skrivbordet där denna körbara install fanns.

    Rimligen borde någon kunnig göra ett litet verktyg där man berättar vad man vill istallera och sökvägen, sedan tar verktyget tag i frågan om det ska kompileras eller inte, om det begärda korreponderar med det OS som körs och sedan vidta rätt åtgärd.

    Detta progg kan sedan kommunicera med sudo eller med det som krävs.

    Jag har trots allt installerat skrivardrivisar och annat förut, men här gick jag bet.

  6. Jag har en gammal HP scanner som jag inte behövde installera drivrutiner för utan den fungerade direkt med programmet Xsane

  7. Jinge: Först måste du ha alla verktyg för kompilering – därför installerar du först paketet build-essential med installeraren Synaptic.

    Ladda sedan ner iscan_2.10.0-1.tar.gz för gcc 3.4 eller senare från:

    http://www.avasys.jp/lx-bin2/linux_e/scan/DL2.do

    Sen högerklickar du på filen och väljer ”packa upp här”. Nu kommer det roliga – starta Termilanen (Program->Tillbehör->Terminal), byt till aktuell katalog och knacka in – eller ännu bättre klippa och klistra in följande, en åt gången:

    ./configure

    make

    sudo make install

    make clean

    Första kommandot kontrollerar dependencies, dvs och om du behöver ytterligare program installerade. Kommandot make förbereder installationen och sudo make install utför installationen. sudo innebär att operationen utförs av administratören och du kommer behöva ange lösenord. make clean tar bort temporära filer som inte längre behövs.

    Detta är standardprocedur vid installation från källkoden och bra att lägga till minnet. Lycka till!

  8. PS Om du efter

    ./configure

    får besked att ./configure script inte finns kan du fortsätta med make osv ändå! Och installation från källkod kan ta lite tid så när du knackar in sudo make install, skriver ditt lösenord och trycker enter kan du gå och koka kaffe :) .

  9. @palle:

    Det där såg vederhäftigt ut! Jag tog ut det på skrivaren och ska lite senare (klockan är 05.20) ägna en stund åt att göra det. Tnx!