Ligger Israels politiker illa till nu?


Nu har den internationella brottsmålsdomstolen i Haag utfärdat arresteringsorder på Sudans president Omar al-Bashir, något som de gjort på direkt inrådan från FN:s säkerhetsråd.

SvD: ”Sudans president Omar al-Bashir ska gripas. Internationella brottmålsdomstolen utfärdar en arresteringsorder mot al-Bashir som anklagas för krigsbrott och brott mot mänskligheten i regionen Darfur. al-Bashir misstänkts för fem typer av brott mot mänskligheten, bland annat mord, tortyr och våldtäkt, samt två former av krigsbrott: plundring och avsiktliga attacker mot civila.”

Sudan omfattas inte av Romtraktaten såvitt jag förstår, men det gör inte Israel heller. ICC kan likafullt gå in och besluta om att Sudans statschef ska arresteras, och orsaken är att det är FN som har begärt det. Det råder inte heller någon tvekan om att det som händer i vissa stater i Afrika är krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Att Omar al-Bashir är den som begärs arresterad är troligen både riktigt och rimligt.

Det som väcker viss förvåning är att det är afrikanska länder som är i fokus. Det påminner om den gamla koloniala inställningen, allt som görs av väst är civiliserat och därmed godtagbart, sådant som sker i det mörka Afrika är motsatsen, dvs ociviliserat. När det gäller Sudans president ligger det säkerligen något i anklagelserna, men jag kan inte låta bli att tänka på det som sker i staten Israels namn.

Man använder fosforbomber och utarmat uran och man gör det för att etniskt rensa Palestina och, inte minst absurt, för att vinna ett val till Knesset. Hade det skett utan att folk hade dött, eller enbart med ett minimum av kollaterala skator, ja då hade möjligen Israel kunnat värja sig mot kritiken. Men nu dog 1300 människor varav den övervägande delen av offren var civila och över 400 var barn. Man bombade sjukhus och skolor, man sköt ambulans-
förare och FN-personal och utplånade Gazas ekonomiska infrastruktur och deras administrativa byggnader.

Kort sagt så var det ett uppenbart brott mot mänskligheten, brott mot palestiniernas mänskliga rättigheter och mot krigets alla lagar och Genèvekonventionen. Likafullt så får representanter

för den statens regering resa fritt i Europa, får officiella besök från både EU och USA. Landets kallas med rätta för en apartheidstat av USA:s f.d. president Carter, men gubevars, det är inte en afrikansk apartheidstat så därför behandlas den annorlunda.

Ska ICC och FN komma undan detta med hedern i behåll så ska givetvis också Livni, Olmert, Perez, och Barak efterlysas för brott mot mänskligheten. Idag skriver tidningarna mer om den gatsten som ligger utanför Baltiska hallen som om den vore ett problem. Problemet ligger inte där, det finns i Mellanöstern.

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , it SvD12 Sds DN12 Dagen AB1 Dbl etc

[tags]Israel, Antisemitism, ICC, Haag, Sudan, Afrika, Rasism, Folkrättsbrott, Apartheidstaten, Krigsförbrytelser, Gaza, Palestina, Fosforgranater, Olmert, Barak, Livni, Politik[/tags]


12 svar till “Ligger Israels politiker illa till nu?”

 1. ”Ska ICC och FN komma undan detta med hedern i behåll så ska givetvis också Livni, Olmert, Perez, och Barak”

  Håller med och låt ICC och FN lägga till Bush, Blair, Howard och Straw.

 2. Teckningen påminner om Mel Brooks:s Hitler sjungandes ”I want peace! A little piece of Poland, a little piece of France….”

 3. Lagar och regler gäller inte guds utvalda folk! Har ni inte fattat det än efter 60 år?

  Att mörda över 400 hundra barn är bara självförsvar… era antisemiter!

 4. Matchen kommer att spelas. Bokstavsvänstern kommer att göra sig till åtlöje som vanligt genom att slåss med polis och vandalisera butiker och bilar. Ni kommer att fortsätta gnälla om att en massa amerikanska politiker borde ställas inför Haag-tribunalen. Och allt kommer att fortgå som vanligt.

  Vilken heder har förresten FN i behåll? De sätter Libyen som ordförandeland i kommissionen för mänskliga rättigheter.

 5. ”…Men nu dog 1300 människor varav den övervägande delen av offren var civila och över 400 var barn.”

  Jinge, man säger inte så…
  Jag menar att 1300 ”dog” att 400 barn ”dödades” etc. Enligt Jan Guillou borde man undvika liknande ord. Man säger att 400 barn ”eliminerades”!

 6. Daniel, du kanske inte vet att det många gånger kan vara andra grupperingar än de på vänsterkanten som använder våld och försöker förstöra syftet med de olika demonstrationer och manisfestationer mot högerkrafterna – här och ute i världen? De vänsterorganisationer jag känner till är motståndare till allt våld och försöker nu ta fram och eliminera de tjyvknep som ex, fascister, påstådda, inresta Afa-anhängare och sionister kan tänkas använda för att göra demonstrationen på lördag till ett fiasko.

  Naturligtvis förstår jag att just du, Daniel, vill åt FN och deklarationerna av Mänskliga Rättigheterna och att de sticker i ögonen på dig, eftersom de inte passar in i din mycket specifika världsbild.
  Det största problemet med FN, anser jag, är att USA alltför ofta använt sitt veto under årens lopp för att bl.a stödja de odemokratiska metoder israel använt mot palestinierna – och den mer än väl utbyggda fascismen och rasismen i den uslaste av regimer – landet med sina flytande gränser.

  De var tolvtusen i Stockholm som protesterade mot israels senaste råa övergrepp mot den palestinska civilbefolkningen.
  För vi är många!
  Och vi vill se israels skyldiga makthavare för brott mot Mänskligheten inför domstolen i Haag!
  Bojkotta Israel! Nu!

 7. I USA drivs nu kravet på en ”sanningskommission”, som skulle utreda vilka brott den förra regering begick under det så kallade kriget mot terrorn. Det är ju i alla fall ett bra första steg när man har ”sjukdomsinsikt”.

 8. Det går inte riktigt att jämföra Sudan/Darfur med Israel/Gaza. I Darfur ligger dödstalen de senaste åren på drygt 300.000 medan det i Gaza handlar om något eller några få tusental. Dödandet i Sudan har dessutom skett på mark som är kontrollerat av regeringen medan dödandet i Gaza har skett genom israeliska anfall mot ett område som man inte kontrollerat. Med det inte sagt att jag inte skulle välkomna en rättegång där ansvar för brott bland såväl israeler som palestiner kan fastställas, utan endast sagt att brotten i Darfur ligger på en helt annan nivå.

  Men visst måste det medges att ICC tvingas ta politisk hänsyn. Det är helt omöjligt att åtala Putin för händelser i Tjetjenien eller Bush för händelser i Irak, ledare av starka stater får automatiskt ett frikort då ett åtal av sådana ledare hade fått alltför stora politiska konsekvenser som i slutändan hade lett till ICC:s undergång. ICC har därför bara möjlighet att åtala personer som antingen inte har något stöd alls eller vars stöd kommer från stater som inte är viktiga aktörer på den internationella scenen.
  Förhoppningsvis kommer ICC en dag att åtnjuta så pass mycket auktoritet att alla kan åtalas, men den dagen känns tyvärr mycket långt borta. Att ICC överhuvudtaget finns är dock ett steg i rätt riktning.

 9. Jakob, som du så riktigt påstår, så går det inte att jämföra regimen israel med någon annan konflikthärd i världen. Israel är helt unik med sin sextioett års
  l å n g d r a g n a terror i obruten vilja att försöka utplåna palestinierna – och
  sin ovanliga arrogans mot alla krigslagar, som israel anser sig inte behöva följa på grund av sin självpåtagna status som utvalt herrefolk i området.

  Dessutom besitter israel ”i djup hemlighet” 150 atombomber, och är alltså det enda land i området som har kärnvapen. Fastän det bör man tala tyst om – annars kan man nog få gå direkt i fängelse, som Vananunu, om man råkar bo där nere och är s.k ”självhatande jude”.
  Även där är man unik…

  Inte heller vill israel erkänna att man helt nyligen använt både utarmat uran och vit fosfor mot hjälplösa barn, åldringar och kvinnor, så alltså även i det avseendet är man ojämförbar.

  israel, det i alla avseenden gränslösa landet, sägs vara Mellanösterns ”enda demokrati”.
  Tillåt mig utbrista i ett mycket nervöst skratt?
  För jag, och de flesta, har helt andra kriterier för hur en demokrati ska vara utformad. En demokrati
  t. ex kan aldrig vara så extremt rasistisk och rå mot sina grannar som israel utan tvekan är .

  Det finns inte en enda regim i världen som har fått så många resolutioner av FN, så även i det fallet är usrael avgjort världsetta.

  På grund av den grova fascismen som styr staten israel så borde vi INTE ha spelat någon match mot dem!
  Vi borde totalbojkotta landet till dess att de drar tillbaka SAMTLIGA bosättningar, gör östra Jerusalem palestinsk huvudstad – och ger tillbaka allt det den uslaste av regimer ockuperat 1967!
  Och fram för allt – riva skammens mur!

 10. Sara:
  Din världsbild är totalt verklighetsfrämmande.
  Kurderna har förföljts lika hårt som Palestinierna i Irak och Turkiet.

  Tamilerna har utnyttjats och förföljt i Sri Lanka.

  Samerna förtrycks i Sverige.

  Vidare undrar jag hur det kommer sig att Palestinierna fortfarande lever i Västbanken och Gaza efter 60 år om Israels mål har varit förintelse?

  I darfur har det dött 250 000 människor sedan 2003, i Irak dog det ungefär 200 000 kurder under Iran-Irak kriget i Palestina lite drygt 6 000 (räknat from 2000 och intifadan).

  Det är utan tvivel tragiskt och hemskt när civila dör och jag tycker att det är fantastiskt när människor går man ur huse för att protestera, men jag tycker det är läskigt när man endast protesterar mot Israel och blundar (och på så sätt legitimerar) för de otal andra hemska övergrepp som begås av diktaturer världen över.

  Jag tycker att det inte är fel att kritisera Israel för brott mot folket, men jag förväntar mig liknande aktioner mot alla andra länder som bryter mot folkrätten…

  • Det är ingen tillfällighet att just Israel kritiseras. Kritiken mot USA:s folkmord i Irak har oxo varit tämligen omfattande, och definitivt mer intensiv än kritiken mot Israel. Dessutom var Vietnamkriget troligen den enskilt största ofreden som engagerade folk.

   Att Israel möter den kritik de gör beror på att de bryter SAMTLIGA resolutioner, de bryter mot SAMTLIGA krigets lagar och använder vapen mot civilbefolkningen som är förbjudna enligt alla konventioner. Dessutom bygger de ut bosättningar och sammantaget så är deras brott – brott mot mänskligheten.

   Saknar du engagemang när det gäller vissa länder så kan du under inga omständigheter göra jämförelser med Israel. I både vår kultur och resten av Europas så intar kristendomen en dominerande ställning. Det betyder, sammankopplat med det faktum att media rapporterar mer om Mellanöstern, att engagemanget även i fortsättningen kommer att vara på topp.

   Du har givetvis din fulla rät att tycka vad du vill om det, men vad har du själv gjort när det gäller de oförrätter som du räknade upp?

   Eller kritiserar du bara för att du är liberal och sionist?

 11. Hrafn, jag protesterar mot alla regimer som använder våld och bryter mot de Mänskliga Rättigheterna. Jag har länge arbetat aktivt i Amnesty – och där reagerar vi skarpt mot samtliga brott och kriminalitet som begås mot folkrätten runt om i världen.
  Din analys av min person är något haltande, men det gör ingenting.Jag överlever bra utan din beundran.