Libyens frihetskämpar


En flicka i Libyen gör V-tecknet efter att FN beslutat att införa en flygfri zon för att hindra Gaddafis flygplan att bomba frihetskämparna i landet. Ett beslut som uppenbarligen många svenskar motsätter sig i samma stund som det blev klart att även svenskar ska hjälpa till att upprätthålla förbudet. Man ropar ofta på FN, men när FN gör något så ändras talkörerna och man motsätter sig svensk inblandning.

Jag kan inte påstå att jag finner någon logik i den sortens politiska lappkast, för plötsligen har man samma uppfattning som Sverigedemokraterna. För mig är det enkelt, folket i Libyen vill göra revolution och kasta av sig sin diktator, då vederbörande använder tanks och jaktflyg för att bomba demonstranterna till slamsor så reagerar FN. Det man kan protestera mot och ifrågasätta är förstås varför inte FN agerade när Gaza blev bombat senast, och varför man inte gör det idag när de återigen utsätts för bomber och granater, något som ständigt sker när medias blickar är riktade mot ett annat håll.

Dagens Nyheter berättar nu att Gaddafi gömt undan minst tio miljarder kronor i Sverige. På DN:s bild av diktatorn sitter han uppklädd i militär uniform med en massa medaljer som alla ser ut att vara stöpta i samma form, något som antagligen säljs hos Buttericks, som man sedan kan färglägga efter eget kynne och smak. Möjligen har han köpt även kläderna där eftersom det ser ut som någon sorts maskeradkläder.

DN: ”Muammar Khaddafi och regimen i Libyen har tillgångar på över tio miljarder kronor som är frysta i Sverige. Eftersom EU:s ekonomiska sanktion nyligen utvidgades till att gälla fler företag och personer är det sannolikt ännu mer som är placerat här. Sedan den 10 mars ska alla tillgångar som den nuvarande libyska regimen har i Sverige frysas, enligt ett EU-beslut som bygger på FN:s resolution. Beslutet rör en mängd personer och enheter som har anknytning till Khaddafi. De frysta tillgångarna rapporteras till Finansinspektionen, som vidarebefordrar uppgifterna till EU-kommissionen.”

I Svenska Dagbladet berättar man att Gaddafi har 144 ton rent guld undanlagt för att användas i en nödsituation när och om hans kontanta medel blockeras. I bästa fall kan dessa tillgångar överlämnas till Libyens folk när diktatorn störtats. Det kommer säkerligen behövas när det är dags att bygga upp ett fungerande samhälle igen. Själv så håller jag tummarna för att de svenska myndigheterna snart ska skicka ner JAS 39 Gripen till Libyen.

Jag vet inte om den lilla tjejen fortfarande lever, men jag vet att det är angeläget att hindra Gaddafi från att fortsätta att mörda oppositionella.

it , , , , , , , dn svd ab exsvt gp


17 svar till “Libyens frihetskämpar”

 1. För en gångs skull håller jag inte med dig Jinge. Inga JAS gripen till Libyen. Sverige bör inte delta med flygstridskrafter. Där emot så skulle ett antal ambulerande fältsjukhus skickas ned för att stödja de Libyska frihetskämparna. Det är något som vi i Sverige är bra på. Humanitära insatser med andra ord.

 2. Igår ikväll bombade Israel Gaza igen och sammanlagt 8 palestinier har dödats 3 av de är små barn av samma familj , 11 palestinier skadats och några är allvarligt
  Israel hotar igen att invadera Gaza och höger regeringen i Israel uppmanar att döda Hamas ledare , Palestinierna svarade med två raketer som skadade två israeler

  Jag har läst många tidningar men ingen av dessa nämnde Gaza och de nya israeliska massaker , FN har inte heller protesterat mot Israel
  Israel vill utnyttja turbulensen i arabvärlden för att starta ett nytt krig mot Gaza men hur blir det återstå att se

  Det libyska folket kämpar hårt mot diktatorn Gaddafi som är mentalsjuk och krigsförbrytare , Han är hänsynslös som avlivar sitt folk med hjälp av afrikanska legosoldater som är hjärtlösa
  Gaddafi ser sig själv som frälsaren men han är en galen tyrann , Han har bara två alternativ att dö av en missil eller begår självmord

  Det libyska folket längtar efter friheten , värdigheten och demokratin och jag står vid det libyska folket sida

 3. Jag känner fullständig förtvivlan hur svensk vänster – socialdemokrater och vänsterpartister – så okritiskt fallit för USA:s propaganda kring förhållandena i Libyen och till och med ropar på svenskt deltagande i detta nya kolonialkrig. Detta ställningstagande går helt enkelt inte att förstå. Triumferande skrev PM Nilsson den 21/3-11 (Newsmills chefredaktör) : ”Idag är vi alla bombliberaler” och berömmer vänstern för detta ställningstagande för angreppet på Libyen. Aftonbladets ledare (samma dag) lika entusiastisk över flyganfallen – ledaren skriven av Ingvar Persson.(En ledarskribent jag tidigare läst med sådant nöje.) Aftonbladets förstasida på nätet(21/3) med rubrik ”Skicka JAS till Libyen” och foto på politiker som ställer sig bakom denna uppmaning. – Bland dem Lars Ohly. Har vänstern drabbats av något slags dumhetsvirus? Ser de inte vilka de samarbetar med? Protesterna i Libyen började i Tripoli – var säkert från börja helt rättmätiga – men sedan kamouflerade sig det väpnade upproret bakom detta. Varifrån kom beväpningen? Insmugglad av ”främmande makt”? Vi vet inte; och när USA-England-Frankrike till slut invaderat landet kommer händelseförloppet att mörkas och aldrig gå att reda ut. Muammad Gaddafi bör självklart bedömas som en diktator men demoniseringen av honom är så uppenbar propaganda. Liksom återkommande mediarubriker om förråd av stridsgas och Gaddafis planer att använda den. Varför ropar media om sådant som INTE hänt?? Eller planerats. De ”civila” som angrips är det möjligen beväpnade upprorsmän? Den väpnade ”demokratiseringen” av Libyen borde svensk vänster inte ställt upp på. Ett kolonialkrig för att erövra olja. Gaddafi är en diktator. Det finns fler – när skall de demokratiseras? Förmodligen anser sig Gaddafis regim vara i sin fulla rätt att försvara sig mot ett inhemskt uppror. Som de ser som understött och betalt av utländska intressen. Upprorsmännen kämpar därtill under den gamla rojalistfanan!! Och ledare tycks vara Gaddafis avhoppade inrikesminister. – Inte är detta kämpar för demokrati.
  Jag ger här länken till Felicity Arbuthnots artikel ”Libya, hypocrisy and betrayal by the the United Nations”. Den är värd att läsa. http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=23767
  Liksom Johan Wiktorins (ledamot i Krigsakademin) artikel kring det svenska eventuella deltagandet i angreppet mot Libyen. – Newsmill idag.
  Ulla Johansson

  • Hela din genomgående väl underbyggda och intressanta argumentering faller med avsnitten när du anammar Gadaffis propaganda om kolonialkrig och att upproret är finansierat av utländska intressen. Sen har vi frågan varifrån vapnen kom från. Är det konstigt att rebellerna är beväpnade med gamla automatgevär och rostiga luftvärnskanoner? Låt säga att USA vill åt oljan. Spelar det någon roll för dig i sammanhanget, om du som medmänniska vill att de libyska styrkorna ska sluta skjuta på civila? Och om oljan nu är så viktig för vissa länder, vore det inte bättre om Gadaffi satt kvar, om man nu vill ha en fortsatt tryggad export? Olja användes också som konspirationsteori varför USA anföll Irak. Men invasionen och uppbyggnaden av landet har hittills kostat USA över 700 miljarder kronor hittills. Det kan knappast vara en god affär. Jag skulle hellre se en diskussion om följderna av att slå sönder en fungerande statsapparat, styrd av en diktator eller ej, och utmaningen att ersätta den med en annan. Det bästa hade varit om diktatorn hade gått med en gång när befolkningen krävde det, då hade demokratiska krafter tagit över den befintliga apparaten i befintligt skick. Men Gadaffi är den sortens människa som hellre ser landet sönderslaget till ruiner och alla sina landsmän döda, snarare än att lämna över makten. Vare sig det raseras av rebeller eller utländska styrkor. Därför undrar jag hur du kan uttala att ”demoniseringen av honom är uppenbar”. Sedan säger du ”när USA-England-Frankrike till slut invaderat …” kan du se in i framtiden? Men i övrigt håller jag med om att det saknas kritiska röster.

 4. Tveksamt om det verkligen är folkviljan som står bakom de så kallade frihetskämparna i Libyen. Vi får hoppas för om så inte är fallet kommer detta detta bli ett nytt evighetskrig skapat av västmakter till den globala vapenindustrins stora glädje. Det Libyska folket kommer exploateras till en fattigdom de aldrig tidigare upplevt.

 5. Efter att USA samt co har monopoliserat oljan i världen kommer det att kosta mer än 200:- dollar fatet….
  Ni som vill ha bomber nu kommer att tigga om några år…

 6. Det är lite intressant att jämföra med situationen i t.ex. Elfenbenskusten. Där pågår också ett inbördeskrig där många i civilbefolkningen får sätta livet till. Men har FN reagerat inför detta? Nej, inte särskilt mycket. Är det särskilt bra med sand när man ska bomba, eller vad kan det annars finnas för skäl till att det nästan alltid är i ökenmiljöer i Mellanöstern som västmakterna sätter in sina attacker?

 7. Hmmm..det verkar ju som flera tycker att det egentliga problemet är att FN inte ingriper på fler ställen. Detta borde väl ändå inte hindra att det är positivt när dom väl en gång gör det (om än sent). Om man tycker att detta generellt är en dålig idé så är väl den logiska konsekvensen att FN inte alls skall ha mandat att besluta om militära insatser.

 8. När man stödjer det här USA/NATO/EU:s Libyenkrig så blir ju utgångspunkten för detta stöd att man anser att imperialismen inte alls agerar för egna intressen. Dvs man hamnar då i bedömningen att man påstår att detta krig inte huvudsakligen handlar om olja och makt. Istället vill man hävda att USA, Frankrike och Storbritannien enbart agerar till förmån för folket, rentav till förmån för revolutionen.
  Vad innebär ett sådant stöd till detta USA/NATO/EU:s bombkrig i Libyen? Jo, kort sammanfattat:
  Dessa västvärldens stormakter som alldeles nyss höll tyrannerna om ryggen genom omfattande politiskt och ekonomiskt stöd och samarbete, de sänder nu sina trupper till revolutionens undsättning. Är detta verkligen trovärdigt? Kan man verkligen tro att det PÅ SIKT kan komma något gott av detta för Libyens folk?
  Har imperialismen plötsligt bytt skepnad, samma imperialism som för bara någon månad sedan erbjöd militärt stöd till Tunisiens störtade diktator Ben Ali (Frankrike) och som i denna stund applåderar blodigt våld mot folkliga demonstrationer i Bahrain, Jemen och Saudiarabien, kan dessa dessa imperialistiska stormakter nu förvandlats revolutionärt bålverk i Libyen?? Dessutom skall man veta att FN:s säkerhetsråds beslut INTE stöds av drygt hälften av jordens folk, dessa fem stater står INTE bakom beslutet: Brasilien, Indien, Kina, Ryssland, Tyskland. Visst, ingen la in veto mot beslutet, av olika skäl, men ingen ska använda benämningen “Det internationella samfundet” på det här beslutet. Då gör man I PRAKTIKEN våld på sanningen, ty halva jordens befolkning stödjer INTE detta bombkrig. Vad som egentligen händer är ju att gamla kolonialmakter nu bjuds in på´nytt till områden man trodde att de lämnat för gott. Historien dras i en repris som ju borde vara fullständigt utesluten. Folket i Libyen byter ju bara ut en diktator mot nya Herremän, som verkligen INTE kommer att se enbart till det Libyska folkets väl.
  Det är sanslöst och inte trovärdigt!Dessutom vill nu en del (verkligen inte alla!) att Sverige genast sluter upp i denna aktion genom att ställa en skvadron Jas 37 Gripen till krigsalliansens förfogande, och efter avslutat uppdrag i Libyen troligtvis och förmodligen förflyttade till nya fronter i imperialismens revolutionära korståg, beställda av NATO. Och detta kommer på sikt att innebära ett slutgiltigt och definitivt inneslutande av Sverige i denna ständigt krigshetsande organisation. Vi har ju sett på många håll nu vad paroller som tex. nu “försvar av civilbefolkningen” vad sådana paroller egentligen är värda!

  • En tramsig kommentar. Du bygger halmgubbar och tillskriver folk åsikter som de inte har. Att samtliga partier är eniga om insatsen borgar väl för att det inte är _helt fel_ kan jag tycka. Att de sedan kan ha olika utgångspunkter är en sak, men personligen kan jag inte acceptera att en galen diktator slaktar oppositionen med stridsvagnar och stridsflyg. Han ger sig på revolutionärer…

   Jag skulle inte stå ut med mig själv om jag motarbetade dem som vill göra något åt hans innehav av jaktflyg och tanks.

   • Tillskriver folk åsikter som dom inte har”? Det är ju bara fråga om ett försök till återgivande av åsikter som florerar i den här debatten! Men hur kan man för övrigt stå ut med sig själv och sova gott om nätterna i vetskapen om att INGET görs åt slaktandet av folk och fredliga demonstranter på så många andra håll i världen, ingen nämnd och ingen glömd? Självfallet önskar jag liksom de flesta demokrati & frihet åt världens alla folk, inkluderat naturligtvis även folken i Nordafrika. Men frågan är om just detta bombkrig är rätta vägen framåt? Det kan INGEN veta. Nu är det som det är, bombkriget är i full gång, och förhoppningen är ju nu att bombplanen dras tillbaka när uppdraget är slutfört och oppositionen därefter självständigt och av egen kraft, får möjlighet att försöka åstadkomma den fred, frihet och demokrati i sitt land som de kämpar för. Är denna utveckling trolig eller sannolik? Tja? Spåren från andra krigshärdar där dessa bombande makter har agerat förskräcker ju! Ty hur ska man kunna lita på att den här insatsen från krafter som tills alldeles nyligen var du & bror med den här galningen, verkligen kan vara en väg till demokrati & frihet för Libyens folk? Vad vi kan se framför oss efter någon sorts seger för bombmakterna är nog snarare en sorts imperialistisk fred där USA, Frankrike och deras allierade genom vapenmakt dikterar villkoren för “sitt” Libyen Jag liksom många andra både här i Sverige och på andra håll runt omkring i världen tror inte på att detta bombkrig tillsammans med den här bomballiansen är rätta vägen för Libyens folk i den här situationen. Det finns INGEN global enighet om detta! Inte ens i Europa/EU. Eller Norden, Finland tex. deltar inte. Så den cynism du vill tillskriva mig drabbar många både regeringar och vanligt folk och ungefär hälften av globens befolkning. Du vill tillskriva mig någon sorts cynisk inställning till utvecklingen i Libyen. Men det epitetet klistar du då på mängder av andra, och även mer insatta, debattörer än mig i det här ämnet. Lite förenklad debattmetod faktiskt!